15 feitos sobre os gorriños domésticos

15 feitos sobre os gorriños domésticos
Stephen Davis

Táboa de contidos

É probable que viches estes paxariños marróns por todas partes. Desde os comederos do teu xardín, ata o aparcamento do supermercado, ata aniñar nas letras do escaparate fóra dos centros comerciais, os pardais domésticos están por todas partes. De feito, non son só residentes dos Estados Unidos, senón de case todos os outros continentes da terra! Aprendemos algúns datos sobre os gorrións domésticos e o que os fai tan adaptables.

Datos sobre os gorrións domésticos

O gorrión doméstico pode ser de tamaño pequeno, pero é absolutamente gigantesco en termos de poboación e dispersión mundial. O gorrión común, ou Passer domesticus , é adaptable e pode vivir en ambientes urbanos e rurais.

Afondámonos en datos máis divertidos.

1. Os gorrións domésticos son a ave salvaxe máis distribuída do mundo

Os gorrións domésticos pódense atopar en todos os continentes, excepto na Antártida! Isto fai que a especie sexa a especie de aves silvestres máis distribuída no mundo. Aínda que o gorrión común é orixinario da maior parte de Europa, do Mediterráneo e dunha gran parte de Asia, introducíronse intencionadamente ou accidentalmente en América do Norte e do Sur, África e Australia.

2. Os gorrións entraron nos Estados Unidos para combater unha praga

Aínda que agora o gorrión é unha especie moi común que se atopa nos barrios americanos, non existiu aquí ata 1851. As árbores da cidade de Nova York estaban moi infestadas de tilo. eirugas da polillaa principios da década de 1850.

Os pardais domésticos foron importados de Europa e soltados en Brooklyn para axudar a combater estas pragas, xa que os gorrións comen. Funcionou, pero un pouco ben. Os gorrións domésticos liberados en Nova York e noutras zonas multiplicáronse e estendéronse rapidamente, e chegaron a maior parte do país en 50 anos.

O pardal común é unha especie invasora nos Estados Unidos. Convertéronse nun problema tal que son en realidade unha das dúas especies de aves dos Estados Unidos que legalmente está autorizado a atrapar e matar/eutanasiar, a outra é o estorniño europeo.

3. Os gorrións domésticos teñen unha esperanza de vida de 4-5 anos en estado salvaxe e de ata 12 anos en catividade. catividade. Pero algúns chegan a unha vellez madura na natureza. O gorrión máis antigo rexistrado tiña 15 anos e atopouse en Texas.

4. O gorrión común non está relacionado con outros gorriños americanos

Como mencionamos anteriormente, estes gorrións son orixinarios de Europa. Polo tanto, non están relacionados con outros pardais norteamericanos, polo que podes notar a súa forma diferente. Os pardais domésticos adoitan ser "máis grosos" que os pardais autóctonos, cunha cabeza máis grande e redondeada, unha cola máis curta, un peito máis cheo e unha complexión fornida.

5. Os machos e as femias teñen diferentesplumaxe

Os machos reprodutores teñen o pico negro, e negro arredor dos ollos, debaixo do pico e nun “babero” arredondado no peito. O seu ventre e a parte superior da cabeza son grises, coas meixelas brancas e o pescozo castaño e as ás con manchas negras. Os machos que non se reproducen parecen similares pero con algo de amarelo no peteiro e menos negros no peito.

As femias son de cor marrón claro lisa con partes inferiores grisáceas e dorso con raias.

Ver tamén: Son colibrí (que é o torpor?)

6. Os baberos negros máis grandes poden indicar machos máis vellos

Para as aves que viven en grupos, é importante saber quen está máis alto na orde de picoteo. Unha forma sinxela de mostrar esta información evitando pelexas é a través das súas plumas. Os gorriños domésticos machos con manchas negras máis grandes no peito tenden a ser máis vellos e máis dominantes sobre os machos con manchas negras máis pequenas.

7. Os gorrións domésticos considéranse extremadamente sociais

Estas aves gregarias considéranse extremadamente sociais e formarán bandadas con aves de calquera especie. Os niños de gorrións adoitan agruparse con outros gorrións en grandes grupos e alimentaranse con outros gorrións no chan.

Esta especie de ave é tan social que ata podes conseguir que se alimenten do teu gorrión. man.

