40 од најшарените птици на Северна Америка (со слики)

40 од најшарените птици на Северна Америка (со слики)
Stephen Davis
може да има многу сложени обрасци на точки и ленти. Додадов неколку на листата овде за кои сметав дека вреди да се споменат.

35. Жолтостомачен Sapsucker

фотографија: Енди Реаго & засилувач; Криси Мекларенисто така мали птици песнопојни инсективојади кои сакаат да се дружат на стеблата на зрелите шуми. Серулеанскиот шарплар се смета за невообичаен со опаѓање на популацијата.

33. Prairie Warbler

фотографија: Чарлс Џеј Шарпсината птица може да се најде во западната половина на САД нагоре во Канада и надолу во горниот дел на Мексико. Тие сакаат високи, отворени планински земји во лето, а рамнини и прерии во зима. Мажјаците се светла тиркизна и небесно сина боја со бел стомак и немаат розова портокалова боја на источните и западните сини птици.

5. Vermillion Flycatcher

Иако е почеста во Мексико и Централна Америка, Vermillion Flycatcher може да се најде во јужните делови на земјата како што се Флорида, Луизијана, Јужна Невада и Тексас. Возрасниот мажјак, на сликата овде, има светло портокалови или светло црвени бои и многу лесно се забележува во толпата. Тие се хранат со инсекти и како отворени гнезда претпочитаат да ги прават своите гнезда во кривите на гранките на дрвјата.

Исто така види: Како да привлечете кардинали (12 лесни совети)

6. Varied Thrush

фотографија: VJ Anderson

Во оваа статија составив листа на некои од најшарените птици во северна Америка. Само во Соединетите Држави има толку многу различни шарени птици, што најдов дека овој напис станува сè поголем и поголем додека конечно не сфатив дека морам да застанам некаде. Така, иако можеби ја немам секоја шарена птица наведена овде, имам доста обемна листа. Слободно предложете ги сите што мислите дека припаѓаат на оваа листа во коментарите.

Некои од птиците се вообичаени и препознатливи, други не се. Не сите ќе јадат на колибри и не се сите птици што редовно ќе ги гледате во вашите дворови, но кога ќе го направите тоа тие навистина се истакнуваат во толпата. Сепак, едно нешто што е заедничко за сите нив се нивните прекрасни светли бои. Ова е прилично долг список и ми требаше доста време да го составам, па се надевам дека ќе уживате!

Повеќето шарени птици во Северна Америка

Ќе ја започнам оваа листа со птицата која многу од нас помислуваат на шарени птици, северниот кардинал...

1. Северен кардинал

Една од најпривлечните птици во Северна Америка е северниот кардинал, особено мажјакот. Машкиот кардинал е единствената птица која ги започнува луѓето со гледање птици повеќе од која било друга птица, според Лабораторијата за орнитологија на Универзитетот Корнел. Пронајдена главно во источната половина на земјата, кардиналот е државната птица на Индијана, Кентаки, Северна Каролина, Охајо,црноглавиот Гросбек. Исто така, има и борови, жолти и темноцрвени гросклунови кои не се многу вообичаени во Соединетите Држави. Гросбејковите се многу шарени птици и секоја има уникатен изглед. Она што им е заедничко се нивните големи и моќни клунови (по кои го добиле името) што ги користат за кршење на големи ореви и семиња.

22. Гросбек со рози гради

Заеднички за повеќето од источната половина на САД, машкиот Гросбек со гради има розово-црвена дамка на градите и е многу лесно да се идентификува ако видите еден. Тие најчесто може да се видат на хранилки за птици кои јадат семки од сончоглед, кикирики и семки од шафран. И мажјакот и женката ги градат гнездата заедно и исто така наизменично ќе ги инкубираат своите до околу 5 јајца.

23. Вечерниот Гросбек

Вечерниот Гросбек има опаѓачки опсег низ поголемиот дел од Северна Америка, но тие се вообичаени само во северните делови на САД и во Канада. Машките вечерни грозби се жолти, бели и црни со жолта дамка веднаш над или над очите и бели на крилјата. Тие обично не се гледаат на хранилки, но јадат птичји семиња и бидејќи патуваат во стада, може повремено да ги посетуваат во број.

