17 интересни факти за клукајдрвците

17 интересни факти за клукајдрвците
Stephen Davis
кај моите колибри отколку што правев вистинските колибри!

4. Група клукајдрвци се нарекува потекло

Многу различни видови птици имаат свои имиња кога станува збор за група или јато од нив. Исто како што јато врани се нарекува убиство, или јато јастреби се нарекува котел, групата клукајдрвци се нарекува „слегување“.

Исто така види: Како да извадите колибри од вашата куќа

5. Клукајдрвците имаат навистина долги јазици

Постојат само неколку видови птици со навистина долги јазици кои се обвиткуваат околу нивните очни дупки што им овозможуваат да ги испружат многу подалеку од другите птици.

Клукајдрвците заедно со колибри, па дури и ориоли се меѓу овие птици со долги јазици. Овие специјални адаптации им овозможуваат на сите 3 од овие видови птици да пијат од колибри. Некои видови клукајдрвци имаат јазици долги до 4 инчи!

6. Acorn Woodpeckers имаат напреден социјален систем

Acorn Woodpeckerклунови како алатка за ископување дупки во дрво што им овозможува да откопаат дупки за гнездење или да добијат инсекти и ларви од инсекти од дупката.

11. Некои видови клукајдрвци ќе јадат младенчиња

Некои видови клукајдрвци, како што е Големиот дамчест клукајдрвец, се сештојади, па дури и повремено јадат други птичји јајца или бебиња. Еден клукајдрвец од Гила беше фатен на камера како убива и јаде мозок на птица бебе во гнездо.

Меѓутоа, за повеќето клукајдрвци, тие генерално се држат за себе и не се агресивни, но жестоко ќе се заштитат себеси и своите млади ако е потребно .

12. Во светот има над 200 видови клукајдрвци

Никој не се согласува колку видови има во семејството Picidae , но една работа е јасна, дефинитивно има над 200. Brittanica. com вели дека се забележани 210 видови, Википедија цитира дека Меѓународното орнитолошко друштво известува дека се откриени 236 видови пчели. Додека други извори како што е PSU.edu велат дека постојат дури 300..

13. Клукајдрвците имаат посебни стапала за качување

кредит: Darekk2

Дрвецот се разликува од кој било друг вид птица. Начинот на кој се однесуваат, како изгледаат и како живеат и преживуваат е толку уникатен и интересен. Во оваа статија ќе одговориме на еден куп вообичаени прашања за овие кул птици со тоа што ќе ви дадеме 21 интересен факт за клукајдрвците.

Уживајте!

17 интересни факти за клукајдрвците

1. Клукајдрвците не добиваат главоболки

Кукајдрвците имаат посебна коска во главата наречена хиоидна коска. Оваа специјална коска уникатна за клукајдрвците се обвиткува околу целиот нивен череп внатре во нивните глави и додава еден вид заштита од удари.

Ова ги штити од „главоболки“ или да се повредат кога постојано ги удираат главите од дрво, понекогаш со часови.

2. Клукајдрвците обично претпочитаат мртви дрвја

Додека повеќето клукајдрвци се секако способни да отворат дупка низ живо дрво, многу пати тие претпочитаат мртви дрвја. На клукајдрвците им се допаѓаат мртви или изумрени дрвја каде што срцето веќе е меко, што им олеснува да ги ископаат шуплините на гнездото. Покрај тоа, ако дрвото е меко, тогаш многу видови ларви и инсекти може да демнат во дрвото, така што тие имаат повеќе можности за храна.

3. Понекогаш клукајдрвците се хранат со хранилки за колибри

На клукајдрвците може да им се допадне и вкусот на слаткиот нектар од колибри. Изминатава пролет и лето имав повеќе Дауни клукајдрвцинајголемите клукајдрвци во Северна Америка

Освен ако не го броите клукајдрвецот со фактура од слонова коска, за кој долго време се сметаше дека е исчезнат, но сè уште не е официјално изумрен, клукајдрвците со трупови се најголеми. Тие се долги околу 16-19 инчи и се со големина колку врани.

слика: Pixabay.com

Невозможно е да се помешаат со други видови клукајдрвци поради нивната големина и изглед, иако луѓето понекогаш погрешно ги нарекуваат Црвеноглави клукајдрвци кои се друг вид и се многу помали.

8. Клукајдрвците не колваат ноќе

Дрвецот се дневни животни, па затоа никнуваат ноќе и главно се тивки. Тоа не значи дека тие нема да станат во пукнатината на зората и да се зачукаат на страната на вашата куќа! Значи, ако имате проблеми со клукајдрвецот, тогаш добро е да знаете дека барем ќе можете да спиете ноќе.

9. Сапсите всушност не го цицаат сокот, туку го лижат

Како што спомнав погоре, сите во семејството на клукајдрвците имаат исклучително долг јазик, тука спаѓаат и сапсите. Меѓутоа, членовите на сортата сапсукер всушност не го цицаат сокот, тие вадат сапуници на дрвјата, потоа ги залепуваат долгите јазици и го пикаат и лижат сокот.

10. Клукајдрвците не јадат дрво

Иако многу луѓе можеби мислат дека клукајдрвците јадат дрво, слично како што дабарите јадат дрво, тие всушност не го прават тоа. Клукајдрвците едноставно ги користат нивнитедвижења, како и зголемена моќ за клукање.

14. Некои клукајдрвци живеат дури и во кактуси

Гила клукајдрвецот живее во пустината Соноран во делови од Јужна Калифорнија, Невада и Аризона. Овие цврсти клукајдрвци се приспособиле на животот во пустината и ќе се гнездат во џиновските сагуароси.

Кактусот Сагуаро може да живее до 200 години, да достигне висина од 50 стапки и тежина од 5000+ фунти кога е целосно хидриран . Покрај обезбедувањето засолниште за клукајдрвците Гила, птиците ќе го јадат и плодот што го носи кактусот.

Гила клукајдрвец на кактус

15. Клукајдрвците колваат по олуците затоа што им се допаѓа звукот

Клукајдрвците редовно прават нешто што се нарекува „тапање“ на металните олуци, а тоа може да биде многу гласно. Тие го прават тоа од неколку причини, главно за да ја обележат својата територија или да привлечат партнер. Значи, ако слушнете или видите клукајдрвец како тапа на вашите олуци, тогаш можеби имате двојка за размножување во близина.

16. Клунот на клукајдрвецот никогаш не се истроши

Клукајдрвецот, за разлика од другите птици, имаат посебни регенеративни клетки на крајот од клунот, така што тие постојано повторно растат доколку е потребно. Со многу остри клунови слични на длето, се проценува дека клукајдрвците колваат дури 12.000 пати во еден ден. Ова е уште една посебна адаптација на клукајдрвецот.

17. На некои места, клукајдрвците се поврзуваат со лоша среќа и смрт

Многу пати клукајдрвците сеповрзан со мудрост и знаење, но во традициите на источните словенски луѓе, клукајдрвецот може да симболизира смрт или лоша среќа. Се вели дека тапанот на клукајдрвец најавува смрт.

Значи, ако сакате духовно значење на тоа што значи тапанчето на вашите олуци, тогаш одете. Сепак, како што споменавме погоре, тапанот е за комуникација.

Исто така види: 16 птици со бели пруги на нивните крилјаStephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.