20 εκπληκτικά γεγονότα για τις κουκουβάγιες με τα μεγάλα κέρατα

20 εκπληκτικά γεγονότα για τις κουκουβάγιες με τα μεγάλα κέρατα
Stephen Davis

Πίνακας περιεχομένων

Η κουκουβάγια είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές κουκουβάγιες της Βόρειας Αμερικής. Είναι επίσης ένα από τα αγαπημένα μας είδη, γι' αυτό και είναι το θέμα αυτού του άρθρου. Συνεχίστε λοιπόν να διαβάζετε για 20 ωραία και ενδιαφέροντα στοιχεία για τις κουκουβάγιες.

Μπορούν να βρεθούν σε ένα τεράστιο εύρος περιβαλλόντων και τοποθεσιών, και μπορούν να αλλάξουν ελαφρώς το χρωματισμό και το μέγεθός τους ανάλογα με το πού βρίσκονται. Όπου κι αν βρίσκονται, οι άνθρωποι αναγνωρίζουν τα τεράστια κίτρινα μάτια τους και τα "κέρατα" που προεξέχουν από το πρόσωπό τους. Ονομάζονται επίσης "κουκουβάγια τίγρης" για το γραμμωτό τους σχέδιο και το άγριο κυνήγι, καθώς και "κουκουβάγια χουρτούνα" για τις χαρακτηριστικές φωνές τους.

Ας ψάξουμε μερικά ακόμη στοιχεία για τη Μεγάλη Κέρατο Κουκουβάγια..

20 ενδιαφέροντα γεγονότα για τις κουκουβάγιες

1. Οι κουκουβάγιες βρίσκονται σε όλο το ανατολικό ημισφαίριο

Μπορούν να βρεθούν όλο το χρόνο σε όλη τη Βόρεια Αμερική, καθώς και σε μεγάλα τμήματα της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Οι κουκουβάγιες έχουν την εκπληκτική ικανότητα να προσαρμόζονται σε τόσα διαφορετικά περιβάλλοντα, από ερήμους και προάστια μέχρι παγωμένα βόρεια δάση. Έχουν το μεγαλύτερο εύρος εξάπλωσης από κάθε άλλη αμερικανική κουκουβάγια.

2. Οι κουκουβάγιες δεν έχουν όλες το ίδιο χρώμα

Χλωμό χρώμα θηλυκής κουκουβάγιας (Εικόνα: lintow

Ο χρωματισμός των κουκουβάγιας αλλάζει από περιοχή σε περιοχή και σχετίζεται με τη μέση υγρασία της περιοχής. Οι κουκουβάγιες με τον πιο σκούρο χρωματισμό εμφανίζονται στον βορειοδυτικό Ειρηνικό και κατά μήκος της ατλαντικής πλευράς του Καναδά, ενώ πολύ πιο ανοιχτόχρωμες κουκουβάγιες εμφανίζονται σε μέρη όπως οι νοτιοδυτικές έρημοι ή τα υποαρκτικά λιβάδια. Οι πιο ανοιχτόχρωμες κουκουβάγιες, οι οποίες μπορεί να φαίνονται σχεδόν λευκές, είναιβρέθηκε στον υποαρκτικό Καναδά.

3. Οι κουκουβάγιες δεν έχουν όλες το ίδιο μέγεθος

Το μέγεθος των κουκουβάγιας μπορεί επίσης να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, με τη μεγαλύτερη να βρίσκεται στην Αλάσκα, ενώ η μικρότερη στη Μπάχα Καλιφόρνια και στη χερσόνησο Γιουκατάν. Το μήκος των ενηλίκων κυμαίνεται από 17-25 ίντσες με άνοιγμα φτερών 3 - 5 πόδια.

4. Οι κουκουβάγιες δεν μεταναστεύουν

Η πλειονότητα των κουκουβάγιας δεν μεταναστεύει, αλλά είναι κάτοικοι του τόπου τους όλο το χρόνο.

Εικόνα: usfwsmtnprairie

Αν και δεν μεταναστεύουν, έχει καταγραφεί ότι περιστασιακά κουκουβάγιες από το Σασκάτσουαν και την Αλμπέρτα του Καναδά μετακινούνται νότια σε μια "εισβολή" στη Μινεσότα, τη Νεμπράσκα, το Κάνσας, την Αϊόβα και τις Ντακότα. Πιστεύεται ότι αυτό συμβαίνει σε χρόνια όπου υπάρχει ύφεση στον πληθυσμό του λαγού και οι κουκουβάγιες μετακινούνται νότια για να βρουν μια πιο σταθερή πηγή τροφής.

