13 fakti Vermilion Flycatchersi kohta (fotod)

13 fakti Vermilion Flycatchersi kohta (fotod)
Stephen Davis

Vermilion kärbsepüüdjad on ühed ainsad kärbsepüüdjate perekonna liikmed, kellel on eredavärvilised suled. Need silmatorkavad laululinnud on territoriaalsed, musikaalsed ja hirmutavad oma putukasaaki. Nad on levinud kogu Ameerika edelaosas ja neid on lihtne märgata istikutel, kus nad ootavad oma järgmist sööki. Selles artiklis vaatleme 13 fakti vermilion kärbsepüüdjate kohta.

13 fakti Vermilion Flycatchersi kohta

1. Isased ja emased näevad väga erinevad välja.

Nagu paljudel laululindudel, on isas- ja emaslindudel eri värvi suled. Seda omadust nimetatakse sugudimorfismiks. Isaslinnud peavad olema võimalikult heledad, et avaldada paaritumislennu ajal emaslinnule muljet.

Isase pea ja esiosa on erkpunane, selg, tiivad ja saba on söehallid. Isasel on must mask, nokk, silm ja jalg. Emastel on sarnane söe värvus tiibadel, seljal, sabal ja peas, kuid neil on valge rind ja helepruun alumine osa.

Vermilion Flycatcher täiskasvanud võrdlus

2. Nad on pärit Ameerika Ühendriikide edelaosas, Mehhikos ja Kesk-Ameerikas.

See rubiinpunase värvusega pärl paistab silma edelas, Mehhikos ja Kesk-Ameerikas asuvate kanjonite ja madalate maastike taustal. Mõned neist veedavad talve Pärsia lahe rannikul. Nad kohanevad mitmesuguste keskkonnatingimustega, sealhulgas põllumaade, troopiliste madalike ja kõrbetega. Nende elupaigavalikut ühendab see, et nad eelistavad avatud maastikke, kus leidub aeg-ajalt puid.

3. Nad istuvad ja jahivad putukaid.

Nagu väikesed röövlinnud, istuvad nad aiapostil, puuoksal või võsahunnikul, kus nad jälgivad, kas nad leiavad putukaid, mida küttida. Kui nad näevad oma saagi, hüppavad nad välja ja haaravad selle, pöörduvad sageli kohe tagasi oma alguspunktis asuvale istmele.

Nad ei külasta regulaarselt linnusöödikuid, kuid võite neid oma õue meelitada, pakkudes veesüsteemi või kohalikku taimestikku. Kui teil on õitsvad lilled või muud taimed, mis meelitavad putukaid, võib teil olla rohkem õnne nende lindude meelitamiseks.

4. Nende perekonnanimi tähendab ladina keeles "tulepeaga".

Loodusuurijad, kes andsid vermillion flycatcherile teadusliku nime ( Pyrocephalus rubinus ) keskendusid isaste erkpunase peavärvusega. Ladinakeelne nimi tähendab tõlkes "tulepeaga rubiin". Nende erkpunane peaharjas, kui see on ülespuhutud, võib tõesti meenutada leeki muidu rohelises ümbruses.

Nende ingliskeelne nimi kirjeldab ka nende värvi. Sõna vermiljon on ajalooliselt kasutatud teatava pigmendi kirjeldamiseks, mis on valmistatud punakasoranžist mineraalist kinaverist. Tänapäeval seostatakse sõna vermiljon sageli lihtsalt punase värviga.

Vermilion Flycatcher pesas

5. Paaritunud paar töötab koos, et toita ja kasvatada tibusid.

Nii isased kui ka emased osalevad pesitsemisel. Pärast seda, kui emane on valinud endale sobivaima pesakoha, kogub ta pesamaterjali ja ehitab pesa oma poegadele. Samal ajal kui emane haudub mune, toob tema paariline talle putukaid.

Pärast poegade koorumist toidavad mõlemad vanemad pesapoegi. Mõnes piirkonnas võib neil olla ühe suve jooksul kaks pesakonda, nad ehitavad pesa, hauduvad munad ja kasvatavad pojad veidi rohkem kui kuu aja jooksul.

6. Isasloomadel on erkpunane koonus.

Isaslindu on kergem ära tunda kui emaslindu. Isaslinnud paistavad edelamaade võsastunud maastikul silma oma erkpunase sulestiku tõttu. Nende punane koonus tõuseb üles, kui nad kaitsevad oma territooriumi, ja jääb sageli lamama, kui nad on lõdvestunud või ei ole ohustatud.

7. Mõned populatsioonid talvituvad Pärsia lahe rannikul.

Kui enamik liblikapääsukesi lendab talvel lõunasse, Mehhikosse ja Kesk-Ameerikasse, siis üks valitud populatsioon veedab talve Ameerika Ühendriikide lahe rannikul.

