15 факти за куќните врапчиња

15 факти за куќните врапчиња
Stephen Davis

Содржина

Можеби се дека сте ги виделе овие мали кафеави птици насекаде. Од вашите колибри во дворот, до паркингот во самопослуга, до гнездење на буквите на излогот надвор од трговските центри, куќните врапчиња се насекаде. Всушност, тие не се само жители на САД, туку и речиси секој друг континент на земјата! Ајде да научиме неколку факти за куќните врапчиња и што ги прави толку приспособливи.

Исто така види: 17 видови клукајдрвци од Северна Америка (слики)

Факти за куќните врапчиња

Куќниот врапец можеби е мал по големина, но е апсолутно огромен во однос на популацијата и распространетоста во светот. Куќниот врабец, или Passer domesticus , е прилагодлив и може да живее во урбани и рурални средини.

Ајде да нурнеме во позабавни факти.

1. Куќните врапчиња се најраспространетата дива птица во светот

Куќните врапчиња може да се најдат на секој континент освен на Антарктикот! Ова го прави видот најраспространет вид на диви птици во светот. Додека Куќниот врабец е роден во поголемиот дел од Европа, Медитеранот и голем дел од Азија, тие или намерно или случајно биле внесени во Северна и Јужна Америка, Африка и Австралија.

2. Куќните врапчиња влегле во Соединетите Американски Држави за да се борат со штетници

Додека куќниот врабец сега е исклучително чест вид кој се среќава во американските населби, тој не постоел овде до 1851 година. Дрвата во Њујорк биле силно заразени со липа молци гасеници вораните 1850-ти.

Куќните врапчиња биле увезени од Европа и пуштени во Бруклин за да помогнат во борбата против овие штетници, бидејќи домашните врапчиња ги јадат. Работеше, но малку премногу добро. Куќните врапчиња ослободени во Њујорк и во други области брзо се намножија и се шират и стигнаа до повеќето делови од земјата во рок од 50 години.

Куќното врапче е инвазивен вид во САД. Тие станаа таков проблем што всушност се еден од 2-те видови птици во Соединетите Американски Држави кои законски ви е дозволено да ги заробите и убиете/евтаназирате, а другата е европската ѕвезда.

3. Куќните врапчиња имаат очекуван животен век од 4-5 години во дивината и до 12 години во заробеништво

Во просек едно куќно врапче живее околу пет години во дивината, но е документирано дека живее двојно подолго кога е во заробеништво. Но, некои успеваат да стигнат до длабока старост во дивината. Најстарите снимени куќни врапчиња биле стари 15 години и биле пронајдени во Тексас.

4. Куќниот врабец не е поврзан со други американски врапчиња

Како што споменавме погоре, овие врапчиња се по потекло од Европа. Значи, тие не се поврзани со други северноамерикански врапчиња, поради што може да ја забележите нивната различна форма. Куќните врапчиња имаат тенденција да бидат „подебели“ од домашните врапчиња, со поголема и позаоблена глава, пократка опашка, пополни гради и густа градба.

5. Мажјаците и женките имаат различнипердуви

Мажјаците кои се размножуваат имаат црна сметка и црна околу очите, под перницата и во заоблена „листа“ на градите. Нивниот стомак и горниот дел од главата се сиви, со бели образи и костен кафен врат и крилја со црни флеки. Мажјаците кои не се размножуваат изгледаат слично, но со малку жолто на клунот и помалку црно на градите.

Женките се обична светло-кафеава насекаде со сивкаста долна страна и пругасти грбови.

6. Поголемите црни лигавчиња може да укажат на постари мажјаци

За птиците кои живеат во групи, важно е да се знае кој е највисок во редот на клукање. Еден едноставен начин да се прикажат овие информации додека се избегнуваат тепачки е преку нивните пердуви. Машките куќни врапчиња со поголеми црни дамки на градите имаат тенденција да бидат постари и подоминантни во однос на мажјаците со помали црни дамки.

7. Куќните врапчиња се сметаат за исклучително социјални

Овие здружени птици се сметаат за исклучително социјални и ќе формираат јата со птици од кој било вид. Гнездата на врапчиња обично се групираат заедно со други врапчиња во големи грутки и тие ќе се хранат со други врапчиња на земја.