5. Οι κουκουβάγιες έχουν ποικίλη διατροφή

Εικόνα: skeeze

Οι κουκουβάγιες έχουν μια από τις πιο ποικίλες δίαιτες από κάθε άλλη κουκουβάγια της Βόρειας Αμερικής. Στις περισσότερες περιοχές η διατροφή τους αποτελείται κατά 90% από θηλαστικά (κουνέλια, τρωκτικά, ποντίκια και άλλα τρωκτικά) και κατά 10% από πουλιά (τα αγαπημένα τους είναι τα κοτσύφια και άλλα υδρόβια πουλιά όπως οι πάπιες). Σπανιότερα τρώνε επίσης έντομα, ερπετά και αμφίβια.

6. Οι κουκουβάγιες δεν έχουν κέρατα

Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτών των κουκουβάγιας είναι τα "κέρατα" που προεξέχουν και στις δύο πλευρές του κεφαλιού τους. Αυτά είναι απλά τούφες φτερών που ονομάζονται πλουμικέρατα. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να τα μπερδέψουν με αυτιά, αλλά τα αυτιά των κουκουβάγιας βρίσκονται και στις δύο πλευρές του κεφαλιού τους κάτω από τα φτερά τους. Δεν είναι γνωστό ποιον σκοπό εξυπηρετούν αυτά τα "κέρατα", αλλά πιστεύεται ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως οπτικές ενδείξεις για τις άλλες κουκουβάγιες.μπορεί να τα κάνει να στέκονται όρθια ή να τα ισοπεδώνει στο κεφάλι τους.

7. Οι κουκουβάγιες είναι κυνηγοί πέρκας

Κυνηγούν κυρίως τη νύχτα, αλλά μπορούν να κυνηγήσουν και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τους αρέσει να κουρνιάζουν σε ψηλά δέντρα και να παρακολουθούν ανοιχτές περιοχές όπως λιβάδια, υγροβιότοπους και άκρες δασών. Όταν η τροφή είναι άφθονη, μπορεί να αποθηκεύουν πολλά κουνέλια ή τρωκτικά σε μια φωλιά κάθε φορά.

8. Οι κουκουβάγιες έχουν πολύ μεγάλα μάτια

Εικόνα: pxfuel.com

Ακόμα και για κουκουβάγια, οι κουκουβάγιες έχουν μεγάλα μάτια. Αναλογικά (όσον αφορά το μέγεθος των ματιών σε σχέση με το μέγεθος του κεφαλιού), είναι από τα μεγαλύτερα μάτια όλων των χερσαίων σπονδυλωτών.

Στο εσωτερικό του κεφαλιού τους, τα μάτια της κουκουβάγιας έχουν σχήμα κυλίνδρου. Αυτό τους επιτρέπει να λειτουργούν σαν φακός ζουμ και τους δίνει μεγαλύτερη όραση από απόσταση από ό,τι ένα μάτι στρογγυλού σχήματος. Η έγχρωμη όρασή τους δεν είναι τόσο καλή όσο άλλων πτηνών, αλλά έχουν εξαιρετική νυχτερινή όραση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει αυτό το άρθρο : 20 γεγονότα για τις κουκουβάγιες

9. Οι κουκουβάγιες έχουν κίτρινα μάτια

Τα μωρά κουκουβάγιες μπορεί να έχουν γκρίζα ή κιτρινωπά φουντωτά μάτια για τις πρώτες 2-3 εβδομάδες μετά την εκκόλαψη, τα οποία μετατρέπονται σε πλήρως φωτεινά κίτρινα μέχρι την 30ή ημέρα.

10. Οι κουκουβάγιες μπορούν να περιστρέψουν το κεφάλι τους πολύ μακριά

Έχουν ευρύ, διόφθαλμο οπτικό πεδίο, αλλά δεν μπορούν να μετακινήσουν τα μάτια τους για να κοιτάξουν στο πλάι. Αν θέλουν να δουν στο πλάι, πρέπει να μετακινήσουν ολόκληρο το κεφάλι τους. Οι κουκουβάγιες μπορούν να περιστρέψουν το κεφάλι τους κατά 270 μοίρες.

11. Οι κουκουβάγιες φημίζονται για τις φωνές τους

Στις ταινίες και την τηλεόραση, οι φωνές κουκουβάγιας που χρησιμοποιούνται σε νυχτερινές σκηνές είναι συχνά αυτές της μεγάλης κουκουβάγιας.

