17 птици кои започнуваат со Y (со слики)

17 птици кои започнуваат со Y (со слики)
Stephen Davis

Постојат толку многу птици од сите бои, големини и типови ширум светот. Избравме само мал примерок од 17 птици за нашата листа на птици кои започнуваат со Y. Y е помалку употребувана буква од азбуката кога станува збор за имињата на птиците, а во нашата листа ќе видите дека многу од овие птици се или именувана по жолтата боја или за регион од светот од кој потекнуваат.

Ајде да погледнеме!

17 птици што почнуваат со Y

Подолу е листа на 17 видови птици чие име започнува со Y. Ајде да ги погледнеме овие привлечни , прекрасни и огромни птици!

Исто така види: Како да ги чувате потсмевните птици подалеку од колибри Содржинакријат 1. Жолта шупавица 2. Јукатански клукајдрвец 3. Жолта клупаница 4. Јунгас пигмејска був 5. Жолта стомачна сапсукер 6. Јукатанска шупавица 7. Жолта брадавица 8. Јелкуан 9. Жолтоглава кукавица 10. Жолтоокиот Џунко 11. Јукатан Џеј 12. Жолта крунисана ноќна чапја 13. Жолтоглава црна птица 14. Јунан Фулвета 15. Жолтоглав папагал 16. Јунан Нутатч 17> 1. Жолта чорбаслика: Сребрени рипкипрстен, сива глава, маслинесто-жолто тело и долга црна лента што се протега од нивниот клун, преку главата до тилот. Ќе ги најдете во тропските и суптропските шуми во јужна Кина, Мјанмар и северна Индокина. Тие се познати по тоа што се бучни и прилично впечатливи, доминантна птица во повеќето мешани јата.

15. Жолтоглав папагал

слика: Хедер ПолПрефектурите Гуижоу. Иако не „пеат песни“, се знае дека се прилично бучни, правејќи повторливи назални повици. Целосниот опсег на нивната исхрана е непознат, но тие биле забележани како јадат инсекти што ги фаќаат на борови гранки.

17. Жолто-шевронен папагал

слика: Дерек Китсрибите и мекотелите, а понекогаш и по рибарски бродови бараат остатоци што може да се фрлат во морето. Некои од нивните популации се изложени на ризик поради човечкиот развој во близина на нивните места за размножување, како и поради зголемувањето на бројот на стаорци и диви мачки кои можат да ловат јајца и млади птици.

9. Жолтофактурна кукавица

Жолтофактурна кукавицасличен на обичниот лун, но нивната клупа е бледо жолта со правилен горен раб и долен раб што се криви нагоре.

Нивната популација се намали и тие се сметаат за меѓународен вид на загриженост. Според службата за националниот парк, тие се во првите 10 најретки птици кои редовно се размножуваат на копното на САД. Околу 25% од вкупната популација доаѓа да се размножува во Алјаска. Нивните гнезда се во ниска вегетација многу блиску до работ на водата, што им овозможува брз пристап до водата каде што напредуваат. Луните се неверојатни пливачи и нуркачи, но навистина не можат да шетаат на копно.

4. Јунгас пигмејски був

Јунгас пигмејски бувЗаслуга за брадавица (Myrtle): birdfeederhub

Научно име : Setophaga coronata

Општо земено, жолто-бравчето зимува од Централна Америка па до јужниот дел САД, потоа патува посеверно во пролетта за да се размножува. Моделот на бојата на жолто-грбната чорба може да варира во зависност од нејзината локација.

На запад, најверојатно ќе ја видите сортата „Audubon's“, која има светло жолта боја на грлото, задникот и страните . Може да видите дури и цртичка жолта на врвот на нивната глава. На исток, најверојатно ќе ја видите сортата „Мирта“. Мажјаците се шарени црно-сиви со црна маска, бели веѓи и светло жолта на врвот на главата, страните и над опашката.

Женките ја делат истата шема на бои како и нивните машки колеги, но боите може да изгледаат потапи и ознаките помалку различни. Како и повеќето чварки, нивните бои ќе бидат најчисти и најсветли во пролетта, а значително ќе избледат во текот на зимата.

8. Yelkouan Shearwater

Yelkouan Shearwaterпрозорец од 3 часа пред плима до 3 часа потоа, без разлика во кое време од денот се случува тоа. Името им го дава жолтеникаво облак од пердуви на врвот на главата. Раковите како што се раковите и раковите се нивната омилена храна, која ја ловат со бавно следење низ плитка вода.

13. Жолтоглава птица

Жолтоглава птица (маж)

Научно име: Xanthocephalus xanthocephalus

Тешко е да се згреши храбро обоената жолтоглава црна птица. Мажјаците имаат темно тело со светло жолта глава и гради. Женките се повеќе кафеави отколку црни, со жолти и кафеави шаренило на главата. Овие црни птици сакаат влажни подрачја како што се мочуриштата од прерии, планински ливади, мочуришта и плитки езерца.

Исто така види: Најдобрите хранилки за птица против верверица (кои всушност функционираат)

Тие ќе се гнездат во мочуришните трски и мачки, а потоа ќе бараат семиња и инсекти во блиските пасишта, саваните и земјоделските површини. Гнездата секогаш се градат директно надвисна вода, а понекогаш гнездата паѓаат и мораат да се обидат да пливаат до околната вегетација.

Жолтоглавите црни птици мигрираат од Мексико и југозападниот дел на САД во зима за да го поминат летото во централна и западните делови на САД и западна Канада.

14. Јунан Фулвета

Јунан ФулветаМексико до Гватемала, но се наоѓаат и во планините на крајниот јужен врв на Аризона и Ново Мексико. Домородните народи од Мексико ги нарекувале „молња птица“ или „огнена ролица“ поради нивните светли очи. Тие веруваа дека птиците можат да ја апсорбираат сончевата светлина за подоцна да се ослободат ноќе.

11. Јукатан Џеј

Јукатан Џеји северна Јужна Америка, потоа мигрираат во Соединетите Американски Држави и Канада за да се размножуваат напролет.

Нивното преферирано живеалиште се грмушки и мали дрвја во близина на мочуриштата или потоци и јадат само инсекти. Овие птици се толку мали и лесни, што е забележано како се фатени во мрежата на пајаци кои ткаат топчиња. Од друга страна, тие се доволно моќни да летаат преку Мексиканскиот Залив со еден лет без престан.

2. Јукатански клукајдрвец

Јукатански клукајдрвецслика од Лори Шепард, САД Риба & засилувач; Служба за диви животни преку Flickr

Научно име : Sphyrapicus varius

Жолтостомачен сапсук, член на семејството клукајдрвец, е познат по дупчење редови на дупки во кората на дрвјата за да се создадат бунари со сок од кои можат да пијат. Имаат набиено, попрскано црно-бело тело со примеси на жолта боја, црно-бело шарено лице и црвена капа. Мажјаците имаат црвено грло, а женките немаат.

Иако имаат предност за бреза и јавор, документирано е дека дупчат бунари со сок во преку 1.000 видови дрвја и дрвенести растенија! Овие сапсони се размножуваат во северниот дел на САД и Канада, а потоа ја поминуваат зимата во југоисточниот дел на САД, Мексико и Централна Америка.

6. Yucatan Flycatcher

Yucatan FlycatcherStephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.