28 птици кои започнуваат со Б (слики и факти)

28 птици кои започнуваат со Б (слики и факти)
Stephen Davis

Содржина

женката е со големина на половина мажјак и има блескава и кафена боја. Гракле со опашка од брод се наоѓа во мочурливи области, а во урбаните средини сакаат да чистат во близина на ресторани за брза храна.

Забавен факт: Ако новороденче падне во вода, може да плива на кратко растојание користејќи ги своите крилја.

11. клукајдрвец со црн грб

Фотографија: Мајк Лејкок, служба за национален парковаа прекрасна птица, не се знае многу, освен дека женката го гради своето гнездо користејќи различни материјали.

Забавен факт: Бидејќи ги има само во мал дел од една американска држава, се смета за скитничка птица и многу барана од птиците од САД.

7. Црн мршојадец

црн мршојадецколибри присутни во САД Главно пронајдени долж брегот на Заливот во Мексико и полуостровот Јукатан, има популација што јужниот дел на Тексас го нарекува дом. Се чини дека тие имаат ретка необичност меѓу колибри кои патуваат на север по сезоната на парење. Не премногу на север што се однесува до САД, туку во регионите на северниот брег на Заливот во Тексас, како и во Луизијана и Флорида. Имаат црвена сметка со црн врв, зелена глава и грб, бушав стомак и 'рѓосана опашка.

Забавен факт: кога ги посетувате фидерите, особено во САД, може да го користи поголем големина за бркање други помали колибри.

28. Планински дијамант со сино грло

Планински скапоцен камен со сино грлоBlackbirdBrewers Blackbirds, 3 мажјаци и 1 женка. Слика: Alan Schmierer

Научно име: Euphagus cyanocephalus

Живее во: Канада, САД, Мексико

Овие обични птици често се среќаваат или шетаат по земјата барајќи храна или се качени на дрвја или на линии за комунални услуги. Мажјаците се многу темни и често изгледаат црни, но на силна сончева светлина можете да видите блескаво сина, виолетова и зелена боја. Имаат црна сметка и жолт прстен за очи. Женките се заматени кафеави насекаде со црни очи. Овие црни птици се многу социјални и често ќе се видат во мали групи и ќе се гнездат во колонии од 100 или повеќе.

Забавен факт: Бруеровите црни птици понекогаш се нарекуваат „пријател на фармерот“ затоа што се толку вешти во забележувањето инсекти што можат да ги предупредат фармерите за почетокот на појавата на штетници на земјоделските култури како што се плачниците, скакулците и гасеници.

23. Колибри со широка опашка

Колибри со широка опашкасиво-кафеава во зависност од тоа дали се наоѓаат на запад или исток од нивниот опсег. Нивната најпрепознатлива карактеристика се црвените очи. Живеалиштето на оваа птица песнопојка се градовите и пасиштата.

Забавен факт: Бронзената каурица е паразит на потомството, што значи дека ги оставаат своите јајца во гнездата на други птици, оставајќи ги да ги одгледуваат домаќините .

9. Браун буби

Браун бубии ткаат необични висечки гнезда.

Забавен факт: Има седум други членови на семејството Буштити и сите живеат во Евроазија.

13. Bell's Vireo

Bell's Vireoкоски и крзно. Овие пелети им помагаат на истражувачите да ја откријат нивната исхрана.

5. Гулаб со ленти

Гулаб со опашкаНа чело на Nuthatch

Постојат илјадници видови птици ширум светот, но дали некогаш сте одбрале буква од азбуката и сте се обиделе да најдете птици што ќе одговараат? Подолу ќе најдете листа на птици кои започнуваат со b пронајдени во Америка, избрани имајќи ја предвид разновидноста.

Птици кои започнуваат со B

Има толку многу птици кои почнуваат со Б, и ова е само мал пресек на птиците таму. Подолу е листа на 28 прекрасни и зачудувачки видови птици чие име започнува со Б.

Ајде да се нурнеме!

Птиците кои почнуваат со буквата Бпокажуваат видови 1. Ќелав орел 2. Балтимор Ориол 3. Син Џеј 4. Амбарска був 5. Гулаб со опашка 6. берилин колибри 7. црн мршојадец 8. Бронзена краварска птица 9. Кафеава глупак 10. Гракле со опашка од чамец 11. клукајдрвец со црна грб 12. Буштит 13. Белс Вирео 14. Шарда со залив 15. Ластовичка штала 16. Бевик рен 17. Црно-капа Глувче 19. Црноглав грозбек 20. Црна Фиби 21. Црно-фактурна страчка 22. Бруерска птица 23. Колибри со широка опашка 24. Кафеавоглава краварка 25. Кафеавоглава оревче 26. Кафеава чепкалка-27. Планински скапоцен камен со сино грло

1. Ќелав орел

слика: Pixabay.com

Научно име: Haliaeetus leucocephalus

Живее во: граничната област на Мексико, Соединетите Американски Држави и Канада.

