Дали јастребите јадат мачки?

Дали јастребите јадат мачки?
Stephen Davis

Можеби сте слушнале вознемирувачки приказни за јастреби или бувови кои земаат мачки или мали кучиња од нивните дворови и ги носат. Како сопственици на домашни миленици, многу е лесно да се загрижите за вакви приказни, но дали се тие воопшто вистинити? Дали јастребите јадат мачки? Во оваа статија ќе одговориме на тоа прашање и ќе ја разгледаме одблизу улогата на јастребите во екосистемот, како и ќе допреме само што јаде јастребот. Ајде да дојдеме до тоа!

Исто така види: Што се црви и кои птици ги јадат? (Одговорено)

Дали јастребите јадат мачки?

Јастребот многу ретко може да нападне мала домашна мачка ако храната е малку, но шансите јастребот да може да ја однесе со себе се многу тенок. Значи, во голема мера е урбан мит дека јастребот може да ја однесе вашата мачка и да ја изеде.

Младите мачиња стари само неколку месеци може да бидат доволно мали за да може да ги земе голем црвеноопашест јастреб. Имајте го ова на ум ако живеете во област со активност на јастреб. Црвеноопашестиот јастреб лесно може да земе верверица, а младите мачиња не се многу поголеми.

Ако имате мали миленичиња и живеете во рурална област каде што е поверојатно да се случи напад од јастреб, постојат мерки на претпазливост што можете да ги преземете за да бидете сигурни дека вашите мачки и другите мали миленичиња се безбедни.

Јастреби и други животни

Важно е да знаете дека само затоа што сте слушнале драматични приказни на вестите за напад на јастреби врз мали животни, ова не е вообичаена појава. Јастребите не се излезени да ги земат вашите миленици, но тие се предатори.

Како што споменавме, тоа веројатно нема да се случи.Јастребите имаат тенденција да бараат многу помали цицачи за кои знаат дека можат да ги симнат и лесно да ги соблечат доколку им треба.

Улогата на јастребите во екосистемот

Јастребите се предатори кои играат важна улога во нашиот екосистем, исто како и секое животно. Тие ја намалуваат популацијата на глодари, што значи дека има помалку непожелни животни, како стаорци и грицки.

Сите видови јастреби имаат некои основни сличности, како што се одличен вид, закачени клунови и зашилени стапала. Но, постојат многу различни видови јастреби, и нивната големина е различна. Тие можат да тежат некаде од четири унци до 13 килограми. Тие фаќаат и убиваат мали животни за да преживеат.

Некои јастреби се доволно големи за да земат големи мачки и да ги однесат, иако тоа е сè уште малку веројатно. Ако имате мало маче кое го чувате надвор, тоа може да ве загрижува повеќе. Исто така, постарите мачки кои не се толку спири и се движат помалку брзо не можат да се заштитат себеси толку лесно како помладите мачки и имаат поголема веројатност да бидат плен.

Некои позабавни факти за јастребите

Јастребите се брзи флаери. Некои јастреби можат да достигнат брзина од 150 милји на час кога нуркаат, а некои бараат долги патувања до илјадници милји годишно. Тие се неверојатно силни и имаат голема издржливост.

Исто така види: Sandhill Cranes (факти, информации, слики)

Нивниот вид е меѓу најдобрите во животинското царство, а и нивниот слух е одличен. Нивниот вид е осум пати подобар од оној на луѓето. Јастребите исто така можат да видатво боја, за разлика од многу видови животни кои не можат.

Женките јастреби се типично поголеми и посилни, што ги прави единствени од другите видови. Кај некои видови јастреби, женките може да бидат двојно поголеми од мажјаците.

Јастребите имаат тенденција да се парат доживотно и обично се враќаат таму каде што претходно имале гнездо.

