12 птици со шарени клунови (информации и слики)

12 птици со шарени клунови (информации и слики)
Stephen Davis
GallinuleСлика: birdfeederhub.com (Национален парк Еверглејдс, Флорида)

Научно име: Porphyrio martinicus

American Purple Gallinule е водна птица пронајдена во мочуриштата и мочуриштата во Флорида и јужно низ поголемиот дел од Јужна Америка. Оваа птица првенствено се храни со растенија, но ќе јаде и мали водни 'рбетници како што се риби, птици и мали влекачи. Нивните екстремно долги прсти им помагаат да одат на врвот на водната вегетација како перничиња од крин.

Американскиот виолетова галинул се одликува со светло-виолетовите пердуви и темно зелено-кафеава иризценција на крилјата и грбот. Имаат долги жолтеникаво-зелени нозе, а клунот им е црвен со жолт врв.

Исто така види: 17 птици кои започнуваат со буквата Д (слики)

10. Големиот хорнбил

слика: Том Шокиптица пронајдена во Југоисточна Азија, поточно Малезија, Тајланд и Мјанмар. Тие се големи птици кои можат да достигнат должина од 3 стапки и тежина од 6 килограми. Се одликува со големиот клун, кој се препознава по присуството на каска, или голема коска, прикачена на горниот дел од мандибулата. Ова дава изглед на втора сметка наредена наопаку на врвот на нивната главна сметка. Тие не можат да јадат со него или да го користат како обичен клун, но служи како комора за резонирање, зголемувајќи ја јачината на нивните повици и привлекувајќи ги партнерите.

Иако клунот им е природно бел, портокалово-жолт супстанцијата што ја излачува нивната уропигијална жлезда предизвикува да изгледаат како да имаат црвеникава или портокалова нијанса како што растат.

3. Американски бел пеликан

Американски бел пеликан

Клунот на птицата може да биде една од нивните најпрепознатливи карактеристики. Клуновите не се користат само за јадење и пиење, туку можат да помогнат и во борба, чистење на пердуви и градење гнездо. Сепак, не сите клунови се создадени еднакви. Многу птици имаат прилично обични обоени клунови. Сепак, некои се прилично светли и светкави. Ова зависи од видот, бидејќи генетскиот состав на овие птици еволуира со текот на времето за да им помогне да преживеат во дивината. Во оваа статија, ќе ги разгледаме птиците со шарени клунови.

12 птици со шарени клунови

1. Токо Тукан

Токо Тукансе приближува закана, како и да се јадат риби и други водоземци што ги вадат од водата.

4. Rainbow Lorikeet

Pir of Rainbow Lorikeetврвот на главата и клунот. Кога се гледа од напред, има форма на буквата U. Не е добро познато за каква цел служи, но може да помогне во изборот на партнер.

11. Дрвена патка

Дрвена паткануркање за храна. Поголемиот дел од својот живот го поминуваат надвор во океанот, поминувајќи само делови од времето на копно за да се размножуваат. Ова се птици со ладна вода на далечниот север, но можеби ќе можете да ги видите во САД ако ги посетите карпестите острови во близина на брегот на Мејн.

6. Тукан со фактурирана килица

Тукан со фактурирана килицацрна на врвот. Оваа боја навистина се издвојува наспроти нивното инаку црно-бело тело. Не само што нивниот клун е шарен, туку и големината и обликот имаат прилично уникатен изглед.

Рибите, раковите и другите морски без'рбетници ги јадат Црните Скимери, кои ги фаќаат така што ја потопуваат долната половина од сметката во вода и влечејќи ја низ водата додека летаат ниско над површината. Тие потоа ги затвораат сметките кога ќе почувствуваат дека нешто може да се јаде. Овој начин на хранење се нарекува „обмачкување“ и им го дава името на птиците.

8. Американско фламинго

Фламинго

Научно име: Phoenicopterus ruber

Фламингото е голема птица позната по својата карактеристична розова боја. Тие се розови бидејќи консумираат ракчиња со саламура, кои содржат каротеноидни пигменти. Оваа водна птица живее во близина на брегот и се гнезди во калливи површини, каде што има изобилство храна. Имаат долги вратови и нозе, како и розови или крем клунови со црни врвови. Фламингото обично се наоѓа во колонии кои содржат илјадници од овие видови птици.

Тие исто така се хранат со алги и други мали морски суштества кои се наоѓаат во плитка вода, како што се ракчиња со саламура и ларви. Во зависност од видот, обликот и бојата на клунот варираат. Американското фламинго на сликата овде има бело во основата на клунот, кое потоа станува розево во средината и завршува со остар црн врв.

Исто така види: 10 факти за рајските Танагери (со фотографии)

9. Американска виолетовасо остри црни врвови.

Тие се чистачи, а нивната исхрана главно се состои од мртви животни, но ќе ловат и мали животни како змии и други птици.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.