18 Видови шипки (со фотографии)

18 Видови шипки (со фотографии)
Stephen Davis
Arctic Redpolls, се еден вид сипка која живее во арктичката тундра во близина на врбите и брезите. Дури и во текот на зимата, овие птици остануваат во студените северни региони. Повремено тие ќе дојдат дури до јужна Канада, до Големите езера или Нова Англија и ќе се појават на хранење птици со обични Црвени анкети, иако тоа се смета за ретко.

Тие имаат блиска сличност со обичните Редполи, со шарен кафеав и бел грб, розови гради и црвена круна. Сепак, тие имаат тенденција да бидат многу побледи во боја.

За да ги издржат ниските температури на нивниот арктички дом, Хори Редполс имаат повеќе меки пердуви од повеќето други птици. Овие меки пердуви делуваат како добра изолација. За време на подолг период на невообичаено топло летно време, тие може да откинат неколку од овие пердуви за да помогнат да се изладат.

14. Белокрилеста крстосница

Машки белокрилеста крстосница (Слика: Џон Харисонatrata
 • Распон на крилјата: 13 инчи
 • Големина: 5,5–6 инчи
 • Друг член на фамилијата розово-сипка, црна рози-финч, е птица која се наоѓа во алпските региони на Вајоминг, Ајдахо, Колорадо, Јута, Монтана и Невада. Сезоната на размножување ја поминуваат високо во планините, а потоа се преселуваат на пониски височини во текот на зимата.

  Овие сипки се покриени со кафеаво-црни пердуви со розови акценти на нивните крилја и долниот дел на стомакот. Нивната исхрана се менува во зависност од сезоната; кога се размножуваат, јадат и инсекти и семиња, но кога ќе дојде зимата, тие главно јадат семиња.

  Тие се и територијални птици, но наместо да бранат одредена територија врз основа на локацијата, мажјаците само ја бранат областа околу женките, каде и да се случи. Тоа е само за време на сезоната на парење, во зима тие се собираат заедно во големи заеднички живеалишта.

  7. Cassin’s finch

  A cassin’s Finch (машко)преку Flickr
  • Научно име: Haemorhous purpureu s
  • Распон на крилјата: 8,7-10,2 инчи
  • Големина: 4,7-6,3 инчи

  Purple Finch е мала птица која првенствено консумира семиња, иако исто така ќе консумира овошје и инсекти во пролет и лето. Овие сики живеат во пасишта и мешани шуми, каде што јадат семиња од дрвја и грмушки. Дополнително, тие се прилагодиле на човечки структури и сега се гледаат како се гнездат во градините и парковите. Некои остануваат во текот на целата година во северозападниот и североисточниот дел на САД, додека други се размножуваат низ Канада и зимаат во југоисточниот дел на САД. а мажјаците се кафени со црвена боја. Бојата на виолетовата сипка е многу поцрвена од малина и ги покрива главата, градите и често се протега преку нивните крилја, долниот дел на стомакот и опашката.

  17. Cassia Crossbill

  Cassia CrossbillСезона на размножување, мажјаците од овој вид се светло жолти со црни чела, крилја и опашки, додека женките имаат горните делови во маслинесто-кафеава боја и досадна жолта боја. Во есента, мажјаците ќе почнат да се распаѓаат во здодевен зимски пердув во боја на маслинка.

  Овие златници лесно ќе ги посетат хранилките во дворот за семе од сончоглед и нијер (трн).

  4. Црвен крст

  Црвен крст (машки)

  Сибите се еден од најпознатите видови птици во Северна Америка. Тие можат да бидат мали со нежни зашилени клунови или крупен со дебели конусни клунови. Многу видови имаат весели песни, шарени пердуви и со задоволство ги посетуваат колибрите во дворот. Ако живеете во Северна Америка и сте љубопитни за типот на сипка што сте ја виделе надвор, оваа статија е за вас. Ајде да се нурнеме во 18-те типови сипки што можете да ги видите во Северна Америка.

  18 типови шипки

  1. Домашна сипка

  Хаус Финч (маж)тие навистина „талкаат“ низ многу делови на Северна Америка во потрага по семенски култури кога не се размножуваат.

  5. Сива крунисана рози-финч

  сива крунисана розова финчимаат жолт клун, црвена капа и кафеаво шарено тело. Мажјаците исто така имаат розова боја на градите и страните.

  Забележано е дека мажјаците им се додворуваат на женките пеејќи и повикувајќи додека летаат во круг. Женките обични Црвенокопи градат гнезда и обично ги ставаат во покриви од земја, карпести корнизи или на лебдено дрво, каде несат 2-7 јајца.

  9. Рози-финч со кафена капа

  Рози-финч со кафена капачистини. Семето од напа трн е основна диета, како и семки од сончоглед, пупки од памук и бозел.

  Тие ќе ги посетуваат колибрите во дворот, особено како дел од мешаното јато други сиби, вклучувајќи ги американските златни и борови сискини.

  12. Борова маска

  Борова маскарозево розови пердуви со црвени круни, додека женките се кафеави и бели со темни ленти.

  Во текот на пролетната сезона, нивната исхрана се состои првенствено од семиња и пупки. Кога ќе пристигне летото, тие ја префрлаат исхраната на инсекти, претпочитајќи молци и ларви од пеперутки. Тие биле забележани како ги посетуваат минералните наслаги на земјата за да додадат сол во нивната исхрана.

