18 интересни забавни факти за натрупаните клукајдрвци

18 интересни забавни факти за натрупаните клукајдрвци
Stephen Davis

Содржина

1980-ти.

Популацијата на клукајдрвец со колци се зголемувала за 19,1% секоја деценија во последните 40 години, според Меѓународната унија за зачувување на природата. Тие се заштитени со Законот за договор за птици преселници од 1918 година.

12. Натрупаните клукајдрвци претпочитаат да живеат во зрели шуми

Зрелите шуми се претпочитано живеалиште за натрупаните клукајдрвци затоа што тие можат лесно да пронајдат мртви дрвја за да ги ископаат шуплините и да ја отстранат кората за да бараат храна. Натрупаниот клукајдрвец најчесто се среќава во листопадни или мешани листопадни и иглолисни шуми.

13. Младите клукајдрвци можат да останат со своите родители до 3 месеци по шрафирањето

кредит: Крис Вејтсцрна лента на нивните образи отколку црвена како мажјаците.

15. Јастребите се примарниот предатор на натрупаните клукајдрвци

Бидејќи натрупаните клукајдрвци се прилично големи птици, тие немаат широк спектар на предатори. Натрупаните клукајдрвци се плен претежно од јастреби, вклучително и Куперс Хок и Северен Гошавк. Други големи, грабливи птици, исто така, можат да плен на овие клукајдрвци, како што е Големиот роговиден був.

Куперовиот јастреби создавајќи шуплини во дрвјата, натрупаните клукајдрвци всушност создаваат домови за други видови кои живеат во истата средина. Во зависност од локацијата на шуплината, другите видови птици, малите цицачи, водоземците и влекачите може да бараат засолниште во шуплината што ја создал клукајдрвецот со трупови.

9. Столарските мравки можат да заземат повеќе од половина од исхраната со натрупан клукајдрвец

Мравките на столарите се вообичаен извор на храна за натрупаните клукајдрвци. Додека истражуваат и колваат мртви дрвја, натрупаните клукајдрвци ќе ја олупат кората за да откријат разни инсекти кои живеат под кората на дрвјата. Натрупаните клукајдрвци, исто така, ќе бараат столарски мравки во трупци и ќе грицкаат други инсекти, овошје и јаткасти плодови.

Слика: 272447

Пилестираните клукајдрвци се птици со средна големина со живописни црвени гребени пердуви кои седат на врвот на нивната глава. Овие птици најчесто се наоѓаат во источните и јужните делови на Соединетите држави. Прочитајте понатаму за да дознаете 18 интересни забавни факти за клукајдрвците со натрупување!

Факти за натрупуваните клукајдрвци

1. Натрупаниот клукајдрвец издлабува правоаголни дупки на дрвјата

Чоштен знак дека натрупаниот клукајдрвец е во областа е обликот на шуплините што ги резбарат на мртви или зрели дрвја. Кога овој вид птици бара храна под кората на дрвото, тие издлабуваат правоаголна шуплина во дрвото. Кога натрупаните клукајдрвци создаваат шуплина за гнездење, формата е поиздолжена.

2. Натрупаниот клукајдрвец е еден од најголемите видови клукајдрвци во Северна Америка

Дрвецот со колбас се движи од 15,8 до 19,3 инчи (40-49 см) во должина. Клукајдрвецот со фактура од слонова коска некогаш беше најголемиот клукајдрвец во Северна Америка, но беше прогласен за исчезнат во 2021 година. Пилеираните клукајдрвци се моногамни

Пилестираните клукајдрвци ќе се парат доживотно откако ќе најдат партнер. Мажјаците ги привлекуваат женките преку серија прикази за додворување, како што се приказите за летање, замавнување на главата, подигање на пердувите на гребенот и ширење на крилјата за да се откријат бели дамки.

Исто така види: 9 совети за тоа како да ги држите стаорците подалеку од хранителите на птици (и глувците)

4. И Машки иЖенките со натрупани клукајдрвци учествуваат во хранењето на гнездата

Некои видови птици не учествуваат во заедничкото хранење на гнездата. Двајцата родители на видот клукајдрвец со натрупување учествуваат во хранењето со регургитација на разни инсекти, плодови и јаткасти плодови.

5. Натрупаните клукајдрвци ќе ја бранат својата територија

Во текот на сезоната на гнездење, клукајдрвците со натрупување ќе ја бранат својата територија од предатори и други видови птици со испуштање гласни звуци на тапани и повици за да ги одвратат заканите.

Исто така види: 12 птици со долги опашки (со фотографии) Кредит на сликата: birdfeederhub

6. Натрупаните клукајдрвски гнезда бараат повеќе од еден месец за да се изградат

Машките клукајдрвци со колци поминуваат до шест недели во ископување на гнездовата празнина, обично на созреано или мртво дрво. Во создавањето на шуплината на гнездото може да учествуваат женки, но мажјаците сами го откопуваат најголемиот дел од шуплината. Откако ќе заврши надворешноста на шуплината, натрупаниот клукајдрвец ќе ја издлаби внатрешноста на шуплината со чипнување во внатрешноста на дрвото.

7. Натрупаните клукајдрвци не ја користат повторно истата празнина за гнездење секоја година

Иако натрупните клукајдрвци поминуваат доста време во издлабување на гнездовата празнина, тие не се враќаат во истата празнина секоја сезона на гнездење. Овие клукајдрвци ќе бараат друго дрво за да ископаат нова празнина по сезоната на гнездење.

8. Натрупаните клукајдрвци играат важна улога во нивниот екосистем

Поради нивното прекумерно копањеда колвам по својот дом.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.