16 интересни факти за Куперовите Хокс

16 интересни факти за Куперовите Хокс
Stephen Davis

Содржина

се парат доживотно?

Не секогаш, но вообичаено е Cooper’s Hawks да се парат доживотно. Голем број парови за размножување ќе ја обединат секоја сезона на размножување, а јастребите што наоѓаат нови партнери се невообичаени.

Слика: mpmochrie

Куперовите јастреби се широко распространета птица грабливка која е брза, моќна и смела. Тие имаат долга историја на живеење и лов во близина на луѓе. Заедно со другите видови како црвеноопашестиот јастреб, тие се една од најпрепознатливите и најчесто забележани птици грабливки во Северна Америка. Еве 16 интересни факти за Cooper’s Hawks.

Исто така види: Кардинална симболика (значења и толкувања)

16 факти за Cooper’s Hawks

1. Како ловат Cooper’s Hawks?

Cooper’s Hawks се агресивни и смели. Тие користат многу различни методи при лов, во зависност од пленот. Понекогаш тие бркаат воздушен плен, следејќи го секој пресврт и пресврт со неверојатна агилност. Друг пат тие напаѓаат со кратки, директни летови, а друг пат го бркаат пленот низ густата вегетација, гонејќи немилосрдно.

2. Каде живеат Cooper’s Hawks?

Cooper’s Hawks може да се најдат низ поголемиот дел од Северна Америка. Тие се движат од брег до брег, на север до централна Канада и на југ до Гватемала. Тие се една од најраспространетите птици грабливки во Северна Америка, со способност да живеат во широк спектар на климатски услови.

3. Што јадат Cooper’s Hawks?

Птиците се омилената храна на Cooper’s Hawk. Толку многу што во поголемиот дел од американската историја тие биле познати како пилешки јастреби. Птиците со средна големина се преференцијално насочени над малите птици, а кокошките им прават лесен оброк. Лилјаците се исто така вообичаен плен и брзината на јастреботи агилноста им овозможува релативно лесно да фатат лилјаци - некои јастреби имаат 90% успех кога ловат лилјаци.

Исто така види: 18 птици со четири букви

4. Колку се вообичаени Куперовите јастреби?

Јастребите на Купер има стабилна популација и се смета за доста честа појава. Бидејќи живеат низ континенталниот дел на САД и големи делови од Канада и Мексико, тие се една од најчесто забележаните птици грабливки. Тие често може да се најдат во приградските области и руралните градови.

5. Какво живеалиште сакаат Куперс Хокс?

Нивните идеални живеалишта се шуми, а притоа густи шуми. Сепак, тие лесно се прилагодуваат на поотворените предградија, и тие се вообичаена глетка околу парковите, атлетските терени и мирните населби.

6. Како да ги привлечам Cooper’s Hawks?

Едноставно - поставете хранител за птици. Cooper's Hawks претпочитаат да јадат птици, така што привлекувањето на повеќе птици во вашиот двор веројатно ќе привлече јастреб или два. Ако имате кокошарник во дворот, практично ви е загарантирано да ги гледате Куперс Хокс од време на време.

7. Колку брзо може да лета Cooper's Hawk?

Cooper's Hawks може да лета со голема брзина, честопати крстарејќи со над 50 милји на час. Нивната максимална брзина е тешко да се измери, бидејќи тие обично ловат додека летаат низ густа вегетација. Всушност, многу возрасни Куперови јастреби покажуваат докази за бројни фрактури на коските во нивните гради и крилја кои се резултат на удар со дрвја и грмушки со максимална брзина.

8. Направете Cooper’s Hawksнивниот опсег, Cooper's Hawks мигрираат. Најсеверните делови од нивниот опсег се населени само за време на сезоната на размножување, додека Куперс Хокс во Мексико и Гватемала се нивни само во текот на зимските месеци. Во поголемиот дел од нивниот опсег, вклучително и поголемиот дел од Соединетите Држави, тие не се миграциски.

14. Како Куперс Хок го добил своето име?

Јастребот на Купер често се нарекувал јастреб за кокошки или јастреб за кокошки, особено за време на колонијалното време, затоа што вообичаено пленел кокошки што се одгледувале на фарми. Официјално беше именуван Куперовиот јастреб во 1828 година од страна на Чарлс Лусиен Бонапарта во чест на неговиот пријател Вилијам Купер. Прекарот „кокошка јастреб“ остана наоколу долго време потоа.

15. Колку е голем Cooper's Hawk?

Тие се долги од 14 до 20 инчи, со распон на крилјата од 24-39 инчи и со просечна тежина од нешто повеќе од еден килограм. Женките во просек околу 40% потешки од мажјаците, но можат да бидат дури 125% помасивни. Ова може да предизвика одредени проблеми за мажјаците, бидејќи птиците со средна големина се вообичаен плен за Куперовите Хокс, а малите мажјаци може повремено да станат плен на женките.

16. Дали јастребот на Купер ќе напаѓа кокошки?

Јастребите на Купер се познати по тоа што убиваат кокошки. Кокошките се ранливи бидејќи не можат да одлетаат и имаат малку природна одбрана. Апетитот на Cooper’s Hawk за пилешко му го донесе прекарот Chicken Hawk за време наколонијални времиња.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.