10 птици слични на Blue Jays (со фотографии)

10 птици слични на Blue Jays (со фотографии)
Stephen Davis
во текот на годините каде што дрвјата пињон не даваат толку многу семиња. Нивната територија не се преклопува со територијата на Блу Џеј, така што тие веројатно нема да се видат заедно.

9. Мексикан Џеј

Мексиканец Џејсветло сина боја. Можете да ги препознаете Indigo Buntings по нивните живи песни, кои понекогаш се придружени со една трила. Обично се гледаат како скокаат околу гранките барајќи семиња и инсекти.

7. Канада Џеј

Канада ЏејЏејпосветло сина боја. Познато е дека овие сојки стојат на грбот на елените и бираат крлежи и паразити за јадење.

5. Планинска сина птица

Слика: 272447

Blue Jays се познати птици на многу хранење птици во дворот. Нивното живеалиште се движи од источниот брег на САД до Карпестите планини. Тие се познати по тоа што имаат големи личности, интелигенција, широк спектар на вокализации и секако убава боја. Сепак, има многу птици низ целата земја кои имаат сличности со Синиот Џеј во форма, личност и боја. Во оваа статија ќе дадеме брзо освежување на Blue Jay, а потоа ќе погледнеме десет птици слични на Blue Jays.

Исто така види: 19 птици со големи клунови (интересни факти и слики)

10 птици слични на Blue Jays

Прво, ајде брзо да погледнеме во Блу ​​Џеј

Блу Џеј е шарена птица пронајдена во текот на целата година низ источната половина на Соединетите држави и може да посети некои области на запад во текот на зимата . Имаат долга и витка форма, со гребен на главата и долга тенка опашка. Главата, грбот и опашката им се сини, со бели гради и стомак. Околу вратот им се протега црна лента како „ѓердан“. Пердувите на нивните крилја и опашка имаат црни ленти со некои бели дамки, а некои од сините пердуви изгледаат блескаво. Blue Jays се смели и гласни птици кои можат да имитираат звуци што ги слушаат, а исто така се добри во алармот за да ги предупредат другите за опасност. Тие лесно ги посетуваат колибрите во дворот и ќе јадат речиси сè, но претпочитаат кикирики, големи ореви и млечни производи.

Сега да погледнеме некои слични птици.

1.Флорида Scrub-Jay

Единствениот вид на птици што живее исклучиво во Флорида, Флорида scrub-jay, живее во делови од ниско-растечки даб. Овој Џеј има сина глава, крилја и опашка и бела или светло сива боја на градите, стомакот и грбот. Нивната глава е особено рамна и без гребен. Флорида Scrub-Jays често се гледаат како скокаат на земја. Тие собираат желади и инсекти за да ги закопаат и складираат за подоцна. Блу Џеј и Флорида Скраб-Џеј се приближно слични по големина и форма, при што Блу ​​Џеј станува малку поголем во некои случаи.

2. Steller's Jay

Исто така види: Што користат птиците за да ги градат своите гнезда? (Примери)

Steller's Jay е голем и импресивен џеј од западниот дел на САД. Тие се длабока, речиси тегет боја која се вклопува во темно сива боја на вратот и главата. Нивната форма е многу блиску до сина сојка, така што тие имаат речиси идентична силуета. Всушност, надвор од Blue Jay, Steller’s Jay е единствениот друг сој во Северна Америка што има гребен на врвот на главата. Steller's Jays се вообичаени во шумските планински региони, кампови, паркови и дворови. Тие се размножуваат на високи надморски височини и мигрираат на пониски височини во зима.

Како и нивните братучеди Блу Џеј, тие исто така се добри во имитирањето звуци и имаат голем репертоар на имитации, вклучувајќи мачки, верверички, други птици и машини. Привлечете ги во вашиот хранилник со кикиритки, големи јаткасти плодови и кисело.

3. Woodhouse’s Scrub-Jay

Woodhouse’s Scrubалатки за кора од дрвја за да се најде плен. Главно птица од брегот на Мексиканскиот Залив и понатаму на југ, веројатно ќе забележите Грин Џеј во Соединетите Држави на јужниот дел на Тексас.Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.