17 видови клукајдрвци од Северна Америка (слики)

17 видови клукајдрвци од Северна Америка (слики)
Stephen Davis

Содржина

Има многу варијанти на клукајдрвци низ Северна Америка. Иако постојат заеднички карактеристики што ги споделуваат птиците од семејството клукајдрвци, секој вид може да биде сосема уникатен! Тие се движат од мали до големи и обични до шарени. Некои живеат во шуми, додека други живеат во пустина. Разноврсна фамилија на птици и еден од моите лични омилени!

Врвјаците се познати по моќниот клун, долгите јазици, понекогаш светкавите бои и нивните одлични вештини за качување. Постојат над 200 видови клукајдрвци во светот и најмалку 17 видови во Северна Америка, а токму тие 17 видови клукајдрвци ќе ги разгледаме во оваа статија.

Па, ајде да дојдеме до тоа..

17 различни видови северноамерикански клукајдрвци

Во долунаведената листа на северноамерикански клукајдрвци ќе погледнеме слики, информации за видовите, како да ги идентификуваме и неколку интересни факти за секој од нив.

1. Црвеноглав клукајдрвец

Големина: 7-9 инчи

Идентификувачки ознаки: Возрасните имаат светла темноцрвена глава, црн грб, големи бели дамки на крилата и бел стомак. Овие големи дамки со еднобојни бои се за разлика од повеќето клукајдрвци, кои имаат покомплексни обрасци.

Исхрана: Инсекти и јаткасти плодови кои се здодевни за дрво, за кои е познато дека ги чуваат наесен. За разлика од многу клукајдрвци, тие го поминуваат времето висејќи и летајќи за да фатат инсекти во лет. Дури се пронајденигранка или трупец.

Интересни факти за Луисовите клукајдрвци

 • Луисовите клукајдрвци имаат многу уникатни карактеристики, од нивната необична боја до нивното однесување. Тие имаат грациозен и стабилен шаблон на летање, не брановиден како кај другите клукајдрвци.
 • Луис ќе седи и на жици и други седи на отворено, што другите клукајдрвци не го прават.
 • Тие се социјални клукајдрвци и често може да се најдат во семејни групи.
 • Овој необичен клукајдрвец го добил името по Мериведер Луис, половина од познатите истражувачи Луис & засилувач; Кларк. Неговиот е првиот пишан извештај за оваа птица, кој го документира на нивното познато патување низ западниот дел на САД во 1805 година. За да дознаете повеќе, посетете ја оваа статија на lewis-clark.org.

10. Acorn Woodpecker

Големина: 8-9,5 инчи

Идентификувачки ознаки: Црна горе со црвена капа и црна маска низ очи, жолтеникаво чело и грло, бледо око. Сјајна црна цела со бела задница и шарени гради.

Исхрана: Инсекти, овошје, желади.

Живеење: Дабови шуми, шуми и шумски кањони.

Локација: Западниот брег на САД, се протега низ Мексико до Централна Америка.

Гнездење: 4-6 легнати јајца во шуплина, мртов даб или други дрвја.

Интересни факти за Acorn Woodpeckers

 • Acorn woodpeckers живеат во колонии од 3-10 птици.
 • Тие работаткако група за собирање и складирање желади, нивната основна храна за зимата. Доволно желади се чуваат за да се нахрани групата неколку месеци. Тие дупчат мали дупчиња во стеблото на дрвото, а потоа го наполнуваат желадот ​​во отворот.
 • Овој дух на соработка се протега и до гнездење, каде што сите членови на групата наизменично инкубираат јајца и ги хранат младите. Научниците пронајдоа „житници“ со до 50.000 желади!
Желади зачувани во мртво дрво

11. Гила клукајдрвец

Големина: 8-9,5 инчи

Идентификациски ознаки: Црно-бел грб со решетки, кафеаво лице и врат, мажјаците имаат црвена капа.

Исхрана: Инсекти, овошје, семиња, гуштери.

