22 интересни факти за грозбејкс со гради од роза

22 интересни факти за грозбејкс со гради од роза
Stephen Davis

Содржина

гросбековите се територијални за време на сезоната на парење

Тие се многу агресивни птици за време на сезоната на парење за да ги одбранат своите гнезда од гнездо предатори. Паровите кои се размножуваат ќе толерираат мажјаци-мигранти ако натрапникот на нивната територија молчи.

Сепак, познато е дека женките ги избркаат другите женки кои се приближуваат до нивниот партнер. Спротивно на тоа, тие се друштвени птици надвор од сезоната на парење и ќе талкаат по земјата во групи од десетина или повеќе единки.

Слика: theSOARnet

Иако тие остануваат надвор од видното поле на врвовите на дрвјата, можете да ги слушнете прекрасните песни на гросбекот со гради од рози за време на пролетта и летото во Северна Америка. Овие вообичаени птици во шумски живеалишта имаат впечатлив изглед и се глетка за гледање, без разлика дали сте аматер или професионален набљудувач на птици. Прочитајте за да дознаете повеќе за нив со овие 22 факти за розови гради.

22 факти за розови гради

1. Машките и женските грозбени гради имаат различни бои

Возрасните мажјаци имаат бели долни делови и задници кои се контрастни на нивната црна глава, грб, крилја и грло. Мажјаците исто така светкаат розово-црвени подкрилца. Името го добиле по светло-црвено-розовата дамка на нивните гради. Спротивно на тоа, женките се кафеави и силно набраздени, светкави жолтеникави подкрилца.

Исто така види: 20 птици со жолт стомак (слики)

2. Машките розови гради се расветлуваат за зимата

Пред да мигрираат, мажјаците ќе се расветлат во зимскиот пердув кој вклучува темни ленти на нивните страни и крила, глава и горните делови со кафеави рабови и заштитни задници.

3. Грос-клуновите со рози се моногамни

Штом мажјакот привлече женка, тие остануваат заедно на утврдените територии на мажјакот. И мажјаците и женките исто така подеднакво ги делат должностите за инкубација и хранење.

4. Мажјаците и женките розови гради градат гнезда заедно

Мажјаците и женките работат заедно за да изберат место за гнездо и да го градатгнездо. Градењето гнездо може да трае 4 до 9 дена од утро до мрак. Тие ќе користат различни материјали, вклучувајќи гранчиња, треви, стебла од плевел, груби стапчиња, коса, слама, коренчиња и распаднати гранчиња.

5. Гнездата од розови гради се тенко конструирани

Понекогаш нивните гнезда се толку тенко конструирани и со слаб изглед што можете да го видите прегледот на јајцата низ него. Се верува дека нивната употреба на чаталести гранчиња е она што помага да се држи гнездото заедно.

6. Гросклуните со розови гради имаат шарени јајца

Од 1 до 5 јајца што ги несат по спојка се сини до бледо зелени со виолетови или црвеникаво-кафени дамки. Јајцата се долги околу 1 инчи и широки 0,6 до 0,8 инчи, со период на инкубација од 11 до 14 дена.

7. Грос-клуновите со рози звучат како клукајдрвци и робинки

Овие птици испуштаат остар пик или розов звук што наликува на повик од клукајдрвец. Тие, исто така, имаат блескаво свиткување што звучи како послатка верзија на песната на американскиот Робин.

8. Машките розови гради можат да пеат до 689 песни дневно

Кога станува збор за сезоната на парење и рекламирање на нивните територии, мажјаците вложуваат дополнителен труд со своите мелодични песни. Тие ќе пеат до 689 песни дневно за да привлечат партнер.

9. Машки розови гради пеат додека инкубираат јајца

Задолжени да ги делат должностите на инкубација со женките, познато е дека машкиот гросклун со гради од роза пеенивната позната слаткозвучна бразда додека седеше на гнездото.

10. Во Северна Америка се размножуваат розови гради

Опсегот на размножување на овие птици се влажни листопадни шуми, листопадни-иглолисни шуми, полуотворени живеалишта и грмушки низ североисточниот дел на САД. Тие исто така се движат во централна и југоисточна Канада. Во текот на есента тие ќе мигрираат во Јужна и Централна Америка за зимата.

11. Грос-клуновите со рози се силни издржливи летачи

Тоа што мора да летаат над Мексиканскиот залив за време на миграцијата, овие птици се силни летачи и лесно можат да поминат преку 500 милји без престан. Тие ја започнуваат својата миграција кон крајот на септември или октомври и се враќаат во местата за размножување кон крајот на април или почетокот на мај.

12. Гросклуните со гради од роза можат да летаат во јата од 50 птици

Додека тие ќе мигрираат поединечно или во парови, можете да ги видите и овие птици како летаат низ Америка во лабави јата од околу 50 птици. Понекогаш јата дури вклучува и други видови.

13. Јастребите се главен грабливец со розови гради

Куперовиот јастреб и јастребот со остри потколеници се два од најдобрите предатори кои го ловат розовиот клун во дивината.

14. Гросклуните со розови гради имаат различни гнездо предатори

Овие птици агресивно и бучно ќе ги бранат своите гнезда од различни гнездо предатори, како што се сини чаши, обични гракали и црвени и сиви верверички.

15. Розе-градиекосистеми во кои живеат со растурање на семиња и контролирање на популациите на инсекти.

20. Гросклуните со рози се добри скривачи

Овие птици се прилично срамежливи околу луѓето и тешко се забележуваат во дивината, дури и покрај сјајната боја на мажјакот. Тие обично остануваат скриени, пеејќи во настрешниците на шумите. Ако сакате да ги погледнете во вашиот двор, ставете висококвалитетни семки од сончоглед од црно масло во мешавината за хранење птици.

21. Гросклуните со гради се заробени на продажба

Поради нивниот убав звук и уникатен изглед, овие птици често се заробуваат и се продаваат како птици во кафез во нивниот презимувачки опсег во Централна и Јужна Америка.

22 . Гросклунот со розови гради најчесто погрешно ги помешаат со црноглавиот грозк

Иако возрасниот пердув на мажјакот е непогрешлив, бојата на женките и првопадните мажјаци може да биде слична на женската црноглава грозница. Нивните песни се исто така слични.

Исто така види: Дали вервериците јадат од храна за птици ноќе?

Заклучок

Далечните преселници кои пролетните и летните месеци ги поминуваат во Северна Америка, гросклуните со гради од роза се впечатливи птици и познати за нивните прекрасни способности за пеење.

Во зависност од тоа каде живеете, можете да ги видите овие срамежливи мигранти во дивината. Може да видите мажјак како пее од гранките, додека гради гнездо или кога инкубира јајца. Често гледаме розови гради кај нашите колибри во рана пролет додека мигрираат.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.