  Иако нема да толерираат друго гнездо веднаш до нивното, Касиновите финчи често се гнездат во релативно блиску, оддалечени околу 80 стапки, но во некои ситуации и до 3 метри.

  8. Заедничка Редпол

  Заедничка Редпол (машки)овој вид има две значајни бели шипки на своите крилја, додека Црвениот крст не.

  Овие птици јадат семе од четинарски конус, кои ги извлекуваат со прекрстените клунови и јазикот. Во текот на летото, белокрилестите вкрстени сметки ќе консумираат и инсекти што ги бараат од земјата. Ако конусните култури не се силни, тие можат да навлезат во североисточните и северозападните делови на САД во потрага по повеќе храна.

  15. Lawrence’s Goldfinch

  A Lawrence’s Goldfinchдодека женките имаат маслинесто-жолти или досадни зелени пердуви, но и мажјаците и женките имаат кафеаво летно перје.

  Тие беа препознаени како посебен, посебен вид од сметката на Црвениот крст во 2017 година. Нивниот изглед е речиси сосема ист со мала разлика во големината на клунот. Именувани по округот Касија, Ајдахо, каде што се пронајдени, овие птици не се размножуваат со други вкрстени сметки, не мигрираат и имаат различни песни и повици од Црвените крстови.

  18. European Goldfinch

  Слика од Реј Џенингс од Pixabay
  • Научно име: Carduelis carduelis
  • Распон на крилјата: 8,3–9,8 инчи
  • Големина: 4,7–5,1 инчи

  Европската златна финч е мала, разнобојна птица песна која потекнува од Европа и Азија. Нивната жолта лента на крилата и црвената, белата и црната глава им даваат препознатлив изглед.

  Поради овој уникатен изглед и нивната весела песна, тие долго време се чуваат низ светот како миленичиња во кафез. Иако тие не се родени во САД или Северна Америка, тие се забележани во дивината. Со текот на годините, додека овие миленичиња ќе се пуштат или ќе избегаат, тие може да создадат мали локални популации. Досега, ниту една од овие диви популации не пораснала значително или траела долгорочно.

  Значи, ако видите едно од овие во САД, не сте луд, најверојатно тоа е избегано милениче.

  flickr)
  • Научно име: Pinicola enucleator
  • Распон на крилјата: 12-13 инчи
  • Големина: 8 – 10 инчи

  Боровите гросбејкови се птици со светли бои. Нивната основна боја е сива, со темни крилја означени со бели крилја. Мажјаците имаат розево црвено перење на главата, градите и грбот, додека женките имаат златно-жолто перење наместо тоа. Тие се поголеми сипки со набиени тела и густа, заглавена сметка.

  Тие најчесто се наоѓаат во постудени клими, вклучувајќи ги Алјаска, Канада, делови од северниот дел на Соединетите Американски Држави и северна Евроазија. Нивниот дом е зимзелени шуми каде што јадат семиња, пупки и плодови од смрека, бреза, бор и смрека.

  Во текот на зимата тие ќе ги посетуваат колибрите во дворот во нивниот опсег и ќе уживаат во семките од сончоглед. Фидерите на платформата се најдобри поради нивната поголема големина.

  3. Американска златна репка

  • Научно име: Spinus tristis
  • Распон на крилјата: 7,5–8,7 инчи
  • Големина: 4,3–5,5 инчи

  Американската златна сипка е мала, жолта сипка која се наоѓа низ САД и јужна Канада. Тие мигрираат на кратки растојанија помеѓу јужниот дел на САД во зима, до јужна Канада во текот на летото, но многу места помеѓу нив остануваат во текот на целата година.

  Исто така види: 32 интересни факти за црвеноопашестите јастреби

  Американските златни финки бараат храна во мали групи и јадат главно семиња од растенија како што се трн, трева и сончоглед. Во текот наСеверната граница на САД. Кога семките на конусот се поретки, познато е дека патуваат далеку на југ во САД за да бараат храна. Ова се случуваше прилично редовно на секои 2-3 години, но овие „ирупции“ се поретки од 1980-тите.

  Мажјаците се жолти со темни глави и крилја, голема бела лента на крилото, жолта чело и блед клун. Женките се многу помалку обоени со претежно сиви пердуви со малку жолто околу вратот.

  Овие птици живеат во иглолисни шуми и ги прават своите гнезда на високи дрвја или големи грмушки. Снесуваат две до пет јајца одеднаш, кои ги инкубираат 14 дена. За разлика од повеќето птици-пејачки, тие немаат сложена песна што се користи за привлекување партнери или за преземање територија.

  11. Мала златна перка

  Слика: Алан Шмиерер
  • Научно име: Спинус псалтриа
  • Распон на крилјата: 5,9 -7,9 инчи
  • Големина: 3,5-4,3 инчи

  Машките помали златници се одликуваат со светло жолти пердуви од долниот дел и темни горни пердуви. Нивниот грб може да биде темно маслинесто зелен или цврст црн во зависност од регионот. Женките немаат голема варијација на боите помеѓу малку потемниот заден и блед преден дел.

  Исто така види: 12 птици со долги вратови (со фотографии)

  Помалите златни финки се наоѓаат во западниот дел на САД, низ Мексико сè до перуанските Анди. Тие претпочитаат раздвоени, отворени живеалишта како полиња, грмушки, ливади и шуми
  Stephen Davis
  Stephen Davis
  Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.