Живеење: Пустини со големи кактуси, суви суптропски шуми, шуми.

Локација: Јужна Аризона во североисточно Мексико.

Гнездење: 2-7 јајца кактус или дрво шуплина.

Интересни факти за Гила клукајдрвците

 • Кога Гила издлаби дупка за гнездо во кактусот сагуаро, тие обично не го населуваат неколку месеци. Ова и дава време на внатрешната пулпа да се исуши и создава цврсти, цврсти ѕидови во шуплината.
 • Популацијата на клукајдрвецот Гила се намалила за околу 49% помеѓу 1966 и 2014 година, според Северноамериканското истражување за одгледување птици. Сепак, нивниот број е сè уште доволно висок што тие сè уште не се наведени како птица што предизвикува загриженост.
 • Околу 1/3 од населението живее воСАД и 2/3 во Мексико. Човечкиот развој на пустината Соноран го намалува нивното живеалиште. Исто така, европските ѕвезди кои не се автохтони, агресивно се натпреваруваат со нив за гнездење шуплини.

12. Клукајдрвец со три прсти

Големина: 8-9,5 инчи

Исто така види: Како да ги натерате птиците да користат бања за птици - водич & засилувач; 8 едноставни совети

Идентификувачки ознаки: Црн грб со центарот од задната решетка црно-бело, долните делови бели, крилата со решетки црно-бело. Црна глава со бела веѓа. Мажјакот има жолта капа.

Исхрана: инсекти, пајаци, бобинки кои здодеваат дрво.

Живеење: Иглолисни шуми.

Локација: Низ поголемиот дел од Канада и Алјаска, покрај коридорот на Карпестите планини.

Гнездење: 3-7 јајца во шуплината на дрвото, користи дрвени чипови или влакна за поставата.

Интересни факти за клукајдрвецот со три прсти

 • Трокракиот клукајдрвец се размножува подалеку на север (горна Канада во Алјаска) од кој било друг клукајдрвец.
 • Повеќето клукајдрвците имаат четири двојки - две насочени напред и две наназад. Сепак, како што сугерира неговото име, овој клукајдрвец има само три прсти и сите тие се насочени нанапред.
 • Наместо да прават тешки дупчење на дрвјата за да ја најдат својата храна, тие претпочитаат да ја лупат кората со своите сметки. Вообичаено, лепете се исклучиво за мртви или изумирани дрвја.

13. клукајдрвец со црн грб

Големина: 9,5-10 инчи

Идентификувачки ознаки: Грб, крилја и опашка целосно црна. Долните деловиглавно бели со крила забранети црно-бели. Црна глава со бел белег од мустаќи. Мажјакот има жолта капа.

Исхрана: Пајаци и бобинки од инсекти кои здодеваат дрво.

Живеење: Иглолисни шуми.

Локација: низ Канада во Алјаска, некои делови од северозападниот дел на САД и северна Калифорнија.

Гнездење: 2-6 празнина, ретко над 15 стапки од земјата.

Интересни факти за клукајдрвците со црн грб

 • Овие клукајдрвци имаат многу сличности со триножните. Тие, исто така, имаат само три предни прсти.
 • Тие, исто така, претпочитаат да ја лупат кората од дрвјата наместо да дупчат. Сепак, црните бекови, особено претпочитаат изгорени места.
 • Тие се движат од место до место по избувнувањето на бубачки кои здодеваат од дрво во неодамна оштетените живеалишта.
 • Тие ќе патуваат далеку јужно од нивните нормален опсег, во Соединетите Американски Држави, ако има или опаѓање на нивниот претпочитан извор на храна, или прекумерно изобилство што предизвикува бум на населението и потреба да се најде територија.

14. Златен фронт клукајдрвец

Големина: 8,5-10 инчи

Идентификациони ознаки: Златни предни клукајдрвци се главно идентификувани по нивните златни ознаки над клунот и на тилот. Забранет црно-бел грб, лицето и долните делови сивкасто тен. Мажјаците имаат црвена капа.

