27 видови птици кои започнуваат со W (слики)

27 видови птици кои започнуваат со W (слики)
Stephen Davis
мали стада. Гнездото во облик на чаша го гради женката. Нивните гнезда обично се добро скриени и тешко се забележуваат. Гнездата се добро скриени во грутки трева/мов.

14. Скитник за талкање

кредит: Биро за управување со земјиште Калифорнија

Научно име: Tringa incana

Исхраната на скитниците се состои од ракови и морски црви. Овие птици се познати по нивните грчеви и бубачки движења додека бараат храна. Тие често се хранат на иста локација, постојано.

Типично ќе ги видите како летаат ниско преку карпестите брегови. Женката обично лежи до четири јајца. И двајцата родители ги инкубираат и воспитуваат младите. Овие птици можете да ги најдете на бреговите на Пацификот од Алјаска до Јужна Америка.

15. Western screech-owl

фото од: Shravans14

Овој список ќе содржи претежно северноамерикански птици кои започнуваат со буквата W. Некои од птиците се преселници, некои се делумно преселници, додека некои воопшто не мигрираат. Идејата беше листата да биде што е можно поразновидна, така што овие птици се од целиот свет!

27 видови птици кои започнуваат со W

Птици кои започнуваат со буквата WСкриј видови 1. Дрвена патка 2. Западна сина птица 3. Скотер со бело крилја 4. Дива мисирка 5. врба врба 6. белоопашеста шуплина 7. Западна треска 8. Белокрила гулаб 9. Брзина со бело грло 10. Бело -колибри со уши 11. Кран 12. Вилсонова кралица 13. Белогрбна шкурка 14. Залутана шушкава 15. Западна був 16. Западен танагер 17. Западен песок 18. Варблинг вирео 19. дрозд 22. Белограден орев 23. Белоглав клукајдрвец 24. Белокрунисан врапче 25. Белолик ибис 26. Белоопашест јастреб 27. Белоопашест змеј

1. Дрвена патка

слика: Даниела Бриџидаимајќи шема како онаа на топката што скока.

16. Western tanager

Слика од PublicDomainImages од Pixabay

Научно име : Piranga Iudoviciana

Тешко е да згрешите машки вестерн танагер. Имаат светло портокалово лице, а до црните крилја се истакнуваат нивните светло жолти гради и грб. Женките обично се поматни по боја и може да изгледаат повеќе како маслинесто жолта со сиви крилја, а немаат портокалова боја на лицето.

Тие се вообичаени во шумите, особено меѓу иглолисни шуми. Тие јадат претежно инсекти кои внимателно ги откинуваат од зеленилото на врвовите на дрвјата.

Западните танаџери не ги посетуваат често хранителите на семиња, па обидете се да ги привлечете со сушено овошје или свежи портокали. Птичја бања или друга водна карактеристика исто така може да ги привлече во вашиот двор.

17. Западен песочник

западен песочникПаркирајте преку ФликрСевероисточниот регион на службата за риби и диви животни

Научно име: Vireo gilvus

Warbling vireos се вообичаени птици пејачки во САД и Канада за време на летото, тие ги поминуваат своите зими во јужно Мексико и Централна Америка. Побарајте вирео во зрели листопадни шуми каде што бараат инсекти и гнездо.

Мажјаците се многу територијални за време на сезоната на парење, оставајќи ја женката да го избере местото за гнездење додека тој го штити. Со големина на врапчиња, вирео-вирео се сиво-маслинеста боја на врвот и посветли одоздола.

19. Талкачки албатрос

лутачки албатросКарибите.

9. Белогрлото брзање

кредит: ALAN SCHMIERER

Научно име: Aeronautes saxatalis

Овие птици се со средна големина и нивниот пердув е првенствено црно-бел. Нема да можете да го одредите полот на птицата според нејзиниот пердув, бидејќи мажјаците и женките изгледаат слично.

Тие не мигрираат и можат да се најдат во јужна Аризона, јужно Ново Мексико, јужна Калифорнија, западен Тексас , и централно Мексико. Белогрлото брзо се опишува како социјална птица. Групи птици ќе се креваат и ќе бараат храна заедно.

10. Колибри со бело уши

Колибри со бело ушие нивниот пердув, кој е криптичен и разновиден. Живеат во Алјаска, Канада, Западен Соединетите Американски Држави.

Во текот на зимата, перјата му е целосно бела, но во летниот период е попрскана со нијанси на бела, кафеава и сива боја. Мажјаците од овој вид покажуваат пердуви и потпори за да привлечат женка. Тие се моногамни и ќе се размножуваат една сезона.