Величествениот Ќелав орел е лесно препознатливлесни гради. Како и повеќето ренови, нејзината сметка е долга со малку надолна крива. На крилјата и опашката има црна решетка и препознатлива бела „веѓа“. Во влажни региони тие може да изгледаат топло кафени, а во посуви области повеќе сиво-кафеава. Тие секогаш се во движење скокајќи од гранка на гранка и често може да се видат како мафтаат со опашката нагоре и надолу.

Забавен факт: Иако се мали, мажјаците се прилично гласни пејачи и може да паметат до 22 различни песни.

17. Chickadee со црна капа

Слика: birdfeederhub.com

Научно име: Poecile atricapillus

Живее во: северниот дел на Соединетите Американски Држави, Канада

Chicadees се мали птици со заоблени тела кои многу лесно се препознаваат поради нивната „црна капа“ и црна лигавче. Нивните образи се цврсто бели, крилјата и грбот се црносиви, а долниот дел од телото се меки и светли. Тие се многу чести кај хранителите на птици и често се гледаат како стрелаат напред-назад од хранилката до покривката и повторно назад за повеќе.

Исто така види: Спиење на колибри (Што е Торпор?)

Забавен факт: Младињата со црни капи кријат семиња за подоцна да ги јадат и можат да запомнат илјадници скривалишта.

18. Тивче со црн гребен

Научно име: Baeolophus atricristatus

Живее во: Тексас, делови од Оклахома, источниот брег на Мексико

Овие мали птици се многу вообичаени кај хранителите и во дворовите во нивнитесаѓи и темно насекаде освен нивниот бел стомак. Тие имаат тенок црн клун, а врвот на главата често се чини дека е со врв. Црните Фиби се член на семејството на мушички, и како што сугерира името, нивната исхрана е речиси исклучиво инсекти како што се мувите, бубачките, пајаците, пчелите и скакулците. Честопати можете да ги видите како се спуштаат ниско до земјата и ја пумпаат опашката нагоре и надолу.

Забавен факт: Повремено, црните фоби ќе зграпчат и ќе јадат миноци од површината на езерцата.

21. Црно-фактурна страчка

Слика: Том Коернер/ USFWS Mountain-Prairie

Научно име: Pica hudsonia

Живее во: западни САД и Канада

Исто така види: 22 забавни факти за Blue Jays

Убавата црна сврачка има форма на сој, но големина на врана. Црна глава, градите и грбот, светло бело рамо и страни, металик сино по крилјата и долгата опашка. Имаат разновидна исхрана со овошје, жито, инсекти, мали цицачи, мрши и јајца. Дури се гледаат како се дружат на грбот на големите цицачи како лос или елени, чепкајќи низ косата барајќи крлежи. Овие светкави птици не се срамежливи и често се гледаат качени на дрвја или на оградни столбови. Тие можат да бидат доста гласни, особено во групи.

Забавен факт: Преку историските записи знаеме дека овие птици ги следеле Индијанците од Рамнината, хранејќи се со остатоците од ловот на бизони.

22. Brewer’sследната пролетна сезона на парење. Тие можат да се размножуваат на високи височини каде што ноќните температури паѓаат под нулата. Тие влегуваат во состојба на труење, полу-хибернација, за да ја зачуваат енергијата на ниски температури додека сонцето не изгрее.

Забавен факт: иако повеќето ги напуштаат САД во зима, некои се познати по тоа што остануваат наоколу и ја поминуваат зимата на колибри.

24. Кауприца со кафена глава

Слика: Патриша Пирс / flickr / CC BY 2.0

Научно име: Molothrus ater

Живее во: Канада, Соединетите Американски Држави, Мексико

Каурите со кафеави глави често се вбројуваат во категоријата „црни птици“ не само поради бојата на мажјаците, туку и бидејќи тие патуваат во големи јата (понекогаш помешани со вистинските црни птици) и можат да ги толпаат вашите колибри. Мажјаците имаат блескаво црно тело со темно кафеава глава. Женките се целосно посветло кафени.

Кауриите се „гнездо паразити“ и ги несат своите јајца во гнездата на други птици. Понекогаш се прикрадуваат и снесуваат едно јајце меѓу другите, понекогаш шутираат други јајца од гнездото за да направат простор за своите. Многу птици не го препознаваат измамното јајце и ќе го одгледуваат пилето како свое.

Забавен факт: Бидејќи се паразити на гнездото, кафеавите глави кравари не градат свои гнезда. Нивните јајца се пронајдени во гнездата на над 220 други видови птици.

25. Браун-глава Nuthatch

Браунвид поради неговата поголема големина, но сепак е брз 23 пати во секунда. по својот пердув. Со црно-кафеаво тело, бела глава и опашка, и остар жолт клун и канџи, овој предатор на небото се наоѓа низ Северна Америка. Нивното претпочитано живеалиште е области со големи езера или акумулации. Тие градат огромни, тешки гнезда кои се широки 5-6 стапки и 2-4 стапки високи главно направени од стапови, трева и мов. Овие гнезда може да потраат три месеци за да се изградат, но ќе бидат повторно користени многу години.

Забавен факт: Ќелавиот орел ја носи титулата национална птица на Соединетите држави од 1782 година.