Исхрана: Инсекти, овошје ижелади.

Хабитат: Суви шуми, шуми и мески.

Локација: Централен и јужен Тексас во источната половина на Мексико.

Гнездење: 4-7 јајца во мртви екстремитети или ограда, телефонски столбови.

Интересни факти за клукајдрвците со златна предница

 • Овие клукајдрвци сакаат користење телефонски столбови и оградни столбови како места за гнездење. Понекогаш тие дупчат во нив толку често се прави сериозна штета. Тие издлабуваат шуплина 6-18 инчи надолу (понекогаш дури и подлабоко).
 • Во текот на летото во Тексас, некои од овие клукајдрвци завршуваат со виолетово обојување на лицето поради јадење на диета со овошје од кактус од бодликава круша.

15. клукајдрвец со подлога од скали

Големина: 6,5-7,5 инчи

Идентификувачки ознаки: Црно-бела решетка на пакетот, шарите на страните, мажјаците имаат црвена капа.

Исхрана: инсекти, гасеници и плодови од кактуси кои здодеваат дрво.

Живеење: Сува, суви четкасти области и грмушки. Пустина.

Локација: Многу југоисточен САД и низ поголемиот дел од Мексико.

Гнездење: 2-7 јајца во шуплини на дрвја или кактуси .

Интересни факти за клукајдрвците со подлога од скалило

 • Почести во Тексас од која било друга сојузна држава на САД, овие клукајдрвци се наоѓаат во сува, сува клима.
 • Тие „Познати се по нивната супериорна способност да лоцираат ларви од бубачки кои здодеваат дрво.
 • Во многу области тие се пронајдени имаНа повидок е дрво, само џиновскиот кактус Сегуаро, каде што ќе го направат својот дом.
 • Не е изненадувачки што порано се нарекуваа „Кактусен клукајдрвец“. Со нивната мала големина и агилни движења, тие лесно се движат по трњето и боцките на кактусот и мескитот.
 • Дрвецот со скалила се најтесно поврзани со клукајдрвецот на Нутал од Калифорнија, но нивниот опсег едвај се преклопува.
 • 14>

  16. Nutall's Woodpecker

  Фотографија: Mike's Birds

  Големина: 6 – 7,5 инчи

  Идентификациски ознаки: Идентификувани според нивната црна глава, бела грло и стомак, црни дамки на градите и црни крилја и задница, возрасната женка има црно чело, круна и капа додека возрасниот маж има црвена круна и црно чело. Единствената разлика меѓу нив и клукајдрвецот со скалила е во тоа што црвената круна на клукајдрвецот на Нутал се протега повеќе кон вратот отколку до скалилата.

  Исхрана: Инсекти.

  Хабитат: Западно од јужните каскадни планини од јужен Орегон до северна Долна Калифорнија. Во дабови дрвја и покрај потоци.

  Локација: Првенствено западната половина на Калифорнија.

  Гнездење: 3-6 јајца

  Интересни факти за клукајдрвците на Нутал

  • Иако мнозинството клукајдрвци на Нутал претпочитаат да го поминуваат времето во дабови шуми, но тие не јадат желади. Нивната исхрана е главно инсекти како што себубачки, ларви на бубачки, мравки и милипеди или плодови како што се капините.
  • Нивните популации моментално се стабилни во нивните мали опсези. Сепак, поради ограничените области на дабово живеалиште во кое живеат, може да има идна загриженост доколку ова живеалиште доживее некоја значајна промена. Примарната грижа е ненадејната смрт на дабот, габична болест која убива дабови дрвја.

  17. Белоглав клукајдрвец

  Големина: 9-9,5 инчи

  Идентификувачки ознаки: Тело, крилја и опашката главно црна. необично бело лице, круна и грло. Бела дамка на крилото. Мажјакот има мали црвени дамки на тилот.

  Исхрана: Борови семиња и инсекти кои здодеваат дрво.

  Живеење: Планински борови шуми.

