12 факти за рајската птица на Вилсон

12 факти за рајската птица на Вилсон
Stephen Davis
планинско подножје.

12. Повикот на мажјакот звучи како „пиуу!“

Мажјаците повикуваат да ја одбранат својата територија и да комуницираат со другите рајски птици на Вилсон. Нивниот повик е нежна надолна нота, која ја прават во повторени групи од пет или шест.

Женките не се јавуваат толку често како машките. Не се знае многу за вокализациите на женката.

Насловна фотографија: насловната/главната фотографија на заглавието за оваа статија му се припишува на Даг Јансен преку Wikimedia Commonsпердувите не служат за никаква функција освен за додворување на женките, кои се со поголема веројатност да се парат со мажјаците кои имаат највиткани пердуви од опашката. Нивната опашка е исто така блескава, па со мрдање околу неа ќе светне сино-бело на светлината.

Исто така види: Видови врапчиња (17 примери)

Нема да имате потешкотии да ја забележите рајската птица на Вилсон во џунглата. Само побарајте ја карактеристичната расцепена, спирално завиткана опашка.

Рајската птица на Вилсон (машко)година.

Сезоните на парење се случуваат двапати годишно во тропските шуми на Нова Гвинеја и Индонезија. Првата сезона на парење е помеѓу мај и јуни. Вториот е наесен, во октомври.

За време на сезоните на парење, мажјаците го поминуваат поголемиот дел од своето време во чистење на подиумот за нивниот приказ. Тие се педантни за чистотата и ќе ги отстранат лисјата, гранчињата и сè што ќе му пречи на чистиот отворен простор на шумското дно. Оваа празна плоча е важна за да се прикажат сите нивни бои и танцови движења, за кои ќе зборуваме повеќе подолу.

Птицата од рајот на мажјакот Вилсон се сместени пред неговата област „подината за танцување“женките да го изберат својот партнер.

Оваа зелена боја е од внатрешната страна на устата - женката ја гледа само ако седи и чека на гранка, свртена надолу, додека тој танцува долу и го крева клунот на небото.

Рајската птица на Вилсон, женка гледа надолу во мажјакот

Рајските птици го добиваат своето фантастично име поради нивната локација - шарените, живописни џунгли во југоисточна Азија. Овие птици ги добиле нивните денешни имиња во 19 век од европските истражувачи и колонисти кои пешачеле во тропските џунгли. Егзотична мешавина од светли бои, фанки пердуви и непогрешливи повици, рајските птици не може да се пропушти. Ајде да научиме за еден од овие фасцинантни видови со 12 факти за рајската птица на Вилсон.

12 факти за рајската птица на Вилсон

1. Рајската птица на Вилсон живее на островите.

Индонезија се состои од илјадници острови, и големи и мали. На овие острови постојат стотици видови рајски птици. Една таква птица е рајската птица Вилсон.

Живее на само две места - островите Ваигео и Батанта. Овие острови се во близина на западна Папуа Нова Гвинеја.

Топографијата на Ваигео и Батанта обезбедува мешавина од ридови, шуми и отворени шуми. Бидејќи рајската птица Вилсон се потпира на шумата за да го заврши својот ритуал на парење и да обезбеди овошје, нивниот опсег е ограничен на области со значителен број дрвја.

Рајската птица на Вилсон (машко)може да биде поголема, посилна, пошарена или да има особено комплицирани песни. На женките некои особини им се попривлечни - како што се пердувите на опашката со виткана опашка - и се парат со мажјаците со највитканите. Ова ја зголемува популацијата на мажјаците со кадрава опашка со текот на времето.

Рајската птица на Вилсон е јасен пример за сексуален диморфизам во акција. Мажјаците имаат ќелава дамка на кожата на врвот на главата која е светло, тиркизно сино. Под ова, на задниот дел од нивниот врат има светло квадрат во жолта боја, проследено со црвено по грбот и на крилјата и сини нозе. Нивните блескави зелени пердуви на градите може да се издолжат и да светнат за време на прикажувањето.

Женките делат исти сини дамки на главата и сини нозе, но нивното тело е неутрално црвено-кафеаво.

Исто така види: 16 забавни факти за жалосните гулаби

3. Тие можат да живеат до 30 години во заробеништво.

Во дивината, рајските птици имаат краток животен век. Имаат среќа ако преживеат пет до осум години. Во заробеништво, сепак, можат да живеат и до три децении!

Ова е веројатно затоа што рајските птици се грабливи животни. Рајската птица на Вилсон е мала птица што ја јадат различни предатори, како што се змиите.

4. Мажјаците имаат пердуви од опашката со кадрава форма.

Во процесот на импресионирање на потенцијалните партнери, мажјаците развија претерани и раскошни пердуви од опашката. Некои натуралисти ги споредуваат пердувите со мустаќи на кормилото.

Овиесезона на парење со избирање на мал дел од земја, обично под точка во крошната каде што свети малку светлина. Потоа ќе потроши време прецизно отстранувајќи го секој лист и други материјали додека местото не стане голо шумско под со неколку голи гранки околу себе.

Сега кога сцената е подготвена, тој седи во близина и се јавува додека една жена не го слушне и не дојде да истражи. Заинтересирана женка ќе се качи над мажјакот, гледајќи во него. Одоздола, мажјакот ќе трепка со зелените пердуви на грлото и ќе ја отвори устата за да ги открие светлите бои внатре. Овој агол на женката горе и мажјакот долу му овозможува да фати и рефлектира најмногу светлина, прикажувајќи ги неговите бои што е можно посветло.

Гледајте го овој процес во акција, снимен на филм од серијата Plant Earth на BBC:

11. Рајската птица на Вилсон е загрозена од сеча и развој.

Сечата во шумите во Индонезија го загрозува живеалиштето и пејзажот на рајската птица Вилсон. Бидејќи овие птици се потпираат толку многу на дрвјата за да обезбедат извори на храна, места за гнездење и места за танцување за парење, тие веројатно ќе умрат без прашума.

Тие се уште поранливи бидејќи живеат на само два острова – Ваигео и Батанта.

Тековните метрики ги рангираат како „Речиси загрозени“ во списокот за следење на IUCN. Научниците особено внимателно ги следат популациите и шумите на
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.