12 птици со долги вратови (со фотографии)

12 птици со долги вратови (со фотографии)
Stephen Davis

Еден облик на тело што можеби не сме навикнати да го гледаме во нашиот секојдневен живот се птиците со долг врат. Обично, овие долги вратови одат рака под рака со целокупно поголемо тело и долги нозе. Долгиот врат може да помогне да се внимава на предаторите кои сакаат да се прикрадуваат низ ниската вегетација. Исто така, може да биде предност да им се помогне на птиците да копаат риби или да стигнат до талог кога се движат низ плитка вода. Ајде да погледнеме 12 вообичаени птици со долг врат и каде можете да ги најдете.

12 птици со долг врат

1. Ној

Машки обичен ној Bernard DUPONT преку Flickrзаедно во дрвјата.

11. Тробојна чапја

Тробојна чапја бара хранаказуа во треваChristel SAGNIEZ од Pixabay
  • Научно име: Dromaius novaehollandiae
  • Големина: 5,7 стапки

Ему се големи птици кои не летаат со долг врат. Тие се слични на нојот, но живеат на континентот Австралија. Овие птици имаат бушави сиво-кафеави пердуви кои се протегаат делумно нагоре по вратот. Тие го користат вратот за да ја скенираат околината, што им помага да го избегнат нивниот главен предатор, динго.

Тие се најактивни во текот на денот, обично го поминуваат своето време барајќи храна, одморајќи ги или чистејќи ги пердувите. Од декември до јануари, машките ему ќе почнат да привлекуваат женки со танцување за додворување. Женките снесуваат од 5 до 24 јајца по сезона, кои ги несат на гнезда кои се составени од исушени треви.

3. Голијат Херон

Голијат чапја бара храна
  • Научно име: Ardea goliath
  • Големина: 3- 5 стапки

Со распон на крилјата од околу 7,7 стапки и висока 5 стапки, чапјата Голијат е најголемата од сите чапји. Тие се по потекло од Африка, а можат да се најдат и во Египет, Арапскиот Полуостров и делови од Индија. За време на сезоната на неразмножување, овие големи чапји се осамени птици, но можат да се видат со други птици од истиот вид за време на сезоната на парење.

Исто така види: 12 видови розови птици (со фотографии)

Тие имаат долг врат што им овозможува да ловат и да јадат риба и водоземци. Овие птици ловат одејќи низ вода, нивната долгавратови испружени пред нив, барајќи плен. Кога ќе наидат на нешто интересно, го прободуваат со остри сметки за да го фатат.

4. Голема Егрет

Големиот Егрет
  • Научно име: Ардеа алба
  • Големина: 3,28 стапки

Големиот чапја, познат и како обичен чапја или големата бела чапја, е голема птица што е распространета низ целиот свет, вклучувајќи го и поголемиот дел од Северна Америка. Можете да ги најдете во различни живеалишта со плитка вода, како што се езера, бари, плимни станови и мочуришта. Со распон на крилјата до пет стапки, Големите Егрити се една од најголемите чапји во светот.

Тие имаат долги темни нозе и врат подолг од должината на телото. За време на летот, тие го преклопуваат вратот наназад кон нивното тело. Тие обично ловат водоземци, змии, ракови и водни инсекти во нивното природно живеалиште. За жал, тие некогаш биле ловени за нивните прекрасни бели „аигрети“, мрачни облаци кои растат за време на сезоната на парење.

5. Анхинга

Анхинга ги суши пердувите \ слика од: birdfeederhub.com
  • Научно име: Анхинга анхинга
  • Големина: 3 стапки

Анхингите се вид на водна птица пронајдена во источниот дел на САД низ Јужна Америка. Тие најчесто се наоѓаат во плитки, заштитени слатководни средини со дрвја, високи треви и грмушки, како што се мангрови, мочуришта, мочуришта,и лагуни.

Овие птици се разликуваат по долгите, тенки змиски вратови. Тие често пливаат низ водата со само долгиот врат кој се покажува над површината, што им го дава прекарот „змиска птица“. Тие имаат втор прекар, „водена мисирка“, поради нивните долги пердуви од опашката слични на мисирки. Анхингите можат да достигнат должина од 3 стапки и распон на крилјата од 3,7 стапки.

Нивната главна исхрана е рибата, која ја фаќаат со полека пливање под вода, а потоа прободувајќи ги со нивната остра сметка. И покрај целото време што го поминуваат во вода, тие немаат водоотпорни пердуви како патки. Откако ќе завршат со пливањето, ќе застанат на брегот и ќе ги испружат двете крила да се исушат.