2. Baltimore Oriole

Научно име: Icterus galbula

Живее во: Источни Соединетите Американски Држави до Монтана. Тие се наоѓаат во Југоисточна Америка и Јужна Америка кон крајот на летото.

Балтимор Ориол веднаш се препознава по светло портокаловиот пердув на градите, рамената и долната страна со црна глава и клун заоблени со црни крилја и бела лента. Во исто време, женките и малолетниците имаат блескава, повеќе жолта боја. Овие птици преселници јадат инсекти и зрели плодови, а претпочитаат шумски области и паркови наместо шуми.

Забавен факт: Балтиморскиот Ориол претпочита одредено обоено овошје (портокалово или потемно) и го игнорира зеленото или жолти плодови дури и ако се зрели. Привлечете ги во вашиот двор со портокали.

3. Blue Jay

Научно име: Cyanocittacristata

Живее во: Соединетите Американски Држави (главно источни), делови на Канада

Блу Џеј е мимик со сложени социјални врски. Еден од нивните плачења е сличен на оној на јастребот со црвени раменици, кој може да го користат за да ги исплашат другите птици од изворот на храна. Блу Џеј има карактеристични сини, бели и црни пердуви на врвот со гребен. Оваа птица многу ги сака желадите и можете да ги привлечете во вашиот двор со ставање рамни послужавници со храна како семки од сончоглед и кикирики. Сините Џеј сакаат шумски живеалишта.

Забавен факт: Оваа птица често е тајна, но тие не се плашат да квичат гласно кога нивните гнезда ќе бидат нападнати.

4. Штала Був

Научно име: Tyto alba

Живее во: Пронајден низ целиот свет , но најголемиот од овој вид се наоѓа во Северна Америка.

Амбарскиот був е ноќна птица која вечерата ја јаде цела. Има сенишен бел изглед навечер и морничав и лут повик, за разлика од другите бувови. Во текот на денот, Бувот во штала е комбинација од темни очи, бели пердуви и крилја во боја на биволска кожа. Популацијата на бувови во штала се намалува во делови од светот поради губење на живеалиштата. Нивното претпочитано живеалиште се тревни површини, што им овозможува лесно да ловат мали цицачи и да се сместат во амбари и напуштени згради.

Забавен факт: Тие кашлаат пелети двапати дневно со храна што не ја користат вари, обично животинскоинсекти, а омилен им се пупките од смрека. Оваа птица се наоѓа во зимзелени шуми, и најверојатно ќе ја видите кога мигрираат, особено во близина на Големите езера.

Забавен факт: Популацијата на оваа чорбала оди нагоре и надолу често, тесно поврзана со нивната примарна исхрана, смреката пупки.

15. Шварска ластовичка

Слика: popo.uw23 (фликр)

Научно име: Hirundo rustica

Живее во: широко распространето во Северна Америка, Јужна Америка, Европа, Африка и Азија

Амбарските ластовички се птици на отворено поле. Овие прекрасно обоени птици имаат темно син грб, портокалов меѓу очите и на грлото. Нивните гради и стомак може да бидат што било, од светло кафена боја до светло портокалова боја. Еден од нивните заштитни знаци е нивната долга, длабоко чаталеста опашка. Тие се многу агилни летачи кои крстарат и минуваат по вода, полиња, фарми и ливади фаќајќи инсекти во воздухот.

Забавен факт: Тие користат комбинација од кал и трева за да создадат гнезда во облик на чаша, кои често се наоѓаат во стреите на амбарите, летниковците, покриените павилјони и под мостовите.

16. Bewick's Wren

Слика: Најџел / flickr / CC BY 2.0

Научно име: Thryomanes bewickii

Живее во: Мексико, САД (главно западна), јужна Британска Колумбија

Bewick's Wren има заоблено тело со кафеав грб иопсег. Како кардиналите, тие имаат мал мохавк кој ви помага да ги разликувате од другите птици. Titmice се сребрено-сиви одозгора и посветли на дното, со блескава портокалова под крилата и црна лента на нивниот гребен.

Забавен факт: Зимецот со црна гребенка се оддалечил од понаселениот тафтуван глушец пред околу 250.000 години. Двата вида сè уште понекогаш се хибридизираат денес.

19. Црноглав Гросбек

Слики: Алан Шмиер

Научно име: Pheucticus melanocephalus

Живее во: Соединетите Американски Држави (главно западно), Мексико, некои области на Канада

Црноглавите Гросбики ги минуваат своите зими во Мексико, па нивното годишно враќање во САД се возбудливи за мајските љубители на птици во дворот. Додека женките се шарени кафеави на грбот со светли гради и кафеаво и бело лице со пруги, мажјаците имаат повпечатливи бои. Имаат црна глава и грб со бели дамки на крилата и светло портокалови гради со малку жолта боја на стомакот. Нивните дебели клунови можат да им помогнат да ги скршат цврстите семиња.

Забавен факт: Мажјаците имаат еднаква должност со женките кога станува збор за инкубирање на јајца и хранење на бебињата.

20. Црна Фиби

Црна ФибиStephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.