40 видови птици кои започнуваат со буквата Р (слики)

40 видови птици кои започнуваат со буквата Р (слики)
Stephen Davis
држави. Јадат претежно мали цицачи, други птици, како и влекачи и водоземци. Популацијата на црвените јастреби се зголеми во текот на последните 50 години во нивниот опсег.

Јастребите со црвени раменици се познати по тоа што живеат и гнездат во шумски области и шуми. Најголема закана за овој вид е расчистувањето на пошумените области каде што се гнездат и се размножуваат. Јастребите со црвени раменици вообичаено ќе го користат истото гнездо од година во година. Дознајте неколку факти за јастребот со црвени раменици овде.

24. Кралска треска

Кралска треска Phasianus colchicus

Побарајте фазани со прстенест врат покрај патиштата и на отворени полиња во поголемиот дел од северниот дел на Соединетите држави и делови од јужна Канада. Овие птици што се гнездат на земја се малку помали од мисирките, а мажјаците имаат зелени глави и истакната бела јака околу вратот.

Фазаните со прстенест врат се тетреб кои претпочитаат да живеат на пасишта, полиња, мочуришта и во близина на мочуриштата каде што имаат лесен пристап до овошје, јаткасти плодови и инсекти. Мажјаците имаат бум врана, слична на петел, која може да се слушне на повеќе од една милја подалеку.

39. Патка со прстенест врат

Патка со прстенест врат

Од колибри до јастреби до клукајдрвци, следнава листа од 40 птици започнува со буквата R. Секоја од нив има слика и неколку интересни факти за да дознаете за нив.

Уживајте!

Птици кои почнуваат со R

Птици кои почнуваат со Rпокажуваат видови Птици кои започнуваат со R 1. Руфна колибри 2. Колибри со рубин грло 3. Црвено грло 4. Пита со црвен стомак 5. Реликтен галеб 6. Рок 7. Росела 8. Црвен змеј 9. Редвининг 10. Пушкач 11. Ривер Терн 12. Руди пресврт 13. Носорог Ауклет 14. Колибри на Риволи 15. Кинглет крунисан со рубин 16. Розе-Бакре1 стомачен клукајдрвец 18. Црвенокосен клукајдрвец 19. Црвенокосен клукајдрвец 20. Црвенокоси Вирео 21. Црвено крилест црн птица 22. Јастреб со црвена опашка 23. Јастреб со црвени раменици 24. Кралски шипка 25. Риџвеј 26. Рајлби Црвенокосиот 28. Камениот гулаб 29. Камениот гулаб 30. Лажицата од роза 31. Карпестата шкурка 32. Росовата гуска 34. Румената патка 35. Рашната Тетреб 39. Прстенест врат 40. галеб со прстен

1. Руфус колибри

Руфус колибриПаразитот на потомството, кукавицата со црни уши, често ги отстранува јајцата на црвеногрлото од своето гнездо и снесува свои јајца со сличен изглед.

4. Пита со црвен стомак

Црвено стомачен питаPixabay

Научно име: Corvus frugilegus

Рапчето е голема птица од фамилијата врана која се наоѓа во Скандинавија и западна Европа до источен Сибир. Возрасните тежат околу 12 унци, должина од 17 до 18 инчи и распон на крилјата до 40 инчи. Има темни пердуви кои често имаат синкаво-виолетовиот сјај.

Пердувите на вратот, главата, а рамената се дебели и кадифени. Стапалата и нозете се претежно црни, со сиво-црн клун и темно кафеав ирис. Мажјаците и женките се врзуваат доживотно и остануваат во стадото.

7. Росела

Северна розела која се спуштајугоисточните држави како Флорида, Тексас и Луизијана, а исто така и долж источниот брег. Во зима, стада до 60.000 црвенокоси се појавуваат во заливот на Мексиканскиот залив во јужен Тексас.

