21 Видови на бувови во САД

21 Видови на бувови во САД
Stephen Davis
нивните совршено камуфлирани пердуви ги прават многу тешко да се најдат. Тие се мали бувови со големина на робин, со набиени тела и кратки опашки. Нивниот претежно сиво-кафеав пердув со шарена долна страна ги камуфлира исклучително добро против дрвјата кога се креваат во дупки во текот на денот.

21. Був со мустаќи

Слика: Бетина Аригонинагоре, но бројот на нивните плен е намален. Ова значи дека некои бувови ќе патуваат многу подалеку од нормалното за да најдат храна. Среќа за набљудувачите на птици!

Како и многу бувови, тие имаат големи, тркалезни глави со жолти очи и бели лица. Сепак, како јастребите, тие имаат тенденција да ловат во текот на денот околу зори и самрак, се качуваат на дрвјата пред да се лизгаат по пленот. Исто така, како јастребите, нивниот вид е огромен и тие се способни да забележат плен на оддалеченост до половина милја.

Кога ќе влезат во САД, тие имаат тенденција да бараат езерски брегови, пасишта и шумски обработливи површини.

14. Северна пигмејска бува

фото од: Грег Шехтеринсекти и членконоги, но понекогаш ќе јадат мали гуштери.

Овие бувови се активни само ноќе. Слушајте ги по кањонските и пустинските патишта. Нивниот повик често се опишува како „ѕиркање“ и звучи како кученце. Тие можат да ловат околу светлата што привлекуваат инсекти.

7. Феругина пигмејска був

фото од: Нинахалечетинарски шуми кои се големи и несегментирани со густи настрешници. Иако изгледаат слично на бувот со решетки, нивната целокупна боја е темно кафеава наместо сива.

Забележаните бувови јадат мали до средни цицачи, како и инсекти и мали птици. Тие понекогаш чуваат дополнителна храна во екстремитетите на дрвјата или под трупците.

Забележаниот був, вклучувајќи го и овој подвид, има намалена популација поради загубата на живеалиште со проценета глобална популација за размножување од само 15.000 бувови. Друг фактор што придонесува за нивното намалување на популацијата е забранетиот був кој е поголем, поагресивен и е познат по тоа што ги избрка кога го делат истиот опсег.

20. Western Screech-Owl

фото од: Shravans14Држави.

Источните бувови со шкрипење можат да бидат во три нијанси на перја, сива, кафеава или „црвена“ (што е навистина црвеникаво кафеава). Без разлика каква боја, шарите на нивните пердуви даваат одлична камуфлажа за мешање со кората на дрвјата.

Нивното име може да сугерира дека испуштаат шкрипење или врескање, но тоа не е вистина. Тие не пукаат, туку испуштаат трогателни звуци или „влекања“ кои звучат како коњ со висок тон.

Ако поставите гнездо со соодветна големина, можете да привлечете источни бувови во вашиот двор. Овие мали бувови се дома во обработливо земјиште, градски паркови и приградски населби. Речиси насекаде со покривка од дрво.

6. Елф був

Слика: Доминик Шеронисезоната на парење, иако не се знае многу за нивната миграција. Тие можат да се најдат во мали џебови на запад во зрели планински шуми.

Овие бувови се прилично мали и поголемиот дел од своето време го поминуваат на врвот на големите зимзелени дрвја, па затоа е тешко да се забележат. Полесниот начин за нивно лоцирање е веројатно со звук. Тие имаат повторувачки, низок тон.

Нивната исхрана првенствено се состои од летечки инсекти како што се штурците, молци и бубачки, кои ги ловат ноќе. Имаат црвеникаво сиви пердуви, добро се камуфлирани и наликуваат на бувови, но со пократки шишки.

9. Голем сив був

Голем сив бувбидејќи често јаде мали песнички птици.

Северните пигмејски бувови имаат многу кружни глави без ушни прамени. Нивниот стомак има вертикални кафени ленти, додека главата и грбот се кафеави со бели дамки.

