20 видови птици кои започнуваат со N (слики)

20 видови птици кои започнуваат со N (слики)
Stephen Davis
птици од двор во Северна Америка. Мажјаците имаат светло-црвени пердуви и црна маска, женките имаат поматни бои и се повеќе бледо кафени со црвеникава боја.

И мажјаците и женките лесно се препознаваат по нивните „мохавци“ и црвеникаво портокалови клунови. Кардиналите ќе ги посетат повеќето хранилки за семиња, ќе им понудат мешани мешавини од семиња и семки од црн сончоглед.се првенствено дневни птици кои ловат во текот на денот. Тие понекогаш ќе ловат ноќе, но повеќе пати од ноќта е кога се креваат во дрвјата. Иако имаат одличен слух, јастребите го откриваат својот плен првенствено од видот, за разлика од шталата.

19. Северен ловец

Северен завојптица со средна големина која лесно се забележува со зелената глава и црвените гради. Пердувите на опашката се металик сино-зелени. И покрај оваа впечатлива боја, птицата е доста тешко да се забележи.

Таа живее на широк простор и се смета за најмала загриженост во Субсахарска Африка каде што живее. Името на Нарина Трогон доаѓа од мешавина на два јазика, хоикои и француски, што го прави космополитски вид.

13. Нихоа Финч

Нихоа сипкабидејќи дел од неговиот мозок е поголем од оној на другите птици.

2. Nene

Слика од Carolyn M. Scott од Pixabay

Научно име: Branta sandvicensis

Нене стана државна птица на Хаваи во 1957 година кога останаа само околу 30 птици во дивината. Оттогаш, популацијата полека се развива и сега има околу 2500 птици.

Нене има сиво тело и бел врат, со црни ленти. Лицето му е црно. Нене е најретката од сите гуски и е загрозена.

3. Nankeen Kestrel

Слика од pen_ash од Pixabay

Научно име: Falco cenchroides

Нанкин вестра е птица грабливка со средна големина која живее во Австралија, Нова Гвинеја и Индонезија. Во основа е бел, со црвено-кафени крилја и тилот. Врвовите на неговите крилја се темни.

Овие птици често се гледаат качени на столбови или мртви дрвја. Тие се грациозни во воздухот и можат да лебдат на едно место долго време. „Nankeen“ е боја која била популарна за тргување во осумнаесеттиот и деветнаесеттиот век.

4. Neddicky

Neddickyлови.

Живее на отворени пасишта и ги несе јајцата директно на земја. Ноќните тегли може да исчезнат на дрво во текот на денот бидејќи нивната боја е многу слична на кората.

10. клукајдрвец на Нутал

кредит: ALAN SCHMIERER

Научно име: Dryobates nuttallii

Машкиот Нуталови клукајдрвец ја има карактеристичната црвена капа на многу негови братучеди, која е во живописен контраст со неговото црно-бело дамкасто тело. Оваа мала птица бара храна под кората, колвајќи се додека не се открие.

Станувањето на топчето може да го привлече клукајдрвецот на Нутал во урбана градина, сè додека живеете во ограничениот опсег на Нутал во државата на Калифорнија каде што е ендемичен.

11. Sunbird долина на Нил

кредит: Денис Силвестер Херд

Научно име: Hedydipna metallica

Нил Valley Sunbird е мала птица која живее во Северна и Источна Африка и Саудиска Арабија, има пократка сметка од повеќето нејзини братучеди. Мажјакот има сјајно зелена глава, црна глава, жолт преден дел и долга опашка.

Женката е помалку впечатлива и има пократка опашка. Во сезоната на размножување, опашката на машката сончева птица од долината на Нил расте најмалку 2 инчи (5 см) подолга.

12. Narina Trogon

Narina trogonChauna chavaria

Северниот крик е многу голема птица пронајдена во Колумбија и Венецуела, со црно тело и крилја, црвени нозе, бело лице и црвена лента околу очите. Кога лета, јасно се гледа белото подкрило.

Живее во мочуриштата и поголемиот дел од времето го поминува на земја. Плачот на северниот крик обично е висок тон, од кој го добива своето име.

Исто така види: 18 видови црни птици (со фотографии)

8. Northern Scrub Robin

Scrub robinзатворете.

Возрасните се темно сиви шкрилести одозгора со решетки светло сиви долни делови и имаат светла лента над очите. Северните гошавци живеат и се гнездат во шуми високо на дрвјата. Тие се претежно опортунистички јадачи со широк спектар на плен, вклучувајќи други птици, цицачи, мрши и инсекти.

Исто така види: Симболизам на гулаб (значења и толкувања)

15. Северно треперење

Слика: Natureladyмолци и скакулци и разновидни семиња и ситни треви. Недики може повремено да снесе по едно јајце дневно по првите неколку јајца од серијата.

5. Northern Saw-whet Owl

Слика: CTolman

Повеќето луѓе се запознаени со северниот кардинал, а можеби и со славејот, но дали сте слушнале за Недики или Нихоа Финч? Во овој пост, ќе прочитате за овие и други птици кои имаат една заедничка работа. Ајде да научиме за 20 различни птици кои започнуваат со буквата N.

20 птици кои започнуваат со N

Птици кои почнуваат со Nкријат видови 1. Славеј 2. Нене 3. Нанкин Величка 4. Недики 5. Северен був со пила 6. северен кралски албатрос 7. северен крик 8. северен пилинг Робин 9. клукајдрвец Нутал 11. сончева птица од долината на Нил 12. Нарина Трогон 13. Нихоа 15 Северен Финч Северно треперење 16. Северен кардинал 17. Нешвилски чорбаџи 18. Северен јастреб був 19. Северен був 20. Северна потсмевна птица

Следниве птици кои почнуваат со N се од целиот свет, дали сте слушнале за сите нив? 1>

1. Славеј

Слика од wal_172619 од Pixabay

Научно име: Luscinia megarhynchos

Славејот е рамнина птица пронајдена во Западна Европа, Северна Африка, Мала Азија, Јужна и Источна Африка, со своето кафеаво и бледо сиво тело. Она по што славејот е познат е неговиот прекрасен глас.

Ова го направи дел од приказните, па дури и од легендите и бајките. Славејот во зима мигрира од Европа и Азија во Африка. Славејот може да произведе околу 1000 различни звуцидворовите, но најчесто не ги посетуваат хранителите на птици многу често. Привлечете ги во вашиот двор со некои од другите совети подолу, како што се грмушките што носат овошје или бањата за птици.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.