10 видови птици кои пливаат под вода (со слики)

10 видови птици кои пливаат под вода (со слики)
Stephen Davis

Во светот има приближно 18.000 видови птици. Познато е дека птиците ги заземаат сите простори, вклучувајќи воздух, земја, па дури и вода. Има некои птици кои за жал не можат да летаат, некои кои се ограничени на живот на копно или главно ограничени на воздухот. Но, во оваа статија, ќе се фокусираме на птиците кои имаат способност да пливаат под вода. Овие птици се познати и како водни птици или водни птици и може да се најдат во слатководни средини како езера, реки и потоци, но исто така и во океанот, па дури и во двете! Тие имаат посебни адаптации што им овозможуваат беспрекорно да се лизгаат низ водата.

Ајде брзо да погледнеме неколку слики од 10 птици кои пливаат под вода и да научиме малку за секоја од нив.

Исто така види: 15 неверојатни птици кои започнуваат со буквата У (слики)

10 Птици кои пливаат под вода

Во оваа статија, ќе опфатиме десет различни видови птици кои пливаат под вода, меѓу кои спаѓаат:

 • Патки
 • Корморани
 • Лунци
 • Пеликани
 • Пингвини
 • Пафини
 • Кути
 • Греби
 • Анхингас
 • Auks & засилувач; Auklets
 • Dippers

1. Патки

Општи мергансери (мажјаци и жени од мешана група)пливање и нуркање, со густи, водоотпорни пердуви кои им помагаат да останат топли и суви во студените океански води. Нивните мрежести стапала им помагаат да забрзаат низ водата, бркајќи го својот плен на риби и мали морски животни.

Auks се поголеми, со прави, зашилени сметки за фаќање риба. Auklets се помали птици со пократки и подебели сметки кои имаат позаоблен врв што им помага да фатат мал плен како крил и копеподи. Auklets често имаат светло обоени пердуви на лицето и гребени или пердуви на главата, додека повеќето aukles немаат.

И ауклите и auklets се приспособени да живеат во ладни, отворени водени средини и се способни да нуркаат до големи длабочини во потрага по храна. Тие обично се размножуваат во големи колонии на карпести острови или карпи во близина на брегот, каде што можат да најдат соодветни места за гнездење и пристап до океанот за хранење.

Каде што може да се најдат auks и auklets: Auks и auklets се наоѓаат на северната хемисфера, првенствено во студените води на северниот дел на Тихиот и Северниот Атлантски океан.

11. Диперс

Американска Мечкамрежести стапала на патка. Нивните прсти на нозете им овозможуваат и да пливаат и да одат добро на копно и низ мочуришната вегетација.

Комбините се сештојади и јадат разновидна растителна и животинска материја. Се хранат со водена вегетација, како и со инсекти, ракови и мали риби. Тие можат да нуркаат, но обично не пливаат под вода подолг временски период. Наместо тоа, тие ги користат нивните прсти со лобуси за да веслаат низ водата и накратко да нуркаат за да фатат риба и друг воден плен.

Исто така види: 16 интересни факти за Куперовите Хокс

Лебните прсти на копачките се специјализирани адаптации кои им помагаат да пливаат поефикасно. Прстите имаат клапи на кожата меѓу нив кои делуваат како лопатки, обезбедувајќи дополнителна површина за движење низ водата. Грешки се прилагодливи птици и може да се најдат во различни слатководни живеалишта, вклучувајќи езера, бари, мочуришта и реки. 16>Постојат неколку видови на копачки во светот, вклучувајќи ја американска копачка, евроазиска копачка, африканска копачка и црвена треска. Американската копачка се наоѓа низ Северна Америка, додека евроазиската копачка се наоѓа во Европа, Азија и делови од Африка. Африканската копачка се наоѓа во субсахарска Африка, додека црвената копачка се наоѓа во Јужна Америка.

8. Гриби

Шпанска гриба (пердуви за размножување)

Анхингите се вид на водни птици кои најчесто се наоѓаат во плитки, заштитени слатководни средини со дрвја, високи треви и грмушки, како што се мангрови, мочуришта, мочуришта и лагуни.

Овие птици се разликуваат по нивните црни тела со бели крилја акценти и долги змиски вратови. Тие често пливаат низ водата со само долгиот врат кој се покажува над површината, што им го дава прекарот „змиска птица“. Тие имаат втор прекар, „водена мисирка“, поради нивните долги пердуви од опашката слични на мисирки. Анхингите можат да достигнат должина од 3 стапки и распон на крилјата од 3,7 стапки.

Нивната главна исхрана е рибата, која ја фаќаат со полека пливање под вода, а потоа прободувајќи ги со нивната остра сметка. И покрај целото време што го поминуваат во вода, тие немаат водоотпорни пердуви како патки. Откако ќе завршат со пливањето, ќе застанат на брегот и ќе ги испружат двете крила да се исушат.