28. Карпест гулаб

Слика од 👀 Мејбел Амбер, која еден ден ќе од Pixabay

Научно име: Columba livia

Капестиот гулаб е една од најраспространетите птици во Северна Америка и може да се најде од врвот на Јужна Америка до Јужна Канада. Тие се вообичаени во големите градови и урбаните области, но исто така ќе ги посетуваат дворовите и ќе колваат семиња и зрна на земја или на хранилки на платформа.

Египетските хиероглифи сугерираат дека гулабите биле припитомени пред повеќе од 5.000 години, што значи дека имаат долга историја со луѓето. Ја користевме оваа птица стотици години за да испраќаме пораки поради нивната извонредна способност за вдомување. Гулабите можат дури и да го најдат патот до дома од далечина целосно со врзани очи користејќи работи како магнетните полиња на земјата, звуците, мирисите и сонцето.

29. Рок рен

рок ренизберете да живеете цела година на плажа, па ако сакате да забележите, одете на плажа. Тие се доста вообичаени на повеќето плажи во Соединетите Држави.

И машките и женските румени каменчиња за размножување како на сликата погоре имаат пердуви во боја на костен, иако женките се малку побледи од мажјаците. Птиците кои не се размножуваат од овој вид го губат калиусот како пердуви и стануваат многу покафеава боја.

13. Носорог Ауклет

Носорог АуклетFlickr

Научно име: Euphagus carolinus

Рѓосаните црни птици ги минуваат своите зими низ поголемиот дел од источната половина на Соединетите Американски Држави, но се упатуваат на север кон бореалните шуми за сезоната на парење во Канада и Алјаска. Оваа птица е еден од најбрзо опаѓачките видови во Северна Америка со 85% или повеќе од популацијата исчезнала во последните 40 години. Научниците немаат поим што ја предизвикало.

Мажјаците се сјајно црни, а женките се рѓосано-кафеава боја. 'Рѓосаните црни птици најчесто не се гледаат во дворовите или во хранителите на птици и живеат во мочуришта и мочуришта поради нивните живеалишта. Тие претежно се хранат со инсекти и растителни материи, но овој вид е документиран како се храни со други птици.

37. Врабец со крунисување со руфус

Руфно крунисан врапчетие наоѓаат меѓу карпите на кои сакаат да живеат.

Карпените песочник имаат кратки нозе и долги клупи што им даваат набиен изглед. Најчесто се држат до земја и се брзи тркачи. Возрасните лица кои се размножуваат имаат бледи глави и ознаки од костен на грбот и крилјата. Птиците кои не се размножуваат имаат бледо сива боја.

32. Rock ptarmigan

Слика од WONHO SON од Pixabay

Научно име: Lagopus muta

Rock ptarmigan живеат во далечните северни делови на Канада, Алјаска и во Гренланд. Оваа издржлива птица може да преживее студена клима и да се гнезди во алпските тундра и арктичките региони. И мажјаците и женките од овој вид потполно побелуваат во зима, но во периодите на размножување од годината секој добива свој уникатен слој од пердуви.

Женката добива шарени светло-кафеави и црни пердуви, а мажјакот за размножување добива шарени кафеави пердуви со бел долен стомак. Овој вид не е вообичаен во повеќето места населени со луѓе, па побарајте ги во областите на тундра најмалку 7-10 милји од овие области.

33. Ross’s Goose

Ros’s Gooseвидот е малку помал од канадската гуска, а белата морфна форма има изглед на снежна гуска. Имаат црни врвови на крилја и пердуви од опашката.

34. Руди патка

Научно име: Oxyura jamaicensis

Рамени патки се размножуваат во мочурлив езера и езерца главно долж северниот раб на Охајо. Тие претпочитаат да живеат во густа вегетација во или во близина на мочуриштата, поради што е тешко да се забележат.

