14 факти за ролки со гради со јоргован

14 факти за ролки со гради со јоргован
Stephen Davis

Валачките со гради од јоргован се празник за очи. Нивните сини, виолетови и тиркизни пердуви се издвојуваат наспроти пасиштата и отворените шуми. Овие егзотични птици се вешти ловци, со акробатика со арии кои ги забавуваат набљудувачите на птици. Ајде да научиме 14 факти за ролки со гради со јоргован!

14 факти за ролки со гради во јоргован

1. Ролките со гради од јоргован се родени во субсахарска Африка.

Нема да видите валјак со гради од јоргован во Северна Америка. Нивниот опсег е ограничен на континентот Африка. Тие се целогодишни жители на отворени шуми јужно од пустината Сахара.

Иако не мигрираат, тие генерално се движат наоколу во нивниот опсег според дождовните и сушните сезони.

2. Пердувите на машките и женските се слични бои.

Единствениот начин да се разликуваат мажјаците и женките е преку големината. Мажјаците се малку поголеми од женките. Инаку, двата пола изгледаат сосема исто.

Имаат светло виолетово грло, маслинеста круна и тиркизен стомак. Нивните крилја можат да бидат маслинесто обоени со кафена боја. Имаат ролери кои летаат зад нив кога се вивнуваат низ воздухот.

Валка со гради со јоргованнатрапници, без разлика дали се други ролки со гради од јоргован или гладни предатори.

7. Мажјакот прави акробации за да ја импресионира женката.

Влачките со гради од јоргован се моногамни. За да го освои својот партнер, мажјакот прикажува и изведува акробатски акробации за да ја импресионира женката.

Тој лета на висина од најмалку 225 стапки, а потоа се спушта додека вика гласно. Неговото спуштање не е едно течно движење. Наместо тоа, тоа е серија на swooping јамки и нуркања.

Кога мажјакот ќе заврши со нуркање, тој слетува до женката во висока седала. Ако е приемчива, заедно изведуваат танц за парење. Тие се јавуваат во исто време додека ги посочуваат главите кон небото и со гестикулации се спуштаат кон земјата.

Валка со гради со јоргованситуации кога се држени во заробеништво и далеку од закани, можат да живеат уште неколку години.

4. Тие се предатори од заседа.

Многу месојадни птици се сместуваат таму каде што имаат гледна точка да гледаат за плен. Не се разликува ролерот со гради со јоргован.

Тие се сместат на столб од ограда, гранка од дрво или врв на финтата и гледаат над нивната територија. Кога ќе видат разоткриен скакулец или бубачки, тие се нурнуваат надолу и го фаќаат со клунот.

Ако пленот е доволно голем за да се возврати, некои птици го удираат својот каменолом со земја за да го убијат пред да го проголтаат цел.

Исто така види: 24 мали жолти птици (со слики)Валка со гради во јоргован во летлази или лета над отворен терен во саваните и тревните шуми вообичаени во субсахарска Африка.

Иако претпочитаат отворени пејсажи, тие користат дрвја за висење и гнездење. Некои птици ќе се гнездат во шуплините на стеблото на дрвјата оставени од клукајдрвци и кингари.

10. Ролките со гради во јоргован избегнуваат луѓе, но посетуваат напуштени паркови и патишта.

Човечкиот развој не е погодна за отворени, диви простори, така што валјаците со гради во јоргован ретко се забележуваат во близина на градовите и предградијата.

Ги има во некои земјоделски области. Многумина таму се собираат за време на горењата кога инсектите, глувците и гуштери бегаат од пожарите. Ролките со гради во јоргован ја искористуваат необичната распродажба и ги фаќаат несвесни.

11. Некои се гнездат во шуплини во насипи од термит.

Влачките со гради од јоргован кои избираат да не користат дрвја за гнездење, често користат термитни могили. Тие не ги ископуваат сопствените шуплини; наместо тоа, тие повторно ги користат старите гнезда на други птици.

Шуплините на насипите од термити можат да се направат од клукајдрвци и други птици што се гнездат во шуплината. Обично се случува кога нема доволно зрели дрвја во живеалиштето за да се одржи шупливо гнездо во стеблото.

Ролер со гради од јоргован кој јаде инсектземјата за инсекти, гуштери и мали глувци. Нивната омилена храна се скакулци и бубачки.

За да го фатат својот каменолом, птиците чекаат од висока гледна точка. Тие го гледаат својот плен, чекаат отвор и брзо нуркаат за да го заглават пред да направи уште еден чекор.

13. Родителите ги одгледуваат своите пилиња заедно.

Овие шарени птици обично се сами, но тие се парат за време на сезоната на парење за да ги одгледуваат своите млади заедно. Тие одгледуваат помеѓу 2 и 4 пилиња годишно, кои ги инкубираат заедно.

Пилињата се беспомошни кога ќе се изведат, и им требаат 19 дена за да преминат од изведба во новороденче. Родители

14. Нивниот повик звучи како писклив рап.

Повикот на ролерот со гради со јоргован звучи како сурово, расипано „кааа“. Птиците го користат овој повик за да комуницираат едни со други, особено меѓу другарите или кога родителот ги повикува своите пилиња.

Тие се исклучително гласни кога ја бранат својата територија и ќе го повторуваат повикот со погласни тонови за да ги исплашат заканите. Мажјаците се впуштаат во арална борба над територијата. Се клепаат со канџи и си ги тепаат крилјата во воздух.

Исто така види: 15 видови бели птици (со фотографии)Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.