18 птици кои започнуваат со М (слики и факти)

18 птици кои започнуваат со М (слики и факти)
Stephen Davis
Америка, тие се родени во Европа. Сите неми лебеди пронајдени во Северна Америка денес потекнуваат од лебеди донесени во земјата од Европа во 1800-тите и раните 1900-ти за зоолошки градини и за „украсување“ на големи имоти.

Забавен факт за немите лебеди: Тие често се сметаат за симболи на љубовта поради нивната репутација дека речиси секогаш се парат доживотно.

18. Магнолија Warbler

слика: Родни Кембелнивниот број во последниве години, населението сè уште се проценува на околу 18 милиони.

2. Планинска сина птица

Машки планински сина птицаорлите имаат многу силен вид што им помага да го забележат својот плен на риби, ракови и желки. Ова може да се смета за една од најретките птици на земјата со околу 98 живи парови за размножување. Тој е наведен како критично загрозен вид.

Забавен факт за рибините орли на Мадагаскар: Тие се национална птица на Мадагаскар.

4. Мадеира firecrest

Madeira Firecrestцрна маска и темноцрвени очи. Нивното име потекнува од острата кука на врвот на горниот клун што се користи за сечење на основата на цвеќето за да се дојде до нектарот внатре.

Забавен факт за маскирани цветници: Птиците во северните и јужните делови на Јужна Америка пеат различни ноти што може да сугерираат различни видови или подвидови.

10. Маскиран трогон

Маскиран трогонили мали стада, тие понекогаш се собираат заедно во големи групи на извори на обилна храна. Уништувањето на нивното шумско живеалиште предизвика нивниот број да се намали во последниве години.

Забавен факт за папагалите на Мајер: Женките обично лежат до три бели јајца и ги инкубираат пилињата вкупно 28 дена. Приближно 60 дена по испилувањето, младенчињата го напуштаат гнездото.

14. Монашки паракет

Научно име: Myiopsitta monachus

Живее во: Јужна Америка

Монашките папагали се единствените папагали кои ги градат своите гнезда со помош на стапови, за разлика од користењето дупки на дрвјата. Овие папагали се размножуваат колонијално (во големи колонии). Тие ќе изградат едно големо гнездо кое ќе има неколку влезови за секој пар. Гнездата често може да пораснат и да достигнат големина на мал автомобил.

Забавен факт за монашките папагали: Иако се од Јужна Америка, локалните диви популации се основани на многу други локации, вклучувајќи ги Европа, Азија и САД (Флорида).

15. Планинска опашка

Планинска опашкана телефонски жици или во групи во дрвја. Тажните гулаби се претежно сиви со црни дамки на врвот, бледа праскаста боја подолу и розови нозе. Тие лесно ги посетуваат хранителите на птици во дворот, иако имаат тенденција да останат на земја и да го берат семето што паднало.

Забавен факт за жалните гулаби: Нивното име доаѓа од „coo-oo“ често се јавуваат качените мажјаци, што многу луѓе мислат дека звучи тажно или жално.

8. Маскиран темноцрвен танагер

Маскиран црвен танагеркаде што го фаќаат својот плен. Исхраната на овој пингвин се состои главно од ракови, лигњи, крил и сипа. Магелановиот пингвин исто така е познат по тоа што јаде желе риба. Тие ловат храна во големи јата.

Забавен факт за магеланските пингвини: Името го добиле по португалскиот истражувач Фердинанд Магелан кој ги нашол птиците на своите патувања во 1520 година.

Исто така види: Како да ги нахраните колибрите со инсекти (5 лесни совети)

6. Малабар трогон

Малабар трогон (машки)распон на крилјата. Мажјаците се обично помали од женките, со големина од 6 инчи и 11 инчи, соодветно. Мерлиновите не градат свои гнезда, туку ги преземаат старите гнезда кои претходно ги користеле други грабливци или големи птици како врани и страчки.

Забавен факт за мерлините: Мерлините се вешти ловци кои користете ненадејни напади за да фатите помали птици.

12. Дива патка

Научно име: Anas platyrhynchos

Живее во: Северна Америка, Европа, Азија и делови од Гренланд, Австралија и Нов Зеланд

Исто така види: 15 уникатни птици кои започнуваат со буквата О (слики)

Маларите се многу чести со огромна дистрибуција низ многу земји. Мажјаците лесно се издвојуваат со нивната смарагдно зелена глава и жолта сметка. Женките се шарени кафеави насекаде. Тие често се парат и создаваат хибриди со други локални видови патки, што може да предизвика збунувачки мешавини кои не се лесно да се идентификуваат. Често се гледа во градските паркови и езерца.

Забавен факт за дивите патки: Дивите патки се предок на речиси сите домашни раси на патки.

13. Мејеровиот папагал

Мајеровиот папагалпатеки. Неговата исхрана главно се состои од муви кои ги бара во песок, плитка вода и на камења.

Забавен факт за планинските опашки: други имиња по кои се познати се долгоопашеста опашка и опашка со сива грб.

16. Планински Чикади

Планински Чикади

Во оваа статија ќе опфатам птици кои почнуваат со М. Птиците кои се избрани за оваа листа се засноваат на нивните хипнотизирачки бои, уникатни навики или убаво пеење. Од птици пејачки до пингвини, има широк спектар на птици со име М за кои можеме да дознаеме.

Птици кои започнуваат со М

Подолу е листа на 18 прекрасни и прекрасни видови птици чии името започнува со М. Ајде да погледнеме!

Содржинасе кријат 1. Макарони пингвин 2. Планинска сина птица 3. Рибен орел од Мадагаскар 4. Огнен оган од Мадеира 5. Магелански пингвин 6. Малабар трогон 7. Тажен гулаб 8. Маскиран темноцрвен танагер 9. Маскиран цветник10 Маскиран трогон 11. Мерлин 12. Малард 13. Мејеровиот папагал 14. Монашки папагал 15. Планински опаш 16. Планински кокошка 17. Нем лебед 18. Чорба од магнолија

1. Пингвин од макарони

МакарониStephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.