10 разлики помеѓу врани и гаврани

10 разлики помеѓу врани и гаврани
Stephen Davis

Врани и гаврани се две големи птици со црни пердуви кои живеат во Северна Америка. Тие често се мешаат еден со друг и луѓето тешко ги разликуваат. Иако изгледаат слично и имаат слично однесување, тие се исто така различни на многу начини. Оваа статија се фокусира на десет разлики помеѓу врани и гаврани.

Ќе ви кажеме што да барате за да ви помогне со идентификацијата, а на крајот од статијата ќе дознаете повеќе за секој вид.

10 разлики помеѓу врани и гаврани

Од нивните социјални мрежи до преферираното живеалиште до исхраната, врани и гаврани имаат мноштво разлики. Ова не е исцрпна листа, но следните разлики помеѓу двата вида треба да ви овозможат подобро разбирање за тоа што е уникатно за секоја птица. Иако има неколку видови, во оваа статија се фокусираме на американската врана и обичниот гавран.

1. Враните се помали од гаврани.

Враните тежат околу 20 oz., додека гаврани може да тежат над 40 oz. Двата вида имаат слични силуети оддалеку, но гавранот е поголем и може да изгледа многу погусто и гломазно. Гавраните во просек се долги 23 инчи, додека врани од клунот до опашката се само 18 инчи. Ако мислите дека гледате особено голема и бушава врана, тоа е веројатно гавран.

Поголемата големина на гавранот му овозможува да патува на подолги растојанија, да го раскинува пленот иуспешно се брани од предатори. Враните се помали и можат да се вклопат во пукнатините и лесно да земаат храна.

Помислете на врани со големина на кокошка, додека гавраните се повеќе со големина на црвеноопашест јастреб.

2. Гавраните имаат поголеми клунови

Клунот на гавранот е поголем од врана, изгледа малку подебел со повеќе надолу закривена горна сметка. Овој поголем клун значи гавран и ја пробива кожата на мршата каде што врана би се борела.

И врани и гаврани имаат пердуви на врвот на клунот, но кај гавран тие се поизразени и појаки. Ова важи и за пердувите на вратот под клунот. Пердувите на вратот на Равен ќе изгледаат побушави и подолги, а врани помазни. Особено кога ќе се јавите, пердувите на вратот на гавранот ќе се издуват.

Гавраните (лево) имаат поголеми, подебели клунови и побушави пердуви на вратот од врани (десно).

3. Враните се прилагодуваат на повеќе видови живеалишта отколку гаврани.

Иако и врани и гаврани се екстремно приспособливи видови, врани постигнаа поголем напредок во прилагодувањето на различни зони на живеалишта низ Северна Америка. Тие живеат од брег до брег, како и во централна Канада.

Гавраните, од друга страна, се повеќе склони да живеат во планински и оддалечени места.

Исто така види: Која боја на храна за птици привлекува најмногу птици?

Двата вида не се вознемирени од човечкиот развој, но врани подобро се справуваат со тоа. Враните живеат во речиси секој поголем град во рамките на нивниотопсег на живеалишта.

4. Гаврани се гнездат на карпи, додека врани се гнездат на дрвја.

Додека гавраните претпочитаат подиви живеалишта, особено оние со шуми, тие се гнездат на карпите и карпестите површини. Тие лесно се наоѓаат во западните кањони, меси и планински венци.

Враните се помалку пребирливи со нивните гнездо места. И двата вида ќе се гнездат во структури направени од човекот. Некои парови се враќаат на истото гнездо од година во година.

5. Нивните повици звучат сосема поинаку.

Типичната „крава“ на американската врана е сосема поинаква од 'рѓосаната шуга на обичен гавран. „Карата“ на врана има јасен звук и повисок од гавранот. Равеновите имаат подлабок звук, кој често се опишува како повеќе како гракање. Исто така, може да звучи позаматено, речиси како да се обидуваат да извадат жаба од грлото.

6. Имаат различни форми на опашка

Во споредба со гавран, врана има пократка опашка. Опашките на врана се искосени на крајот, така што при лет, кога ќе ги рашират пердувите на опашката, сите ќе изгледаат со иста должина и ќе изгледаат како вентилатор. Опашките на Равен се во форма на клин, така што при лет ќе видите дека пердувите на средната опашка се подолги од другите.

Гаврановите имаат опашки во форма на клин, а врани со квадратни опашки.

7. Број на пердуви од „прст“

Ако следите многу содржини од птици на интернет, можеби сте слушнале варијација на оваа шега: “ Враните имаат петпердуви и гаврани имаат четири. Значи, разликата помеѓу врана и гавран е навистина прашање на пинон“. За жал, иако е паметно, технички е погрешно. Пердувите на пинион се примарните пердуви за летање кои се наоѓаат на крајот на крилото. И врани и гаврани имаат десет основни пердуви. Сепак, во оваа шега може да се најде малку вистина.

На врвот на крилото се најдолгите од примарните пердуви, а при летот тие често се шират и изгледаат малку како прсти, ако замислувате како ги раширувате прстите на вашата рака. За врани, пет од овие примарни пердуви се значително подолги од другите, додека кај гавраните само четири се значително подолги.