6. Лебед трубач

Лебед трубач
  • Научно име: Cygnus buccinator
  • Големина: 4,6-5,5 стапала

Трубалерските лебеди се големи, грациозни птици родени во Северна Америка. Тие се размножуваат во Алјаска, делови од Канада и Големите езера, а потоа се преселуваат во крајбрежната Британска Колумбија и расфрлани места во САД. Тие се најголемите автохтони водни птици во Северна Америка, достигнувајќи над 25 килограми. Поради нивната голема големина, им требаат најмалку 100 јарди отворена вода за да се пренесат во воздухот. Овие големи лебеди живеат во близина на мочуриштата и ќе се гнездат и ќе несат јајца во близина на вода. Тие всушност ги користат нивните мрежести стапала за да ги покријат јајцата и да помогнат во инкубацијата.

Трубаречките лебеди се сите бели со црни стапала и црн клун.Речиси изумрени до почетокот на 20 век, тие полека се враќаат. Нивната исхрана вклучува водни растенија и инсекти, а во зима тие вклучуваат повеќе копнена храна како бобинки, треви, житарки и клубени.

7. Sandhill Cranes

Sandhill Cranes Searching for food
  • Научно име: Antigone canadensis
  • Големина: 4 стапки

Крановите од песок се големи птици кои наликуваат на чапји, но со поголеми тела. Имаат сиви пердуви, понекогаш силно набраздени со рѓосано кафеава и црвена дамка на лицето. Поголемиот дел од нивната популација живее во Северна Америка, каде што се размножуваат во џебови од северниот дел на САД преку Канада до Арктикот. Зимуваат во делови од Калифорнија, Тексас, Мексико, Флорида и други незабележителни локации. Додека мигрираат помеѓу овие локации, можете да ги слушнете како летаат над главата во големи групи, упатувајќи гласни трубачки повици.

Кранот Sandhill е именуван по регионот Sandhills во Небраска. Оваа област е важно место за застанување за многу птици преселници, вклучувајќи ги и овие кранови кои се собираат таму во голем број на патот помеѓу нивните зимски и летни терени.

Гнездата се направени од стапови и обложени со треви или други блискиот материјал, и тие се поставени на отворени и влажни пасишта. Тие имаат тенденција да чекаат неколку години пред да почнат да се размножуваат (помеѓу 2-7) и потоа се парат доживотно.

8. Јужна Касуари

Јужнасе бели насекаде додека не преминат во нивното возрасно перје. Ова им дава дополнителна заштита во првата година бидејќи можат да се вклопат и да бидат поприфатени од другите групи бели чапји и чапји.

Кога оваа птица мирува или во лет, нејзиниот долг врат се држи во положба во форма на S. Тие се наоѓаат во водни тела, од езерца до езера, и мочуришта до мочуришта, каде што ловат риби, жаби, змии и друг мал плен. Долгиот врат на Малата сина чапја му овозможува да го забележи пленот и лесно да го прободе со клупата налик на копје.

10. White Ibis

Слика: birdfeederhub.com (Западна Палм Бич, Флорида)
  • Научно име: Eudocimus albus
  • Големина: 2,3 стапки

Белиот ибис е птица која живее долж брегот на Мексико, Централна Америка, Карибите и во Заливот на САД и југоисточниот брег. Имаат долг врат и розов заоблен клун што го користат за испитување на храна во кал и талог. Тие ловат плен во плитки води длабоки 10 до 15 см, а нивната исхрана се состои од инсекти, црви, ракови, гуштери, полжави, ракови и други мали суштества.

Белиот ибис има изразен изглед што го прави лесно да се идентификуваат, со бела боја низ нивните тела и крилја со црни рабови. Овие птици се многу социјални и речиси секогаш се наоѓаат во групи кога се хранат, летаат или гнездат. Во текот на ноќта, групата се креваовозможувајќи им да стигнат длабоко во водата за да јадат храна како алги и ракови. Со толку долги нозе, им треба подеднакво долг врат за да стигнат до водата! Тие, исто така, имаат филтри за хранење на нивните клунови, кои помагаат во отстранувањето на малите организми од водата.

Боите на овие птици со долг врат се добиваат и од каротеноидни пигменти добиени од хранење со суштества како што се ракчиња со саламура.

Исто така види: Колку високо треба да биде хранителот за птици надвор од земјата?



Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.