Дали колибрите користат бањи за птици?

Дали колибрите користат бањи за птици?
Stephen Davis

Содржина

Ако уживате да ги храните и гледате колибрите во вашиот двор, можеби размислувате да додадете водена карактеристика за нив. Или можеби веќе имате бања за птици, но сте забележале дека колибрите не се заинтересирани за тоа. Дали колибрите користат бањи за птици? Да, но тие имаат одредени потреби и преференции кога станува збор за тоа како сакаат да пијат и да се капат. Тие нема да бидат привлечени или да користат одредени типови на бањи во кои уживаат другите, поголеми птици.

За да дознаете какви бањи ќе користат колибрите, важно е да разберете како колибрите се капат и комуницираат со водата во диви. Ова ќе ни даде индиции за тоа како можеме да поставиме водена функција за која ќе им се чини привлечна.

Дали колибрите пијат вода?

Да. Колибрите всушност добиваат голем дел од дневниот внес на вода преку нектарот што го пијат. Но, тие треба да пијат и свежа вода. Тие често сакаат да пијат од мали капки вода како утринска роса или капки дожд на лисјата. Тие, исто така, може да летаат надолу до области со вода што се движи и да испијат неколку голтки, како што би правеле ние од чешма.

Како колибрите се бањаат?

Колибрите се валкаат и треба да се чистат исто како и другите птици. Летајќи толку блиску до цвеќињата цел ден, тие можат да се прават со полен, а лепливиот нектар може да остави остатоци на нивните пердуви и клун.

Колибрите претпочитаат да се навлажни или со летањениз вода или триење со нешто влажно. Имаат ситни стапала и екстремно кратки нозе. Тие не можат добро да маневрираат на копно и главно ги користат своите стапала за сечење и фаќање, но всушност не „одат“. Бидејќи не можат да ги користат нозете за одење, не сакаат да слетуваат во вода подлабоко од приближно 1 сантиметар.

Тие не можат да се шетаат наоколу барајќи плитко место. Ако навлезат во вода доволно длабоко за да не можат да го допрат дното со нивните супер кратки нозе, ќе мора да се превртат наоколу со крилјата надевајќи се дека ќе стигнат до поплитка вода. Може да се види дека би го избегнале тоа!

Колибрите можат да се навлажни со летање низ магла од водопади, прскање со вода од брзо движење на потоци, триење од влажни лисја и карпи, летање низ лисја што капе, обезмазувајќи ја површината на мали потоци или ципање низ вашата прскалка неколку пати. Може дури и да седнат на отворена гранка за време на слаб дожд и да ги отворат крилјата и да ги навлажнуваат пердувите. Штом ќе се навлажни, тие ќе летаат до удобно место за спуштање и ќе ги исчистат пердувите.

Како колибрите ги чистат своите пердуви? ги одржуваат своите пердуви. По нивното туширање, колибрите ќе ги разбушават своите пердуви и потоа ќе ја користат својата сметка за да го галат и грицкаат секој пердув. Како што го прават ова масло, нечистотијата и паразитите како што се малите грини сеотстранети.

Потоа земаат мали капки масло, направени од посебна жлезда под нивната опашка, и го обработуваат свежото масло низ пердувот. Тие, исто така, го поминуваат секој лет низ нивната сметка. Ова осигурува дека малите куки и шипки на пердувот се измазнуваат и се затвораат назад во соодветна положба за летање.

Користејќи ги своите мали стапала, тие можат да ги изгребат задниот дел од главата и вратот каде што не можат да стигнат со сметката. За да ја исчистат сметката, тие често ја тријат напред-назад на гранка за да ги отстранат лепливите остатоци од нектар.

Колибрите на Ана ги забиваат пердувите (слика: siamesepuppy/flickr/CC BY 2.0)

Како да привлечете колибри во птичја бања

Сега, кога научивме малку за како колибрите пијат и се капат, можеме да откриеме што ќе ги привлече. Најдобрите три начини за привлекување колибри во птичји капење се:

  1. Додајте водна карактеристика како фонтана. Тие не сакаат стагнантна вода.
  2. Чувајте ја вашата бања многу плитка или имајте плиток дел.
  3. Поставете ја бањата на повидок од вашите колибри.

