Costa Kolibri (Pildid Isased & emased)

Costa Kolibri (Pildid Isased & emased)
Stephen Davis

Ameerikas on 352 kolibri liiki, millest koguni 15 liiki esineb regulaarselt USAs ja Kanadas. 9-10 täiendavat liiki ilmub aeg-ajalt USAs ja neid peetakse hulkuvateks. Käesolevas artiklis vaadeldav liik on Costa kolibri , mis on Lõuna-California ja Baja regulaarne elanik, samuti rändaja USA edelaosa ja Mehhiko vahel. Näitame teile nüüd mõned lähedalt ja isiklikult tehtud pildid sellest hämmastavast liigist ning jagame mõningaid huvitavaid fakte ja teavet. Ilma rohkem aega raiskamata, asume kohe asja juurde!

Tutvuge Costa kolibriga

Sisu peita Costa kolibri ülevaade Välimus Käitumine Levikuala Toitumine Elupaik Paaritumine & Pesitsemine Ränne Kaitse Kuidas seda lindu meelitada Fakte Costa kolibri kohta

Costa Kolibri ülevaade

Costa Kolibri (isane)

Teaduslik nimi: Calypte costae

Kaal: 2-3 g

Need keskmise suurusega kolibrid on kodus nii Sonorani ja Mojave'i kõrbete kuumuses kui ka Baja poolsaare rannikutuulel. Costa kolibrid on teistest liikidest tagasihoidlikumad, kuid neid võib siiski meelitada tagahoovisöötjatele.

Välimus

Costa-kolibrid on "kükitava" välimusega, lühikese kaela ja lühikese sabaga. Nende nokk on samuti veidi lühem kui enamikul teistel liikidel. Costa-kolibrid on kaetud enamasti rohelise ja halli värvusega, kuigi isaseid ja emaseid on lihtne eristada, kui teate, mida otsida.

Mees

Costa Kolibri

Isastel Costa kolibritel on irisev lilla kurgu ja kroon, mis võib näida peaaegu mustana, kui päikesevalgus ei taba sulgi just õigesti. Nende lillad gorget-suled ulatuvad mõlemal pool kurgu, nagu suured lillad vuntsid. Neil on roheline selg, valge rind ja kahvaturohelised küljed. Ebaküpsed isased saavad aeglaselt need lillad suled, mis annab neile laigulise välimuse.välimus, kui lillad suled ükshaaval sisse kasvavad.

Naised

Costa kolibri (emaslind)

Emastel on roheline selg, kahvatu hallikas pea ja põsed ning kahvatu alumine osa. Kui sa saad hea lähivaate, on neil väike valge kulmuriba ja valged laigud sabanurkades. Costa emastel on märgistamata kurgu, mille järgi saad neid eristada mõnest teise liigi emasest, kellel võib olla kurgupunktid.

Käitumine

Costa kolibri huvitav käitumisviis on unikaalne kurameerimine, mida isased sooritavad paaritumisrituaalide ajal emaslinnu jaoks. Siin tulevad mängu need huvitavad pikad näosuled.

Isased lendavad otse vaatleva emase poole, seejärel lendavad paar korda tema ümber, enne kui nad lendavad otse üles ja seejärel sukelduvad alla suure U-kujuliselt, lastes samal ajal kõrgel helisevale tirisemisele. Nad võivad jätkata seda lendu mitu minutit. Kui see ei anna sõnumit edasi, hõljuvad nad emasest vaid sentimeetri kaugusel ja kiikuvad edasi-tagasi,lehvitavad oma näosuled välja, et püüda päikesevalgust, tekitades lillat värvi seina. Vaadake seda allolevast videost.

Isased kaitsevad oma territooriumi ja valivad tavaliselt 3-4 istekohta, mida nad kasutavad sissetungijate otsimiseks. Istekohad on tavaliselt surnud oksad taimedel, nagu raudpuu, akaatsia või palo verde. Costa'd ei ole siiski nii agressiivsed kui teised liigid ja kuigi nad osalevad mõnes "võitluses", on nad sageli suurematele kolibritele allutatud.

