12 птици со црвени очи (слики и информации)

12 птици со црвени очи (слики и информации)
Stephen Davis
патки, се една од најголемите нуркачки патки, достигнувајќи должина до 22 инчи. Тие претпочитаат да се размножуваат во мочуриштата со грмушки, трски и мачки и може да се најдат во мали езерца и реки со густа вегетација. Платното е исто така познато по тоа што има црвени очи, кои ги има само кај мажјаците.

Двата пола имаат кафена боја за време на сезоната на неразмножување. Кога ќе пристигне сезоната на парење, главите и вратот на мажјакот стануваат црвено-кафеави, градите црни, а крилјата и стомаците бели. Женките изгледаат слично на мажјаците, но се побледи по боја, со кафени глави, сивкасти крилја и стомаци и темно кафеави гради.

9. Белокрилести гулаби

Научно име: Zenaida asiatica

Белокрилните гулаби се вообичаени во југозападниот дел на САД во текот на летото и живеат во текот на целата година низ Мексико и Карибите. Белокрилестиот гулаб е долг околу 11 инчи и распон на крилјата од скоро 23 инчи. Тие се птици со средна големина кои се гнездат во насади со цитрус, иако е забележано дека некои се гнездат на украсни дрвја во станбени области.

Гулабите со бело крилја се кафеаво сиви насекаде, со бела дамка на секое крило, мала црна дамка на образот и гола дамка сина кожа околу окото. И двата пола имаат црвени очи како возрасни, но имаат кафени очи како малолетни.

10. роговина чорба

роговина рогаречиси црни пердуви, додека женките се сиви, но и двете имаат црвени очи. Малолетниците имаат иста боја како женките, но имаат кафени очи наместо црвени. Тие живеат во пустински екосистеми и можат да се најдат во Мексико и југозападниот дел на САД

Возрасните фаинопеплас првенствено јадат бобинки и други плодови, но тие исто така ќе консумираат инсекти за време на нивните кратки летови. Напролет несат сивкасти јајца со темни дамки, кои двајцата родители ги инкубираат петнаесет дена.

7. Ноќна чапја со црна круна

Ноќна чапја со црна крунисаизразито црвени очи. Тие се големи птици кои главно се наоѓаат на Карибите и Јужна Америка, но може да се најдат во текот на целата година во САД долж Мексиканскиот Залив. Овие птици со интересен изглед имаат долги нозе, розово тело и долг врат како фламинго. Сепак, нивниот врат е бел, а главата е бледо жолтеникаво зелена со црвено око. И секако она што е најзабележливо, нивниот екстремно долг клун кој завршува во форма на лажица.

Оваа прекрасна лажичка може да се најде во плитки слатководни мочуришта и мочуришта, каде што собира мали водни животни како што се ракови, риби , и инсекти.

3. Вирео со црвени очи

Вирео со црвени очиPixabay

Научно име: Podiceps auritus

Роговите гребени се мали водни птици кои се наоѓаат во Неарктичкиот и Палеарктичкиот регион. Имаат црвени очи, кратки и зашилени сметки и стапала кои им помагаат брзо да пливаат низ водата. Новите младенчиња можат да пливаат и да нуркаат веднаш по испилувањето, но некои се гледаат како јаваат на грбот на нивните родители првата недела.

Кога се размножуваат, овие птици имаат црвени вратови и црни глави со златни прамени. Овие прамени им го даваат името „рогови“, тие немаат вистински рогови. Женките несат од 3 до 8 јајца, а и двете возрасни градат гнезда и заедно ги инкубираат јајцата. Тие јадат водни членконоги во текот на летото и риби и ракови во текот на зимата.

11. Common Loon

Babe loons јаваат наоколу на родител

Како и луѓето, птиците можат да имаат различни бои на очите. Сепак, за разлика од луѓето, многу птици имаат очи со црвена боја. Често црвените птици се раѓаат со потемни очи, а потоа поцрвенуваат кога ќе достигнат зрелост. За некои водни птици, ова може да им помогне да гледаат под вода, иако во најголем дел не е познато дали црвените ириси даваат некакви придобивки. Едно е сигурно, тие можат да изгледаат прилично впечатливо! Ајде да погледнеме во 12 птици со црвени очи.

Исто така види: 10 факти за рајските Танагери (со фотографии)

12 птици со црвени очи

1. Американска копачка

Американска копачкаДрвената патка е неверојатна патка со средна големина со светли пердуви и правоаголна опашка. Тие живеат во близина на езера, езерца и други слатководни живеалишта низ поголемиот дел од Соединетите Американски Држави.

Бојата на машката и женската дрвена патка се разликува бидејќи мажјаците имаат блескаво, разнобојни пердуви, додека женките се првенствено кафеави со бели грла и сиви гради. Црвените очи и црвениот клун се исто така уште една карактеристика на машките дрвени патки.

5. Killdeer

Killdeerбрзо под вода и дозволувајќи им да бркаат брзи риби.

12. Cinnamon Teal

Научно име: Anas cyanoptera

Cinnamon teal е 16-инчна шарена патка живеат во плитки слатководни живеалишта во Северна Америка. Нивната боја варира во зависност од полот, при што мажјакот има „циметна“ црвено-кафена глава и тело со темно зелен грб, а женката е многу појасна и шарена светло и темно кафеава.

Само мажјакот циметните чаши имаат црвени очи, што е уште една карактеристика што ги издвојува од женките. За време на сезоната на парење, мажјаците исто така ќе ја променат бојата на главата, стомакот и вратот во посветла црвеникава нијанса.

Исто така види: Сè за гнездата на колибри (факти за гнездо: 12 видови)Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.