18 tüüpi mustad linnud (koos fotodega)

18 tüüpi mustad linnud (koos fotodega)
Stephen Davis

Võib olla lihtne mööda vaadata lindudest, kellel ei ole erksavärvilisi sulgi. Tegelikult teevad seda paljud inimesed, sest nad eeldavad, et nendel tuhmilt värvitud lindudel on vähe pakkuda. Kuid erinevate mustade lindude hulgas on palju intelligentsust, kavalust ja unikaalseid omadusi.

Paljud mustad linnud on ökosüsteemide jaoks olulised kogu Põhja-Ameerikas. Kõrbetes, metsades ja põllumajandusmaadel täidavad mustad linnud oma eesmärki, olgu selleks siis häirivate putukate tõrjumine või teedel hukkunute korjamine. Nende elu ei pruugi olla glamuurne, kuid nad on olulised.

18 tüüpi mustad linnud

Loe edasi kaheksateistkümne Põhja-Ameerikas elava tumedasulgelise sõbra liigi kohta.

1. Ameerika vares

Pildi autor on Jack Bulmer Pixabay'st

Teaduslik nimi: Corvus brachyrhynchos

Pikkus: 17.5 in

Kaal: 1 nael

Tiivaulatus: 39 in

Põhja-Ameerika üks levinumaid linde, ameerika vares on inspireerinud lugusid, raamatuid ja isegi filme. Need kõike söövad linnud on nii suured kui ka intelligentsed. Mõned kasutavad toidu või vee hankimiseks tööriistu. Ameerika varesed kohanevad hästi inimese infrastruktuuri ja arenguga; mõned neist on taltsutatud ja osaliselt kodustatud.

Isased ja emased ameerika varesed näevad välja identsed. Nad on koostöövalmis vanemad, kes teevad koostööd, et oma poegi toita. Nende toit koosneb kõigest alates puuviljadest ja seemnetest kuni kala, koeratoidu või prügikastini. Paarunud varesepaarid pesitsevad sageli aasta-aastalt korduvalt samas kohas.

2. Euroopa tähnik

Pilt: pixabay.com

Teaduslik nimi: Sturnus vulgaris

Pikkus: 8.5 in

Kaal: 2,9 oz

Tiivaulatus: 16 in

Algselt Ameerika Ühendriikides mitte pärismaine, vaid Euroopa-tähega asustas selle 1800. aastate lõpus mees, kes soovis, et New Yorgi Central Parkis oleksid kõik Shakespeare'i näidendites mainitud linnud. Ta ei osanud oodata, et Euroopa-tähega levib kiiresti üle kogu Põhja-Ameerika. Neid on näha kogu Mehhikos ja kuni Kanada tundrani põhjas.

Tähtlindudel on irisevad mustad suled, mida läbivad kollakasvalged täpid. Isased avaldavad paaritumise ajal emastele lindudele muljet, tantsides väljasirutatud tiibadega. Nad rändavad rühmades ja moodustavad tihedaid parvi, et põgeneda kiskjate, näiteks haukade eest.

3. Tavaline kährikkoeras

Raven

Teaduslik nimi: Corvus corax

Pikkus: 24 in

Kaal: 2.6 lb

Tiivaulatus: 53 sisse

Mehhikos, Ameerika Ühendriikides lääne pool Kaljumägedest ja peaaegu kogu Kanadas elutsev rähn on sarnane varesele, kuid suurem. Ka nende tiivad on kitsamad, mis võimaldab neil liugelda õhutaskutes kauem kui varestel.

Kährikud on väga intelligentsed. Nad võivad olla poolkodustatud, neid võib aeg-ajalt õpetada matkima inimese kõnet ja on teada, et nad kasutavad looduses tööriistu, et pääseda toidu või vee juurde. Mõned neist paarituvad kogu eluks ja vanemad töötavad koos, et toita noori. Nad on kõikjal sööjad, kes toituvad kõigest, alates prügist kuni väikeste imetajate või marjadeni.

4. Pruunpealine lehmalind

Pilt: Patricia Pierce / flickr / CC BY 2.0

Teaduslik nimi: Molothrus ater

Pikkus: 7.5 in

Kaal: 1,5 oz

Tiivaulatus: 12 in

Pruunpea-loorkulli leidub suvel kogu Põhja-Ameerikas ja jääb kogu aastaks idaranniku ja Pärsia lahe ranniku osariikidesse. Need kõikjal elavad linnud kogunevad suurtes, lärmakates rühmades väljaspool inimasulaid. Isased ei ole üle võlgu, kui kasutavad kaubanduskeskusi oma paaritumisnäituste taustaks!

