19 птици со пет букви (со фотографии)

19 птици со пет букви (со фотографии)
Stephen Davis
V. Гуски може да бидат бели, сиви, црни, кафеави или други светли бои.

2. Петрел

Zino’s Petrelсметки прилагодени за дробење и кршење отворени семиња. Сибите се приспособени да живеат во различни живеалишта, вклучувајќи шуми, пасишта и пустини, и можат да се најдат низ целиот свет. Постојат повеќе од 100 видови кои припаѓаат на фамилијата Fringillidae.

Многу видови еволуирале истовремено за да јадат семиња на одредени растенија. Вкрстените сметки се само еден пример за овој вид на еволуција; нивните сметки се вкрстуваат за поефикасно да се скршат отворените борови.

Сипките може да имаат мрачна боја, но многу од нив се светло украсени со црвени, сини, жолти или портокалови пердуви. Мажјаците обично имаат посветли бои од женките, како што е случајот со северните кардинали.

Исто така види: 20 интересни факти за американските златници

6. Греба

Шпанска гриба (пердуви за размножување)развој на надолу.

11. Свифт

Алпска Свифт

Птиците се една од најфасцинантните и најразновидните групи на животни на планетата, со над 10.000 видови пронајдени во секој агол на земјината топка. Некои птици се познати по нивните впечатливи бои и уникатно однесување, додека други се ценети по нивните способности за пеење или нивната улога во опрашувањето и распрснувањето на семињата. Во оваа статија ќе се фокусираме на одредена група птици - оние со пет букви во нивното име. Од иконскиот робин до неостварливиот кран, овие птици се наоѓаат во широк опсег на живеалишта и играат важна улога во екосистемите ширум светот. Придружете ни се додека го истражуваме светот на птиците со пет букви.

19 Птици со пет букви

Без разлика дали ви помага да пополните крстозбор или ве учи за птица за која никогаш не сте слушнале претходно, вие сте обврзани да откриете нешто ново.

1. Гуска

Снежна гускаод треватаеден вид морска патка кои се познати по нивните дебели пердуви, кои се користат за правење топла облека и постелнина. Домородните Американци и луѓето кои живееле во Скандинавија и Северна Европа биле познати по тоа што го користеле ѓубрето во текстил, како што се утешили и јоргани. Долу има способност да штити од ниски температури и студени ветрови.

Тие се ценети и поради нивното месо и јајца и се важен дел од многу традиционални ловечки и риболовни култури.

4. Препелица

Монтезума препелицане се ниту осамени ниту дружељубиви. Некои живеат сами, додека други живеат во големи стада.

9. Vireo

Црвеноок Vireoживотната средина. Снајпи живеат ширум светот.

16. Крејн

Sandhill crane

Во хиерархијата на мочуриштето, крановите се аристократи. Тие се подготвени, намерни и грациозни. Повеќето имаат делумно ќелави глави. Тие јадат водни животни како риби и ракови, како и мали цицачи и гуштери.

Крановите живеат насекаде, освен Јужна Америка и Антарктикот, иако обично ги избегнуваат поларните региони. Засолништата за диви животни и националните паркови се домаќини на стотици или илјадници кранови за време на нивните сезонски миграции.

Исто така види: Факти за јастребите со црвени раменици

17. Орел

Ќелав орелпостојат. И двајцата живеат северно од екваторот во студени води, мигрирајќи се наоколу за да го избегнат зимскиот мраз.

Мурес се гнезди на карпи, но воопшто не гради гнезда. Женките ги несат јајцата токму на работ на карпата.

Тие не се грижат дали ќе им падне бидејќи овие јајца се вперени на едниот крај. Ако јајцето се тркала, се тркала наоколу во круг, наместо веднаш од полицата.

14. Равен

Гавранизобилство. Тие се вообичаени во џунглите во Јужна Америка.

Идентификувањето на ара е едноставно. Тие се едни од птиците со најсветли бои во животинското царство.

Видовите можат да бидат аквамарин, канаринско жолта, неонско зелена или цреша црвена. Сите имаат клун како папагал и интелигентни очи.

19. Pipit

Pitit perching

Повеќето јами се кафени или сиви бои кои добро се вклопуваат во прериите и пасиштата што тие ги нарекуваат дом. Тие живеат ширум светот, освен на места со обилни врнежи или студени места. Пипитите се познати по нивниот карактеристичен, повлажна шема на летот и нивните милозвучни песни.

Повеќето пипи живеат и се гнездат на земја. Тие повремено користат дрвја, но повеќето се собираат во јата каде што можат да работат заедно за да најдат инсекти и да комуницираат едни со други. Што има на менито? Инсекти.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.