Се чини дека румените патки го прошируваат својот опсег во Охајо. Имаат опашка во форма на вентилатор која често се лепи нагоре, и компактно тело со „стаклен“ изглед. Мажјаците кои се размножуваат имаат светло син клун, тело од костен и бел образ.

35. Расипан Тетреб

Руфен Тетреб

Научно име: Бонаса умбелус

Иако мажјаците се поголеми од женките, тешко е да се разликуваат половите. Перјата е мешавина од бели, кафеави и сиви во различни различни модели. Имаат ноздри со пердуви, а нозете им се покриени со пердуви до прстите. Овој измешан пердув го прави набраздениот тетреб совршен и се вклопува во неговата околина, шумското дно.

Тие обично летаат само во кратки рафали и главно се држат до одење по земјата. Постојат повеќе од десет други видови на Тетреб ширум светот. Рѓосаните тетреби се најраспространетата птица дивеч во Северна Америка.

36. 'Рѓосана црн птица

Рѓосана птицазмејовите имаат распон на крилјата од 175–179 cm и должина од 60–70 cm; мажјаците можат да тежат 800-1.200 g, а женките тежат 1.000-1.300 g.

Таа е грациозна птица, која лета на големи диедрални крилја и долга чаталеста опашка. Руфузната боја се протега до торзото, горната опашка и прекривките на крилата. Белите главни летечки пердуви се издвојуваат наспроти црните врвови на крилата. Околу 1% од црвените змејови во велшката популација излегуваат со посветла боја од нормата.

9. Редвинг

Редвингнајмногу поради губење на живеалиштата. Овој вид има посебни жлезди кои му дозволуваат да пие солена вода, нешто што повеќето други птици не можат да го направат.

Шините на Ридгвеј се птици со средна големина, малку поголеми од американските робинки. Нивните сметки се малку искривени надолу и имаат заоблени крилја. Овие птици се опортунистички јадат и се хранат со ракови како што се ракови, ракчиња и ракови.

26. Razorbill

Слика на McCloudy од Pixabay

Научно име: Alca torda

Разорбили се пронајдени се пронајден по заливот Мејн и делови од крајбрежната Нова Англија во Соединетите Држави, но најголемата колонија на жилет е всушност во западен Исланд.

На само 20 дена, младо жилет мора да скокне од гнездото што е на карпа во морето долу. Жилетите се одлични пливачи кои стручно нуркаат во водата одозгора со прецизност. Тие можат да пливаат над 300 стапки под вода за да зграпчат риба и да обезбедат оброк.

27. Црвенокоса

Црвенокоса паткасветло црвен триаголник на градите. Нивните дебели розови клунови можат да им помогнат да ги скршат цврстите семиња.

17. Црвенокопак клукајдрвец

Слика: Скотслмгрлото. Нивното тело е зелено и кафеаво. Честопати тие можат да изгледаат целосно темни на одредена светлина.

Женките не ја делат оваа боја и се зелени горе и бели долу. Тие се малку поголеми од повеќето колибри видени во САД, со подолга сметка. Тие главно се наоѓаат во Мексико и како засенчени кањони и планински шуми.

15. Кинглет крунисан со рубин

Слика: Fyn Kynd / flickr / CC BY 2.0

Научно име : Regulus calendula

Овој ситник е маслинесто зелен со бели шипки од крилата, жолти пердуви од крилата и опашката и бел прстен за очи. Мажјакот има мал дел од светло-црвени пердуви на врвот на главата, кои може да трепкаат кога е возбуден, но тие обично се скриени.

Барачи со висока енергија, тие често стрелаат низ грмушки и дрвја и мавтаат со крилјата . Ова постојано треперење на крилата може да помогне во идентификацијата. За толку мала птица, тие можат да снесат до 12 јајца одеднаш!

