20 интересни факти за американските златници

20 интересни факти за американските златници
Stephen Davis

Содржина

Американската златна финч е вообичаена глетка на колибри во дворот. Малите птици се наоѓаат низ поголемиот дел од Северна Америка, иако избегнуваат густи шуми. Голдфинч е и државна птица на Ајова, Њу Џерси и Вашингтон, но ова не се единствените интересни факти за овие згодни птици. Така, во оваа статија ќе погледнеме 20 прекрасни факти за американските златни шипки!

20 факти за американските златни сики

Еден факт што треба да го знаете пред да започнете да барате сики во вашето соседство, е само размножување мажјаците се светло жолти во пролет. Женките и мажјаците во зима имаат поматни пердуви, но сепак можете да ги препознаете птиците според нивните други заеднички карактеристики. Еве уште неколку факти за Goldfinch.

1. Рибите се лепат двапати годишно

Американската златна сипка е единствениот вид сипка што се лее двапати годишно. Првиот пат е во пролетта кога мажјаците ги добиваат своите светло жолти пердуви, а вториот е на крајот на летото кога растат потемните пердуви.

2. Goldfinches се доцни одгледувачи

Во споредба со другите автохтони северноамерикански птици, Goldfinches се доцни одгледувачи. Птиците чекаат да почнат да градат гнезда до крајот на јуни и почетокот на јули кога трнот и млечните треви ќе се сеат. Малите птици сакаат да ги користат семките во гнездата, а исто така и како извор на храна во близина за нивните млади.

3. Goldfinches се строгиВегетаријанци

Додека некои други видови птици се сештојади, златниците се страствени вегетаријанци. Единствениот пат кога птиците се оддалечуваат од својата вегетаријанска исхрана е кога случајно ќе проголтаат мал инсект.

4. За жал, кафеавите глави кравари како гнездата на златна перка

Причините со кафеави глави се познати по тоа што ги несат своите јајца во гнездото на американска златна перка. Иако на Голдфинч не ѝ пречи, тоа е жално за младенчињата Кауптич. На пилињата од кравари им е потребна диета која се состои од повеќе од семиња и преживува само неколку дена.

5. Голдфинките мигрираат

Американската златна репка не може да толерира температури под нула степени целзиусови во зима. За да се избегне опасно студено време, птиците мигрираат на југ во текот на зимата следејќи ги сезонските временски шеми. Во пролетта, птиците почнуваат да мигрираат на север.

Мажјак американска златна финч (Слика:birdfeederhub.com)

6. Најстарата позната златна сипка живеела повеќе од 10 години

Во 2007 година, истражувачите во Мериленд, кои ги здружиле златниците, ја откриле најстарата позната жива со 10 години и 9 месеци. Поради годишното поврзување и следење, научниците успеаја да го потврдат извонредно долгиот живот на птицата.

7. Паровите Goldfinch остваруваат речиси идентични повици

Кога Goldfinches се спаруваат нивните повици за летови стануваат речиси идентични. Се смета дека овие повици им помагаат на другите членови на јатото да разликуваат еден пар златници од друг.

Исто така види: Колибрите на Коста (слики на мажјаци и женки)

8.Златниците имаат уникатен повик за лет

Американските златници користат четирисложен повик кога се подготвени да летаат. Ако слушате внимателно, звучи како птиците да велат „po-ta-to-chip“. И машките и женските Златофинки го користат тој повик.

9. Златките може да имаат две младенчиња

Не е вообичаено, но постарите женки може да имаат второ потомство во средината или крајот на летото. Женката ќе го остави првобитниот партнер задолжен за своето прво потомство и ќе најде друг мажјак. Женката ќе изгради второ гнездо за новото потомство и ќе ги одгледува младенчињата додека не дојде време за мигрирање.

10. Гнездата на златна репка држи вода

Златничките гнезда ги плетеат доволно цврсто за да ја задржат водата, иако само привремено. За да ги задржат своите гнезда сигурни на дрвјата, птиците користат пајакови мрежи. Мрежата се користи за прицврстување на гнездото на гранчиња, па дури и на мали гранки.

11. Има повеќе машки златници отколку женки

Машките златници ги надминуваат женките со проценет сооднос од три до две. Причината зошто машката популација е поголема се должи на нивниот подолг животен век. Мажјаците обично живеат подолго од женските златни финки.

12. Јајцата од златна репка се шарени

Женката златна репка обично снесува од 2 до 7 јајца. Јајцата се или зеленикаво-сини или светло сини. Потребни се дванаесет дена за да се изведат јајцата, а уште 12 дена пред да се извлечат младенчињата.

13. Мажјаците и Жените сеДоминантни

Машките и женските американски златфинки се доминантни во различни периоди. Во текот на летото, женките се доминантни и стануваат потчинети на мажјаците во зима. Се смета дека женките се доминантни во текот на топлите месеци бидејќи им е сезона на парење.

Јато златники уживаат во мојот хранител Nyjer во текот на зимата.

14. Goldfinches имаат изолација

Кога Goldfinches поминуваат низ нивното второ распаѓање кон крајот на летото, тие растат подвлакно од меки пердуви. Овој подвлакно помага да се загреат малите птици на зимски температури.

15. Зрнцата ќе дупчат во снегот

Иако златкарите претпочитаат да бидат повисоко на дрвјата, во текот на зимата птиците ќе прават дупки под снегот. Малите јами, во комбинација со нивните пердувести подвлакно им помагаат на птиците да останат топли.

16. Златниците претпочитаат да се гнездат на дрвја

Американските златници често ги градат своите гнезда повисоко на дрвјата, но тие ќе се населат и во некои повисоки грмушки. Покрај тоа што претпочитаат нивните гнезда да бидат од 4 до 10 метри од земјата, птиците сакаат да бидат и во близина на извор на вода.

17. Жолтите пердуви на Goldfinch се должат на исхраната

Еден од најубавите факти за американските златни перја е нивната драстична промена на бојата со годишните времиња. Светло жолтите пердуви на размножениот мажјак Goldfinch се предизвикани од исхраната на птицата. Каротеноидни пигменти од растенијатаво својата исхрана им даде на птиците нивниот шарен изглед.

18. Goldfinches градат мали гнезда

Цврсто ткаените гнезда на Goldfinch се мали, обично само околу 3-инчи во дијаметар и 2-4,5 инчи високи. Гнездата се прицврстени за гранките, но обично се видливи од земја.

19. Привлечете златници со семки од Нијер и сончоглед

Исто така види: Најдобри фидери за клукајдрвци (6 одлични избори)

Можете да ги привлечете златниците во вашите колибри во дворот со семки од сончоглед и Нијер (трн). Златофинките можат да јадат од повеќето хранилки за птици, но претпочитаат хранилки за трн. На акробатските летачи исто така не им пречи ако фидерот замавнува на ветрот.

20. Американската златна скрапа не е близок роднина на европската златна скрапа

Нивните имиња се слични, но европските и американските златни финки не се тесно поврзани. Заедно со класифицирањето во посебни родови, боењето е различно што го прави лесно да се разликуваат двата вида сипка.

Заклучок

Американската златна перка е мала и фасцинантна птица која е добредојдена глетка во многу хранилки во дворот низ Северна Америка. Без разлика дали ги сакате птиците поради нивните светло жолти пердуви или уникатниот повик за летање, има нешто посебно во Goldfinch.

Се надеваме дека оваа листа на факти за американските златни финки ви е корисна и информативна!
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.