16 птици што започнуваат со G (слики и информации)

16 птици што започнуваат со G (слики и информации)
Stephen Davis
(Северен Гошавк)Северен Гошавк (Слика: Јевгенијс Слихтогради какаду. Тие се голем папагал со сиви крилја, розово тело и светло розова „капа“ од пердуви на главата. Половите може да се разликуваат по бојата на очите; мажјаците се темно кафеави, а женките розево-црвени. Тие се наоѓаат низ поголемиот дел од Австралија и се чинеше дека напредуваат со промените што ги донесе европското населување, додека повеќето видови страдаат поради губење на живеалиштата.

Интересен факт за Галах: Познато е дека тие патуваат во стада достигнувајќи илјадници.

10. Гракле со голема опашка

Гракла со голема опашкаобрасци. Имаат ноздри со пердуви, а нозете им се покриени со пердуви до прстите. Овој измешан пердув го прави набраздениот тетреб совршен и се вклопува во неговата околина, шумското дно. Тие обично летаат само во кратки рафали и главно се држат до одење по земјата.

Интересен факт за разбушавената Тетреб: тетребите се најраспространетиот дивеч во Северна Америка.

Други Тетреби: има повеќе од десет други видови на Тетреб ширум светот.

6. Глаукозен галеб

Глаукокрилен галебспособност за копирање и повторување на она што го слушаат. Тие често ќе спојат неколку песни копирани од други птици за да создадат своја песна. Мачките сакаат да јадат овошје и ги привлекуваат домашните овошни дрвја и грмушки.

Интересен факт за сивите мачки: тие го добиваат своето име од повикот што често го прават, а кој звучи како мачка што мјаука. Голем ловец на мувибел грб обоен со црно.

Интересен факт за Гирфалконот: за време на сезоната на парење на семејството Гирфалкон му требаат 2-3 килограми храна дневно.

13. Гила клукајдрвец

Гила клукајдрвециме: Anser albifrons

Живее во: Европа, Азија и Северна Америка.

Големата белочелна гуска има крупен тело со кратки портокалови нозе и црвено-портокалова клун. Нивното тело е целокупно сиво-кафеаво со бела задница и бел прстен околу сметката. Тие често се гледаат како се дружат во поголеми групи канадски гуски.

Интересен факт за поголемата белочелна гуска: женките ќе добијат 30% повеќе тежина пред да мигрираат на север за да одржат доволно резерви за несење јајца.

8. Гриншанк ( Заеднички Гриншанк)

Заеднички Гриншанкпатки, а најстариот познат Гадвол имаше 19 години.

2. Златно око (Заедничко)

Научно име: Bucephala clangula

Исто така види: 16 видови зелени птици (со фотографии)

Живее во: Канада, Соединетите Американски Држави (особено северна), северна и средна Европа и делови од Азија

Наречени по нивниот жолт ирис, машките златничиња имаат црно-зелени глави со бел кружен лепенка помеѓу окото и основата на сметката. Женките златни имаат кафени глави, белузлав појас на вратот и сив грб и страни. Најпознати се по нивните навидум големи глави и жолти очи. Вообичаеното златно око се размножува на бари, мочуришта и езера.

Интересен факт за обичниот златно око: Ловците го нарекоа златното око „свиркач“ поради карактеристичниот звук на свиркање на неговите крилја при лет. Студеното време го акцентира звукот.

Други златни: друг многу сличен вид е златното око на Бароу, кое се наоѓа речиси исклучиво во северните региони на САД и Канада.

3. Гаргани

Машко Гарганејне се шарена патка, нивниот пердув е сè уште збирка на прекрасни дезени. Познато е дека женките кои се главно кафеави, тешко се разликуваат од женките со сино крилја.

Интересен факт за Гаргани: Тие се моногамни видови птици кои се размножуваат во парови. Женките несат околу 7 до 9 јајца по отвор.

4. Голема сива був

Слика: Kevinsphotos

Постојат милиони птици ширум светот. Мали до шарени, големи до мали, птици се наоѓаат на секој континент. Избравме 16 птици за нашата листа на птици кои започнуваат со G, некои се доволно вообичаени за да се најдат во вашиот двор додека други може да живеат на пооддалечени или егзотични локации.

Ајде да погледнеме!

2>Птици кои започнуваат со G

Подолу е листа на 16 видови птици од патки до бувови, чие име започнува со G. Ајде да ги погледнеме овие прекрасни и интересни птици!

Табела на содржина кријат 1. Gadwall 2. Goldeneye (Заеднички) 3. Garganey 4. Голем сив був 5. Тетреб (Ruffed Grouse) 6. Glaucous-крилест галеб 7. Поголема белочелна гуска 8. Greenshank (обична Greenshank) 9. Гала 10. Гракле со голема опашка 11. Гошавк (Северен Гошавк) 12. Гирфалкон 13. Џила клукајдрвец 14. Сива мачка 15. Мувичка со голема гребена 16. Златна репка (американска златна репка)

1. Гадва 0>

Научно име: Mareca strepera

Живее во: Северна Америка, Европа и Азија

Gadwalls се вид на патки кои јадат водната вегетација. Мажјаците се дефинирани по нивната црна дамка и црни, бели и кафени дамки што се гледаат на нивните крилја за време на летот. Моделот на бојата на женката е шарена кафеава со портокалов клун каде што клуновите на мажјаците се главно црни.

Интересен факт за Гадволс: Гадволите понекогаш крадат храна од другиtristis

Живее во: Соединетите Американски Држави, Канада, делови од Мексико

Американската златна репка има светло жолти пердуви во пролет и лето. Во овој период тие се главно жолти, или „златни“, со крилја со црни врвови, а мажјаците имаат црна капа на врвот на главата. Во текот на зимата тие ќе се растопат и нивната светла жолта избледува до поматен кафеава или маслинесто тон. Секогаш можете да ги препознаете во секое време од годината по црното на нивните крилја и клуновите налик на сипка.

Интересен факт за американската златна репка: за разлика од многу други птици песнопојки кои почнуваат со несење јајца во рана пролет, американската златна репка чека до јуни или јули кога млечната трева и трн ги произведуваат своите пернисти семиња што ги користат во гнездата и да ги хранат своите млади.

Исто така види: Што користат птиците за да ги градат своите гнезда? (Примери)Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.