Исто така види: 11 факти за пиперките со жолто стомак

Овој вид птица наводно е толку социјален што можеби дури и ќе можете да ги натерате да се хранат од вашата рака.

8. Куќните врапчиња имаат физички знаци што ги користат едни со други за да укажат на доминација

Бидејќи тие имаат тенденција да живеат во овие групи, Куќните врапчиња развиле многу знацитие користат меѓу себе за да укажат кој е доминантен, а кој е потчинет. Ова може да вклучува трепкање на опашката, свиткување и ширење крилја, целосно подигање перики и издувување на сите пердуви и отворање на нивниот клун.

Мажјаците обично се доминантни над женките во текот на зимските месеци, но во пролет и лето женките ќе се турка назад и ќе стане понаметлив.

Машкото куќно врапче се храни со рака

9. Куќните врапчиња се сештојади и ќе јадат речиси сè

Куќните врапчиња имаат типична исхрана со семиња и мали инсекти, но исто така е познато дека јадат испуштена човечка храна и храна од ѓубрето. Честопати ќе ги видите како висат околу рестораните на отворено и дворовите во кафулињата барајќи испуштени трошки и помфрит.

Точната исхрана на куќниот врабец најмногу зависи од неговото живеалиште. Може да вклучува култури како пченка, пченица, овес и сорго, како и дива храна како треви, ајдучка трева и леќата. Тие со задоволство ќе јадат речиси секое семе понудено на птичји колибри како сончоглед, мило и просо. Куќните врапчиња можат да фатат инсекти во воздухот и може да висат околу светлата откако ќе се стемни чекајќи да се соберат бубачки.

10. Куќните врапчиња поминуваат многу време на земја

Овие птици сакаат да бараат храна на земја, без разлика дали бараат трошки од човечка храна или диви семиња. За разлика од некои птици кои одат кога се на земја, куќните врапчиња се движат наоколускокање.

11. Куќните врапчиња често се капат со прашина

Капењето со прашина е социјално однесување на Куќниот врапче кое се прави во групи на правливи и суви места. Ова е средство да се отстранат паразитите или другите штетни материи од нивните пердуви, пердуви или кожа.

Тие ги прават истите движења како да земаат водена бања, наместо тоа само фрлаат нечистотија над себе. После тоа, често останува мала вдлабнатина во земјата, и тие може да го бранат ова место и да ги спречат другите врапчиња да го користат.

12. Вештачките структури се омилени за гнездење

Една адаптација што ги направи овие врапчиња дома во урбани средини е тоа што тие всушност претпочитаат гнездење во вештачки структури. Настрешници, тавански корнизи, семафори, олуци, плевни, улични светла, куќички за птици итн. Изгледа дека не им пречи да бидат во многу непосредна близина на луѓето, па дури и ќе се гнездат на знаците надвор од прометните трговски центри.

Група куќни врапчиња

13. Куќните врапчиња се тесно поврзани со луѓето и човечката активност

Ако пешачите во оддалечени шумски области или празни пасишта, помала е веројатноста да налетате на Куќните врапчиња. Тие имаат тенденција да сакаат да бидат во близина на човечка активност во градовите, градовите, фармите и приградските населби.

14. Куќните врапчиња понекогаш ги преместуваат другите птици надвор од гнездото

За жал, овие птици можат да бидат доста агресивни ако одлучат декасакате да ја користите вашата куќа за птици во дворот, дури и ако друга птица е веќе таму. Тие ќе навлезат и ќе исфрлат сини птици, коцки, ластовици од дрвја и други, туркајќи ги надвор од куќата и спречувајќи ги да се вратат внатре.

Може дури и да се тепаат и да ја повредат другата птица. Ова е голема причина зошто многу љубители на птици во дворот ги сметаат за непријатни и непожелни. Всушност, многу луѓе искрено ги мразат овие птици и тоа со добра причина.

15. Во светот има 12 подвидови

Во моментов се препознаени најмалку 12 посебни подвидови, со мали варијации во големината и изгледот се јавуваат во различни географски области.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.