16. Гросбек со гради од роза

Слика: theSOARnetЦрвенокосиот клукајдрвец оди чекор понапред и ќе отиде толку далеку што ќе ја покрие храната со кора или дрво за подобро да го камуфлира нејзиниот скришно место. 9>

Научно име : Sitta canadensis

Овие мали оревчиња имаат темно сив грб, рѓосан (се движи од храбро обоени до бледи) гради и стомак и храбро црно-бело лице со пруги. Тие се брзи и активни птици кои најчесто се среќаваат како скокаат на стеблата и гранките на дрвјата и бараат инсекти под кората. Тие се гнездат во шуплините на дрвјата, па дури и ќе користат кутии за гнезда во дворот.

20. Црвенооки Vireo

Научно име : Vireo olivaceus

Црвенооките Vireo се едни од најчестите летни птици во источниот дел на САД. Откако ќе ги поминат зимите во Јужна Америка, тие патуваат во САД за сезоната на парење. Нивниот грб и опашка се избледени маслинки, со посветли гради и стомак.

Како што сугерира нивното име, тие имаат црвен прстен за очи, иако може да биде тешко да се види и нивното око изгледа црно кога се во сенки. И покрај тоа колку се вообичаени, тие не се често видени освен ако активно ги барате.

Исто така, слушајте ги нивната песна и повици, кои штом ќе научите да ве препознавате веројатно ќе почнете да ги слушате насекаде во лето бидејќи овие вирео се познати по тоа што „зборуваат“ цел ден.

21. Црвенокрилеста птица

Исто така види: Симболизам на гулаб (значења и толкувања)

Научно име : Agelaius phoeniceus

Меѓу најзастапените птици во цела Северна Америка, мажјакот Црвенокрилестите црни птици се непогрешливи поради нивните црвени и жолти „рамења“ кои се истакнуваат меѓу нивните црни тела. Женките од овој вид сепак изгледаат сосема поинаку и се претежно кафеави со светли ленти.

Тие се познати како полигини видови, што значи дека мажјаците ќе имаат до 15 различни женки со кои се парат. За жал, тие понекогаш се појавуваат на колибри во стадата и брзо го лапаат семето.

22. Црвеноопашест јастреб

Научно име : Buteo jamaicensis

Црвеноопашестите јастреби се веројатно најчестите јастреби во САД со речиси 2 милиони јастреби кои се гнездат во Северна Америка. Оваа бројка сочинува околу 90% од глобалната популација на црвеноопашестите јастреби. Црвеноопашестите јастреби се најактивни во текот на денот или рано наутро.

Обично се гледаат како се издигнуваат погоре и бараат плен или се качени покрај патот на телефонските столбови. Јастребите со црвена опашка не се често видени во дворовите кои демнат околу колибри, бидејќи тие ловат на поголеми животни, а тоа се само птици-песни. Дознајте неколку интересни факти за јастребот со црвена опашка овде.

23. Јастреб со црвени раменици

Научно име: Buteo lineatus

Црвено-рамената Хок може да се најде во поголемиот дел од источната половина на Обединетите нациисредини со пукнатини и места за сенка. Карпите се гнездат на рамни карпи често користејќи ги овие пукнатини за заштита и покривање. Бидејќи поголемиот дел од времето го поминуваат на земја, јадат претежно приземни инсекти како што се штурците, бубачките и пајаците.

30. Roseate Spoonbill

Исто така види: Дали вервериците јадат бебиња птици?

Научно име : Platalea ajaja

The Roseate Лажица е локално честа појава во крајбрежните Флорида, Тексас и југозападна Луизијана. Тие претпочитаат да талкаат во мали стада и често ќе се дружат со други ловци. Лажичките се хранат во плитки води и ги користат нивните широки рамни сметки за да ја просеат калта со замавнување на главата од страна на страна.

Оваа прекрасна птица е невообичаена и неверојатно ранлива на деградација на живеалиштата за хранење и гнездење. Тие беа практично елиминирани од Соединетите Американски Држави како пропратен ефект на уништувањето на колониите од ловци од страна на ловците на пердуви во 1860-тите, а дури неодамна почнаа повторно да ги колонизираат Тексас и Флорида во 20 век.

