12 факти за влакнести клукајдрвци (со фотографии)

12 факти за влакнести клукајдрвци (со фотографии)
Stephen Davis

Содржина

повремено, сок.

Над 75% од дневната исхрана на влакнестиот клукајдрвец доаѓа од инсекти. Тие претпочитаат да јадат помесни ларви како гасеници и грмушки. Тие исто така ќе јадат мравки. Ним им требаат многу протеини за да бидат во тек со нивните енергетски трошења.

Соковите, овошјето и семките сочинуваат мал дел од нивната исхрана, но тоа може да биде разлика помеѓу живот или смрт во непријатни услови. Ова е причината зошто хранењето на џуџе во зима може да биде толку корисно за поддршка на популациите на влакнести клукајдрвци.

Исто така види: Симболизам на гулаб (значења и толкувања)Влакнат клукајдрвецпомалиот птичји клун е поприлагоден за јадење помали инсекти.

Овде имаме цела статија посветена на разликите помеѓу овие два вида, па ако сакате да ги разликувате, проверете ја!

8. Тие лесно доаѓаат до колибри за птици.

Влакнест клукајдрвец на фидер

Дрвецот често е омилен вид во САД и Канада. Оние од нас кои се доволно среќни да живеат во близина на шуми или шуми, можат да го слушнат нивното упорно тапање во текот на пролетните и летните месеци или да викаат од високо на дрвјата. Во оваа статија ќе научиме 12 факти за влакнести клукајдрвци, вообичаени црно-бели видови во дворот.

12 факти за влакнести клукајдрвци

1. Имаат пердуви, а не коса.

Влаксавите клукајдрвци не се именувани многу описно - тие имаат пердуви, а не коса! Називот често се припишува на разликата со нивниот помал братучед, клукајдрвецот со пердуви.

И пердувиот и влакнестиот клукајдрвец имаат дамка од бели пердуви долж средината на грбот. На пердувиот клукајдрвец пердувите се пократки и „подолни“ по изглед. Во меѓувреме, на влакнестиот клукајдрвец, пердувите се подолги и помалку меки, со изглед повеќе налик на коса.

2. Ќе живеат каде било со дрвја.

Влаксавиот клукајдрвец за сè се потпира на шума или барем неколку дрвја. Оваа птица користи дрвја за храна, материјал за гнездење и засолниште. Населението напредува низ Северна Америка, но нема да ги видите во вистинските пустини, Арктикот или во планините над дрворедите.

Во рамнините и полусувите пустини на југозапад, тие се собираат во насади од дрвја во близина на потоци и реки. Ова им обезбедува доволноинсекти и вода за живеење и одгледување пилиња.

3. Тие се гнездат во шуплини на мртви дрвја.

Повеќето клукајдрвци се гнезда во шуплина, а влакнестиот клукајдрвец не се разликува. Спарените парови подготвуваат гнездо само две недели по собирањето.

Гнездото го прават во шуплина во живо, но гнило дрво или мртво дрво. Наместо детално изградено гнездо на дното на шуплината, женката само додава слој од дрвени чипови. Бебето клукајдрвец брзо расте и брзо се приспособува.

Влакнат клукајдрвец бара инсекти, Кредит на слика: birdfeederhub

4. Влакнести клукајдрвци живеат низ поголемиот дел од САД и Канада.

Влаксавите клукајдрвци се прилагодиле на животот низ поголемиот дел од Северна Америка. Некои популации живеат дури и во централно Мексико и Централна Америка!

Тие не мигрираат, така што имате еднакви шанси да ги забележите во вашиот двор во текот на целата година.

5. Мажјаците и женките изгледаат многу слично.

Мажјакот и женката од повеќето видови клукајдрвци изгледаат исто со само мали разлики. Мажјаците можеби имаат малку повеќе боја, но генерално, тие се слични и можеби е тешко да се разликуваат.

Сите влакнести клукајдрвци имаат бели гради и стомак, бела централна лента на грбот и црни крилја со бели дамки во неколку линии. Нивните лица се мешавина од црни и бели ленти кои зрачат нанадвор од сметката. Има кафеаво кафеавопрамен од пердуви во основата на сметката, а сметката е приближно иста должина како и должината на нивната глава.

Влаксавите мажјаци од клукајдрвец имаат само една разлика во споредба со женките. Тие имаат светло-црвена дамка од пердуви на задниот дел од главата. На женките им недостасува оваа дополнителна орнаментика.

6. Нивниот изглед варира во зависност од тоа во кој дел од нивниот опсег се наоѓате.

Источните влакнести клукајдрвци имаат пошироки ленти на лицето и повеќе бели дамки на нивните крилја. Западно од Карпестите планини, влакнестите имаат речиси цврсти црни крилја кои покажуваат многу помалку бели дамки.

Линијата на поделба помеѓу овие два вида Влакнести клукајдрвци се наоѓа во опсегот на Карпестите планини. Птиците на исток од планините се повеќе забележани, додека птиците на запад не се.

7. Влакнести клукајдрвци имаат помал дупчаник.

Доуновиот клукајдрвец е помалиот братучед на Влакнестиот клукајдрвец. Овие две птици што јадат инсекти изгледаат речиси идентични, но има неколку едноставни разлики што ќе ви помогнат да ги разликувате без разлика на тоа каква птица гледате.

Исто така види: Зошто птиците ги напуштаат своите гнезда со јајца - 4 вообичаени причини

Прво, Влакнестите клукајдрвци се многу поголеми. Тие се со големина на робин, додека клукајдрвците се малку поголеми од врапче.

Влаксавите клукајдрвци имаат пократки клупи пропорционални на големината на нивната глава отколку Влакнестите клукајдрвци. Напијалок од сапуси создадени од сапсони.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.