Range

Costa's jääb nii aastaringselt teatud kohtadesse kui ka teeb lühirände. Populatsiooni, mis jääb aastaringselt ühte piirkonda, võib leida kauges Lõuna-Californias, Baja Californias (Mehhikos) ja Sonorani kõrbes Arizona edelaosas ja Mehhiko loodeosas.

Rändav populatsioon veedab talve Mehhiko läänerannikul, seejärel rändab kevadel pesitsemiseks Sonorani kõrbesse ja võib liikuda kuni Nevada lõunaosa ja Utah' edelanurga kõrbepiirkondadeni põhja poole.

Vaata ka: 13 lindu, mis algavad I-ga (Pildid ja faktid)

Dieet

Costa kolibrid tarbivad nii lillede nektarit kui ka väikseid lendavaid putukaid. Kõrbes olles on nende lemmikpõõsad chuparosa ja ocotillo. Teised nektarit tootvad taimed, mida nad külastavad, on okkapõõsas, mesikäpp, korallipuu, kõrbelavendel, habemetsa keel ja New Mexico okkapuu.

Elupaik

Costa'd võib leida kolmest peamisest elupaigatüübist: Sonorani kõrbe põõsastik, Mohave kõrbe põõsastik ja California/Mehhiko rannik. Pesitsusajal leidub neid Sonorani ja Mohave kõrbes, kuid kui noorloomad on piisavalt vanad, et ise enda eest hoolitseda, lahkub enamik Costa'd sellest piirkonnast ja pole väga teada, kuhu nad lähevad. Nad võivad liikuda kõrgemal asuvatesse piirkondadesse.

Vaata ka: Kuidas säilitada looduslikku linnusemetsa (3 lihtsat viisi) Costa joob nektarit

Mohave kõrbes veedavad nad oma aega metsades ja põõsastikes, eriti ojade ja allikate lähedal. California rannikul elavad nad salveirohu ja kaparral, Baja poolsaarel võib neid leida kõrbepõõsastest ja lehtmetsadest, kus kasvavad hommikukaktused, kardonkaktused ja elevandipuu.

Paaritumine & pesitsemine

Costa's pesitsusperioodi tippaeg on umbes märtsi keskpaigast aprilli keskpaigani, kuid pesa ehitamine võib alata juba jaanuaris. Isane rajab endale sobiva varjualuse ja toiduallikatega territooriumi ning meelitab emaslooma ligi eespool mainitud paaritusrituaalide abil.

Pesa ehitab emane Costa kolibri, samal ajal kui isane kaitseb oma territooriumi. Umbes 5 päeva jooksul loob ta väikestest lehtedest, koorest, samblikest ja pehmetest taimematerjalidest, mida hoiab kokku ämbliksiidiga, kupatuse kujuline pesa. Pesad asuvad umbes 3-7 meetri kõrgusel maapinnast põõsastes ja puudes, nagu palo verde, cholla, akaatsia ja raudpuu.

Emane Costa on oma pesas

Pesa on just nii suur, et ta saab seal istuda ja inkubeerida oma 2 muna 15-18 päeva, kuni need kooruvad. Kui nad on koorunud, hoolitseb ta poegade eest umbes 3 nädalat, kuni nad pesast lahkuvad. Maiks on enamik pesitsemist lõpetanud.

Migratsioon

Kuigi Costa'd rändavad, leidub neid siiski vaid suhteliselt väikesel alal, nii et neid peetakse "lühiränduriteks". Nad võivad jõuda oma pesitsusaladele detsembri või jaanuari alguses, kuid enamik neist saabub umbes veebruaris. Nii võib pesitsemine alata märtsis ja lõppeda maiks, nii et nad saavad vältida kõrbedaid üliheade suvekuude ajal.

