12 птици од езерца (фотографии и факти)

12 птици од езерца (фотографии и факти)
Stephen Davis
phoeniceus

Меѓу најзастапените птици во цела Северна Америка, машките црвенокрилести црни птици се непогрешливи поради нивните црвени и жолти „рамења“ кои се истакнуваат меѓу нивните црни тела. Женките од овој вид сепак изгледаат сосема поинаку и се претежно кафеави со светли ленти.

Иако не пливаат и не се шетаат како другите видови на оваа листа, тие сакаат да честопати езерца со мачки. Стоечката вода со вегетација се важни области за нив за пронаоѓање инсекти и гнездење. Тие често избираат да ги градат своите гнезда ниско до земјата меѓу високата мочуришна вегетација. Во летниот период, барајте мажјаци кои висат на врвот на мачката на работ на водата, пеејќи ја нивната гласна песна „conk-la-lee“.

8. Американска авоцета

Американска авоцета која плови во мочуриштезима, неколку гуски ќе дејствуваат како извидници и ќе алармираат ако забележат предатор како што е орелот.

4. Неми лебед

Нем лебед

Научно име: Cygnus olor

Немите лебеди се големи, грациозни птици кои се целосно бели со црно лице и портокалов клун. Иако може да се најдат во езерца и езера на северозападниот дел на Пацификот, Нова Англија, средноатлантските држави и Големите езера, тие всушност не се родени во Северна Америка. Тие беа донесени во САД од Европа и Русија како украсни додатоци во градините и градските паркови, а со текот на времето се воспоставија диви популации.

Немиот лебед првенствено ја троши вегетацијата, како што се тревите и водните растенија, но ќе консумира и инсекти и мали риби. Тие се парат доживотно и формираат блиски пар-врски. Додека изгледаат мирно, за време на сезоната на гнездење тие можат да станат агресивни и ќе ги натераат луѓето кои премногу се приближуваат до нивното гнездо.

Исто така види: 2 обични орли од Северна Америка (и 2 невообичаени)

5. Кингерот со појас

Кингар со појас со риба, најчестиот вид на кингерот во САДСеверна Америка, висока околу 4,5 стапки. Нивните долги нозе траат зад нив додека летаат, што ги прави лесна силуета за идентификување на небото.

Тие имаат сиво-сини пердуви, бело лице и голем жолт клун. Големите сини чапји населуваат многу видови слатководни и солени живеалишта, вклучително и езерца. Големите сини чапји го демнат својот плен, одејќи полека, тие стојат во место додека не дојде вистинското време да удрат со нивниот остар клун. Нивната исхрана е разновидна и вклучува риби, жаби, влекачи, па дури и мали птици и цицачи. И покрај нивната големина, тие главно се гнездат на дрвја, градејќи гнезда од големи стапчиња обложени со борови иглички, трски и треви.

3. Снежна гуска

Снежна гускасемејство кое можете да го најдете во слатководни мочуришта, бари и други плитки водни тела. Овие птици се долги само 18 инчи, имаат пократки нозе од другите чапји и имаат густа градба. Нивниот грб и круна се темно зелена, длабоко црвено-кафеав врат и гради и жолти нозе.

Оваа темна боја може да им помогне да се вклопат со сенките додека се наоѓаат под вегетацијата долж работ на езерата и езерата. За разлика од чапјите со поголеми нозе кои често се гледаат како одат низ плитка вода, зелените чапји претпочитаат метод на кауч и удар за да го фатат својот плен на риби, жаби, змии и големи инсекти.

Овие чапји всушност биле забележани како користат алатки за фаќање храна. Тие ќе земат мали инсекти, пердуви или други предмети и ќе ги испуштат на површината на водата за да ги намамат рибите.

11. Мергансер со качулка

Машки мергансер со качулкамочуришта, езера, утоки и езерца, каде што можат да фатат разновиден плен. Рибите, раковите, инсектите, полжавите и бобинките се меѓу нивните омилени намирници. Тие обично ловат така што седат на гранка над водата и гледаат надолу за плен, а потоа нуркаат со глава во водата и го фаќаат пленот со нивните сметки.

6. Канадска гуска

Две канадски гуски

Птиците во Северна Америка се разновидни, а исто така и нивните живеалишта. Езерата обезбедуваат плитководно живеалиште за птиците кои шетаат, пливаат, нуркаат и се кријат меѓу високите трски. Од мали до големи, ќе погледнеме 12 видови на езерски птици и нивните уникатни карактеристики.

12 езерски птици

1. Вирџинија железница

Вирџинија железницаво плитка вода и измете го нивниот малку отворен клун напред-назад, однесување наречено „кожање“. Како што водата минува низ нивниот клун, тие фаќаат водени болви, водоземци и ларви од муви. Јадат и семиња од водни растенија, бубачки и мали риби. Тие можат да се најдат и во езерца и мочуришта со свежа и солена вода.

9. Bufflehead

Научно име: Bucephala albeola

Исто така види: Машки против женски кардинали (5 разлики)

Малата патка Bufflehead е најчеста во САД за време на сезоната на неразмножување. Тие летуваат во размножување во Канада и Алјаска. Мажјаците имаат бело тело, темен грб и темна глава со голема бела дамка на тилот. При вистинското осветлување, можете да видите дека нивната глава е всушност составена од блескави зелени и виолетови. Женките се бледи долу и саѓи горе со мала бела дамка на образите.

Во текот на зимата тие можат да се најдат во заштитени крајбрежни области и на езерца во внатрешноста. Тие се нуркачки патки кои поминуваат многу време под вода додека бараат храна. Останувајќи под вода околу 12-20 секунди одеднаш, тие бараат безрбетници, ракови, мекотели и ларви од муви. Во лето тие се гнездат во близина на езера и бари, во шуплините на дрвјата направени од северните трепкачи, а понекогаш и од натрупаните клукајдрвци.

10. Зелени чапји

Зелена чапја

Научно име: Butorides virescens

Зелените чапји се помали, со пократок врат член на чапјатаПознати по нивната способност да ги менуваат рефрактивните својства на нивните очи и нивниот екстра, проѕирен очен капак што можат да го спуштат додека пливаат, тие имаат одличен подводен вид. Ова им помага во нуркањето за мали риби, ракови и мекотели. Нивните клунови се малку назабени, што им овозможува добро држење на лизгавиот плен.

12. Gadwall

Машки ѕидови во лет

Научно име: Mareca strepera

Gadwalls се мали патки кои живеат во мали езера, бари и мочуриштата. Тие се сештојади кои јадат семиња, инсекти и водена вегетација. Мажјаците имаат сиво-кафена перја со нежна шема, црна задница и бели дамки на крилата што може да се видат кога се во лет. Женките се потопло кафеави со шаренило и портокалов клун.

Во САД нивните главни области за размножување се Големите езера и централните рамнини. Тие се познати по искористувањето на „дупките во преријата“ за размножување, малите езерца расфрлани на живеалиштето во преријата. Во зима тие се пораспространети низ земјата и можат да се најдат во бари, пареи и мочуришта и може да се соберат во голем број.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.