15 птици со заоблен клун (фотографии)

15 птици со заоблен клун (фотографии)
Stephen Davis

Обликот на клунот на птицата често се одредува според видот на храната што ја јадат. Заоблените клунови се алатки кои можат да им помогнат на птиците да кинат, чипсат, пукаат и копаат за да пристапат до различни видови храна. Без разлика дали треба да откорнат животинско месо, да бараат инсекти зад кората на дрвјата или да копаат во талог за да најдат ракови, многу различни видови птици имаат корист од оваа форма на клун. Во оваа статија ќе ви покажеме 15 различни видови птици со закривен клун.

Птици со закривен клун

1. Ќелав орел

слика: Pixabay.com

Научно име: Haliaeetus leucocephalus

Ќелавиот орел е голема птица грабливка со распон на крилјата до седум стапки и тежина до тринаесет килограми. Го има низ Северна Америка, вклучувајќи ја и Канада, каде што се гнезди покрај рабовите на езерата, реките и потоците.

Овој орел се храни првенствено со мали цицачи, змии, желки, па дури и мртви животни. Бидејќи птиците мора да пробиваат низ дебели крзно или лушпи на нивниот плен, тие имаат закривени клунови кои се доволно силни за да го кинат месото на нивниот плен. Тие, исто така, имаат остар вид, што им овозможува да забележат потенцијален плен од голема далечина. Нивните пердуви се исто така многу водоотпорни, така што тие не се навлажнуваат кога летаат над вода или за време на дождови.

2. 'I'iwi

слика: Грегори „Слобирдр“ СмитСоединетите Американски Држави, Карибите и Мексико. Повеќето птици со закривен клун имаат надолна крива. Авоцетот, сепак, има интересна нагорна крива. За да се хранат, тие тапкаат во плитка вода, ја потопуваат сметката под вода и ја метат една до друга за да фатат безрбетници.

5. Амбарска був

Штала бувМршојадците им помагаат да ја лоцираат храната.

Овие големи мршојадци можат да го откорнат месото од пленот со помош на закривените клунови. Црните мршојадци се исто така опортунистички предатори, што значи дека кога храната е оскудна, тие ќе ловат мали животни како што се стаорци, бебиња птици и јајца.

7. LeConte’s Thrasher

LeConte’s Thrasherразлични бои, вклучувајќи зелена, сина, бела и сива боја. Папагалите јадат семиња од трева, овошје и растенија во дивината. Тие, исто така, често живеат во области со изобилни извори на вода бидејќи уживаат во пиење вода и бараат најмалку 5,5% од нивната телесна тежина дневно.

15. Оспреј

Оспрејзгради. Перегрин соколи се одликува со темно сив грб, ленти на градите и стомакот и карактеристичниот заоблен клун.

Овие соколи обично ловат плен во воздухот, кој е составен претежно од птици. Тие обично го напаѓаат својот плен одозгора, нуркајќи надолу и онесвестувајќи го. Овие видови потоа ќе ги користат нивните закривени клунови за целосно да го убијат пленот со сечење на нивните рбети.

13. Евроазиска спирала

Рапаричкамедоносец роден на хавајските острови. Овие светло-црвени птици живеат во шуми на високи височини. Нивниот долг, розово-портокалова надолу заоблен клун е специјално обликуван за да се натопува во внатрешноста на цевчестите цвеќиња за да се пие нектар. За жал, овие некогаш обични птици станаа загрозени од губење на живеалиштата, комарци инфицирани со маларија и растителни патогени кои влијаат на дрвјата од кои Iiwi зависи за храна.

3. Папагал со дебела сметка

Папагал со дебела сметкадолу стеблата на дрвјата, каде што нивните кафени пердуви на крилјата совршено се спојуваат.

Овие лозачи имаат закривени клунови што им овозможуваат да навлезат во густата кора на дрвјата во потрага по ларви и други инсекти скриени во неа. Заоблените клунови, исто така, им овозможуваат да ракуваат со плен како гасеници и скакулци со поголема вештина од другите птици со споредлива големина.

9. Тукан со фактурирана килица

Тукан со фактурирана килицаКадрава. Тие се најголемата крајбрежна птица во Северна Америка. Додека тапкаат во плитки води, тие можат да ги користат своите долги, закривени клунови за да копаат низ талогот за да најдат црви, ракчиња и ракови. Тие, исто така, јадат внатрешни инсекти како скакулци, собирајќи се во групи и шетаат низ полињата за да ги исфрлат надвор.

11. Бел ибис

Слика: birdfeederhub.com (Вест Палм Бич, Флорида)

Научно име: Еудоцимус албус

Белиот ибис е птица која живее во мочуришта, мочуришта и крајбрежни области од Северна Америка до Централна Америка. Тие се главно бели, со црн врв до крилјата. Овие големи птици преживуваат во нивното природно живеалиште ловејќи и барајќи храна со клунот. Тие извлекуваат инсекти од гнездата и од калта со помош на нивните долги, закривени клунови. Овие птици, исто така, консумираат риби, ракчиња, ракови и полжави. За да бараат храна, тие ги влечат своите долги закривени клунови по калливото / песочното дно.

Исто така види: 15 птици кои започнуваат со Ш (слики и информации)

Поради нивната социјална природа, тие често се собираат во јата од десет илјади или повеќе птици, што помага да се исплашат потенцијалните предатори кои би можеле да да им наштети.

Исто така види: 17 птици кои започнуваат со буквата С (слики)

12. Перегрин сокол

Научно име: Falco peregrinus

Прегрин соколи се најбрзите птици кои достигнуваат брзина од до 200 милји на час во нуркачки лет. Тие најчесто се наоѓаат во крајбрежните области, и во близина на карпи, па дури и високи
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.