  Локација: Џебови од иглолисни шуми во северозападниот дел на Тихиот Океан на САД.

  Гнездење: 3-7 јајца во шуплини, претпочитаат фимци, трупци и паднати трупци.

  Интересни факти за белоглавите клукајдрвци

  • Тие се стручни напаѓачи на борови. Белоглавиот клукајдрвец ќе се залепи на страните или на дното на неотворениот шишар и ќе избегне контакт со нивното тело за да не добие сок од пердувите. Потоа ги отвораат лушпите и ги отстрануваат семките. Потоа, тие го земаат семето и го забиваат во пукнатината на кората на дрвото и го зачукуваат семето за да се распадне.

  Општи карактеристики на клукајдрвецот

  Сега кога ги разгледавме 17видови на клукајдрвци во Северна Америка, ајде да погледнеме повеќе во карактеристиките и однесувањата што ги делат клукајдрвците и што ги прави уникатни за другите видови птици. птиците што висат, а птиците грабливки имаат три прсти насочени нанапред и еден прст наназад. Клукајдрвците обично имаат два прста свртени нанапред и два прста свртени наназад. Оваа конфигурација се нарекува Zygodactal.

  Ова им овозможува лесно да ги фатат стеблата на дрвјата и да одат по стеблата вертикално и да балансираат додека чекаат. Нивните крути пердуви од опашката можат да обезбедат дополнителна поддршка и стабилизација, како држачот за удар на велосипед.

  Тие имаат кратки, силни нозе корисни за барање храна по стеблата на дрвјата, како и остри силни канџи на прстите за фаќање на кората. Непосредно пред нивниот клун да дојде во контакт со дрво, задебелена мембрана се затвора над нивните очи, заштитувајќи го окото од летање дрвени чипсови и цепнатинки.

  Дрвецот имаат многу силни клупи

  Клукајдрвците имаат силни сметки за тапање на тврди површини и здодевни дупки во дрвјата. Тие можат да ги користат овие долги остри клунови како длето за ископување шуплини на дрвјата за гнездење.

  Мусскулите во основата на клунот делуваат како амортизери кои го апсорбираат притисокот создаден од силата на ударот. Многу клукајдрвци имаат ноздри обложени со влакна за да помогнат во филтрирањето на прашината и ситното дрвочипс додека се зачукуваат.

  и лонг јазици

  Дрвецот има долг и леплив јазик со кој можат да допрат до внатрешноста на дупките што ги пробушиле за да зграпчат инсекти. Тие се всушност толку долги што го обвиткуваат черепот на клукајдрвецот низ посебна празнина. Многумина имаат остра шипка на крајот што може да помогне во „копување“ на пленот.

  Што е тапање и зошто клукајдрвците го прават тоа

  Тапењето се користи како форма на комуникација со други клукајдрвци. Во пролетта, мажјаците „тапаат“ со повеќекратно дупчење на клунот на тврди површини како што се дрвја, метални олуци, обвивки за куќи, столбови за помош, корпи за отпадоци итн. Тие го прават тоа за да ја објават својата територија и да привлечат партнери.

  Можете да ја препознаете разликата во звукот - тапањето со тапани е краток налет на вежби со стабилно, брзо темпо. Ме потсетува на чекан. Додека кога барате храна или копаат шуплини, звуците на колвањето ќе бидат подалеку оддалечени и ќе бидат понеправилни.

  Парење

  Повеќето видови се парат само една сезона и работат заедно за да откопаат гнездо. , инкубирајте ги нивните јајца и најдете храна за бебињата. Честопати, мажјаците ја преземаат инкубацијата во текот на ноќта, додека женките ќе се инкубираат во текот на денот.

  Во принцип, на јајцата им требаат околу две недели за да се изведат. Младенчињата се подготвени да го напуштат гнездото за околу еден месец, а потоа обично остануваат со возрасните во семејни групи до крајот налето.

