10 интересни факти за брадестиот ридлинг

10 интересни факти за брадестиот ридлинг
Stephen Davis
бледо кафеава глава, мажјаците се повпечатливи со сива глава, светло жолт клун и две долги црни „мустаќи“ кои се протегаат надолу од секое око.Машки брадест ридингнив во влажни трски подрачја покрај мочуришта, мочуришта, езера и реки. Како што сугерира името, овие птици претпочитаат да се гнездат во кревети со трска. Тие ќе основаат цели колонии во корита со трски што се протегаат покрај мочуриштата и езерата.

4. Тие ги прават разделбите

Брадестите ридлинг се познати по тоа што ги прават разделбите меѓу трските. Со фаќање посебна трска со секое стапало, тие можат да се прицврстат во оваа поделена положба за да се спуштат, да стигнат до храна или едноставно да им помогнат да маневрираат околу густите трски.

Исто така види: 22 интересни факти за грозбејкс со гради од роза

Овој став е една од најпрепознатливите особини на Брадестиот Ридлинг и изгледаат ужасно слатко додека го прават тоа!

Брадестиот Ридлинг се дели помеѓу две трскиНивните гнезда во форма на чаша се изградени од мртви трски и лисја од други мочуришни растенија.

Внатрешноста на гнездото ќе биде обложена со мек материјал како што се пердуви, цветни глави, а понекогаш и животински влакна. Гнездата се скриени меѓу густи трски и често под засолна вегетација која обезбедува малку „покрив“.

Машки брадест ридинг

Ако живеете во Северна Америка, можеби не сте слушнале за Брадестиот Ридлинг. Оваа мала птица од мочуриштата има симпатичен и уникатен изглед. Во оваа статија ќе погледнеме неколку забавни факти за брадестите Ридлинг, вклучително и каде во светот можете да ги најдете и како тие напредуваат во нивното специјализирано живеалиште.

Факти за брадести ридлинг

1. Членови на семејството Panuridae

Брадестиот Ридлинг е уникатна птица, толку многу што научниците историски не беа сигурни во кое семејство птици треба да биде член. Беше преместено додека конечно не беше одлучено дека тие едноставно не се тесно поврзани со ниеден жив вид и треба да добијат своја сопствена група!

Исто така види: 15 видови птици кои јадат змии (слики)

Така што тие се моментално единствениот член на Panuridae семејство, а нивното целосно научно име е Panurus biarmicus .

Машки брадест ридинг се држи за семиња

2. Брадестиот Ридлинг има многу прекари

Брадестите Ридлинг се познати и по неколку прекари. Тие обично се нарекуваат „брадести папагалски сметки“ и „брадести цицки“. Поради сличностите во нивниот изглед, порано се сметаше дека овие птици се членови на фамилиите на цицки или папагали.

Иако сега знаеме дека тие не се поврзани со тие други семејства на птици, прекарите остануваат.

3. Брадестиот Ридлинг се експерти за мочуришта

Брадестиот Ридлинг напредува во мочуриштата во близина на слатка вода или соленкава вода. Како таков можете да најдете
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.