Дефинитивно една од најуникатните птици со големи клунови.

31. Карпест песочник

Слика од д-р Георг Витшорке од Pixabay

Научно име: Calidris ptilocnemis

Овие мали крајбрежни птици се со големина на робин и зимаат во делови од северозападниот дел на Пацификот, западна Канада и јужниот брег на Алјаска. Тие се хранат со инсекти, ракови и водни без'рбетниции портокалово-црвено грло. Женките се зелени со 'рѓосани дамки и попрскано грло.

Во пролетта тие мигрираат низ Калифорнија, летуваат на северозападниот дел на Пацификот и Канада, а потоа се враќаат низ карпестите планини на есен. Додека руфусот се смета за колибри во западниот дел на САД, тие се веројатно вториот најзабележлив вид на источниот брег по колибри со рубин грло.

2. Колибри со грло со рубин

Научно име : Archilochus colubris

Иако се вообичаени само во источната половина на Соединетите Американски Држави, колибри со рубин грло се најзастапени видови колибри во земјата. Тие се, исто така, единствениот вид на колибри за размножување пронајден во источните САД

Тие го добиле своето име затоа што мажјаците имаат светло-црвено грло. Хамерите со рубин грло се смарагдно-зелени на грбот, крилјата и главите со бели долни делови. На женките им недостасуваат црвените пердуви на грлото.

3. Црвено грло

Научно име: Pyrrholaemus brunneus

Црвено грло, сиво-кафеав Австралиец птица, најчесто се забележува како стрела меѓу ниски гранки и грмушки или потскокнува по земјата.

Само зрелите мажјаци имаат карактеристична ситна, рѓосано-кафеава дамка на вратот што му го дава на овој вид популарното име и прави разлика помеѓу женките и младите потешко. На Larus delawarensis

Најчесто виден далеку од крајбрежните области, прстенестиот галеб го добил името по очигледниот прстен што го има околу клунот. Иако тие се појавуваат и на источниот и на западниот брег во зима, галебите со прстенести фактури се размножуваат во близина на слатката вода главно во внатрешноста на Соединетите држави и јужна Канада.

Овие галеби се сештојади и често се гледаат како бараат храна на паркинг многу и низ ѓубре. Прстенест галебите се птици со средна големина, со големина колку американска врана. Мажјаците и женките работат заедно за да ги градат своите гнезда на земја, обично некаде со покривање од воздушни предатори.

На крилото има златна лента низ летечките пердуви. Грлото, стомакот и градите се бели. Женката е со потемна кафена боја со окер флеки на главата и грбот.

Имаат мали заоблени крилја, кратка опашка и долг тенок кафеав клун како шило за пукање. Пушкачот го добил името по историска единица на Нов Зеланд бидејќи нејзиниот пердув личел на пердув на војник во воена облека на тој полк.

11. Реката Терн

Слика на д-р Георг Витшорке од Пиксабај

Научно име: Стерна аурантија

Оваа шипка со средна големина има бели долни делови, темно сиви горен дел, долги зашилени крилја и чаталеста опашка со долги течени жици. Должината е 38-43 см. Клунот е жолт, додека нозете се светло црвени.

Кога се размножуваат, нивните пердуви наликуваат на црна капа. Во зима, круната или шапката е сиво-бела со црни флеки и ленти, темна маска преку окото и темен врв на сметката. Речните шипки ловат риби, ракови, полноглавци и водни без'рбетници со фрлање во реки и езера.

12. Руди пресвртница

Слика од Пол Бренан од Пиксабај

Научно име : Arenaria interpres

Оваа шарена птица живее долж северноамериканските брегови и минува само низ поголемиот дел од САД на пат до нејзините места за размножување во канадскиот архипелаг и Гренланд. Некој румен камен за пресврт
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.