Каде што може да се најдат анхинга: Анхинга се наоѓа во слатководни живеалишта низ Америка, од југоисточниот дел на Соединетите Американски Држави до Аргентина. Во САД побарајте ги во Флорида и покрај брегот на Заливот.

10. Auks & засилувач; Auklets

Parakeet aukletриба во нивните сметки одеднаш, овозможувајќи им да вратат многу храна за своите млади. Познато е дека пуфините јадат ракови и други мали морски животни.

Тие обично се размножуваат на карпести карпи и острови, каде што копаат јами во почвата за да ги снесат јајцата и да ги одгледуваат своите млади. Пуфините се популарни меѓу набљудувачите на птици и туристите, кои можат да ги набљудуваат во нивните природни живеалишта за време на сезоната на парење. Ако сте во Соединетите Американски Држави, упатете се во Мејн каде што можете да најдете тури со брод што ќе ве одведат до карпестите острови каде што се гнездат пуфините.

Каде што може да се најдат пуфини: Постојат три вида на пуфини во светот: атлантскиот пуфин, роговиден пуфин и тафтуван пуфин. Атлантскиот пуфин е најпознат и најраспространет вид, кој се наоѓа во Северниот Атлантски Океан, од Исланд и Норвешка до источниот брег на Северна Америка. Рогот со рогови се наоѓа во северниот дел на Тихиот Океан, од Алјаска до Сибир, додека тафтуваниот пуфин се наоѓа во северниот дел на Тихиот Океан, од Алјаска до Јапонија. T

7. Coots

American Cootсредини. Тие не се потопуваат целосно и не пливаат под вода, туку ја бришаат храната од површината на водата или се навртуваат наопаку за да стигнат до храната под вода, додека нивната задна страна и опашката остануваат над водата.

Патките за нуркање, од друга страна, се вистинските подводни пливачи. Нуркачките патки целосно ги потопуваат своите тела и пливаат под вода за да ловат риби, ракови, мекотели или да стигнат до храна подлабоко. Некои примери на нуркачки патки се мергансери, буфли, златни, платно и ајдери.

Каде што може да се најдат патки: Патките за нуркање може да се најдат и во свежи и во солени живеалишта низ целиот свет, но имаат тенденција да чести подлабоки водни тела каде што има многу мали риби.

2. Корморани

Двокреветен корморанпронајдено: Постојат пет видови на лоун во светот: обичен лоун, жолто-фактуриран лун, црвеногрло, арктичко лунче и тихоокеанец. Тие можат да се најдат во Северна Америка, Европа, Азија и Арктикот. Многу лунови ќе се размножуваат во големите езера во внатрешноста на летото, а потоа ќе се вратат во крајбрежните води во зима.

4. Пеликани

Браун пеликанкрилјата имаат добри мускули кои можат да ги користат како флипери кога се во вода. Имаат густи, водоотпорни пердуви кои им помагаат да останат суви и топли додека пливаат. Нивните долги нозе и канџите на прстите им помагаат да се држат за чакалот од коритото на реката и да не ги зафати водата.

Веројатно можете да забележите по нивната форма дека не се лизгаат под вода како пингвин. Кога пливаат, диперите користат уникатно движење на „бркање“, потопувајќи ги главите и телата под вода постојано додека се движат нагоре. Ова им овозможува да бараат храна во струите кои брзо течат и тие можат да го задржат здивот до 30 секунди додека нуркаат.

Мекарите се хранат со различни водни безрбетници, вклучително мајки, мушички, и каменчиња, како и мали риби и јајца од риба.

Каде може да се најдат диперите: Во Северна Америка, американската Мечка се наоѓа долж западниот брег, од Алјаска до Калифорнија, како и во Карпестите Планини и другите планински региони во западниот дел на САД. Исто така, има и други видови дипер кои се наоѓаат во Европа, Азија и Јужна Америка.

Заклучок

Постојат многу видови птици кои го совладале пливањето и нуркањето. Некои можат да летаат и нуркаат, додека други воопшто не можат да летаат. Некои лесно се шетаат на копно, додека други се мачат и претпочитаат да пливаат поголемиот дел од времето. Овие животни докажуваат колку навистина се динамични и импресивниптиците на светот можат да бидат.

може да се најде: Семејството корморани или фамилијата Phalacrocoracidae е големо семејство со најмногу 40 различни видови корморани. Кормораните, генерално, се крајбрежни птици кои се наоѓаат низ целиот свет, со исклучок на централните Пацифички Острови.

3. Лунс

Лунците се големи водни птици кои најчесто се наоѓаат во Северна Америка и Евроазија. Имаат долго тело, долга зашилена сметка и често впечатлив пердув што вклучува цврста глава и попрскан грб. Нивното тело може да седи доста ниско во водата, давајќи им карактеристична силуета. Луните се исто така познати по нивните уникатни вокализации, кои вклучуваат морничави лелекања и јодели.

