15 видови жолти птици (со фотографии)

15 видови жолти птици (со фотографии)
Stephen Davis
ludoviciana

Западниот Танагер е невозможно да се пропушти. Мажјаците имаат глава обоена со пламен и светло жолт стомак, врат и опашка. Женките немаат огнена глава и се побледи. Нивната исхрана се состои од инсекти, цветен нектар и овошје. Овие танаџери мигрираат на долго растојание од нивните зимски места во Централна Америка и Мексико до нивните летни места за размножување во западниот дел на САД и Канада.

Западните Танагери можат да бидат привлечени од дворови и приградски области ако садите плодни грмушки и дрвја, имате цвеќиња што произведуваат нектар и понекогаш ги посетувате хранителите на нектар. Тие се една од најсветлите летни птици присутни во Канада. Не ги пропуштајте нивните повици, кои се слични на оние на робинки.

3. Prairie Warbler

фотографија: Чарлс Џеј Шарпуште еден зимзелен ѕвер кој го прави својот дом во иглолисни шуми. Овие јадачи на инсекти ги прават своите гнезда во иглолисни шуми во југоисточна Канада и американскиот североисток. Некои од нивните омилени јадења се гасениците, но јадат и бобинки во зима.

И мажјаците и женките работат заедно за да направат гнездо од трева, гранчиња и плевел. Тоа е добро изграден дом кој обично се наоѓа во ќошот на гранка на дрво до стебло. И двајцата родители се грижат за пилињата така што ќе ги поделат родителските должности на половина.

8. Синокрилеста шапка

слика: Кели Колган Азарно сепак помагаат во подигањето на младите од двете канџи.

4. Scott's Oriole

Scott's Oriole (машки)Западната кралска птица може да биде вообичаена. Овие ловци на муви се дружељубиви и смели. Тие го ловат својот плен од инсекти така што ќе се сместат на огради или грмушки и го чекаат најдоброто време за удар.

Во обликот на телото, тие наликуваат на робинки, иако нивната боја е сосема поинаква. Стомакот и долната страна на крилјата на западниот кралптица се светло жолти. Имаат сива глава и кафени крилја, а горниот дел од грбот понекогаш може да има жолтеникаво-зелена боја.

Исто така види: Како да се ослободите од ѕвездените на хранилки (7 корисни совети)

Муволовците се вообичаени низ Северна Америка и има многу видови. Голем дел од нив имаат слична боја на сива и кафена глава и тело со светло жолта боја на градите и стомакот. Некои примери се Nutting’s Flycatcher, Ash-throated Flycatcher, Yucatan Flycatcher, Great Crested Flycatcher и Brown-crested Flycatcher.

Исто така види: 15 неверојатни птици кои започнуваат со буквата У (слики)

Западните кралптици многу добро се прилагодуваат на човечката инфраструктура. Тие градат гнезда во ќошињата и пукнатините на телефонските столбови и редовно се грижат за своите млади во бучни урбани области преплавени од луѓе.

10. Источна жолта опашка

Источна жолта опашкајугоисточниот дел на Соединетите Американски Држави во текот на летото е местото каде што можете да ги најдете овие шипки пред да тргнат на југ за зимата.

Протонотарните шипки може да се најдат во близина на вода во нивните претпочитани живеалишта на пошумени мочуришта, поплавени шуми и шуми во близина на потоци, езера и реки. За разлика од повеќето други чварки, тие избираат да се гнездат во шуплините на дрвјата и понекогаш користат стари дупки создадени од кокошки и клукајдрвци.

13. Жолтоопашест ориол

Жолтоопашест ориолсе и љубители на овошје како што се бобинки и банани.

Најдете ги летните Танаџери низ источниот дел на Соединетите Држави јужно од Големите езера и во западниот дел на САД во Калифорнија, Аризона и Ново Мексико.

Овој модел на сексуален диморфизам кога мажјаците се црвени, а женките се жолти, е забележан кај многу други северноамерикански танагери, вклучително и хепаталниот Танагер, Скарлет Танагер, Танагер со пламен и Црвеногрлен мравка Танагер.

15. Жолтогрло Vireo

Жолтогрло Vireoпотоци, градини и мочуришта.

Лесно е да се забележат нивните гнезда, кои се отворени и често паразитирани од кравари. За да се прилагодат на овие јајца на натрапниците, Yellow Warblers ќе изградат нов под над натрапното јајце и ќе снесат повеќе свои јајца. Двајцата родители соработуваат за да ги одгледуваат пилињата нешто помалку од две недели.

6. Ливада (источна и западна)

Источна ливадаво воздухот. Тие сакаат да живеат во близина на водни области каде што можат да најдат изобилство извори на инсекти за јадење.

Источните жолти опашки се птици што се гнездат на земја. Женката сама го гради своето гнездо и се обидува да го скрие под грмушки. Обично се плете од трева, лишаи и мов. Исто така е обложена со пердуви или меки материјали.

11. Вечерен Гросбек

Машки вечерен Гросбек, слика: AlainAudet

Жолтата е една од најчестите бои за птичји пердуви. Од досадна до енергична, бледо до светла и сè што е измеѓу. Во оваа статија ќе разгледаме 15 видови жолти птици пронајдени во Северна Америка. Од оние што јадат инсекти до оние што јадат семиња кои редовно го посетуваат вашиот хранител за птици, на оваа листа има широк спектар на жолти птици.

15 видови жолти птици

Има толку многу птици кои имаат жолта боја што не можеме да ги наброиме цела година. Затоа избираме 15 од нашите омилени кои претставуваат многу различни видови и групи птици. Жолтата се одликува на видно место кај одредени групи птици како што се мушичките, кралските птици, чварките, ориолите и танаџерите.

1. Американска златна перка

Научно име: Spinus tristis

Веројатно најпознатите жолти птици во САД, Американската Голдфинч е птица што јаде семиња која ќе ги искористи предностите на вашите хранилки за птици во дворот. Побарајте светло жолто тело на мажјакот со црни крилја и црна капа. Женките се малку посуптилно обоени со жолта глава и тегет и кафеаво тело.

Во текот на зимата, тие се распаѓаат до многу попригушена маслинесто-жолта боја, а потоа повторно стануваат светли во пролет. Тие можат да се најдат низ САД, како и во јужна Канада и делови од Мексико долж Заливот.

2. Western Tanager

Слика од PublicDomainImages од Pixabay

Научно име: Piranga
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.