20 прекрасни факти за источните сини птици

20 прекрасни факти за источните сини птици
Stephen Davis

Содржина

За време на сезоната на парење, мажјаците, особено, ќе ги заштитат гнездата дури и пред да најдат женка за парење. Во текот на зимата, сите возрасни модри птици ќе ги бранат своите омилени места за хранење и потрага по храна.Слика: DaveUNH

Сините птици се вообичаена и многу препознатлива песнопојка во поголемиот дел од САД, тие се исто така особено сакани од набљудувачите на птици. Со светли сини и длабоки, црвено-портокалови бои, овие прекрасни птици можат да се најдат насекаде и можат да напредуваат во приградските области. Бидејќи тие се толку распространети и видливи, луѓето имаат тенденција да имаат многу прашања за нив. Еве 20 прашања заедно со неколку интересни факти за Источните сини птици.

Факти за источните сини птици

1. Каде живеат источните сини птици?

Источните сини птици живеат во поголемиот дел од Соединетите Американски Држави источно од Карпестите Планини и во делови од Јужна Канада. Исто така, има автохтони популации на источни синови Мексико и Централна Америка.

2. Што јадат источните сини птици?

Источните сини птици претежно јадат инсекти и имаат тенденција да ги ловат на земја. Пајаците, скакулците, бубачките и штурците се сите омилени намирници за нив. Во текот на зимата кога инсектите е тешко или невозможно да се најдат, тие ќе јадат широк спектар на овошје и семиња. Бобинки од смрека, боровинки, сумак, имела и многу повеќе се на менито.

Исто така види: Спиење на колибри (Што е Торпор?)Маж и женка сина птица уживаат во црви од јадење (Слика: birdfeederhub.com)

3. Колку долго живеат источните сини птици?

Источните сини птици кои преживуваат до зрелоста можат да живеат 6-10 години. Тоа е невообичаено долго за дивата птица да живее, но повеќето сини птицине ја преживуваат првата година од животот.

4. Дали источните сини птици се парат доживотно?

Сините птици обично не се парат доживотно, иако не е невообичаено парот што се размножува да помине повеќе од една сезона на парење заедно. За време на сезоната на парење, тие се моногамни, што значи дека формираат парови за размножување кои работат заедно за да ги одгледуваат нивните пилиња. Понекогаш, истите двајца возрасни ќе се размножуваат повеќе од една сезона, но нема гаранција дека тоа ќе се случи.

5. Кога источните сини птици стануваат сини?

Женките никогаш нема да станат светло сини, наместо тоа остануваат сино-сиво цел живот. Мажјаците ќе почнат да развиваат светло сини пердуви кога ќе наполнат околу 13-14 дена , но може да поминат неколку дена потоа пред да почнат да покажуваат обоеност на возрасните на целото тело.

слика: Pixabay.com

6. Каде ги градат своите гнезда источните сини птици?

Источните сини птици се мали и имаат проблем да создадат свои гнезда. Тие навистина претпочитаат да најдат стари гнезда направени од други видови и да ги користат повторно, наместо да градат едно. Старите дупки за клукајдрвец се омилени места за гнездење и тие претпочитаат нивните гнезда да бидат во близина на отворени полиња и ливади, а често сакаат да се гнездат високо од земјата.

Можеби ќе ви се допадне и:
  • 5 хранилки за птици за привлекување сини птици
  • Совети за привлекување сини птици во вашиот двор

7. Дали машките сини птициПосветли од женките?

Машките сини птици имаат светло сини перја на крилјата и грбот, додека женките се поматна, сино-сива боја . Ова е доста честа појава кај птиците песни; Мажјаците користат светли бои за да привлечат женки, додека женките имаат тенденција да имаат поматни бои бидејќи им отежнува на предаторите да ги видат додека седат на нивните јајца.

8. Дали источните сини птици мигрираат?