24. Синиот Гросбек

заслуга за фотографија: Ден Панкамо

Сините Гросбек се размножуваат низ поголемиот дел од јужните делови на САД и го прошируваат својот опсег на север. Генетските докази сугерираат дека наLazuli Bunting, исто така на оваа листа, е најблизок роднина на Blue Grosbeak. Тие претпочитаат да се гнездат во грмушки и можат да посетуваат колибри за семиња за да ја придружуваат нивната претежно инсективојадна исхрана.

25. Pine Grosbeak

фотографија: Ron Knight

Pine Grosbeak се наоѓа само во неколку случајни џебови во северозападниот дел од долните 48 држави, но во Канада, па дури и во Алјаска, тие се многу пораспространети. Машкиот пердув е живописна розова црвена и розова боја која е прилично уникатна. Ако живеете во една од областите каде што се пронајдени, тие ќе уживаат во семките од црн сончоглед на колибри. кон Соединетите Американски Држави. Дополнителни 7 азиски видови се повремено забележани во САД и пријавени од тактни птици. Неколку од овие 9 автохтони видови се доста шарени, а прво на ум ми доаѓа насликаната завеса.

26. Painted Bunting

Painting Bunting може да се најде во Флорида, Тексас и неколку други јужни држави во различни периоди од годината. Според мое мислење, оваа е една од најшарените птици на оваа листа со сини, зелени, жолти и црвени пердуви. Поради нивните раскошни бои, тие често се фаќаат и нелегално се продаваат како домашни миленици во Мексико и на други места. Насликаните завеси навистина јадат семе и може да ги посетат хранилките ако живеете во нивниот опсег.

27. ИндигоBunting

Индиго Bunting има опсег на размножување низ целиот среден и источен САД. . Овие птици мигрираат во големи јата ноќе и наводно се движат покрај ѕвездите. Индиго Бунтинг понекогаш се вкрстува со Лазули Бунтинг на места каде што нивните опсези се преклопуваат.

28. Lazuli Bunting

Lazuli Bunting се наоѓа низ поголемиот дел од западните делови на САД, каде што мажјаците се препознаваат по нивните брилијантни сини перја. Тие најчесто може да се видат кај колибри за птици и да јадат семиња, инсекти и бобинки. Ако сакате да ги привлечете во вашиот двор, пробајте бел просо просо, семки од сончоглед или семки од ниџер трн.

Warblers

Постојат 54 видови на чорбаџии пронајдени на север Америка се распадна на две семејства, стариот свет и новиот свет чорбаџии. Чорбаџиите се мали песнички птици и повеќето од нив се многу шарени. Наместо да ги додавам сите, избрав неколку од моите омилени.

29. Северна Парула

Северната Парула е нова светска шипка која се наоѓа во источната половина на земјата. Тие не ги посетуваат хранителите на птици бидејќи се хранат првенствено со инсекти, но повремено ќе јадат овошје и бобинки. Ако сакате да ги привлечете во вашиот двор, треба да имате многу дрвја, грмушки и грмушки. Тие се размножуваат и гнездат во густо, зрелошумите и женката ќе го изгради своето гнездо на височина од 100 стапки од земјата што го прави тешко да се набљудува.

30. Американски Редстарт

заслуга за фотографија: Ден Панкамо

Американскиот Редстарт е широко распространет од Канада на југ до Централна и Јужна Америка, сепак тие се отсутни во некои од западните држави во САД, додека Мажјаците се претежно црни, тие имаат некои блескави блескави на жолта и портокалова боја што ги прави навистина истакнати. Тие главно јадат инсекти, но кон крајот на летото се знае дека се хранат со бобинки и овошје. Тие нема да посетуваат колибри за семе, но имајќи грмушки од бобинки во вашиот двор може да ги привлече.

31. Жолта шипка

слика за фотографија: Родни Кембел

Жолтата шипка е многу мала птица која има голем опсег и е вообичаена низ цела Северна и Централна Америка. Мажјакот е светло жолт со темни ленти по телото, а женките всушност не изгледаат многу поинаку. Како и другите шипки, тие се хранат речиси исклучиво со инсекти и претпочитаат да живеат и гнездат во грмушки и мали дрвја. Тие ги градат своите гнезда најмалку 10 метри од земјата, понекогаш и многу повисоки.

