22 huvitavat fakti roosirinnalistest kühmnokkadest

22 huvitavat fakti roosirinnalistest kühmnokkadest
Stephen Davis

Ehkki nad jäävad puulatvades nähtamatuks, võib Põhja-Ameerika kevadel ja suvel kuulda roosarindlaste kaunist laulu. Need metsas levinud linnud on silmatorkava välimusega ja on vaatamisväärsed, olgu sa siis amatöör või professionaalne linnuvaatleja. Loe edasi, et nende kohta rohkem teada saada nende 22 fakti roosarindlaste kohta.

22 fakti roosirinnalistest kühmnokkade kohta

1. Isas- ja emaslinnud on eri värvi

Täiskasvanud isastel on valge alumine osa ja tagakeha, mis on kontrastiks nende mustale peale, seljale, tiibadele ja kurgule. Isastel on ka roosa-punased alasiivad. Oma nime on nad saanud oma rinnal oleva ereda punakas-roosa laigu järgi. Emased on seevastu pruunid ja tugevalt triibulised, vilkudes kollakaid alasiibasid.

Vaata ka: Kuidas hoida sipelgad eemal Kolibrite söötjatest (7 nõuannet)

2. Isased roosirinnalised kährikkoerad mollitavad talveks.

Enne rännakut võtavad isased talvise sulestiku, mis sisaldab tumedaid triipe külgedel ja külgedel, pruunikaunist pead ja ülaosa ning triibulisi rümpasid.

3. Roosarinnalised kühmnokkad on monogaamilised.

Kui isane meelitab endale emase, jäävad nad koos isase väljakujunenud territooriumile. Nii isased kui ka emased jagavad võrdselt ka haudumis- ja toitmisülesandeid.

4. Isas- ja emaslinnud ehitavad koos pesi.

Isased ja emased töötavad koos, et valida pesapaik ja ehitada pesa. Pesa ehitamine võib kesta 4-9 päeva hommikust õhtuni. Nad kasutavad erinevaid materjale, sealhulgas oksi, rohtu, umbrohutüvesid, jämedamaid pulkasid, karvu, õlgi, juurikaid ja lagunenud oksi.

5. Roosirindepesad on õhukese ehitusega

Mõnikord on nende pesad nii õhukesed ja nõrgad, et munade piirjooned on läbi selle nähtavad. Arvatakse, et nad kasutavad pesa koos hoidmiseks kahvliga oksa.

6. Roosamunadel on värvilised munad

Munad, mida nad munevad 1 kuni 5 muna pesakonna kohta, on sinisest kahvaturoheliseni, millel on lillakad või punakaspruunid laigud. Munad on umbes 1-tollised ja 0,6 kuni 0,8 tolli laiad, inkubatsiooniperiood kestab 11 kuni 14 päeva.

7. Roosamütsikesed kõlavad nagu metsatukad ja punapead

Need linnud häälitsevad teravalt või roosaga, mis meenutab metsatihase häält. Neil on ka pehme vingumine, mis kõlab nagu ameerika roobli laulu magusam versioon.

8. Isased roosirinnalised kühmnokkad võivad laulda kuni 689 laulu ööpäevas.

Pesitsusperioodil ja oma territooriumi reklaamimisel pingutavad isased oma meloodiliste lauludega eriti palju. Nad laulavad kuni 689 laulu päevas, et kaaslast ligi meelitada.

9. Isased roosirinnalised kühmnokkad laulavad munade inkubeerimise ajal.

Isaslinnud, kelle ülesanne on jagada haudumisülesandeid emaslindudega, laulavad pesa peal istudes oma kuulsat magusalt kõlavat lauluhäält.

10. Põhja-Ameerikas pesitseb roosirinnalised kühmnokk-kärbsenäpud

Nende lindude pesitsuspiirkond on niisked lehtmetsad, leht- ja okasmetsad, poolavatud elupaigad ja võsastikud kogu USA kirdeosas. Sügisel rändavad nad talveks Lõuna- ja Kesk-Ameerikasse.

11. Roosamunakad on tugevad kestvuslendurid

Kuna need linnud peavad rände ajal lendama üle Mehhiko lahe, on nad tugevad lendurid ja suudavad kergesti läbida üle 500 miili ilma vahemaandumiseta. Nad alustavad rännet septembri lõpus või oktoobris ja naasevad pesitsuspaikadesse aprilli lõpus või mai alguses.

12. Roosarinnalised kühmnokkad võivad lennata 50 linnu suurustes parvedes.

Kuigi nad rändavad üksikult või paarikaupa, võib neid linde näha ka umbes 50 linnust koosnevate lahtiste parvedena üle Ameerika lendamas. Mõnikord kuuluvad parvedesse isegi teised liigid.

