13 типови кингари (со фотографии)

13 типови кингари (со фотографии)
Stephen Davis
кралот прави. Раковите и ракчињата се некои од неговиот омилен плен.

4. Зелена кингера

Зелена кингераcristatus

Тешко е да се пропушти овој кингерот со портокалов клун! Кингерот од Малахит се дружи на испробаните костуми, каде што зјапа во водата чекајќи го пленот. Тие тепаат големи риби на дрво или карпа за да ги покорат пред да јадат.

Ќе го видите овој кингерот само во Африка, јужно од пустината Сахара. Тие живеат во близина на потоци и реки на отворени шуми и густо пошумени области.

7. Amazon Kingfisher

Amazon Kingfisherцрвеникаво-портокалови клунови.

Луѓето кои живеат во родното живеалиште на оваа птица - Африка јужно од пустината Сахара - велат дека нејзиниот повик звучи како нокт што тече по забите на чешел. Додека членовите на семејството на кингери, овој вид претпочита посуви шумски живеалишта и не треба да биде во близина на вода. Нивната исхрана се состои од скакулци и други инсекти, гуштери, змии и жаби.

Исто така види: Факти за јастребите со црвени раменици

9. Кингур со гребен

Кингест кингист

Повеќето видови кингари живеат надвор од Соединетите Држави. Овие птици го прават својот дом на континентите ширум светот, вклучувајќи ги Европа, Азија и Африка. Овие грабливи птици ловат риби, мали водоземци, гуштери, па дури и други птици. Тие ја користат нивната преголема сметка и силно чувство за вид за да го забележат пленот што се движи, дури и под вода. Продолжете со читање за да дознаете повеќе за 13 видови кингари кои живеат ширум светот!

13 типови на кингери

Постојат над 100 видови кингари ширум светот, повеќето живеат во тропските области на Африка, Азија и Океанија. Но, тие можат да се најдат и во Европа, а тука во САД. Обликот на кингерот е означен со набиено тело со голема глава, но без забележлив врат. Тие имаат екстра долга, густа, зашилена сметка како меч, многу кратки нозе и тврдокорни опашки. Риболовот е она по што се најпознати. Тие често се спуштаат над водата и гледаат надолу барајќи риби, а потоа нуркаат со глава за да го извлечат пленот надвор од водата. Иако некои видови повеќе се потпираат на инсекти, водоземци или ракови.

Исто така види: 14 интересни факти за соколот за перегрин (со слики)

1. Кинг со појас

Кингар со појаси падне.

Побарајте кингери со појас качени на гранка или силна трска покрај поток. Тие се нуркаат со глава во водата за да копјаат риби на нивниот остар, преголем клун. Мажјаците и женките се идентични, освен што машките имаат сина лента, а женските е сина и кафеава.

2. Заеднички кингист

Обичен кингисод исхраната на Pied Kingfisher. Јадат и ракови и ларви од инсекти. За разлика од другите кингари, тие не мора да се вратат во своето седало за да го изедат својот улов. Тие можат да јадат додека летаат, што им овозможува да ловат над поголеми водни површини.

12. Света кингера

Света кингераработ на ножот да се фати на лизгави вага.Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.