Vaata ka: 12 fakti Wilsoni paradiisilinnu kohta

Kõige tõenäolisemalt näete ühte lindu korraga. Nad ei moodusta paarilisi paare enne kevadet, kui nad on tagasi oma soojasuvisel territooriumil. Sellest hoolimata on mõnikord täheldatud, et talvel jahivad ja ööbivad koos isasparved.

Vermilion Flycatcher (isane)

8. Isased laulavad ja lendavad, et avaldada muljet potentsiaalsetele paaridele.

Isased kasutavad oma erkpunaseid sulgi, et püüda lähedalasuvate emaste silmade tähelepanu. Pärast oma territooriumi hõivamist, mida nad kaitsevad oma vöö ja sabaga, hakkavad nad kõrgelt taevas akrobaatiliselt lendama.

Nende rituaal emaslindude meelitamiseks võib ulatuda kuni 100 meetri kõrgusele õhus! Selle paarumistantsu ajal säutsuvad nad kiiresti, lehvitavad tiibadega ja liuglevad. Kui nad leiavad potentsiaalse paarilise, teeb ta talle ringkäigu oma territooriumi parimate pesapaikade vahel.

9. Nad köhivad välja putukate osad, mida nad ei suuda seedida.

Enamikul putukatel, eriti neil, mida liblikapüüdjad armastavad süüa, on paks väliskest, mis on valmistatud valgust nimega kitiin.

Kitiini on raske seedida, mistõttu need linnud säästavad energiat ja aega, köhides oma toidust välja kitiinitükke. See on sarnane sellega, kuidas öökull köhib välja pelletid koos oma saagi luudega - nende seedimiseks kulub lihtsalt liiga palju energiat.

Pärast üleliigsest kitiinist vabanemist on nad nüüd vabad, et taas jahti pidada ja leida toitvamaid toiduallikaid.

10. Nad peksavad oma saaki enne selle söömist.

Vermilion kärbsepüüdjatel ei ole võimsaid konksudega nokki nagu röövlindudel, mistõttu nad ei saa oma saaki väikesteks tükkideks lõhkuda. Nad murravad oma saagi pehmemateks tükkideks, lüües seda vastu kivi, oksa või aiapostit. See aitab lõhkuda osa kitiinist ja pulbriseerib putuka, nii et seda on lihtsam seedida.

Vaata ka: Parimad suure mahutavusega linnusöötjad (8 valikut)

Mesilaste puhul aitab see ka eemaldada või eemaldada nõela, et see ei teeks linnule pärast söömist haiget.

Vermilion kärbsenäpp

11. Saate neid nende levialas hõlpsasti märgata.

Vermiilion Flycatchers õitseb Edela-Ameerikas, Kesk-Ameerikas ja Mehhikos. Nende toiduallikad on rikkalikud ja neid ei häiri kergesti temperatuuri või sademete muutused.

Kuigi inimareng võib tulevikus ohustada nende populatsiooni, ei ole nad praegu keskkonnavaatluse all ega ole ohustatud.

12. Emased peidavad oma pesad röövloomade eest.

Laululinnud on vastuvõtlikud paljude erinevate loomade röövimisele: maod, pesukarud, oravad ja isegi teised linnud. Pesitsusaeg on üks kõige haavatavamaid perioode lindude elus. Emane hoiab oma tibusid turvaliselt, varjates oma pesa samblike abil.

Pesa on tavaliselt väike rohtudest, okstest ja pehmest udusulgedest tehtud tass. Ta punub selle kokku ämblikuvõrkudega. Tema viimistluseks on pesa välisküljel ümber pesa paiknevad samblikutükid. Need muudavad pesa nagu puu pikendust.

13. Nende lemmikpesitsusalad on ojade ääres.

Ojad on suurepärased kohad poegade kasvatamiseks, sest magevee lähedal on rohkesti putukaid. Isaslinnul ei ole vaja kaugele lennata, et haarata lõunasöök ja tuua see tagasi oma paarilisele ja munadele, mida ta haudub. Kui tibud kooruvad ja mõlemad vanemad jahivad toitu, saavad nad teha rohkem reise, sest pesa on lähedal.

Kuivades maastikes tagavad ojad regulaarse veevarustuse. Ojade ümber kasvab rohkem taimi, mis suurendab pesade ja uute poegade peidupaikade arvu.




Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis on innukas linnuvaatleja ja loodusehuviline. Ta on lindude käitumist ja elupaiku uurinud üle kahekümne aasta ning ta on eriti huvitatud koduaias linnuvaatlusest. Stephen usub, et metslindude toitmine ja vaatlemine pole mitte ainult meeldiv hobi, vaid ka oluline viis loodusega ühenduse loomiseks ja kaitsetegevusele kaasa aitamiseks. Oma teadmisi ja kogemusi jagab ta oma blogis Lindude toitmise ja linnuvaatluse näpunäiteid, kus annab praktilisi nõuandeid lindude oma õuele meelitamiseks, erinevate liikide määramiseks ja metsloomasõbraliku keskkonna loomiseks. Kui Stephen linnuvaatlust ei tee, naudib ta matkamist ja telkimist kaugetes kõrbes.