Emane pruunpea lehmapea ei kasvata oma tibusid. Selle asemel tegutsevad nad " pesaparasiitidena". Pärast paaritumist muneb emaslind salaja teise linnu järelevalveta pesasse. Lõpuks kasvatab lapsendajaema, kes on tavaliselt väiksem kui laps, lehmapea tibu nagu enda oma.

5. Punatiibuline musträhn

Teaduslik nimi: Agelaius phoeniceus

Pikkus: 8.75 in

Kaal: 1,8 oz

Tiivaulatus: 13 in

Kogu Põhja-Ameerikas kõige levinum musträhn on saanud oma nime isase sulgede järgi. Kogu tema keha, sealhulgas nokk ja silmad, on mustad, välja arvatud väike laik tiibade ülemistel katvasulgedel. See osa on erksa oranži-punase värvusega. Emased on pruunid ja triibulised.

Need linnud on teadaolevalt järeleandmatud lauljad ja neid võib kuulda suurtes mitmeliigilistes rühmades, kuhu kuuluvad ka lehmalinnud, kährikud või muud musträhnid. Nad külastavad sageli soid ja soid ning on tuntud roostike ja pilliroo külge klammerdumise poolest.

Isane bobolink

Teaduslik nimi: Dolichonyx oryzivorus

Pikkus: 7 in

Kaal: 1,5 oz

Tiivaulatus: 11.5 in

Bobolink on tavaline kõikjal Ameerika Ühendriikides leviv pruunikas, valge ja must lind, kes on tihedalt seotud musträstaste ja lehmlindudega. Nii isased kui ka emased on pruunid ja nende tiivad on tumedat värvi, kuni pesitsusperioodini, mil isane sulab tumedate mustade sulgedega.

Märtsist augustini on isasbobolinkil täiesti must alumine kõht ja nägu. Tema nokk on kreemikas ning tiivad ja selg on valge ja musta segu.

Bobolinke võib märgata kesa põldudel, preeriates ja hästi niisutatud niitudel. Nad eelistavad viibida koos teiste omasugustega ja liiguvad rühmades.

7. Mustnokk-kirjur

Pilt: Tom Koerner/ USFWS Mountain-Prairie

Teaduslik nimi: Pica hudsonia

Pikkus: 19 in

Kaal: 6 oz

Tiivaulatus: 25 in

Mustnokk-varesed on pikkade sinimustade sabadega uimastavad linnud. Nende dramaatiline värvus aitab neil teistest lindudest eristuda. Nad on seltskondlikud ja naudivad koos reisimist.

Intelligentne ja uudishimulik, mustnokk-vares on valjuhäälne ja väga suhtlemisaldis. Ta elab tavaliselt põhjapoolsetel Kaljumägedel ja tasandikel kuni Kanadani. Ta on tuntud kui aiapostide ääres istuv ja söödaplatsidel ja põldudel laveeriv lind. Ta sööb ka maanteel hukkunud loomi.

8. Harilik kährikkoeras

Pilt: Claudia Durand

Teaduslik nimi: Quiscalus quiscula

Pikkus: 12 in

Kaal: 4 oz

Tiivaulatus: 17 in

Need linnud on väga hästi kohanenud inimtekkelise infrastruktuuri ja arenguga. Nad on kõikjal sööjad ja eelistavad maapinnal seemneid, putukaid või muid selgrootuid loomi otsida. Nende kohvikuks võib olla igasugune rohumaa, sealhulgas muru ja põllud. Nad on teadaolevalt olnud kahjuriks linnusöödalde juures.

Isaste paaritumisnäidud on valjud ja vastik. Nad on ka suuremad kui enamik teisi Põhja-Ameerika mustlinde. USAs elab veel kaks liiki, paadisaba- ja suursaba-grakle. Nad on samuti kõik mustad, kusjuures peamine erinevus on nende saba suurus.

9. Must Swift

Teaduslik nimi: Cypseloides niger

Pikkus: 7.25 in

Kaal: 1,6 oz

Tiivaulatus: 18 in

Tegemist on suurima luigega, mis elab Ameerika Ühendriikide läänerannikul, Kanadas ja Mehhikos ning väikeses taskukohas Kallimägedes. Kogu ulatuses tumedad, nii isased kui emased mustluiged otsivad keeruliste lennumanöövritega putukaid ja ämblikke.

Vaata ka: 20 huvitavat fakti pöialpoiste kohta

Must-toonekurged kasutavad pesade tegemiseks niiskeid alasid, näiteks kaljusid mererannikul või kaljusid juga taga. Nad söövad ainult lennates ja neid võib näha peamiselt hommikuti või õhtuti.