  Специјализација

  Во некои географски области, многу различни видови клукајдрвци можат да коегзистираат во исто живеалиште. Ова е можно ако секој вид има своја ниша и има релативно мала конкуренција за храна или ресурси за гнездење.

  На пример, помалите клукајдрвци како Дани берат инсекти од пукнатините на кората, додека поголемите видови како влакнестиот во самото дрво за да се доведат инсектите што дупнаа во дрвото. Поради тоа што не ја земаат храната од истото место, клукајдрвците со шилести и влакнести често се среќаваат како живеат во исти области.

  Клукајдрвците се важен дел од екосистемот

  Дрвецот има важна улога да игра како дел од екосистемот. Тие можат да помогнат во контролата на популацијата на инсекти и да ги одржуваат дрвјата здрави. Постојат многу видови инсекти кои здодевни за дрво, и кога популациите ќе излезат од контрола, тие можат да десеткуваат големи прамени дрвја. Клукајдрвците не само што ќе ги јадат бубачките, туку и ларвите. Тие можат да ја намалат наездата на едно дрво до 60%!

  Исто така, постојат многу видови птици и цицачи кои користат стари шуплини од клукајдрвец. На птиците како што се бувовите, вирчињата, сините птици, оревчињата и вестрилата им требаат шуплини за да се гнездат, но не можат сами да ги создадат. Цицачите како што се летечките верверички и глувците, исто така, ќе ги користат овие шуплини за засолниште.

  Шуплина на гнездото на дрвото пекер

  Како клукајдрвците ги преживуваат ситескладирање на инсекти како скакулци во пукнатини од дрво и под покривните ќерамиди!

  Живеење: отворени шуми, борови насади, стоечко дрво во мочуриштата на дабарите, дното на реките, овоштарниците и мочуриштата.

  Локација: Источна половина на САД иако многу поретко во Нова Англија.

  Исто така види: 16 птици што започнуваат со G (слики и информации)

  Гнездење: 4-7 јајца, внатре во шуплини на мртви дрвја или мртви гранки.

  Интересни факти за црвеноглавите клукајдрвци

  • Често се агресивни кон другите клукајдрвци или сите птици што се приближуваат до нивното гнездо. Овие клукајдрвци се многу територијални и ќе напаѓаат други птици, па дури и ќе ги отстранат јајцата на другите птици од блиските гнезда. За жал, тие се во опаѓање во многу области, особено во североисточниот дел на САД.
  • Тие се соочуваат со истиот предизвик како и многу птици во однос на конкуренцијата за дупки за гнездење. Но, овој вид особено ги прави своите гнезда само на мртви дрвја, живеалиште кое брзо се намалува. Мртвите или умрените дрвја често се отстрануваат од земјиштето за огревно дрво, за да се намали опасноста од пожар, да се обесхрабрат одредени инсекти од лошо влијание или едноставно заради естетика.

  2. Пилеран клукајдрвец

  Големина: 16-19 инчи (најголемиот северноамерикански клукајдрвец)

  Идентификувачки ознаки: Главно црно со црвен гребен, црно-бело соголено лице, бела лента до вратот и бели облоги на крилата. Мажјаците имаат црвени „мустаќи“

  Исхрана: Мравки и други здодевни дрваТоа удирање со глава?

  Можеби сте се запрашале како клукајдрвците можат да ги чукаат своите сметки во дрвјата цел ден и да не го претворат мозокот во каша. Како што може да очекувате, клукајдрвците поседуваат посебни физички адаптации за заштита на нивниот мозок.

  Има многу студии на оваа тема и без да навлегуваме во премногу детали за многуте системи на работа, еве неколку од компоненти кои придонесуваат за да се овозможи нивното дупчење;

  • Мал и мазен мозок
  • тесен субдурален простор
  • Малку цереброспинална течност во черепот за да се спречи движењето на мозокот назад и черепот
  • Коски во черепот слични на плочи кои обезбедуваат флексибилност и го минимизираат оштетувањето
  • Хиоидната коска се обвиткува околу черепот и секогаш кога птицата ќе колва, таа делува како сигурносен појас за черепот
  • Горниот дел од сметката е малку подолг од долниот дел. Овој „надгриз“ и материјалите што го сочинуваат клунот помагаат да се дистрибуира енергијата на ударот.