8. Враните се здружени, но гавраните претпочитаат самотија.

Враните живеат во групи со повеќе семејства дури и откако ќе изберат партнер. Роднините и малолетниците помагаат да се хранат пилињата и да им помогнат на родителите. Веројатно ќе видите врани како се дружат во групи. Во текот на зимата тие се собираат во големи групи за да се креваат заедно, понекогаш дури и бројат стотици или илјадници.

Гавраните се релативно моногамни и формираат парови меѓу себе. Малку е веројатно да се видат повеќе од два гаврани заедно истовремено, па и покрај тоа, тие двајца се веројатно парен пар.

9. Гаврани живеат подолго од врани.

Гавраните обично живеат околу 15 години, но врани максимум се само 8 или 9 години. Научниците веруваат дека животот на врани е пократоксе должи на нивната мала големина, што ги прави поподложни на предатори.

Една врана во заробеништво некогаш живеела до 59 години, што ја поддржува оваа теорија.

10. Гаврани се издигнуваат, но врани мавтаат со крилјата.

Гавраните ги користат предностите на топлинските провевки на широко отвореното небо. Овие топли ветрови им дозволуваат да се вивнат на раширени крилја. Враните, од друга страна, мора почесто да мавтаат со крилјата за да се држат нагоре. Гавраните изгледаат грациозни, агилни и без напор кога летаат од враните, кои изгледаат како да треба да работат малку понапорно за да останат горе.

American Crow

Слика од Џек Булмер од Pixabay

Научно име: Corvus brachyrhynchos

Враните се поврзуваат со смрт и „плашливи“ појави со векови. Јато врани се нарекува „убиство“. Сепак, не грижете се! Враните не се пострашни од која било друга птица.

Должина: 17– 20 инчи.

Тежина: 11,1 – 21,9 унци.

Распон на крилјата: 33 – 39 инчи.

Исто така види: Дали вервериците јадат од храна за птици ноќе?

Живеалиште

Секаде каде што оваа птица ќе најде храна и засолниште, таа ќе живее. Тоа вклучува градови, фарми, депонии, плажи и полушумско земјиште. Тие претпочитаат да се гнездат на зимзелени дрвја. За разлика од гавраните, роднините на брачната двојка повремено ќе придонесуваат за гнездото со носење залихи за украсување на гнездото.

Диета

Американската врана е сештојад. Јаде широк спектар на храна, од растителна материја како ореви и бобинки до малиглодари и гуштери. Тие понекогаш ќе јадат убиец на патиштата, но чистењето не е голем дел од нивната исхрана бидејќи нивниот клун не е создаден за кинење низ кожата. Некои птици кои живеат на места во близина на луѓе ќе го истражуваат ѓубрето и ќе одбијат да бараат вкусни пикантерии.

Опсег

Оваа птица сака секој тип на живеалиште освен пустините и може да се најде низ Соединетите Држави, како и во поголемиот дел од Канада во текот на летните месеци. Тие претпочитаат места со постојни резерви на вода и дрвја за да градат гнезда. Познато е дека тие крадат јајца од гнезда на други птици и скришум ќе ги следат возрасните птици за да ги најдат нивните гнезда. Групи врани можат да работат заедно за да украдат храна од други животни. Тие, исто така, работат заедно за да ги избркаат предаторите како јастреби или бувови со мобинг врз нив.

Обичен гавран

Слика: Нил Херберт

Научно име: Corvus corax

И покрај нивниот негативен публицитет од векови од песни и приказни, обичниот гавран е разиграна и интелигентна птица. Тие често играат игри едни со други. Некои популации дури ги споиле причинско-последичните од сведоците на убиства за време на сезоната на лов.

Должина: 21–26 инчи.

Тежина: 1,5 – 4,4 фунти.

Распон на крилјата: 45 – 51 инчи.

Живелишта

Обичните гаврани како секое живеалиште какосе додека не се големите рамнини или источните листопадни шуми. Тие живеат низ југозападниот дел, северните шуми на Канада, умерениот брег на Тихиот Океан, Карпестите Планини, па дури и тундрата на Алјаска.

Диета

Научниците го нарекуваат обичниот гавран опортунистички сештојад. Ова значи дека тие ќе јадат речиси сè што можат да добијат канџи. Во дивината, гавраните јадат глодари, животински трупови, други птици, јајца и жито. За разлика од врани, нивниот клун е способен да ја пробие животинската кожа, така што тие се многу поверојатно од гаврани да јадат мрши. Тие ќе дојдат во дворот со малку поттик, но можеби ќе сакате да размислите двапати, бидејќи ќе ги исплашат другите птици.

Опсег

За разлика од врани, гавраните живеат само во западниот дел на САД, делови од Апалачија и Канада. Веројатно нема да забележите во Средна Америка или Јужна Америка.

Однесување

Гавраните може да се собираат на места за храна, како што е животински труп или депонија, но во спротивно тие имаат тенденција да се гледаат сами или во парови. Тие можат да бидат доста разиграни, дури и кога летаат со тркалање и нуркање, како и кога фрлаат предмети и ги фаќаат во воздух. Обичните гаврани се гнездат на карпи и на дрвја, како и во вештачки структури како билборди, мостови и столбови за комунални услуги.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.