10. Must Phoebe

Must Phoebe

Teaduslik nimi: Sayornis nigricans

Pikkus: 7 in

Kaal: 0,7 oz

Tiivaulatus: 11 in

Must-toonekurg eelistab Põhja-Ameerika lääneosa rannikualasid, eriti Californiat ja Mehhikot. Need väikesed kärbeslinnud loovad pesi mudast, mille nad kinnitavad mis tahes vertikaalsele konstruktsioonile, olgu selleks siis looduslikult olemasolevad kaljud või hiljuti ehitatud sillad või isegi müürid.

Nii isased kui ka emased on mustad, valge aluspõhjaga. Kuigi nad otsivad putukaid, armastavad nad vabas õhus istuda. Nad istuvad teadaolevalt isegi ojade keskel olevatel kividel. Kui elate edelas või Kalifornia rannikul, võite kuulda nende õhukest, vilistavat hüüdu aastaringselt.

11. Phainopepla

Isane Phainopepla

Teaduslik nimi: Phainopepla nitens

Pikkus: 7,75 in

Kaal: 0,84 oz

Tiivaulatus: 11 in

Phainopepla on tavaline lind Ameerika Ühendriikide edelaosas, kes elab lääne poolsaarel kuni Baja poolsaareni ja California rannikuni. Isased on tumedamustad kui emased, kes rahulduvad hämarahalli värvusega.

Vaata ka: 15 fakti gouldipeenra kohta (koos piltidega)

Mõlemal sugupoolel on koonud, kuigi isaslindudel on oluliselt pikemad kui emaslindudel. Kui isaslind lendab, võib näha ainulaadset valget laiku tiibade kõige välimisel osal.

Phainopeplased on marjasööjad ja koonduvad metsadesse või madalatele aladele, eriti sinna, kus on püsivalt palju müstlit.

12. Groove-billed Ani

Soonekure Ani (Groove-billed Ani)

Teaduslik nimi: Crotophaga sulcirostris

Pikkus: 13.5 in

Kaal: 3 oz

Tiivaulatus: 17 in

Puuraugulinnud külastavad Ameerika edelaosa, Lõuna-Texase ja Pärsia lahe rannikut peamiselt suvekuudel. Need suure nokaga mustad linnud on sugulased kägu. Nad näevad sageli väga pehmed või veidi ebakorrektsed välja, nagu oleksid nende suled korralikult hooldamata.

Nöörisaba anidel on kombeks end päevitada, avades veidi oma tiivad ja heites need üle puuoksa, millel nad istuvad. Samuti lonkavad nad tihedates võsastikes ringi, õõtsutades oma tiibu hoogsalt. See võib tunduda naeruväärne, kuid nad teevad seda selleks, et pesta välja väikesed saakloomad, nagu sisalikud ja putukad.

13. Ameerika punapõder

pilt: Andy Reago & Chrissy McClarren

Teaduslik nimi: Setophaga ruticilla

Pikkus: 5.25 in

Kaal: 0,29 oz

Tiivaulatus: 7,75 in

Üks värvikirevamaid musti linde meie nimekirjas, ameerika punatäpp segab valgeid ja oranže laike mustade sulgedega peas, rinnal ja seljal. Isastel ameerika punatäppidel on särav oranž ja must saba ning mustad tiivad koos dramaatiliste oranžide triipudega.

Saagi püüdmiseks lehvitab lind oma sabaga ja tiibadega, et hirmutada saakloom põgenema. Kui putukas seda teeb, kasutab lind oma kiireid reflekse, et teda kinni püüda.

Otsige pesitsevaid ameerika punajalgseid enamikus Ameerika Ühendriikide idaosas. Nad rändavad kuni Utah' lääneosa ja peatuvad vahetult enne Vaikse ookeani loodeosa ja läänerannikut.

14. Ameerika tutt

Ameerika tutt

Teaduslik nimi: Fulica americana

Pikkus: 15,5-16,9 in

Kaal: 21.2-24.7

Tiivaulatus: 23 - 25 in

Ameerika tuttidel on ümmargune "kana moodi" keha, mis koosneb täielikult mustadest sulgedest. Nende tumepunane silm peaaegu sulandub nende sulestikuga, kuid nende valge nokk paistab silma. Tuttidel ei ole pardid ja neil ei ole võrkjad jalad. Selle asemel on neil pikad, lohvilised varbad, mis aitavad neil ujuda ja kõndida veekogu ääres veetaimestiku ümber.