7. Западна багра

Слика од Johnnys_pic од Pixabay

Научно име: Aechmophorus occidentalis

Овој вид е најголемата северноамериканска багра, долга околу 30 инчи и тежина до 4,5 фунти, со распон на крилјата до 40 инчи.

Познато е дека западните грабли се гнездат во многу големи колонии, до неколку стотици. Овие птици ќе се рекламираат за време на церемониите во сезоната на парење.

8. Белокрилен гулаб

Гулаб со бело крилјаод лушпата.

Овие птици исто така имаат способност да одат вертикално по дрвјата подобро од многу други видови птици. Оревите со бело гради имаат дебела црна лента на врвот на главата, со бела боја од двете страни и на нивните стомаци. Нивните крилја се претежно сиви и црни.

Оревчињата ќе ги посетат повеќето хранилки за семиња, ќе им понудат мешани мешавини од семиња, семки од црн сончоглед, кикиритки или слатки. Обично сакаат да грабнат и да трчаат, земаат семе и веднаш летаат да го изедат или да го чуваат на блиското дрво.

23. Белоглав клукајдрвец

слика: Менке Давид, USFWS

Научно име: Dryobates albolarvatus

Белоглавите клукајдрвци се наоѓаат во текот на целата година на неколку места во Калифорнија, главно до Север и исток, иако има неколку мали места во Јужна Калифорнија каде што може да наидете на едно ако имате среќа. Тие сакаат планински борови шуми и вообичаено не се наоѓаат во шуми без борови.

Овие клукајдрвци сакаат борови семиња и шишарки, па побарајте ги во шумите со многу пондероса, Џефери, Култер и шеќерни борови. Како и американските клукајдрвци со црн грб и со три прсти, белоглавите клукајдрвци не претпочитаат да дупчат во дрвјата, туку да ја влечат и олупат кората од дрвјата. Тие, исто така, ќе се собираат во изгорените шуми за да ги искористат тамошните инсекти.

Белоглавите клукајдрвци се приближно истиголемина на американски Робин, со претежно мастило црни пердуви насекаде, освен нивните светли бели глави и бели ленти на нивните крилја. Возрасните мажјаци, исто така, имаат живописна црвена дамка на главите слична на другите видови клукајдрвци. Во споредба со другите клукајдрвци, тие имаат долги крилја и опашки и кратка, зашилена сметка.

Исто така види: Штала против забранет був (клучни разлики)

24. Белокрунисан врапче

Слика од Кара Скај од Pixabay

Научно име: Zonotrichia leucophrys

Исто така види: 22 интересни факти за потсмевните птици

Белокрунисаното врапче е многу преселничка и вообичаена птица со широк опсег во Северна Америка. Тие се размножуваат во Северна Канада или Алјаска и зимуваат во пониските 48 држави или Мексико.

Овој вид може повремено да посетува храна за птици, но поверојатно е да се види во близина на грмушки или обраснати полиња. Тие лесно се препознаваат по црно-белата шарена глава на возрасното лице.

25. Ибис со бело лице

Слика од Ханс Том од Pixabay

Научно име: Plegadis chihi

Оваа голема водна птица е честа појава во поголемиот дел од западниот и среднозападниот дел на САД за време на нивната сезона на размножување. Тие се држат блиску до мочуриштата и влажните полиња каде што можат да најдат плен кој вклучува работи како дождовни црви, ракови и инсекти.

Белиот ибис секако го добил своето име од белите лица што ги размножуваат возрасните од овој вид имаат. Незрелите птици и возрасните кои не се размножуваат се цврсто кафеави и немаатбело лице.

26. Белоопашест јастреб

nps.gov

Научно име: Geranoaetus albicaudatus

Овој неотропски грабливец е вообичаен во Централна и Јужна Америка, но воопшто не во Северна Америка. Всушност, Тексас можеби е единствената држава во Северна Америка каде што ќе го најдете белоопашестиот јастреб и само во јужниот дел на државата. Пријавени се случајни глетки во соседните држави, но тие веројатно биле скитници и многу невообичаени.

Оваа птица не е преселница, но може да прави регионални движења во потрага по храна. Тие се обично сиви одозгора и бели долу, но како и неколку други на оваа листа има темна и светла форма на овој вид јастреб. Нивната исхрана главно се состои од стаорци, глувци, џебни гофери, зајаци, птици, змии, гуштери, жаби, ракови, ракови, инсекти.

27. Белоопашест змеј

кредит: USFWS Pacific Југозападен регион

Научно име: Elanus leucurus

Белоопашести змејови се најчести во Јужна и Централна Америка, ќе најдете ги само на неколку места во САД. Тие места го вклучуваат јужниот врв на Флорида, крајниот југ на Тексас, Калифорнија и Орегон.

