12 факти за индиго бантинг (со фотографии)

12 факти за индиго бантинг (со фотографии)
Stephen Davis

Содржина

извори.

8. Мажјаците се целосно сини само дел од годината.

Сезоната на парење во пролет и лето е единственото време кога мажјаците се целосно сини. Во сезоната на неразмножување, тој се претопува во комбинација од сина и кафеава, која сè уште е визуелно зачудувачки.

Меѓутоа, веројатно нема да го видите во овој жлеб. Индиго Бантингс мигрира на југ за зимата и се присутни само во Соединетите држави за време на сезоната на парење.

9. Индиго Бантингс ги користи ѕвездите за навигација за време на миграциите.

Иако се мали, овие мали птици можат да летаат стотици милји благодарение на помошта на внатрешниот часовник кој им овозможува да ја одредат нивната локација во вселената.

Птиците мигрираат ноќе за да можат да ги видат ѕвездите над главата кога летаат. За да зацртаат курс, тие се фиксираат на одредена ѕвезда. Тие летаат под одреден агол помеѓу ѕвездата и земјата. Геометриски, ова ги посочува во права линија што им овозможува прецизно да стигнат до нивната дестинација.

Индиго Бантинг балансирање на тревагодина, тие се различно обоени.

Женките се правливи костенови кафеави во текот на целата година. Некои можеби имаат дифузни светло сини ленти и на нивните крилја.

За време на сезоната на парење, мажјаците се светло кобалтно сино. Нивните глави се малку потемни од останатите, иако некои може да имаат потемно сини врвови на крилата. Тие понекогаш се нарекуваат „сини канаринци“.

Во други периоди од годината, мажјакот има повеќе кафени пердуви. Неговата опашка, крилјата и дел од вратот може да бидат кафеави. Сепак, сините пердуви на главата и грбот се уште се видливи.

4. Индиго Бантингс ги користи предностите на човековиот развој. . Завесите успеваат на семиња од тревите што растат на овие отворени простори. Тие балансираат на стебленцата на дивите треви, барајќи го нивниот следен оброк. Сино во жолто море, индиго завеса меѓу сончогледиМеѓутоа, во ситуации, двојката може повторно да се спари кога нивното потомство ќе го напушти гнездото. Додека женката оди на друг дел од територијата на својот партнер за да изгради второ гнездо, таткото на малите пилиња може да ја преземе улогата на хранење.

6. Индиго браздите се сештојади.

Тие се прилагодуваат според тоа каква храна е достапна. Во зима, семињата обично се присутни од зреењето и бербата на есен. Бидејќи многумина живеат во близина на напуштено земјоделско земјиште, тие ги користат последователните растенија кои можат да сеат или да плодат и да остават остатоци за зимата.

Во пролетта и летото, Indigo Bunttings се гостат со инсекти. Првата храна што мајката ги храни своите пилиња по испилувањето се инсектите.

Индиго Бантинг во посета на хранител за птици

Свиречката песна на Индиго Бантинг и блесок на сини крилја е како здив на свеж воздух во топол летен ден. Оваа сештојадна птица пејачка ги освои срцата на многумина со својата сина боја. За птичарот на исток или југозапад, ова е одличен вид на кој треба да внимавате - па дури и да размислите за хранење во вашиот двор! Продолжете со читање за да дознаете 12 факти Indigo Buuntings.

Исто така види: Дали жалните гулаби јадат во храна за птици?

12 факти за индиго бантинг

1. Можете да ги забележите во југозападниот и источниот дел на САД.

Индиго Бантингс го дели своето време помеѓу Северна и Централна Америка. Поточно, тие ги поминуваат пролетта и летото во источниот и југозападниот дел на Соединетите држави, а потоа есента и зимата во Централна Америка и некои острови на Карибите.

Во Соединетите Држави, тие традиционално се наоѓаат од Мејн на југ до Флорида и на запад до Тексас и Северна Дакота. Нивниот опсег неодамна се прошири во југозападниот и регионот на четирите агли.

2. Индиго Бунтинг понекогаш се размножуваат со Лазули Бантинг

Во областите на западните Големи Рамнини, Индиго Бантинг може да се најде заедно со друга сина птица, Лазули Бантинг. Додека тие често ги бранат своите територии едни против други, тие исто така може да споделуваат песни, па дури и да се вкрстуваат за да формираат хибриди.

3. Мажјаците и женките изгледаат поинаку.

Исто така види: Дали храната за птици привлекува мечки?

Лесно е да се разликуваат машки и женски Индиго Бантингс. Во текот напердувот ја рефлектира само сината светлина.

11. Мажјаците сакаат да пеат.

Песните на машките бантингс може да траат подолго од нив - до 20 години! Мажјаците ги учат своите песни од другите мажјаци во областа. Според присуството на двојни ноти, можете да кажете дека е индиго завеса.

Гледајте за мажјаци во средината на летото. Тие сакаат да се сместат на очигледен поглед каде што се видливи за другите мажи, жени и какви било потенцијални закани. Понекогаш, тие дури и ќе се караат еден со друг. Овие музички метеж вклучуваат препукувања во воздухот каде што птиците се фаќаат за нозе додека цирцорат!

12. Индиго Бантингс се изложени на ризик да бидат незаконски заробени.

Како и нивниот шарен братучед Painted Bunting, така и Indigo Bunting е изложен на ризик да биде незаконски заробен во Централна и Јужна Америка. Луѓето кои ги фаќаат птиците ги продаваат во продавници за домашни миленици. Луѓето ги ценат поради нивната живописна сина боја.




Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.