8. Os gorrións domésticos teñen sinais físicos que usan entre si para indicar o dominio.úsanse entre si para indicar quen é dominante e quen é sumiso. Isto pode incluír mover a cola, agacharse e abrir as ás, levantar completamente as perrucas e inflar todas as plumas e abrir o peteiro.

Os machos son xeralmente dominantes sobre as femias durante os meses de inverno, pero na primavera e no verán as femias. retrocederá e volverase máis asertivo.

Pardal doméstico macho alimentado a man

9. Os gorrións domésticos son omnívoros e comen case calquera cousa

Os gorrións domésticos teñen unha dieta típica de sementes e pequenos insectos, pero tamén se sabe que comen alimentos humanos caídos e alimentos do lixo. Moitas veces veras pasear por restaurantes ao aire libre e patios de cafeterías buscando migas e patacas fritas.

Ver tamén: 15 aves con plumas iridiscentes

A dieta exacta dun gorrión depende principalmente do seu hábitat. Pode incluír cultivos como millo, trigo, avea e sorgo, así como alimentos silvestres como herbas, ambrosía e trigo sarraceno. Comerán felices case calquera semente ofrecida nos comederos de aves como xirasol, milo e millo. Os gorrións domésticos poden atrapar insectos no aire e poden estar preto das luces despois do anoitecer esperando a que se reúnan os bichos.

10. Os gorrións domésticos pasan moito tempo no chan

Estes paxaros gústalles alimentarse no chan, tanto se buscan migallas de alimento humano como sementes silvestres. A diferenza dalgunhas aves que camiñan cando están no chan, os gorrións móvensesaltando.

11. Os gorrións domésticos adoitan tomar baños de po

Un baño de po é un comportamento social do gorrión doméstico que se fai en grupos en zonas poeirentas e secas. Este é un medio para eliminar os parasitos ou outras substancias nocivas da súa plumaxe, plumas ou pel.

Facen os mesmos movementos que farían un baño de auga, só botando sucidade sobre si mesmos. Despois adoita quedar unha pequena abolladura no chan, e poden defender este lugar e evitar que outros pardais o usen.

12. As estruturas feitas polo home son as favoritas para a anidación

Unha adaptación que fixo que estes pardais fosen na casa nos entornos urbanos é que realmente prefiren anidar en estruturas feitas polo home. Aleiros, cornisas do teito, semáforos, cunetas, hórreos, farolas, paxareiras, etc. Non parecen importarlles estar moi preto dos seres humanos e mesmo aniñan nos letreiros fóra dos centros comerciais moi transitados.

Grupo de Pardais

13. Os gorrións domésticos están estreitamente asociados coas persoas e coa actividade humana

Se estás facendo sendeirismo por zonas boscosas remotas ou prados baleiros, é menos probable que te atopes con gorrións. Adoitan gustarlles estar preto da actividade humana en cidades, vilas, granxas e barrios suburbanos.

14. Os pardais domésticos ás veces desprazan a outras aves das caixas niño

Desafortunadamente, estas aves poden ser bastante agresivas se deciden quequeres usar a paxareira do teu xardín, aínda que xa estea alí dentro. Invadirán e expulsarán a paxaros azules, trocelos, andoriñas e outros, empuxándoos da casa e impedindo que volvan entrar.

Ata poden loitar e ferir ao outro paxaro. Esta é unha gran razón pola que son vistos por moitos amantes das aves do xardín traseiro como unha molestia e indesexable. De feito, moita xente odia estes paxaros e con razón.

15. Hai 12 subespecies en todo o mundo

Actualmente hai polo menos 12 subespecies separadas recoñecidas, con lixeiras variacións de tamaño e aparencia en diferentes áreas xeográficas.




Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis é un ávido observador de aves e un entusiasta da natureza. Leva máis de vinte anos estudando o comportamento e o hábitat das aves e ten un interese particular na observación de aves no xardín. Stephen cre que alimentar e observar aves silvestres non só é un pasatempo agradable, senón tamén unha forma importante de conectarse coa natureza e contribuír aos esforzos de conservación. Comparte os seus coñecementos e experiencia a través do seu blog, Bird Feeding and Birding Tips, onde ofrece consellos prácticos sobre como atraer aves ao teu xardín, identificar diferentes especies e crear un ambiente favorable á vida salvaxe. Cando Stephen non observa aves, gústalle facer sendeirismo e acampar en zonas remotas e salvaxes.