32. Серулеански чорбаџи

Кредит на фотографијата: USDA, (CC BY 2.0)

Небесно синиот мажјак и зелената сина женка Серулеанските чорбаџи имаат мал опсег во источните САД. Тие главно се размножуваат во североисточните држави и мигрираат во јужните држави и во Централна Америка. Овие чорбаџи сеКлукајдрвец

Оваа фела понекогаш може да се види на колибри, особено во зимскиот период. Тие ги поминуваат своите зими во повеќето источни држави и мигрираат во посеверните централни држави за да се размножуваат. Тие, исто така, не се екстремно шарени, но пламено-црвената глава на мажјакот навистина ги прави да се истакнат и да се почести. Особено затоа што популацијата се намалува и тие не се гледаат толку често како некогаш.

Колибри

Може да има дури 23 различни видови на колибри во Северна Америка. Колибрите се најмалата фамилија на птици во цела Северна Америка и се знае дека повеќето се едни од најшарените птици ако можете да ги уловите додека се уште доволно долги за навистина да ги видите. Имам три последни птици на оваа листа и мислев дека сите ќе ги направам колибри, погледнете повеќе за тоа кога да ги очекувате на хранилки во оваа статија.

38. Колибри со рубин грло

Колибри со рубин грло е многу честа појава низ источните и централните делови на Северна Америка. Тие се првите што очекувам да ги видам на моите хранили и рубин црвените грла на мажјаците ги прават навистина многу шарени. Користете го нашиот лесен рецепт за нектар од колибри без вриење за да го наполните вашиот хранител за колибри и тие ќе се појават ако сте во нивниот опсег.

39. Costa’s Hummingbird

Costa’s може да се најде само во џебовите во југозападните држави наСАД, Долна Калифорнија и крајбрежните области на западно Мексико. Мажјакот има убава виолетова област на грлото што ги прави многу убави ако можете да забележите една. Тие, исто така, ќе јадат нектар од колибри од хранител или можат да бидат привлечени во вашиот двор со одреден нектар што произведува цвеќиња како орли помине.

40. Anna's Hummingbird

заслуга за фотографија: Becky Matsubara, CC BY 2.0

Пронајден само на западниот дел на Тихиот Океан, во некои од истите области како и Costa's Hummingbird, Anna's Hummingbird се Ruby-throated на запад и се доста вообичаено таму. Тие, исто така, најчесто се гледаат на колибри кога се нуди нектар и мажјаците можат да бидат забележани по нивните розево-црвени грла и глави. Познато е дека мажјаците изведуваат воздушни акробации за да ги импресионираат женките за време на сезоната на парење.

Вирџинија, Западна Вирџинија и Илиноис. Проверете ја мојата статија за интересни факти за северниот кардинал.

Сините птици

Како што сугерира нивното име, сините птици се многу шарени сини птици! Во Северна Америка има 3 вида сини птици. Источните и западните сини птици имаат многу слична сина и портокалова боја, додека нивниот планински роднина е целосно сина.

2. Источна сина птица

На сликата овде: источната сина птица

Територијата на Источната сина птица опфаќа поголем опсег од западната. Источните може да се најдат низ источните и централните држави. Впечатливите сини бои на Bluebird навистина го прават омилен во дворот. И покрај тоа што не доаѓа често до колибри, сината птица лесно ќе јаде црви од брашно, ако се обезбедени. Сината птица ќе користи кутија за гнездење доколку е достапна и е една од најомилените птици што го прави своето гнездо во куќичка за птици. Се хранат главно со инсекти, овошје и шумски плодови.

3. Western Bluebird

Westerns Bluebirds се само во државите долж западниот брег и кои се граничат со Мексико. Источните и западните сини птици изгледаат многу слични со светло сини глави и грб и розово-портокалова боја на градите. Западните сини птици имаат повеќе сина брадата. Western Bluebird исто така ќе користи гнездо кутија ако е достапна и се храни со истите работи како и другите сини птици.

4. Планина Bluebird

Планинатаовошје и бобинки, но тие се хранат и со инсекти. Ако сакате да ги привлечете во вашиот двор, можете да засадите овошни дрвја и грмушки од бобинки. Тие се познати по тоа што имаат восочни црвени секрети на врвовите на нивните крилја, па оттука и името waxwing.

