11 факти за пиперките со жолто стомак

11 факти за пиперките со жолто стомак
Stephen Davis
Други делови од исхраната на овој клукајдрвец вклучуваат инсекти, кои ги зграпчуваат од блиските лисја и кората на дрвјата. Тие се делумни за мравките.

6. Тие се единствениот миграциски клукајдрвец од Источна Северна Америка.

Жолтостомачен сапсуксапсони.

8. Мртвите дрвја се нивните омилени места за гнездење.

Жолтостомачен сапсукер (маж)се протега далеку на запад во рамнините и шумите на Канада.

Во зима, Жолтостомачните Сапсукери мигрираат на југ во Југоисточниот дел на Соединетите Држави и делови од Флорида, средноатлантските држави и Тексас. Тие, исто така, летаат надвор од Соединетите Држави на југ во Мексико, Централна Америка и повеќето острови на Карибите.

Тие се прилагодуваат на широк опсег на услови на животната средина во нивните зони на презимување. Некои птици се забележани на височини од 10.000 стапки.

Исто така види: Што е Bird Suet?

3. Тие се еден вид клукајдрвец.

Дупче за жолтиот сапсакер

Звукот на тапаните Жолтостомачни Сапсакери тешко се пропуштаат. Повторливото клукање звучи како птицата да го исфрла Морзеовиот код. Оваа интересна птица има некои уникатни особини што ја издвојуваат од другите клукајдрвци, вклучувајќи навика за јадење сок, долги миграции и љубов кон младите шуми. Во оваа статија, нурнуваме во 11 факти за пиперките со жолто стомак.

11 факти за жолтостомачните сапсони

1. Мажјаците и женките имаат само една забележлива разлика во изгледот.

Жолтостомачен сапсукги на вашиот фидер со сует.

Бидејќи инсектите сочинуваат мал процент од исхраната на жолто-стомакниот сапсукер, тие веројатно нема да ги посетат вашите хранилки за птици. Иако тие не се толку вообичаено видени кај хранилките како видовите како Дауни или клукајдрвецот со црвен стомак, тие сепак повремено може да бидат привлечени од нив. Ако живеете во југоисточниот дел на Соединетите држави, понудете малку протеин богат во кафез за време на постудените месеци.

Ако живеете во нивниот опсег на топло време и имате овошни дрвја во вашиот двор, внимавајте! Жолтостомачни Сапсокери често ги посетуваат овошните насади за да дупчат сок и да јадат овошје.

5. За разлика од клукајдрвците, тие ги таргетираат живите дрвја.

Повеќето клукајдрвци избираат мртви дрвја бидејќи нивната кора е послаба и полесно се заобиколува, а поголема е веројатноста да бидат нападнати со инсекти и ларви што јадат дрво.

Исто така види: Крадци на птичји јајца во дворот (20+ примери)

0>Но, за да добијат слободно тече сок, цицачите мора да изберат живи дрвја. Иако тие можат да таргетираат болни или повредени дрвја за нивните бунари. Тие берат сок со тапкање на дрвото, слично на тоа како се бере јаворов сируп.

Тие исто така избираат дрвја со посладок сок поради неговата повисока хранлива вредност. Без разлика дали живеете во студено време или во топло време на жолто-стомачен Сапсукер, имајќи ги брзо растечките дрвја од вистинскиот тип е еден начин да ја привлечете оваа птица во вашиот двор.

Дрвјата што ги бараат вклучуваат шеќерни јавори. црвени јавори, хартиена бреза и хикори.одекнувањата на површините е еден од начините на кои жолто-стомакниот сапсукер ги известува другите птици на својата територија. Тие се познати по тоа што тапаат по уличните знаци и трепкаат оџаци заедно со природни материјали како што се замки или добро поставени гранки.

Тие ја испреплетуваат бучавата од тапање на нивното дупчење со повикот што звучи слично на „мјау“ или пригушена писклив играчка. Мажјаците се повеќе територијални од женките, особено за време на сезоната на парење кога сакаат да привлечат партнер.

11. Тие го поминуваат поголемиот дел од своето време чувајќи ги нивните сапли.

Потребно е многу сок за да се задоволат Жолтостомачен Сапсукер! Поголемиот дел од времето на оваа птица оди во дупчење и одржување на сапуници низ целата нејзина територија. Клукајдрвецот дупчи два вида сапуници во зависност од сезоната.

Во пролет прави ситни кружни дупчиња во кората, кои го фаќаат сокот што се движи нагоре. Подоцна во сезоната, тие откопуваат правоаголни вдлабнатини од кои истекува сок што се движи надолу од лисјата на дрвото. Овие вдлабнатини, наречени бунари, мора редовно да се одржуваат и ископуваат.

Други животни, како што се сколовранците со грло, ги посетуваат бунарите што ги прават Sapsuckers со жолто стомак. Тие се потпираат на високата содржина на шеќер во летниот сок за поддршка на нивната исхрана.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.