15. Северна пила був

Северна пила бувслика од Seth Topham / Биро за управување со земјиште преку Flickr
 • Научно име: Asio otus
 • Должина: 13,8 – 15,8 инчи (висина)
 • Распон на крилја: 35,4 – 39,4 ин
 • Тежина: 7,8 – 15,3 oz

Бувовите со долги уши се преселници. Додека некои остануваат во САД во текот на целата година, многумина доаѓаат во Соединетите држави само во текот на зимата, додека летуваат во Канада. Нивното претпочитано живеалиште е борови насади или шуми во близина на пасишта и пасишта.

Нивните светло жолти очи, белиот образец на лицето во форма на V, тркалезниот диск на лицето и долгите пердуви кои се насочени право нагоре можат да им дадат постојано изненаден израз. Многу заобленото лице со бело V е одличен начин да ги разликувате од големите рогови бувови.

Нивната одлична камуфлажа и таинствената природа на печење во густи шуми ги прави тешко да се најдат.

Можете да ги слушате нивните долги и ниски жештини во пролетните и летните ноќи, но тие се прилично тивки во текот на зимата. Како и да е, тие се собираат заедно во јата за време на сезоната на неразмножување, така што може полесно да се лоцираат отколку осамен був.

12. Мексиканска забележана був

Мексиканска забележана бувпосетители само за зима во повеќето други држави. Тие претпочитаат густи и зрели шуми и имаат диета која главно се состои од мали цицачи како што се глувците и булките.

16. Сова со кратки уши

Був со кратки ушиБувЗакопување бувовислика од US Fish & засилувач; Wildlife Services преку Flickr
 • Научно име: Bubo scandiacus
 • Должина: 20,5-27,9 инчи
 • Тежина: 56,4-104,1 oz
 • Распон на крилјата: 49,6-57,1 инчи

Снежните бувови имаат опсег на презимување низ поголемиот дел од Канада , но оваа був секоја година во текот на зимата доаѓа сè повеќе на југ во Соединетите држави. Количеството на бувови и локацијата во САД може да варира доста од година во година.

Овие прекрасни бувови мигрираат далеку на север во арктичките региони на Канада и Гренланд за да се размножуваат во текот на летото. Ќе ја ловат својата омилена летна храна, леминзите, во сите часови од денот.

Ако во ваша близина има снежни бувови, тие не се толку тешко да се забележат како другите бувови поради нивното светло бело перје. За разлика од повеќето други бувови, тие се дневни и со тоа активни во текот на денот. Тие претпочитаат широко отворени простори за лов, како полиња и плажи. Побарајте ги на земја на снежните плажи или качени на отворено.

Снежните бувови се патници и честопати не остануваат блиску до дома откако ќе станат полнолетни. Бувовите од истото гнездо кои беа следени се пронајдени стотици милји подалеку една од друга во спротивни насоки.

18. Калифорнија забележан був

Калифорнија забележан бувчистини. Во САД сакаат борови и елови шуми во близина на планинските ливади.

Големите сиви бувови не градат свои гнезда. Тие повторно ќе користат старо гнездо на гавран или грабливец, врв на скршено дрво, па дури и платформи направени од луѓе или купчиња имела. Нивниот слух е толку добар што можат да ловат само со звук, а нивните моќни канџи можат да се пробијат низ тешко набиениот снег за да ги зграпчат животните одоздола.

10. Голем роговиден був

Голем роговиден був Strix occidentalis occidentalis
 • должина : 18,5-18,9 во
 • Тежина : 17,6-24,7 oz
 • Распон на крилјата : 39,8 во
 • Калифорниски забележани бувови живеат во неколку раздвоени области на Калифорнија во текот на целата година, но нивното наоѓање е исклучително ретко. Неговото население значително се намали поради сечата на старите шуми, живеалиштето на забележаниот був. Натпреварот со бувови со решетки, исто така, го отежнува опстанокот.

  Исто така види: Дали јастребите јадат мачки?

  Забележаните бувови се малку помали од бувовите со решетки, со широки, заоблени крилја, кратки опашки и тркалезни глави. Тие се покриени со претежно темно кафеави пердуви, со бели обвивки насекаде.

  На нивните фацијални дискови има и бела ознака „Х“ што помага да се идентификуваат. Како и повеќето бувови, забележаните бувови се активни ноќе, кога ловат мал плен, главно глодари. Нивните гласни, длабоки пукања понекогаш може да одекнат повеќе од една милја во мирни ноќи во близина на шумите.

