15 факти за Gouldian Finch (со слики)

15 факти за Gouldian Finch (со слики)
Stephen Davis

Содржина

сики кои се придружуваат на мешани стада. Овие стада можат да достигнат вкупно до 2.000 птици и често се состојат од шипки со долга опашка и маскирани шипки. Тие се најактивни во текот на денот и ќе бараат храна во мали групи или на земја или во воздух.

6. Гулдијанската сипка се тивки птици

За разлика од другите птици, гулдијанската сипка не е позната по посебна вокализација или комплицирани песни. Наместо тоа, реткиот звук што тие го прават звучи како висок „ssitt“ звук. Исто така, снимени се и Гулдиевите сипки како прават различни трилови, чврчорење и подсвиркване. Овој вид е меѓу најневеројатните да предизвикаат пореметувања бидејќи нивната вокализација не е решетка за типичното човечко уво.

7. Гулдиевите шипки се гранивори

Сипката е животно кое се потпира на зрна и семиња за да го сочинува поголемиот дел од својата исхрана.

Гулдиевата сипка има специјално дизајниран клун кој помага при пукање на отворените цврсти лушпи од семето за да се внесе месото внатре. Во еден типичен ден, сипка од Гулдија ќе јаде до 35% од својата телесна тежина во семиња. Поголемиот дел од нивната исхрана се состои од различни семиња од трева.

Гулдијан Финч јаде семкиФинч може да има три различни бои на лицето во дивината

Гулдиевата сипка може да има три различни сорти на лицето кои може да се разликуваат по боја. Додека 70-80% од Гулдијанските сики ќе имаат црно лице, помеѓу 20-30% од видот има црвено лице. Во екстремно ретки случаи, сипка од Гулдија ќе биде украсена со жолто лице. Всушност, еден од секои 3.000 видови е роден со жолта варијација.

Гулдијан Финч со црвено лицеспособноста да се сложуваат со другите видови сики и ниските барања за грижа ги прават популарни кандидати. Заловувањето започна во 1897 година и беше легално до 1981 година.

13. Во заробеништво може да се најдат многу бои

Поради годините на извоз и размножување во заробеништво, многу земји сè уште имаат големи заедници на Гулдиеви сики. Овие програми за размножување во заробеништво резултираа со многу мутации во боја.

Заробени Гулдијански Финчи кои покажуваат варијации на бои

Австралија е дом на плејада неверојатни растителни и животински видови. Исто така е нашироко познат по просперитетниот и енергичен див свет низ целата земја. Без разлика дали тие видови се во заднина или во средината на Сиднеј, има една особено шарена птица што би сакале да ја истакнеме. Во оваа статија ќе погледнеме фотографии и факти за Гулдиевата сипка.

Факти за Гулдиевата сипка

Гулдиевата сипка, да не се меша со златната сипка, е ендемична за Австралија и е меѓу видовите со поживописна боја во земјата.

Исто така види: 10 интересни факти за нозете на бувот

Еве неколку интересни факти за Гулдиевата сипка за да ја задоволите вашата љубопитност за птици.

1. Гулдијанските шипки потекнуваат од Австралија

Оваа родна австралиска птица е ендемична во северниот дел на земјата. Најчесто, ќе најдете Гулдијански сики во тропската савана, грмушки или шуми со тревни рамнини и вода недалеку. Иако тие не се птици преселници, тие патуваат многу за време на сувата сезона во потрага по храна и вода.

2. Овие сики се именувани по британскиот орнитолог

Британскиот орнитолог Џон Гулд официјално и го дал името на оваа птица во 1844 година, во чест на неговата сопруга Елизабета. Многумина го сметаат Џон Гулд за „таткото на студиите за птици во Австралија“. Оваа прекрасна птица понекогаш е позната и по имињата сипка на виножито, сипка на Гулд или сипка Лејди Гулдијан.

3. Гулдијанецотнеговите пердуви за да го покаже својот живописен пердув.

9. Гулдијанските сики се гнездат во шуплините на дрвјата и се родат заедно

Кога еден пар Гулдијански сики ќе одлучи да се парат, тие обично градат гнездо во дупката на дрвото. Вообичаените дрвја што се користат за гнездење вклучуваат Snappy Gum, Northern White Gum и Salmon Gum Eucalyptus. Женката ќе несе помеѓу 4-8 јајца и двајцата родители наизменично ќе се инкубираат до две недели. По шрафирањето, за младенчињата Гулдијанови сипки се грижат и двајцата родители.

10. Ново извелените Гулдиеви сики имаат посебни ознаки на устата

Некои младенчиња може да се изведат со необични ознаки во внатрешноста на устата. Иако ова изгледа загрижувачко на прв поглед, тоа е всушност еволутивен феномен кој произлезе од претходните потомци кои преживеале специфичен паразит. Оваа ознака се среќава кај Гулдиевата сипка, како и кај некои сики кои потекнуваат од Африка.

11. Спојките од Гулдијан стануваат целосно независни на 40 дена

Кога првпат ќе се родат, малите Гулдијанови сипки се многу важни. Овој термин значи дека тие излегуваат целосно ќелави и слепи. Бебето Гулдијанови сипки се претвораат во младенчиња помеѓу 19 и 23 дена откако ќе се изведат. Сепак, тие не стануваат целосно независни додека не наполнат нешто повеќе од еден месец.

12. Гулдиевите шипки се популарни во птичарството

Петалството е заловување и одгледување птици. Нивните светли бои, низок шум,Соочени со нив денес се шумски пожари за време на доцната сушна сезона и дивите тревопасни животни (свињи, коњи, итн.). И двете од овие прашања влијаат на достапноста на нивниот главен извор на храна, семето од трева.

Исто така види: 15 видови птици кои јадат змии (слики)Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.