Да и не. Во поголемиот дел од нивниот опсег, источните сини птици не мигрираат. Сепак, има големи области каде што мигрираат. Во најсеверните области од нивниот опсег во Соединетите Држави, источните сини птици се присутни само за време на сезоната на размножување, а во големи делови од Тексас, Ново Мексико и северно Мексико се презимување за овие миграциски модри птици. Во Југоисточните САД, централно Мексико и Централна Америка тие не мигрираат.

9. Дали источните сини птици ќе користат куќичка за птици?

Бидејќи источните сини птици претпочитаат да најдат места за гнездење направени од други птици, тие лесно ќе одат во куќички за птици . Тие сакаат да се гнездат во тесни, тесни простори, така што помалите куќички за птици имаат поголема веројатност да ги привлечат. На некои места луѓето изградија „патеки за сини птици“, области со голем број кутии за гнездење за модри птици за да создадат идеални услови за набљудување птици.

10. Колку јајца лежат источните сини птици?

Откако ќе се парат и го градат гнездото, женка сина птицаќе снесе помеѓу 3 и 5 јајца . Женката ќе ги инкубира додека мажјакот и носи храна.

11. Кога бебињата источни сини птици го напуштаат гнездото?

Потребни се околу 2 месеци за источните сини птици да станат целосно независни. По околу 22 дена, пилињата ќе бидат отсечени , што значи дека ќе ги изгубат пердувите со пердуви и ќе пораснат пердуви за возрасни. Тогаш почнуваат да учат како да летаат, но им треба подолго време за да ги научат сите вештини што им се потребни за да преживеат сами.

12. Кога се изведуваат јајцата од Источна сина птица?

Откако ќе ги сложи јајцата, женката од источна сина птица ќе ги инкубира две недели, иако понекогаш тие ќе се изведат по 12 дена .

13. Дали источните сини птици повторно ќе ги користат своите гнезда?

Можеби го користат истото гнездо за повеќе потомци, но не секогаш. Всушност, не е невообичаено женката да изгради неколку гнезда во една сезона на парење и користете само една од нив. Исто така, можно е тие повторно да користат други места за гнездење на сината птица. Значи, ако поставите кутија за гнездење, може да имате различен пар за размножување што го користи секоја година.

14. Колку видови на источна сина птица има?

Еве ги седумте подвидови на источните сини птици кои моментално се препознаваат:

  1. Sialia sialis sialis е најчестиот во САД
  2. bemudensis на Бермудите
  3. nidificans воцентрално Мексико
  4. fulva во југозападниот дел на САД и Мексико
  5. guatamalae во јужниот дел на Мексико во Гватемала
  6. meridionalis во Ел Салвадор, Хондурас и Никарагва
  7. caribaea во Хондурас и Никарагва

15. Како звучи песната на Eastern Bluebirds?

Песната на источните сини птици е многу карактеристична. Тие упатуваат повик што звучи како „чур ли“ или „чир ние“ . Многу набљудувачи на птици го опишуваат како да звучи како да ги пеат зборовите „навистина“ или „чистота“.

16. Дали источните сини птици се загрозени или загрозени?

Едно време популациите на источните сини птици беа опасно ниски. Инвазивните видови како домашното врапче и европската ѕвезда се натпреваруваа за истите места за гнездење и го отежнуваа размножувањето на сините птици. Изградбата на кутии за гнездење помогна многу, а Источната сина птица повеќе не е загрозена или загрозена.

Исто така види: 20 интересни факти за бувовите во штала

17. Дали источните сини птици живеат во јата?

Сините птици се многу социјални, а нивните стада може да броат од десетина до над сто птици. Сепак, тие не секогаш живеат во стада. Во текот на месеците на размножување обично ги гледате сините птици сами или во парови, во есен и зима тие ќе бидат во јата.

18. Дали источните сини птици се територијални?

И покрај нивната тенденција да се собираат во големи јата, сините птици се многу територијални .
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.