Овие птици грабливки живеат околу пасиштата и отворените шумски области каде бараат мали цицачи и глодари од високо. Белоопашестите змејови се малку поголеми од врани и се сиви, бели и црниво боја.

Американскиот опсег не се миграциски. Сепак, птиците во северниот регион мигрираат на југ.

2. Западна сина птица

Научно име : Sialia mexicana

Машките западни сини птици имаат убава сина боја на главата, грлото, крилјата и опашката. Имаат рѓосана портокалова боја на градите која продолжува надолу по нивните страни и над крилјата на грбот. Женките ќе изгледаат подосадни, понекогаш значително подосадни и немаат сино на грлото.

Тие се речиси најбараните станари на куќички за птици во САД што ја прават индустријата за куќички со сини птици прилично популарна. Тие се многу чести во дворовите, иако не толку кај колибри. Поставете куќичка за птици и обидете се да привлечете пар што се парат.

Западните сини птици може да се најдат низ поголемиот дел од Ново Мексико цела година. Сепак, тие може да се отсутни од североисточниот агол и може да бидат присутни само во текот на зимата долж јужната граница. Сините птици вообичаено не јадат семиња, но можат да бидат намамени да ги посетат хранилките со црви на послужавник или во чинија.

3. Скотер со бело крилја

кредит: Риби и диви животни во САД Сервисен североисточен регион

Научно име: Melanitta deglandi

Овие северноамерикански птици се моногамни и обично формираат парови кон крајот на летото. Белокрилестите скутери почнуваат да се размножуваат на возраст од две години. Нивните гнезда се изградени на земја блиску доокеанот, реките или езерата.

Женките несат околу пет до 11 јајца и инкубацијата трае приближно 25 до 30 дена. Тие се бентосни хранилки и можат да нурнат до 25 метри за да најдат храна.

4. Дива мисирка

Научно име: Meleagris gallopavo

Мажјаците постари од една година ќе лапаат во обид да го објават своето присуство и на женките и на машките натпреварувачи. Ова однесување се јавува и кај мажи помлади од една година, но во многу помала мера.

Нивните повици се различни и вклучуваат низа звуци, како што се „лелекаат“, „ки-кис“, „става „, „клешти“, „голта“ и „прснува“. Мисирките живеат во северна Америка и се всушност агилни, брзи летачи, и покрај нивната големина и тежина.

5. Willow ptarmigan

Слика од Џесика Рокеман од Pixabay

Научно име: Lagopus lagopus

Птармиганот од врба живее во Европа, Скандинавија, Сибир, Алјаска, Канада, како и во Северна Америка и е државна птица на Алјаска. Тие се тревојади и нивната исхрана главно се состои од лисја, цвеќиња, семиња, гранчиња и бобинки.

Младите може да се хранат со инсекти во текот на првиот дел од својот живот поради неразвиениот цекум.

6. Белоопашеста птармиган

кредит: ALAN SCHMIERER

Научно име: Lagopus leucura

Белоопашеста штица е исто така познат како снежна препелица. Интересен момент за овие птицибидат загрозени. Покрај тоа, постојат само два вида на кранови кои потекнуваат од Северна Америка.

Во моментов има само 800 оставени птици во дивината и заедно во заробеништво. Дигалката „Вупинг“ често бара храна додека оди во плитка вода, како и на полиња.

12. Вилсоновиот кран

кредит: Североисточен регион на U.S. Fish and Wildlife Service

Научно име: Charadrius wilsonia

Заедничко на повеќето плажи во Америка е вилсоновиот вид, делумно преселувачки вид. Освен птиците пронајдени во Флорида, овие птици презимуваат во Бразил. Овие птици можете да ги најдете на плажите кои бараат храна.

Нивното движење низ плажата е бавно додека бараат храна. Нивната исхрана се состои од ракови, морски црви и инсекти. Вилсоновиот пипер бил именуван по Александар Вилсон, шкотско-американски орнитолог, во 1814 година.

13. Песочник со бело грб

Слика од Флоријан Хоелцл од Pixabay

Научно име : Calidris fuscicollis

Оваа крајбрежна птица не е често забележана, одете во Канада или Алјаска ако сакате да ја видите. Сепак, може да биде тешко во летниот период, бидејќи нивната локација за размножување е многу нејасна. Внимавајте набљудувачи на птици, голема е веројатноста дека нема да ги видите ниту во зима, бидејќи тие патуваат премногу на југ за многу луѓе.

Најдобро време за набљудување на овие птици е пролетта и есента, обично во близина вода во
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.