20 интересни факти за бувовите во штала

20 интересни факти за бувовите во штала
Stephen Davis

Содржина

разновиден опсег на живеалишта. Единствените места каде што не можат да ги издржат се областите како Арктикот, каде студената клима е премногу екстремна и нема доволно извори на храна. Како и да е, амбарните бувови напредуваат во повеќето шумски живеалишта со отворени простори за лов, како и обработливи површини, шумички, мочуришта, прерии и пустини.

3. Бувовите во штала навистина сакаат штали

слика: 5th LargestinAfrica

9. Гнездата на бувови од штала се направени од пелети

Женските бувови во штала се прилично домашни. Тие ги градат своите гнезда од пелети кои ги искашлуваат и ги дробат со канџите, обликувајќи ги во чаша додека одат. Бувовите во штала ќе ги користат овие гнезда до крајот на годината, а кога ќе завршат, другите бувови може повторно да ги користат следната сезона. Сепак, некои гнезда не се толку детални, а некои амбарски бувови дури направиле гнезда слични на јами во одредени региони. Дефинитивно еден од поуникатни факти за штала бувови.

10. Амбарските бувови чуваат храна за подоцна

Кога ќе се гнездат, Бувовите во штала ќе земат дополнителни оброци и ќе ги складираат на нивните места за гнездење. Тие почнуваат да складираат храна за време на инкубацијата, така што бебињата ќе имаат што да јадат откако ќе се родат. Да се ​​има при рака десетици дополнителни оброци е паметен и ефикасен начин да се осигура дека нивните млади ќе бидат добро згрижени.

11. Машките бувови во штала ги импресионираат женките со приказите на летот

слика: photophilde

Амбарните бувови се вообичаени, но сепак фасцинантни суштества. Тие спијат во текот на денот и се активни ноќе, тие се тајни ловци и имаат исклучително акутен слух. Тие стојат одвоени од другите бувови и птици грабливки и заслужуваат подетално испитување. За среќа, собравме 20 интересни факти за амбарните бувови за кои можеби не сте знаеле!

20 интересни факти за Бувовите во штала

Има нешто интригантно за Бувовите во шталата. Нивното бледо перје и големите целосно темни очи им даваат мистериозен и малку морничав изглед - особено ноќе. Тие можат да бидат и тешко набљудувани поради нивното ноќно однесување, но има неколку работи што сигурно ги знаеме за нив. За интересни факти за Бувовите во штала и за да дознаете сè за овие уникатни птици, не барајте понатаму.

Продолжете да читате за да дознаете повеќе за овие грациозни, ноќни предатори.

1. Амбарските бувови се наоѓаат низ целиот свет

слика: Pixabay.com

Амбарните бувови се најраспространетиот вид на бувови и еден од најраспространетите видови птици воопшто. Ги има насекаде низ светот, на секој континент освен на Антарктикот. Во Северна Америка, тие се наоѓаат низ поголемиот дел од Соединетите Држави и Мексико и во некои делови на Канада.

2. Амбарските бувови живеат во секакви живеалишта

Една од причините зошто бувовите во штала можат да преживеат во повеќето делови на светот е поради нивната приспособливост восемејството на бувови можело да изеде дури 1.000 годишно. Наездата на глувци и стаорци може да предизвика катастрофа за посевите и добитокот, така што бесплатната природна контрола на штетници во форма на бувови во штала е прилично голема работа.

Исто така види: Што јадат бебињата Chickadees?

6. Глодарите не се единствениот дел од исхраната на бувот во штала

Глодарите можеби се примарна компонента на исхраната на бувот, но тие не се единствениот извор на храна што бувот ќе го јаде. Бувовите во штала имаат разновидна исхрана и исто така консумираат други мали цицачи, мали влекачи, инсекти, лилјаци, па дури и други птици. Во основа, ако е мал и активен ноќе кога ловат бувовите, тоа е фер дивеч.

7. Амбарските бувови се тивки летачи

слика: Pixabay.com

Штанските бувови имаат неверојатно меки пердуви на рабовите на нивните крилја што им овозможуваат да се мавтаат и да се лизгаат без да испуштаат звук. Ова ги прави тивки предатори кои се вешти да го прикрадат пленот и да му удираат во заседа.