  19. Северна забележана був

  Северна забележана буввидови на чорбаџии, ѕвонења, крави и жубори.

  3. Бореална був

  Бореална бувво

  Мексиканскиот дамчест був е еден од 3-те подвидови на забележани бувови, како и еден од најголемите видови бувови во Северна Америка. Тој е наведен како загрозен од владите на САД и Мексико. Надвор од Мексико, можете да ги најдете во Ново Мексико, Јута, Аризона и Колорадо во текот на целата година, но се сметаат за прилично ретки.

  Мексиканската забележана був е темно кафеаво-сива боја со бела решетка и бледо лице. Тие имаат заоблена глава без ушни прамени.

  И покрај тоа што се големи, овие бувови се ретки и тешко се наоѓаат. Мексиканскиот подвид може да се најде во шумите од борови дабови или мешани зимзелени, вклучително и даглас ела и бор. Тие се гнездат и легнуваат во тесни кањони со стрмни ѕидови. Диетата со забележани бувови главно се состои од мали до средни глодари, но може да вклучува и зајаци, гофери, лилјаци, помали бувови, птици и инсекти. Тие ловат главно ноќе, но може да започнат во самрак.

  13. Северен Хок Був

  Слика: Сорбифото

  Бувовите, мистериозни и мудри, се омилена птица за многумина. Тие можат да бидат доволно мали за да се вклопат во вашата дланка, или доволно големи за да се нафатат со јастреб. Во оваа статија, ќе ги разгледаме сите видови на бувови што можете да ги најдете во Соединетите држави.

  Видови на бувови во САД

  Во моментов се смета дека има околу 21 вид на бувови низ САД и Канада. Ова ги исклучува ретките скитници кои повремено може да се забележат. Ајде да ги погледнеме фотографиите од секоја од нив и да дознаеме какви живеалишта претпочитаат и каде би можеле да ги најдете.

  Ако сакате да дознаете кои видови на бувови можете да ги најдете во одредена состојба, кликнете овде.

  1. Був штала

  Був штала
  • Научно име: Тито алба
  • Должина: 12,6-15,8 во
  • Распон на крилјата: 39,4-49,2 во
  • Тежина: 14,1-24,7 oz

  Штала бувовите се наоѓаат годишно низ поголемиот дел од Соединетите држави, со исклучок на државите долж северната граница на земјата каде што се ретки или отсутни. Може да се најдат главно во отворени живеалишта како што се пасишта, полиња, ранчи, земјоделско земјиште и шумски ленти> Ова е веројатно еден начин на кој го добиле своето име. Тие се гнездат и во шуплините на дрвјата, пештерите и страните на карпите. ШталаБувовите се многу ноќни и веројатно нема да бидат откриени на дневна светлина.

  Во самрак и во текот на ноќта, тие летаат ниско над полињата користејќи го својот неверојатен слух за да ги лоцираат глувците и другите глодари. Нивното големо, сенишно бело лице и стомак може да бидат прилично страшна глетка ако ги погледнете при слаба осветленост!

  2. Забранета був

  • Научно име: Strix varia
  • Должина: 16,9-19,7 во
  • Распон на крилјата: 39,0-43,3 во
  • Тежина: 16,6-37,0 oz

  Прекрасната кафена и бела пругаста був со решетки се наоѓа главно во источните Соединетите Американски Држави и Канада, иако има и такви кои имаат опсег на северозападниот дел на Пацификот. Овие птици навистина сакаат да останат блиску до дома, често дури и да не оставаат радиус од 10 милји.

  Иако нивниот опсег често се преклопува со големиот роговиден був, тие не сакаат да бидат на иста област со нив. Големите рогови бувови всушност ќе одат по забранети јајца на був, млади птици, а понекогаш дури и по возрасни.

  Исто така види: 10 интересни факти за брадестиот ридлинг

  Забранетите бувови претпочитаат мешани и зрели дрвја во близина на вода, особено ако има големи траги од непрекината шума. Може да ги забележите на планинарење како се креваат по дрвја во текот на денот. Сепак, најактивни се ноќе кога ловат.

  Нивниот гласен и уникатен повик е опишан како „кој готви за вас? Кој готви за сите вас?“. За време на додворувањето, парен пар ќе изведе дует од сите
  Stephen Davis
  Stephen Davis
  Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.