21 интересни факти за кардиналите

21 интересни факти за кардиналите
Stephen Davis
нивниот опсег, дури и во постудени клими. Сепак, тие ќе останат во истата општа област во текот на целата година.

5. Зошто машките кардинали се посветло црвени од женските?

фото кредит: Mike’s Birdsкутијата најверојатно ќе се потроши бидејќи кардиналите не се гнезда во шуплина и нема да покажуваат интерес за куќички за птици.

9. Колку пати годишно кардиналите несат јајца?

фото кредит: marti175

Кардиналите се една од најпрепознатливите птици што ќе ги видите, не само во вашите дворови и во вашите хранили, туку речиси насекаде поради нивните прекрасни црвени пердуви. Секогаш кога ќе видиме кардинал кај нашите хранили, особено кај мажјаците, трчаме да ја земеме камерата или двогледот за да се обидеме да погледнеме одблизу. Бидејќи тие се толку популарни, има милион прашања за нив луѓето. Во оваа статија ќе одговориме на 21 прашање што ќе дадат неколку интересни факти за кардиналите.

1. Дали кардиналите се парат доживотно?

Според оваа статија на Универзитетот Пен Стејт, кардиналите се моногамни птици и обично ќе се парат доживотно . И женката и мажјакот ќе работат заедно за време на сезоната на парење за да го изградат своето гнездо заедно, што трае околу 8-9 дена.

2. Каде кардиналите градат гнезда?

Исто така види: Најдобри хранилки за птици со голем капацитет (8 опции)

Кардиналите се отворени вгнездени птици и ќе ги градат своите гнезда од гранчиња, парчиња трева и други растителни материјали. Тие претпочитаат да ги градат своите гнезда во грмушки, густи грмушки или ниски гранки кои обично се на помалку од 10 метри од земјата.

3. Дали кардиналите повторно ги користат своите гнезда?

Како и повеќето птици кардиналите не го користат истото гнездо двапати и ќе градат ново гнездо секоја година, но може да користат парчиња стари гнезда за да ги градат своите нови гнезда .

4. Дали кардиналите мигрираат?

Кардиналите не мигрираат и ќе останат постојани жителипрекрасни црвени бои кои ги поврзуваме со кардиналите.

13. Кога се раѓаат бебињата кардинали?

Како што допревме погоре, бебињата кардинали излегуваат околу 11-13 дена откако мајката ќе ги сложи јајцата. првото потомство е обично во март некаде со следното веднаш откако тие бебиња ќе го напуштат гнездото, обично во мај .

14. Колку долго живеат кардиналите?

Во дивината, просечниот животен век е само околу 3 години за северниот кардинал, но тоа не се должи на староста. Постојат голем број на предатори и други работи кои можат да стават крај на животот на кардиналот. Познато е дека тие живеат до 15 години во дивината во некои случаи, а постои еден извештај за кардинал кој живеел 28 години во заробеништво.

15. Што значи кога гледате црвен кардинал?

Ако видите црвен кардинал во вашите соништа, тоа е се гледа како на добар знак и обично се поврзува со добра среќа. Се смета дека кардиналите имаат среќа и се поврзуваат со бројот 12, кој се смета за среќа на домородните Американци. Гледањето со кардинал станува многу повеќе духовно ако сте заинтересирани за такви работи.

16. Дали кардиналите се територијални?

Особено за време на сезоната на парење, машките кардинали можат да бидат многу територијални кога ги штитат нивните места за размножување и нивните млади. Додека женката ги инкубира јајцата, машката должност е да ги заштити и женката и гнездото одсите предатори и натрапници во областа, и тие ќе го направат тоа жестоко.

17. Колку типови на кардинали има?

Постојат 4 различни типови на кардинали, но северниот кардинал е оној на кој повеќето луѓе мислат секогаш кога ќе се спомене птицата. Помеѓу 4-те видови тие можат да се најдат во областите на Северна, Централна и Јужна Америка.

Исто така види: 17 птици кои започнуваат со буквата С (слики)

18. Дали сите кардинали имаат портокалови клунови?

И машкиот и женскиот кардинал имаат црвеникаво портокалови клунови . Малолетните кардинали лесно се препознаваат по нивните црни клунови. Кога младите кардинали ќе преминат во возрасни, по нивното прво лупење, нивните клунови ќе се сменат во портокалови клунови што сте навикнати да ги гледате.

19. Дали кардиналите се хранат меѓусебно?

фото кредит: Џон Вишњевски

Да, можеби сте го виделе ова порано. Машкиот кардинал е познат по тоа што го храни женскиот кардинален клун до клун како дел од однесувањето на парење . Овој вид на поврзување помеѓу мажјакот и женката е многу честа појава и прави одлична слика ако можете да ги фатите на дело!

20. Дали кардиналите се плашат од сини џеји?

Знаеме дека сините јаи имаат репутација дека се насилници на хранење и дури се познати по тоа што одат по јајца на други птици, но дали ги плашат кардиналите. Сините џеји полесно ги малтретираат помалите птици како што се трепките и можеби врапчињата. Значи, мојот одговор овде би бил дека кардиналите можеби не се плашат од сини џеи, тукутие исто така не можат секогаш да ги делат фидерите. Видете го видеото погоре, на кое се гледа како машки кардинал и син џеј учтиво се менуваат на хранилката.

21. Зошто кардиналите тапкаат по прозорците

Како што споменав, кардиналите се познати како територијални птици и може да гледаат друга птица како закана. Секогаш кога ќе видите кардинал или која било птица како колва или чука на прозорец, тој најверојатно го видел својот одраз и се предизвикува себеси!
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.