16 птици со бели пруги на нивните крилја

16 птици со бели пруги на нивните крилја
Stephen Davis
Ендрју Канизаро преку Фликрформа на сој, но големина на врана. Црна глава, градите и грбот, светло бело рамо и страни, металик сино по крилјата и долгата опашка. Додека само нивната бела лента е видлива со свиткани крилја, тие прикажуваат светли бели врвови на крилата во лет. Имаат разновидна исхрана со овошје, житарки, инсекти, мали цицачи, мрши и јајца.

Понекогаш се гледаат страчки како висат на грбот на големите цицачи како лос или елени, чепкајќи низ косата барајќи крлежи. Овие светкави птици не се срамежливи и често се гледаат качени на дрвја или на оградни столбови. Тие можат да бидат доста гласни, особено во групи.

Сврачките со црна сметка може да се најдат во текот на целата година во западните делови на САД, Канада и во Алјаска.

11. Црно-бел шорцев

слика: Fyn KyndБелоглав клукајдрвецслика: Менке Давид, USFWS

Научно име: Dryobates albolarvatus

Исто така види: 15 птици кои јадат други птици

Белоглавиот клукајдрвец сече уникатен фигура поради нејзиното боење. Само мажјаците имаат мала црвена дамка на круната на главата. Сепак, и мажјаците и женките имаат бела дамка на крилјата.

Забележете го овој клукајдрвец во текот на целата година во боровите шуми на северозападниот дел на Пацификот и северна Калифорнија. Тие можат да ги посетат колибрите ако живеете во оваа област. Двата пола соработуваат при гнездење и одгледување млади. Тие комуницираат со тивко тапање по шуплината на гнездото, дури и кога не можат да се видат.

5. Караница рачка

Каскара рачкаостанува во текот на целата година во Карпестите планини, југозападниот и југоисточниот дел.

6. Ларк Бантинг

Ларк Бантингпостари дрвја.

Мажјаците и женките изгледаат многу различно. Мажјаците имаат темни тела со долга бела лента на крилата, светло жолти стомаци и попрскани страни. Женките имаат кафени глави со црно-бели решетки тела.

Машки Bobolink

Пругите во пердувите на птиците можат да бидат голема помош кога се обидувате да идентификувате одреден вид. Црните птици со бели ленти на нивните крилја е вообичаена комбинација, но птиците на сите бои може да се најдат со бели ленти на крилата. Во оваа статија ќе разгледаме 16 примери на птици со истакнати бели крилја.

16 видови птици со бели пруги на нивните крилја

Иако ова секако не е исцрпна листа на сите птици со бели ленти на нивните крилја, треба да ви даде добра идеја за разновидност на видови таму што ја делат оваа боја. Ајде да се нурнеме!

1. Северна потсмешница

Северна потсмешницаFlickr

Научно име: Icterus bullockii

The Bullock’s Oriole е најчестиот ориол во западниот дел на САД. Населението е најконцентрирано долж брегот на Тихиот Океан и Карпестите планини. Тие се малку поретки во Големите Рамнини. Тие доаѓаат во САД за време на пролетната и летната сезона на размножување, а потоа се враќаат во Мексико за зима.

Мажјаците се светло жолтеникаво-портокалова, со црна боја на врвот на главата и црна линија низ окото. Нивните крилја се црни со голема бела дамка. Женките изгледаат сосема поинаку, со сив грб, бел стомак и бледо жолтеникаво-портокалова глава и опашка.

Ориолот на јунецот претпочита поголеми дрвја од овоштарникот. Тие сакаат дрвјата да бидат разделени или групирани заедно во грутка со поотворено земјиште околу нив. Сикамор, врба и памук се вообичаени дрвја што ги избираат за гнездење.

13. Сапсакер на Вилијамсон

Сапсукер на Вилијамсонкингерот велат дека птицата има преголема глава за телото. Оваа жестока птица добро ги користи големиот клун и глава. Се качува на гранки на работ на потоци, бари и езера, каде што останува совршено мирен додека не може да се нурне во водата за да грабне плен.

Ќе можете да забележите кингерот со појас низ САД. Птиците живеат во текот на целата година низ поголемиот дел од земјата. Некои зимуваат на југозапад и се размножуваат низ Канада.

Тие имаат голема бела лента на крајот од нивните крилја, но таа обично е видлива само за време на летот.

9. Американски Авоцет

Научно име: Recurvirostra americana

Американскиот авоцет има доста уникатен изглед со својот долга и тенка превртена сметка. Авоцетите се бранови кои ги испитуваат крајбрежните води и внатрешните мочуришта за водни безрбетници. Додека главата и вратот им се менуваат од 'рѓосани во лето до бледи во зима, тие ги задржуваат темните крилја со голема бела лента.

Американскиот авоцет е заштитен според Законот за договор за птици преселници (16 U.S.C. 703-712) од 1918 година, поради наглото намалување на нивниот број во текот на првиот дел од 1900-тите. Но, нивните живеалишта се уште се под закана поради токсините.

10. Црно-фактурна страчка

Слика: Том Коернер/ USFWS Mountain-Prairie

Научно име: Pica hudsonia

Прекрасната црно-фактурирана страчка иманиз САД во зори и самрак во текот на летните месеци додека се нуркаат и нуркаат во воздух ловејќи инсекти.

16. Steller's Sea Eagle

Научно име: Haliaeetus pelagicus

Ајде да ја завршиме оваа листа со птица многу поголема од другите! Морските орли на Стелер не се родени или вообичаени во Северна Америка, но се појавиле на Алјаска во ретки прилики.

Овие големи птици имаат главно кафеаво тело, со бела опашка, нога и лента за рамената. Морските орли на Стелер се генерално многу големи, надминувајќи ги ќелавите орли. Тие се најголеми меѓу сите морски орли.

Исто така види: 10 птици слични на Blue Jays (со фотографии)

Овие орли се потпираат на големите отворени водни површини за нивниот главен плен, рибите. Тие првенствено јадат лосос, а нивните гнезда често се наоѓаат во близина на областите каде лососот се мрест. Тие или секнуваат и чекаат плен, спуштајќи се да го грабнат со канџите, или стојат во плитка вода и грабаат риби додека минуваат.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.