Додадете фонтана

Фонтаната може да испрска вода во воздухот или само да создаде нежен ефект на клокотот. Ако се испрска вода, колибрите можат да летаат низ неа, да се натопат во и надвор од неа додека летаат, па дури и да седнат под неа и да ја остават водата да се истушира ​​врз нив. Може да има и понежен ефект на клокототво која уживаат колибри додека се спуштаат во неа за да се навлажни или можат да лебдат над неа и да пијат.

Ако водата се каскади над некои карпи или во многу плитка област, тие може дури и да уживаат додека седат на патеката на каскадна вода и триење со влажниот камен. Употребата на соларна фонтана или вода може да биде едноставен начин да додадете малку подвижна вода.

Чувајте ја бањата плитка

Како што рековме погоре, колибрите имаат кратки нозе и не можат да маневрираат кога се обидуваат да одиме во вода. Ако имате место каде што сакате колибри да се чувствуваат удобно при слетување, водата треба да биде длабока не повеќе од 1,5 сантиметар. Колку е поплитко, толку подобро!

Нив омилен ќе биде многу тенок слој вода што нежно тече по површината. Ова е местото каде што тие можат да се чувствуваат сигурни како слетуваат и прскаат наоколу. Може дури и да ги видите како се тркалаат напред-назад за да ги навлажни пердувите.

Можете да додадете неколку големи камења со рамни врвови во подлабока вода за да создадете плиток дел или да барате фонтани на кои има рамна површина со каскадна вода .

Исто така види: Симболизам на гавран (значења и толкувања) Аленовиот колибри се тркала во тенок млаз вода на карпеста фонтана (слика: twobears2/flickr/CC BY-SA 2.0)

Поставете го на повидок од вашите хранилки

Ова може да изгледа очигледно, но, не ја кријте бањата во агол! Ако имате хранител за колибри, ставете го во близина. Не треба да биде веднаш под фидерот…и за да го одржувате чист веројатно не го сакатеда биде!

Вистинската далечина не е важна, само што тие имаат видно поле до него од фидер. Ако немате хранител за колибри, обидете се да го поставите на место каде што би можеле да бидат привлечени колибри, како на пример во вашата градина каде што цветаат шарени цвеќиња.

Дали колибрите ќе ја користат мојата бања за птици?

Ако имате типична бања за птици што е само голем слив со вода, веројатно нема. Обично овие се премногу длабоки, а водата е премногу мирна за колибрите да бидат заинтересирани. Сепак, постојат неколку едноставни работи што можете да ги направите за да ја направите бањата за птици што веќе ја имате попривлечна и „пријателска за корисниците“ за колибрите.


12>Колибри ужива во спреј за фонтана

Додајте подвижна вода во бањата за птици. Едноставна мала потопна пумпа за вода (или на соларна енергија или електрична) поставена во вашата бања може да го постигне ова. Опкружете го со карпи и оставете водата да тече надолу по карпите. Колибрите можат да се спуштат до фонтаната или да седнат на/тријат со карпите.

Можете да користите и додаток за млазницата за да создадете ефект на туш низ кој ќе можат да летаат. Ако фонтаната прска премногу вода од вашата бања и ја празни, проширете ги дупките во млазницата. Колку се пошироки дупките, толку пониско ќе се прска водата. Додадете големи карпи, некои со убави рамни врвови, за да создадете плиток дел.

За повеќе совети за бањи за птици и додатоци за бања, погледнете ја нашата статија овде за најдобритебањи за колибри.

Исто така види: 13 видови црвени птици (со фотографии)

Зошто колибрите не ја користат мојата бања за птици?

Ако сте ги следеле препораките погоре и имате малку подвижна вода и плитки области и тие сè уште не го провериле надвор, дај му време. Колибрите можат да бидат најранливи кога седат на отворено и се релаксираат за да се капат. Ќе им треба малку време за да се чувствуваат удобно со вашата бања и може полека да се приближуваат кон неа во одреден временски период.

Исто така, колибрите почесто користат бања во областите на земјата кои се топли и суви, како на пр. како Тексас или јужна Калифорнија. Тоа не значи дека нема да користат бањи во други делови на земјата, но можеби ќе имаат повеќе избори за природни извори на вода и затоа ќе бидат малку побавни да ја проверат вашата бања и да почнат да ја користат.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.