Vähem selge on, kuhu nad suvel rändavad, kuid tõenäoliselt liiguvad nad kõrgemal asuvatesse / jahedama ilmaga piirkondadesse. Siis sügisel suundub osa neist Põhja-Mehhikosse, et seal talvituda.

Säilitamine

Costa's ei ole selle artikli kirjutamise ajal üheski populatsiooni jälgimisnimekirjas. 1968. ja 2015. aasta vahel on toimunud aeglane vähenemine, kuid populatsioon on endiselt umbes 3,4 miljonit. Nende suurimaks ohuks on kõrbepõõsaste elupaiga raadamine linnaarenduse ja loomade karjatamise eesmärgil, samuti kõrbepõlengud.

Kuidas meelitada seda lindu

Anna (vasakul) ja Costa (paremal) jagavad söötjat.

Kui te juhtute elama Costa'i elupaiga lähedal, külastavad nad ka tagahoovis olevaid söötjaid. Kuid nagu me juba mainisime, annavad nad sageli teed suurematele kolibritele. Nii et kui teie õue külastab mitu liiki, võib mitme üksteisest eemal asuva söötja püstitamine aidata Costa'ile rohkem võimalusi pakkuda. Nad valivad sageli "vaikse" söötja, kus on vähem külastajaid.

  • Pange välja kolibrite söötjad suhkru ja vee seguga.
  • Istutage või riputage lilled, nagu penstemon, kõrbemesi, chuparosa, fairy duster ja mis tahes torukujulised värvilised lilled.
  • Pange välja madal linnuvann või kivisammas. Eriti kuumas ja kuivas kliimas, kus Costa's sageli viibib, meelitab neid iga olemasolev veeallikas.

Fakte Costa kolibrite kohta

1. Costa on saanud oma nime prantsuse aadlimehe järgi

Costa't kirjeldas ametlikult esmakordselt Jules Bourcier 1839. aastal. Bourcier otsustas nimetada kimalase oma sõbra Louis Marie Pantaleon Costa, markii de Beauregard'i järgi, kes oli prantsuse riigimees, ajaloolane ja ornitoloog. Costa oli tuntud kimalase eksemplaride koguja.

2. Costad võivad liikuda palju kaugemale kui nende tüüpiline kõrbe elupaik

Costa kolibriid võib aeg-ajalt kohata kaugel väljaspool oma tüüpilist leviala. Neid on nähtud kogu Põhja-Ameerika lääneosas, sealhulgas Vaikse ookeani loodeosas, Alaskal ja Briti Kolumbias.

3. Energia säästmiseks võib Costa minna torpi seisundisse

Ööd võivad kõrbes tegelikult üsna külmaks minna. Energia säästmiseks võivad need kolibrid minna torporisse, mis on talveuni sarnane aeglustunud ainevahetuse seisund. Kui nende normaalne südame löögisagedus on umbes 500-900 lööki minutis, siis torpori ajal suudab Costa südame löögisagedus aeglustuda vaid 50-ni minutis.

Allikad:

  • Allaboutbirds.org
  • Vikipeedia
  • USA metsateenistus



Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis on innukas linnuvaatleja ja loodusehuviline. Ta on lindude käitumist ja elupaiku uurinud üle kahekümne aasta ning ta on eriti huvitatud koduaias linnuvaatlusest. Stephen usub, et metslindude toitmine ja vaatlemine pole mitte ainult meeldiv hobi, vaid ka oluline viis loodusega ühenduse loomiseks ja kaitsetegevusele kaasa aitamiseks. Oma teadmisi ja kogemusi jagab ta oma blogis Lindude toitmise ja linnuvaatluse näpunäiteid, kus annab praktilisi nõuandeid lindude oma õuele meelitamiseks, erinevate liikide määramiseks ja metsloomasõbraliku keskkonna loomiseks. Kui Stephen linnuvaatlust ei tee, naudib ta matkamist ja telkimist kaugetes kõrbes.