4 уникатни птици кои започнуваат со буквата X

4 уникатни птици кои започнуваат со буквата X
Stephen Davis

Во англиската азбука, има релативно малку зборови што почнуваат со X. Имињата на птиците што почнуваат со X се слично невообичаени. Всушност, можевме да најдеме само четири тековно живи видови на кои вообичаеното име започнува со X. Интересно е што секој од нив се наоѓа на различен континент. Еден во Северна Америка, еден во Јужна Америка, еден во Африка и еден во Азија.

Ајде да погледнеме!

4 птици што започнуваат со X

1. Мравкоптица со скала на Ксингу

Мравјачка со скала на КсингуЕкваторијална Гвинеја и Уганда. Имаат маслинесто-кафеав грб со жолти гради и стомак. Овие зеленчуци главно јадат бубачки, пајаци, гасеници и молци и дополнуваат со овошје и семиња. Тие живеат во тропски или суптропски суви шуми или влажни низински шуми.

Забавен факт: Во нивниот мал опсег тие често живеат во заштитено живеалиште во паркови како што се Националниот парк Коруп и Камерун и Националниот парк Семлики во Уганда.

Исто така види: Симболизам на колибри (значења и толкувања)

Кликнете овде за да ги видите фотографиите од Гринбул на Ксавиер на eBird.

3. Колибри на Ксанту

Колибри на Ксантусемејството на птици Corvidae. Со долгиот и тенок облик на телото на повеќето жаји, меленото чело Ксинџианг има претежно исончано тело, црни крилја со големи бели дамки, црна капа, црни нозе и црна малку спуштена сметка. Нивното претпочитано живеалиште е суви отворени површини и грмушки. За жал, поради деградација и фрагментација на живеалиштата, тие се на листата на „речиси загрозени“ видови од 2004 година. може да ги брка и фати малите безрбетници и влекачи.

Кликнете овде за да видите фотографии од Ксинџијанг Граунд-Џеј на eBird.

Исто така види: 10 факти за рајските Танагери (со фотографии)Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.