8. Американска златна перка

Една од моите лични омилени птици за забележување, американската златна финч се наоѓа низ цела САД и во текот на целата година на многу места. Тие можат да се видат во дворовите и во колибри како грицкаат неколку различни видови семиња, вклучувајќи семки од сончоглед и трн. Тие се вегетаријанци и прилично јадат само семиња. Тие се гнездат во грмушки и грмушки и ќе имаат еден до два потомци годишно. Нивните пердуви стануваат поматна маслинесто зелена боја за време на сезоната на неразмножување, што понекогаш ги наведува луѓето да веруваат дека се работи за друга птица.

Jays

Многумина од нас можеби мислат на синиот jay кога зборуваме за jays, но всушност постојат 10 видови на jays кои се наоѓаат во Северна Америка. Џејовите се познати по тоа што се шарени, бучни и донекаде територијални. Подолу се прикажани 3 видови на сојки пронајдени во Северна Америка кои се многу шарени и вредат да се споменат.

9. Блу Џеј

Заедно со северниот кардинал, Блу Џеј е една од најчестите живописни птици во дворот во Северна Америка. Нивната исхрана се состои од семиња, јаткасти плодови, бобинки и инсекти, иако е познато дека се хранат со други птичји јајца. Тие се исто такаПознато е дека гласно ги имитира јастребите и птиците грабливки, не е јасно дали ова е да ги предупреди другите сојки за опасност или да ги исплаши другите птици. Тие најчесто се гледаат на колибри и бањи за птици.

10. Steller’s Jay

Се наоѓа главно во планинските региони на западните делови на земјата и понатаму во Канада, Steller’s Jay е многу сличен на Blue Jay. Тие се единствените два типа на јаи со гребени и со Сините Џејс кои полека се движат кон запад, познато е дека се вкрстуваат создавајќи хибридна птица. Како Блу ​​Џеј тие се познати по грабежот на гнездото. Редовно може да се видат на колибри и да уживаат во кикирики и големи семиња кои можат да ги складираат во кеш, заштедувајќи ја храната за зимските месеци.

11. Грин Џеј

Се наоѓа само во најјужниот врв на Тексас, но главно во Мексико, Централна и Јужна Америка, Зелениот Џеј има прекрасни бои и поради тоа јас не сакаат да ги остават од списокот. Тие се сештојади и се хранат со семиња, овошје, инсекти и мали 'рбетници. Тие се гнездат на дрвја и можат да се забележат во шумски области и грмушки.

Orioles

Во Северна Америка има 9 видови на ориоли, од кои повеќето имаат жолта/портокалова пердуви, и 5 кои се прилично чести. Освен по светлите бои, ориолите се познати по љубовта кон овошјето и слатките работи. Тие уживаат во исечени портокали, желе, па дури е познато дека ја посетуваат и колибриколибри кога храната е дефицитарна. За оваа статија јас само набројувам неколку од моите омилени бидејќи веќе имаме многу птици да видиме!

12. Балтимор Ориоле

Наоѓа претежно во источна Северна Америка, Балтимор Ориоле го доби своето име по лорд Балтимор од Англија, кој беше првиот сопственик на Мериленд, бидејќи неговите бои многу наликуваа на неговите грб. Ориолите од Балтимор се птици што јадат нектар и сакаат зрели плодови. Портокалите можете да ги исечете на половина и да ги ставите на дрвјата и околу вашиот двор за да ги привлечете, тие исто така ги привлекува и желе од грозје ако им го понудите тоа. Засадувањето овошни дрвја и грмушки околу вашиот двор е исто така примамливо за многу видови ориоли.

13. Ориолите на Булок

Со опсег низ поголемиот дел од западната половина на САД, Булоковите ориоли имаат слична диета како и другите ориоли. Сакаат слатки работи и ќе се гостат со овошје, но и ќе јадат инсекти и црви. Мешавина од желе и вода претставена во чинија или во хранилник за ориол може да ги привлече во вашиот двор. Тие се гнездат во отворени шуми и градат гнезда во форма на тиква кои висат од гранките на дрвјата.

14. Ориол со качулка

Исто така познат како палмолист ориол поради нивната тенденција да ги градат своите гнезда на палми, ориолот со качулка се среќава во југозападните делови на земјата како како Калифорнија, Невада и Аризона. Тие ја имаат истата љубов кон слатките како и другитеориолите и се познати по тоа што се незабележителни птици, но нивните светли бои може да ги откријат ако погледнете доволно напорно.