13. Haugid on peamine roosirindlaste kiskja

Cooper's hawk ja sharp-shinned hawk on kaks peamist kiskjat, kes looduses jahivad roosirindele.

14. Roosirinnalistel on mitmesuguseid pesakonnaröövleid

Need linnud kaitsevad oma pesi agressiivselt ja lärmakalt erinevate pesakiskjate, näiteks sinikaelkirjakute, harilike kährikute ning punaste ja hallide oravate vastu.

15. Roosamütsike on pesitsusperioodil territoriaalne

Nad on pesitsusajal väga agressiivsed linnud, et kaitsta oma pesa röövikute eest. Pesitsevad paarid taluvad rändrahnusid, kui sissetungija nende territooriumile on vaikne.

Siiski on teada, et emaslinnud tõrjuvad teisi paarile lähenevaid emaslinde. Seevastu väljaspool pesitsusperioodi on nad seltskondlikud linnud ja rändavad maadel tosinast või enamast isendist koosnevates rühmades.

Pilt: theSOARnet

16. Roosarinnalistel on kõikehõlmavad loomad.

Need linnud söövad pesitsusajal putukaid ning metsikuid puuvilju ja seemneid, sealhulgas päevalilleseemneid, murakaid ja vaarikaid. Sügisrände ajal jäävad nad peamiselt marjade juurde. Mõnikord toituvad nad, röövides keset õhku putukaid, näiteks mesilasi, liblikaid ja koik.

17. Roosarinnalised on päevased.

Kõige aktiivsemalt tegutsevad nad päeval, kui nad otsivad toiduaineid puude ja põõsaste vahel või püüavad putukaid lennu ajal. Rände ajal lendavad nad aga öösel.

18. Roosarinnalistel on suured nokad

Kuigi nende suured nokad on hästi kavandatud seemnete söömiseks, on see kasulik ka kõva väliskestaga putukate, näiteks sirmide ja suurte rohutirtsude söömisel.

19. Roosirinneseltsidel on ökosüsteemis oluline roll

Tänu oma toitumisharjumustele toetavad need linnud ökosüsteeme, kus nad elavad, levitades seemneid ja kontrollides putukapopulatsioone.

20. Roosarinnalised on head peidikud

Need linnud on inimeste läheduses üsna häbelikud ja neid võib olla looduses raske märgata, isegi vaatamata isaste säravale värvusele. Nad jäävad tavaliselt peidus, laulavad metsade varikatustes. Kui soovite neid oma õues näha, siis pange oma linnusöödasegusse kvaliteetsed mustaõli päevalilleseemned.

Vaata ka: Kas röövlid söövad linnusöödast?

21. Roosamütsike on müügilõksu pandud

Nende kauni hääle ja ainulaadse välimuse tõttu püütakse ja müüakse neid lindusid sageli puurilindudena nende talvituspiirkonnas Kesk- ja Lõuna-Ameerikas.

22. Roosarinnalist käopõllu peetakse tavaliselt ekslikult mustapealiseks käopõlluks.

Kuigi isase täiskasvanud isaslinnu sulestik on eristamatu, võib emaste ja esmakordselt langevate isaste värvus sarnaneda emase mustpea-loorkulliga. Ka nende laul on sarnane.

Kokkuvõte

Kevad- ja suvekuud Põhja-Ameerikas veetvad rändlinnud on silmatorkavad linnud ja tuntud oma ilusa laulmise poolest.

Sõltuvalt sellest, kus te elate, võite neid häbelikke rändlinde näha looduses. Te võite näha isast, kes laulab okstelt, pesa ehitades või mune inkubeerides. Me näeme varakevadel sageli roosirindlasi meie söötjate juures, kui nad rändavad.




Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis on innukas linnuvaatleja ja loodusehuviline. Ta on lindude käitumist ja elupaiku uurinud üle kahekümne aasta ning ta on eriti huvitatud koduaias linnuvaatlusest. Stephen usub, et metslindude toitmine ja vaatlemine pole mitte ainult meeldiv hobi, vaid ka oluline viis loodusega ühenduse loomiseks ja kaitsetegevusele kaasa aitamiseks. Oma teadmisi ja kogemusi jagab ta oma blogis Lindude toitmise ja linnuvaatluse näpunäiteid, kus annab praktilisi nõuandeid lindude oma õuele meelitamiseks, erinevate liikide määramiseks ja metsloomasõbraliku keskkonna loomiseks. Kui Stephen linnuvaatlust ei tee, naudib ta matkamist ja telkimist kaugetes kõrbes.