17 птици кои започнуваат со буквата Д (слики)

17 птици кои започнуваат со буквата Д (слики)
Stephen Davis

Содржина

во:Боливија, Бразил

Кокетата со точки е вид на колибри првенствено се среќава во Бразил. Меѓутоа, кога лебди, неговите крилја што мавтаат може да го имитираат звукот на пчела што потпевнува. Тоа е седечка птица и хранител на линијата на стапицата, што значи дека ќе лета во коло барајќи нектар. Сезоната на лебење е од декември до април и женката ќе снесе околу две јајца.

Забавен факт за кокетките со точки : Кокетката со точки е мала птица долга 3 инчи, со тежина помала од 0,01 унца.

13. Темна мравјалица

темна мравка2.0

Научно име: Stagonopleura guttata

Живее во: Австралија

Дијамантската огнена опашка лесно се идентификува со неговата огнена црвена сметка, задница и очи. Ќе забележите црна лента која се протега низ горниот дел од градите сè до неговите крила. Веднаш под крилата, оваа црна лента е означена со бели дамки. Врвот на неговите крилја се за нијанса малку потемни од тен.

Забавен факт за дијамантските огнови : Нивната исхрана се состои од зрели и делумно зрели плодови, инсекти како и семиња. Голем дел од времето го поминува на земја во потрага по инсекти и семиња.

11. Делфин галеб

делфин галеб

Постојат над 300 различни видови птици кои започнуваат со буквата D. Оваа статија ќе ви покаже некои добро познати птици кои почнуваат со D, и неколку помалку познати птици.

Покрај тоа, додадовме неколку интересни факти за секој од видовите птици кои започнуваат со буквата D.

17 птици кои почнуваат со буквата D

Содржинакријат 17 птици кои започнете со буквата Д 1. Далматински пеликан 2. Дамара лопатка 3. клукајдрвец Дарџилинг 4. Темно пеење гошавк 5. Дартфордски чорбаџи 6. Дарвинов ловец на муви 7. Дауринска ѕвезда 8. врапче од Мртво Море 9. Пустинска був 10. Димант опашка 11. галеб 12. Кокетка со точки 13. мравјалник мрачен 14. мрачен папагал 15. папагал со темна глава 16. Данлин 17. Дани клукајдрвец

1. далматински пеликан

далматински пеликаниБасен

Нивните гнезда често се наоѓаат во шуплините на дрвјата. Женката ќе снесе околу три до четири бели јајца и ќе ги инкубира јајцата околу 26 дена. На 70 дена или 70 дена по шрафирањето, младенчињата ќе го напуштат гнездото. Природното живеалиште на мрачните папагали може да се опише како влажни ниски шуми.

Забавен факт за мрачните папагали : За разлика од другите папагали, мрачниот папагал не е познат по тоа што многу зборува. Неговиот вокабулар се движи само од 10 до 20 зборови.

15. Папагал со темна глава

папагал со темна главатемно пеење гошавкЗа разлика од социјалната природа на видовите пеликани, далматинските пеликани се многу помалку социјални, често се гнездат во мали групи или понекогаш дури и сами.

2. Damara ternкоја женката избира една.

6. Дарвиновата мушичка

Дарвиновата мушичкаиме: Passer moabiticus

Живее на: Блискиот исток, западен Авганистан, источен Иран

Исто така види: 16 видови зелени птици (со фотографии)

Врабецот од мртвото море, слично како и другите вид врапче, првенствено се храни со семиња. Размножувањето се случува во суви низини со околни грмушки каде што има доволен пристап до вода. За време на сезоната на парење, женката снесува помеѓу четири и седум јајца.

Забавен факт за врапчињата од Мртвото Море : Тие го добиле своето име поради фактот што тие првенствено се размножуваат во областите околу Мртво море.

9. Пустинска був

Пустинска був (був на Хјум)Атлантикот и бреговите на Заливот во САД. Овие птици летаат на север за да се гнездат во подарктичките тундри региони на Алјаска и Канада. Тие берат низ калта и песокот и се хранат со инсекти, ракови, а понекогаш и риби.

Данлин некогаш биле наречени песочник со црвена грб и именуван по нивниот пролетен пердув. Тие исто така имаат многу досадно сиво-кафеаво перје во зима, тоа е она што го добило името „Данлин“ што го имаат денес.

17. Дауни клукајдрвец

Научно име : Picoides pubescens

Исто така види: 33 интересни факти за бувовите кои дупчат

Живеат во : САД, Канада

Можете да ги најдете овие мали клукајдрвци низ поголемиот дел од Соединети Држави. Дауни клукајдрвци се најмалиот вид клукајдрвци во Северна Америка. Тие, исто така, се многу вообичаени кај хранителите на птици, многупати кога први посетуваат нов хранител.

Дурините клукајдрвци сакаат сует, но исто така јадат различни семиња како семки од сончоглед, просо и кикирики. Тие се само со големина на врапче и може да се препознаат по нивните бели дамки на грбот и белите долни стомаци. Мажјаците исто така ќе имаат црвена дамка на врвот на главата.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.