15. Scott's Oriole

слика за фотографија: Енди Реаго & засилувач; Криси Мекларен

Ориолот на Скот се држи до сушните пустински региони на југозападните држави. Овој ориол има многу зависност од растението јука. Тие добиваат нектар од цветовите на јука, наоѓаат инсекти на растението и градат висечки гнезда од лисјата. Тие се прилично невообичаени што се однесува до ориолите и ретко се гледаат во стадата.

Ластовички

Постојат 7 типа на ластовички кои потекнуваат од Северна Америка, најмногу Заедничко од нив е веројатно ластовичката од штала што ја наведов подолу. Ластовиците јадат првенствено инсекти за да не ги посетуваат колибрите, некои луѓе имаа успех со црви. Тие се гнезда во шуплина, па можете да ги видите во вашиот двор во стари дупки за клукајдрвец или дури и куќички за птици.

16. Виолетово-зелена ластовичка

НПС / Џејкоб В. Френк

Овие мали ластовички се познати по нивните воздушни акробатски вештини кога фаќаат инсекти во средината на летот. Како што им кажува нивното име, тие имаат зелени и виолетови бои со бели долни тела. Нивниот опсег е насекаде низ западната половина на Северна Америка, вклучувајќи ја и западна Канада и во Алјаска. Сакаат да живеат во близина на реки, потоци, езера или езера за да можат да ловат бубачки во близина на вода.

17. ШталаЛастовичка

Ластовицата од штала е позната по тоа што ги гради своите гнезда во амбари, бараки, пристаништа за автомобили, под мостови и други вештачки структури. Тие не ги посетуваат хранителите на птици и како и другите ластовички се хранат со инсекти. Може да се привлече во вашиот двор со тоа што ќе им обезбедите спортови за гнездење во помошни згради, како што е штала или во кутии за гнездење. Ластовичките од штала имаат голем опсег во Северна Америка и се наоѓаат речиси насекаде во САД и во поголемиот дел од Канада.

18. Дрво голтач

Уште една ластовичка со многу широк опсег, ластовичката од дрво може да се најде низ цела Северна Америка во различни периоди од годината. Тие се хранат со инсекти, овошје и бобинки и ќе користат кутии за гнезда ако сакате да ги привлечете во вашиот двор. Тие природно се гнездат во шуплините на дрвјата, па оттука и името дрво голта. За време на миграциите тие можат да се видат во јата од стотици илјади.

Tanagers

Постојат 5 видови на танаџери пронајдени во Северна Америка; црвено, летно, западно, пламено и хепатално. На оваа листа ги вклучив црвените, летните и западните Танаџери. Машките танаџери имаат светло-црвена, портокалова или жолта боја, а женките се повеќе потапи зелени и жолти.

19. Скарлет Танагер

слика за фотографија: Кели Колган Азар

Машките Скарлет Танаџер го имаат светло-црвениот пердув што можете да го видите овде со црни опашки и крилја. Женките се повеќе зелении жолта боја, но сепак со темни крилја. Нивниот опсег е главно источниот дел на САД и јадат инсекти и бобинки. Тие се гнездат на дрвја и ги градат прилично високо од земјата, понекогаш 50 стапки или повеќе. Нема често да ги забележите во вашиот двор, најверојатно ќе ги видите во шумата.

20. Western Tanager

Western Tanager има портокалова и црвена глава со жолто тело и како што можеби претпоставувате има опсег низ речиси цела западна Северна Америка. Тие обично не посетуваат храна за птици и обично не јадат семиња, но може да го посетат вашиот двор ако имате овошни дрвја или грмушки. Птичја бања или можеби мала градина со вода што се движи, исто така, може да привлече Западен Танагер.

Исто така види: Симболизам на сина птица (значења и толкувања)

21. Летен Танагер

Главно се наоѓа во југоисточниот регион на САД и некои од југозападните држави. Тие се хранат главно со инсекти како пчели и оси, но исто така може да јадат бобинки и овошје во вашиот двор слично како и другите танагери. Мажјаците се блескаво светло црвени, а женките се повеќе со жолтеникава боја. Тие често може да се забележат како висат на врвовите на отворените шуми низ нивниот опсег. Ако ставите парчиња портокал, тие може да бидат во искушение да ги посетат вашите хранилки.

Grosbeaks

Постојат 5 вообичаени видови гросбејкови во Северна Америка; Боров грозбек, вечерен грозбек, грозбек со рози гради, син грозбек и
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.