  Кога клукајдрвец удира во дрво, енергијата на ударот се претвора во „енергија на напрегање“ во нивното тело . Специјализираната анатомија на клукајдрвецот ја пренасочува оваа напорна енергија во нивното тело наместо сето тоа да остане во нивната глава. 99,7% од енергијата на напрегањето се насочува во телото, а само ,3% остануваат во главата.

  Мала количина во главата се троши во форма на топлина. Така, додека овој процес го штити мозокот на клукајдрвецот од оштетувањетоа предизвикува брзо загревање на нивните черепи. клукајдрвците се борат со ова правејќи чести паузи помеѓу клукањето додека топлината се распрснува.

  Научниците сè уште ги проучуваат техниките за апсорпција на удари и конверзија на енергија кај клукајдрвците денес за да научат повеќе за тоа како функционира и можните инженерски апликации за работи како шлемови па дури и автомобили!

  инсекти, некои бобинки.

  Живеење: Зрели шуми со големи дрвја.

  Локација: Источна половина на САД, низ поголемиот дел од Канада, северната половина на западниот брег.

  Гнездење: 3-8 јајца поставени во шуплини ископани од мртви стебла или екстремитети на живи дрвја. Шуплината е обложена со дрвени чипови.

  Интересни факти за натрупаните клукајдрвци

  • Овие огромни клукајдрвци можат да откопаат дупки до седум инчи. Ако некогаш сте имале задоволство да видите како некој оди на работа на дрво, тоа е прилично глетка со прскање од дрвени чипови кои излетуваат како мелница за трупецот. Понекогаш ги копаат дупките толку длабоко во дрвото што случајно можат да скршат мали дрвја на половина. Тие претпочитаат зрели шуми со стари големи дрвја.
  • Голем дел од нивното живеалиште беше изгубено на почетокот на 18 и 19 век кога сечата ги уништи повеќето зрели шуми и шумите беа расчистени за да станат фарми. Како што земјоделските површини почнаа да опаѓаат и шумите се вратија, Пилеатите се вратија и се чини дека се прилагодуваат на помладите шуми и дрвја.

  3. Црвенокрумен клукајдрвец

  Големина: 8,5 – 10 инчи

  Идентификациони ознаки: Решетка и попрскана црна и бел грб, светли гради. Тие имаат малку црвеникав стомак што им го дава нивното име, иако освен ако не се во вистинската положба, ќе ви биде тешко да го видите! Темно црвена качулка која се протега од клунот надолувратот кај мажјаците, а само на тилот кај женките.

  Исхрана: Инсекти, овошје и семиња.

  Живеење: Отворени шуми, обработливи површини, овоштарници, засенчени дрвја и паркови. Добро е во предградијата, претпочита листопадни дрвја.

  Локација: Источна половина на САД во јужна Нова Англија.

  Гнездење: 3-8 јајца, поставени во шуплина од мртво стебло, екстремитет од дрво, па дури и столбови за помош.

  Интересни факти за клукајдрвците со црвен стомак

  • Тие можат да го испакнат јазикот до два инчи врвот на нивниот клун! Долг е и исто така доста остар, со тврда шипка на врвот што можат да ја користат за копје на скакулци и бубачки. Тие дури се познати по тоа што го користат овој јазик за да ги дупнат портокалите и да ја исфрлат пулпата.
  • Црвено стомачен клукајдрвец лесно ќе ги посетува птичјите хранилки за слатки и семиња, особено во зимските месеци.

  4. Црвено-кокаден клукајдрвец

  Големина: 8-8,5 инчи

  Идентификувачки ознаки : црна со смело шари и бел, истакнат бел образ и решеткан грб. Мажјаците имаат ситна црвена дамка на задниот дел од круната.