Neid kukke võib leida tiikide, järvede, soode ja muude mageveekogude ümbruses. Pesitsemiseks eelistavad nad taimestikuga kaetud kaldajoont, mille servas on madalat vett, kus nad saavad kahlata.

15. Pronksitud lehmapiiga

Pronksitud lehmavana

Teaduslik nimi : Molothrus aeneus

Pikkus : 7.9 in

Kaal : 2.3-2.6 oz

Wingspan : 13 in

See tume lehmalind on saanud oma nime kergelt pronksise läike järgi, mida võib päikesevalguses tema sulestikul näha. Emased on pruunid, kuid mõlemal sugupoolel on iseloomulikud punased silmad. Nii nagu nende sugulased pruunpea-lehmalind, on ka nad tuntud kui munevad oma munad teiste lindude pesadesse.

Pronkslehmalind on palju harvemini levinud, sisenedes USAsse ainult lõunapiiri ääres sellistes kohtades nagu Texas, Arizona ja Louisiana. Neid võib leida aastaringselt kogu Mehhikos ja Kesk-Ameerikas.

16. Brewer's Blackbird

Brewers Blackbird, 3 isast ja 1 emaslind. Pilt: Alan Schmierer

Teaduslik nimi : Euphagus cyanocephalus

Pikkus : 7.9-9.8 in

Kaal : 1.8-3.0 oz

Wingspan : 14.6 in

Neid USA lääneosa tavalisi linde võib sageli kohata kas maapinnal jalutamas ja toitu otsimas või puudel või elektriliinidel istumas. Isased on väga tumedad ja tunduvad sageli mustad, kuid eredas päikesevalguses võib näha helendavat sinist, lillat ja rohelist.

Need musträhnid on väga sotsiaalsed ja neid võib sageli näha väikestes rühmades ning nad pesitsevad kolooniates, mis koosnevad 100 või enama lindude hulgast. Nende värvuse ja heledate silmade tõttu aetakse neid sageli segi kährikutega ja nad segunevad sageli kährikute parvedega.

17. Mustjas kesik

mustkiskja

Teaduslik nimi: Coragyps atratus

Pikkus: 23,6-26,8 in

Kaal: 56,4-77,6 oz

Tiivaulatus: 53,9-59,1 in

Mustad salakotkad võib kohata USA idaosas kuni Lõuna-Ameerikani. Nad on üleni mustad ja nende tiivaotsade alumisel küljel on heledam hall. Paljudes kohtades võib neid kohata kõrvuti kalkunikuradadega. Tegelikult ei ole mustadel salakotkastel nii hea haistmismeel kui kalkunikuradadel ja nad järgnevad neile sageli, et leida maanteel hukkunuid ja muid korjuseid.

Mustad rabakotkad on tavaliselt tuntud kui neist kahest tüübist agressiivsemad ja on isegi teada, et nad võtavad aeg-ajalt elusat saaki.

18. Must-toonekure

Pilt: Becky Matsubara

Teaduslik nimi : Haematopus bachmani

Pikkus : 16.5-18.5 in

Kaal : 17.6 - 24.7 oz

Must-toonekure võib kohata piki Vaikse ookeani kivistunud rannikut. Nende paks punane nokk ja kollane silm koos punase rõngaga paistavad silma mustast peast ja tumedast kehast. Arvatakse, et selle tumedam keha sulgemine võib olla kohanemine, et paremini sulanduda Põhja-Ameerika läänerannikul leiduvate tumedate kaljudega.

Must-toonekure pesitsevad tavaliselt saartel, kasutades kaldal olevaid kive, et teha kausikujuline pesa, klõpsates nokaga kive, et ehitada õige kuju.




Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis on innukas linnuvaatleja ja loodusehuviline. Ta on lindude käitumist ja elupaiku uurinud üle kahekümne aasta ning ta on eriti huvitatud koduaias linnuvaatlusest. Stephen usub, et metslindude toitmine ja vaatlemine pole mitte ainult meeldiv hobi, vaid ka oluline viis loodusega ühenduse loomiseks ja kaitsetegevusele kaasa aitamiseks. Oma teadmisi ja kogemusi jagab ta oma blogis Lindude toitmise ja linnuvaatluse näpunäiteid, kus annab praktilisi nõuandeid lindude oma õuele meelitamiseks, erinevate liikide määramiseks ja metsloomasõbraliku keskkonna loomiseks. Kui Stephen linnuvaatlust ei tee, naudib ta matkamist ja telkimist kaugetes kõrbes.