Исто така види: Зошто колибрите црцорат?

8. Амбарските бувови не ја џвакаат храната

Еден од најинтересните факти за бувовите во штала е тоа што тие ја голтаат својата храна целосно. Нивните тела не можат да ги обработат овие материјали, па наместо сè да помине низ нивните дигестивни патишта, бувовите регургитираат пелети. Пелетите се прават во специјален орган кој бувовите и другите птици го нарекле ѓубре. Овие пелети содржат тешко разградливи компоненти од нивните оброци, како што се коските и крзното, а научниците ги проучуваат за да дознаат повеќе за бувовите.кај шталанските бувови тоа е женката која има тенденција да има повеќе црвено во пердувите на градите и исто така повеќе дамки.

13. Колку повеќе дамки, толку подобро

Женките штала бувови со тешки дамки на градите може да бидат поотпорни во споредба со женките со помалку дамки. Женките со повеќе дамки добиваат помалку паразити и може да имаат помала веројатност да заболат. Тие, исто така, добиваат повеќе храна од мажјаците за време на гнездење.

14. Амбарските бувови имаат свое таксономско семејство

За разлика од повеќето северноамерикански видови бувови, бувовите штала припаѓаат на различно таксономско семејство. Амбарските бувови припаѓаат на семејството Tytonidae , што потекнува од грчки и значи „ноќна був“. Од друга страна, поголемиот дел од другите бувови пронајдени во Северна Америка припаѓаат на Strigidae и се „типични бувови“.

15. Бувовите во штала можат да ловат во целосна темнина

Бувовите во штала имаат исклучителен слух што им овозможува да фатат плен во целосна темнина. Тие можат да ја соберат најслабата бучава од пленот и да ги користат овие звуци за прецизно да ја одредат нивната локација. Ова исто така им помага да го лоцираат пленот што може да се наоѓа под капакот како трева или снег.

16. Амбарските бувови можат да меморираат различни звуци

Не само што можат да слушаат звуци кои би биле незабележливи за луѓето, туку и бувовите од шталата имаат способност да ги запаметат различните звуци што ги прави пленот. Ова им дава предност да знаат точно што прави нивниот плен и дали правистационарни, јадење или движење наоколу.

17. Амбарските бувови имаат нерамни уши

Амбарните бувови и другите видови на бувови имаат уши кои се поставени на различни висини на страните на нивните глави. Нивните уши се свртени во различни насоки за да им дадат подобро чувство за тоа каде е изворот на звукот без да мора да ги вртат главите. Амбарските бувови имаат контрола врз малите пердуви што ги опкружуваат нивните уши и лица, што исто така помага да се насочи звукот во нивните уши.

18. Бувовите во штала не пукаат

Кога станува збор за длабоки бувови, не сметајте на бувовите во штала, најдобро е тоа да им го оставите на големите рогови бувови. Наместо да пукаат, Бувовите во штала прават остри, морничави крици. Тие, исто така, ќе направат гласно, долго подсвиркване ако почувствуваат дека предатор или закана е близу.

Амбарска був

19. Има многу раси на амбарски бувови

Бидејќи ги има низ целиот свет, не е ни чудо што постојат различни раси на бувови. Всушност, постојат до 46 различни раси на овие бувови, а најголеми се северноамериканските штала бувови. Најмалата раса на амбарски бувови се оние кои се наоѓаат на островите Галапагос.

20. Амбарските бувови честопати се погрешно разбрани

Несреќен факт за Бувовите во штала е тоа што тие често се погрешно разбрани и погрешни дека се лоши предзнаци. Ова веројатно се должи на нивните вознемирувачки пискотници и врисоци кои се за разлика од другите бувови - како и нивниот сенишен изглед навечер, кога тие изгледаатцелосно бели како сеништа со прогонувачки црни очи. Сепак, ова е очигледно неточно бидејќи Бувовите во штала помагаат да се држат под контрола штетниците за одмор.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.