  Исхрана: инсекти кои здодеваат дрво.

  Живеење: Отворени борови шуми.

  Локација: Југоисточен Соединетите Американски Држави.

  Гнездење: 2-5 јајца во распаднат срцевина од жив бор. Се размножува во лабави колонии во насади со високи борови, шуплините на гнездата може да се користат многу години.

  Интереснофакти за црвените клукајдрвци

  • Овој редок и за жал опаѓачки клукајдрвец се наоѓа исклучиво во отворени борови шуми. Овие уникатни клукајдрвци бараат борови со црвено-срцева болест, габа која влијае на срцевиот дрво и им олеснува на дрвото да ги отстранат и да ги откопаат нивните сложени шуплини за гнездење. Црвеното срце е прилично честа болест на дрвјата постари од 70 години, но денес повеќето борови шуми се сечат пред дрвјата да ја достигнат таа возраст. Самите отворени борови шуми се намалуваат.
  • Денес се верува дека може да има само четири популациони групи на црвени клукајдрвци кои постојат во светот, сите лоцирани во југоисточниот дел на САД. Тие се наведени како загрозени видови од 1973 година.

  5. Треперење

  На сликата: Северно треперење „Жолто-шафти“

  Големина: 10-14 инчи

  Идентификувачки ознаки: Таниш-кафеава со црна решетка на грбот и црни дамки на стомакот, голема црна ознака во облик на полумесечина на дојката. Подот дел од крилата е или жолт или црвен во зависност од подвидот. (Жолта на север и исток, црвена на југ и запад. Мажјаците ќе имаат мустаќи на лицето (црни или црвени во зависност од подвидот), додека женките немаат.

  Исхрана: Мравки и други инсекти, овошје, семиња и јаткасти плодови.

  Живеење: Шуми, пустини, предградија.

  Локација: Северно треперење низ целата територија на САД и Канада во многу области на Мексико. Позлатено треперење многу јужна Невада, низ Аризона и североисточно Мексико.

  Гнездење: 3-14 јајца поставени во шуплина на дрво или кактус во суви живеалишта.

  Интересни факти за треперењето

  • Постојат три подвидови на треперење . Северното треперење е поделено на сорти со „жолта оска“ и „црвена оска“. Општо земено, жолто-шахтивата се среќава на исток и црвено-шахтивата на запад. Има и позлатено треперење кое се наоѓа само во југозападниот дел на САД во Мексико и главно живее во огромни шуми со кактуси.
  • Северните треперење се еден од ретките северноамерикански клукајдрвци кои мигрираат. Птиците во северните делови од нивниот опсег ќе се преселат на југ во зима. Друг интересен факт за Flickers е дека тие често претпочитаат да најдат храна на земја.
  • Треперите сакаат мравки и ќе копаат во нечистотијата за да ги најдат, а потоа ќе го користат својот долг јазик за да ги скутуваат. Всушност, се верува дека тие консумираат повеќе мравки од која било друга северноамериканска птица!

  6. Sapsuckers

  На сликата: Жолтостомачен Сапсакер

  Големина: 8-9 инчи

  Исхрана: Сокови, инсекти, бобинки.

  Живеалиште: Шуми, шуми.

  Гнездење: 4-7 јајца поставени во шуплини на живи дрвја. Тие претпочитаат трепетлика.

  Идентификациски ознаки

  Жолтостомачен :Црно-бело горе, бело крило. Црвена круна и грло кај мажјаците, женките бело грло.

  Црвено тил : Храбар бел коса црта на крилото го одвојува од другите клукајдрвци. Храбар црна, бела и црвена шема на лице и бели дамки на грбот го одвојуваат од црвено-градите сапсукери.

  Црвени гради : Главно црвена глава и гради, задебелена бела коса црта на рамо. Главно црн грб со ограничени бели шари.

  Вилијамсон : Мажјакот е претежно црн со големи бели крила, две бели ленти на лицето, црвено грло, жолт стомак. Женката има кафеава глава и црно-бел грб и крилја, жолт стомак.