Постои мит дека јастребите се ноќни и ловат ноќе. Сепак, јастребите се дневни животни. Ова значи дека тие се будни во текот на денот. Некои видови ловат во самрак, бидејќи ловат мали, ноќни животни кои имаат тенденција да излегуваат во самрак. Сепак, јастребите немаат ноќно гледање, па затоа е малку веројатно дека ќе ловат откако ќе се стемни.

Што јадат јастребите?

Јастребите се грабливци, и сите грабливци се месојади, што значи дека нивната исхрана се состои главно од месо. Помалите јастреби понекогаш се нарекуваат „инсектојади“ поради големиот број инсекти во нивната исхрана. Еве список на вообичаени животни кои се плен на јастребите.

 • Мали птици
 • Зајаци
 • Верверички
 • Стаорци, глувци, булки, и други глодари
 • Водни птици, како патки и кокошки (обично плен на поголеми јастреби)
 • Змии
 • Гуштери
 • Жаби

Два од најчестите грабливци, или птици грабливки, во Северна Америка се црвеноопашести јастреби и големите рогови бувови. Јастребите со црвена опашка главно се заинтересирани за малите цицачи, како глодарите споменати во списокот погоре.

Јастребите исто такајадете мали птици и змии. Некои јастреби со црвена опашка можат да носат околу пет килограми, па затоа е најдобро да бидете безбедни кога станува збор за вашите мали миленичиња и да преземете мерки на претпазливост за да ги заштитите.

Како да ги заштитите вашите миленици од јастреби

Можете да направите повеќе работи за да ги заштитите вашите миленици ако сте загрижени за птиците грабливки во вашата област.

 • Ако живеете во област со голема популација на птици, надгледувајте ги сите мали миленичиња додека се надвор. Треба да се грижите само за сите мачки или кучиња под 5 килограми, па само за млади животни или за најмалите раси. Не постои вид на јастреб кој би бил способен да однесе дури и средна раса на кучиња.
 • Чувајте ги мачките внатре, ако е можно. Многу мачки можат да бидат обучени за ѓубре, така што не треба да излегуваат надвор да ја користат бањата како кучињата. Исто така, ако чувате мачка внатре уште од времето кога е маче, постои мала веројатност дека ќе има голем интерес да излезе надвор.
 • Отстранете ги остатоците од вашиот двор за да не биде примамливо област за кријат предатори. Ова важи и за големи птици, како и за змии. Ако имате остатоци во вашиот двор, поголема е веројатноста да имате и змии.
 • Поставете рефлектирачки средства за спречување. За ова можете да закачите стари ЦД-а или да користите рефлектирачка лента. Овие можат да ги исплашат јастребите или да ги збунат.
 • Доброто страшило може да ги спречи јастребите да влезат во вашиот двор. Јастребите се многу интелигентни и умеатлесно приберете трикови, па движете го плашилото на секои два дена.
 • Не ги вознемирувајте гнездата на јастребите. Мешањето во гнездата може да прекрши некои државни и федерални закони. Ако јастреб направи гнездо во вашиот двор, почекајте јајцата да се изведат и бебињата да исчезнат, а потоа отстранете го гнездото. Кога јастребот се гнезди во вашиот двор, бидете особено внимателни со надзор на вашите мали миленици.

Ако живеете во област со голема популација на јастреби и сте загрижени за безбедноста на вашето домашно милениче, ова се корисни совети за малку душевен мир. Сепак, најдобро е никогаш да не го оставате вашето мало милениче без надзор во вашиот двор.

Почитувајте ги јастребите и другите грабливци

Постои мала шанса јастребите и другите птици грабливки да нападнат мали домашни животни . Сепак, тоа не е причина да ги убиете или да им наштетите на кој било начин. Повредувањето на дивиот свет има правни последици, но исто така е важно да се запамети дека јастребите имаат суштинско место во екосистемот и прават одлична работа да ја држат под контрола популацијата на глодари.

Со тоа што имате малку повеќе знаење за овие животните, можете да научите да ги почитувате наместо да се плашите од нив.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.