Кога станува збор за пливање, луновите се неверојатно вешти. Тие ги користат своите моќни нозе за да се движат под вода, каде што можат да останат до една минута во исто време. Тие се исто така одлични нуркачи, способни да достигнат длабочини до 200 стапки во потрага по храна. Нивната исхрана е првенствено риба, особено мали до средни риби како што се костур, сончева риба и пастрмка. Луните, исто така, повремено ќе јадат ракови, инсекти и други водни животни.

Тие се гнездат на копно, но инаку речиси цело време го поминуваат во вода. Нозете им се лоцирани во близина на задниот дел од телото за оптимална брзина во водата, но не можат да ја задржат својата телесна тежина на копно, така што не можат добро да одат како многу патки.

Каде што може да биде Лунсспособни да пливаат и да ги користат своите крилја за да ги „насадат“ рибите во плитка вода каде што можат полесно да ги фатат.

Каде што може да се најдат пеликаните: Во светот постојат осум видови пеликан. Најпознат вид е кафеавиот пеликан, кој се среќава во Америка, од јужниот дел на САД до северниот дел на Јужна Америка. Другите видови се перуанскиот пеликан, американскиот бел пеликан, австралискиот пеликан, големиот бел пеликан, пеликанот со розова грб, далматинскиот пеликан и пеликанот со дамки. Американскиот бел пеликан се наоѓа во Северна Америка, додека другите видови се наоѓаат во различни делови на Африка, Европа, Азија и Австралија.

5. Пингвини

Пингвините се дефинитивно една од најпознатите птици кои пливаат под вода. Тие без напор се лизгаат низ водата на начин што ги прави да изгледаат како да летаат. Овие птици го делат своето време на копно и времето во морето речиси подеднакво, фаќајќи храна во водата, а потоа се враќаат на копното за гнездење, хранење и дружење.

За разлика од птиците за кои досега зборувавме, пингвините не можат да летаат . Пингвините имаат рационализирани тела, крилја слични на перки и стапала со мрежа што ги прават стручни пливачи, што им овозможува да ловат риба и друг плен под вода. Иако не се способни да летаат, пингвините сè уште можат брзо да се движат на копно, користејќи ги своите крилјаза рамнотежа и да им помогне да „скокнат“ преку препреките.

Пингвините стручно го бркаат својот морски плен кој вклучува животни како риби, крил и лигњи. Тие можат да останат под вода неколку минути одеднаш, до 20 минути за поголемите видови. Во просек, повеќето видови пингвини можат да пливаат со брзина од околу 4-7 милји на час. Сепак, некои видови се способни да пливаат многу побрзо. На пример, генту пингвинот може да плива со брзина до 22 милји на час, што го прави една од најбрзите пливачки птици во светот.

Каде што може да се најдат пингвините: Пингвините се наоѓаат на јужната хемисфера. Во научната заедница има дебата за тоа колку видови пингвини има, но бројот е помеѓу 17-20 различни видови. Пингвините обично се поврзуваат со Антарктикот, но многу видови живеат во потопли, поумерени клими како Јужна Африка и Јужна Америка.

6. Puffins

Puffin пливаат под вода

Puffins се мали птици со карактеристични црно-бели пердуви и светло обоени сметки кои се користат за фаќање риба. Тие се одлични пливачи и нуркачи, кои ги користат своите крилја за да „летаат“ под вода и да ловат риби со сметките. Тие исто така се способни да нуркаат до длабочина до 200 стапки во потрага по храна.

Пафините првенствено јадат риба, вклучувајќи песочни јагули, харинга и капелина. Тие можат да фатат и да носат повеќекратнидо средни големи, елегантни птици со долг врат и тенки сметки. Грибите се одлични пливачи и нуркачи, ги користат своите стапала за да се движат низ водата, а нивните крилја за да „летаат“ под вода во потера по мали риби, ракови и инсекти.

Гребите се нуркачки птици на кои им е многу поудобно во вода отколку на копно. Тие исто така можат да летаат, но тоа го прават само во кратки рафали, покривајќи мали растојанија. За разлика од многу други водни птици кои ги несат своите јајца на копно, Гребс всушност градат пловечки гнезда од трска и друга вегетација. Младенчињата се способни да пливаат веднаш.

Некои видови, како што е западниот гребен, се познати по нивните елаборирани додворувања, кои вклучуваат сложени танци и ритуали кои помагаат да се воспостават врски во пар и да се обезбеди успешно размножување.

Каде што може да се најдат гребени: Постојат неколку видови на гребенот во светот, вклучувајќи ја и чорбата, западната, кларковата трева, и црвеновратниот гребен. Грибите се наоѓаат во различни слатководни живеалишта, вклучувајќи езера, бари, мочуришта и реки. Некои видови гребени се наоѓаат и во живеалиштата на солена вода, како што се утоките и крајбрежните лагуни. Постојат 22 видови на гробови, со неколку видови кои се среќаваат на сите континенти со исклучок на Антарктикот.

9. Анхинга

Анхинга ги суши пердувите слика од: birdfeederhub.comStephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.