  Локација

  Жолтостомачен : Поголемиот дел од Канада и Мексико, источната половина на САД

  Црвено тил : Јужна Британска Колумбија низ западните делови на САД (со исклучок на брегот) до Мексико.

  Црвеногради : Далечно западно брегот на Канада и САД

  Вилијамсон : Долж коридорот на Карпестите планини јужно во Мексико.

  Интересни факти за сапсони

  • Постојат четири различни сапсони пронајдени во Северна Америка; Жолтостомачен (најчесто источен), црвен (најчесто западен), црвено-граден (само западниот брег) и Вилијамсон (по Карпестите планини).
  • Тие всушност не „цицаат“ сок, туку тие го лижат со помош на мали влакна како влакна што штрчат од нивниот јазик. Редовно вежбаат редовираспоредени вертикални и хоризонтални дупки во стеблото на дрвото. Кога сокот ќе истече, тие ќе го излижат.
  • Соковите можат да привлечат и инсекти кои потоа може да се фатат во сокот - штом ќе се онеспособат клукајдрвците лесно можат да ги голтаат.

  7. Downy Woodpecker

  Големина: 6-7 инчи најмалиот од северноамериканските клукајдрвци.

  Идентификување ознаки: Краток клун, горните делови црно-бели со голема бела вертикална лента до средината на грбот, црно-бело шарено лице, долните делови чисто бели. Мажјаците имаат црвен тил.

  Исхрана: инсекти, бобинки и семиња кои здодеваат со дрво.

  Живеење: Отворени шуми, овоштарници и паркови .

  Локација: Низ поголемиот дел од САД и Канада

  Гнездење: 3-7 јајца поставени во празнина или дури и во куќичка за птици.

  Интересни факти за Downy Woodpeckers

  • Downy's може да се најде низ поголемиот дел од земјата и лесно ќе ги посети хранилките за птици за семиња и слатки. Секогаш кога сум се преселил и ги ставам моите колибри, тие се секогаш еден од првите видови што се појавуваат.
  • Тие, исто така, често се фатени како пијат нектар од колибри од хранилки за колибри. дупчете во дрвјата како другите клукајдрвци, но првенствено сакаат да берат инсекти и ларви од пукнатините на кората.

  8. Влакнест клукајдрвец

  Големина: 8,5-10инчи

  Идентификувачки ознаки: Црни крилја со бели дамки, бела лента надолу по грбот, целосно бел стомак. Мажјаците имаат црвен дамки на тилот.

  Исхрана: инсекти, бобинки, семиња кои здодеваат со дрво.

  Живеење: Зрели шуми, овоштарници , паркови.

  Локација: Низ поголемиот дел од САД и Канада, некои делови од Мексико.

  Гнездење: 3-6 јајца на кревет од дрвени чипови во шуплината на дрвото.

  Интересни факти за влакнести клукајдрвци

  • Изгледот на влакнестиот е речиси идентичен со помалиот клукајдрвец Downy. Тие може да се разликуваат по нивната поголема вкупна големина и, исто така, значително подолга сметка.
  • Забележано е дека понекогаш ќе ги следат натрупаните клукајдрвци, чекајќи да завршат со дупчење дупка и штом трупот ќе замине тие ќе ги испитаат и добиточна храна за инсекти кои можеби пропуштиле.

  9. Луисов клукајдрвец

  Големина: 10-11 инчи

  Идентификувачки ознаки: Темно сјајно-зелена глава и грб, сива јака и гради, црвено лице, розев стомак. Крилата се широки и заоблени.

  Исхрана: Инсекти кои се берат од кората или фатени во лет. Ретко длета дрво. Бобинки и јаткасти плодови. Желадите сочинуваат 1/3 од исхраната, ги складираат во пукнатините на дрвјата.

  Живеење: Отворени борови шуми, шуми и области со расфрлани дрвја.

  Локација: Западна САД

  Гнездење: 5-9 јајца, шуплина во мртви
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.