Παρόλο που τα θηλυκά έχουν μεγαλύτερο σωματικό μέγεθος, το αρσενικό έχει μεγαλύτερα φωνητικά κουτιά. Αυτό επιτρέπει στις φωνές του να είναι πιο βαθιές σε ύψος. Μπορεί να ακούσετε ένα ζευγάρι να καλεί μαζί, ένα "ντουέτο". Η χαμηλότερη φωνή θα είναι η φωνή του αρσενικού, ενώ η ελαφρώς υψηλότερη είναι του θηλυκού. Μπορούν επίσης να κάνουν μια μεγάλη ποικιλία θορύβων από "γαβγίσματα" έως "τσιρίδες".

12. Οι κουκουβάγιες δεν πίνουν

Οι κουκουβάγιες δεν πίνουν σχεδόν ποτέ νερό. Παίρνουν όλο το νερό που χρειάζεται ο οργανισμός τους από την τροφή που τρώνε.

13. Οι κουκουβάγιες δεν έχουν πολλούς θηρευτές

Οι ενήλικες κουκουβάγιες δεν έχουν να ανησυχούν ιδιαίτερα για τους θηρευτές. Είναι άγριες και έχουν την ικανότητα να θηρεύουν άλλα μεγάλα αρπακτικά πουλιά, όπως τα ψαρόνια και τα γεράκια. Η μεγαλύτερη απειλή είναι τα αυγά και τα μικρά τους.

Τα αυγά στη φωλιά μπορεί να λεηλατηθούν από κοράκια, κοράκια και ρακούν. Οι νεαρές κουκουβάγιες μπορεί να πέσουν θύματα κογιότ, αλεπούδων και αγριόγατων ή να αρπαχτούν από τη φωλιά από αετούς και μεγάλα γεράκια. Όταν η μητέρα κουκουβάγια βλέπει μια πιθανή απειλή κοντά στη φωλιά, θα ανοίξει τα φτερά της και θα φουσκώσει όλα τα φτερά της για να εμφανιστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, αφήνοντας τον εισβολέα να καταλάβει ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να μπει μέσα.μια μάχη μαζί της!

14. Οι κουκουβάγιες είναι εδαφικές

Οι κουκουβάγιες είναι εξαιρετικά εδαφικές. Ένα ζευγάρι που αναπαράγεται μπορεί να δημιουργήσει μια περιοχή και να την διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, περισσότερο από μία μόνο αναπαραγωγική περίοδο. Οι κουκουβάγιες φωνάζουν έντονα για να ενημερώσουν τους άλλους για την περιοχή που έχουν διεκδικήσει και πότε πρέπει να υποχωρήσουν.

Δείτε επίσης: 10 ενδιαφέροντα στοιχεία για τα Bearded Reedlings

15. Οι κουκουβάγιες μπορεί να ζευγαρώσουν για όλη τους τη ζωή

Αν και δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία, φαίνεται ότι οι κουκουβάγιες ζευγαρώνουν για αρκετά χρόνια τουλάχιστον, και ίσως για όλη τους τη ζωή. Αν και πρόσφατα έχει αποδειχθεί ότι ένα αρσενικό μπορεί να ζευγαρώσει με περισσότερα από ένα θηλυκά ταυτόχρονα. Τα αρχεία δείχνουν ότι μπορούν να ζήσουν μέχρι και 28 χρόνια, αλλά η μέση διάρκεια ζωής τους είναι περίπου 13 χρόνια.

16. Οι κουκουβάγιες ξεκινούν την αναπαραγωγική τους περίοδο πολύ νωρίς

Μωρό κουκουβάγιας (Εικόνα: US Dept of Energy

Μπορεί να είναι μερικά από τα πρωιμότερα πουλιά που αναπαράγονται στη Βόρεια Αμερική, φλερτάροντας από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο και γεννώντας αυγά περίπου από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο. (Αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την τοποθεσία) Πιστεύεται ότι αυτή η χειμερινή περίοδος τους δίνει ένα πλεονέκτημα λόγω των μεγάλων νυχτερινών ωρών. Περισσότερος χρόνος για κυνήγι, λιγότερες ώρες ημέρας για να ανησυχείτε για τα αρπακτικά πουλιά που ψαχουλεύουν γύρω από τη φωλιά.

17. Οι κουκουβάγιες δεν φτιάχνουν τις δικές τους φωλιές

Κουκουβάγια που κάθεται στη φωλιά (Εικόνα: nature80020 (Jim Kennedy)

Τις περισσότερες φορές φωλιάζουν σε δέντρα και χρησιμοποιούν μια φωλιά που έχει φτιάξει κάποιο άλλο πουλί ή ζώο, όπως γεράκια, κοράκια, ερωδιοί ή σκίουροι. Μερικές φορές ενισχύουν τη φωλιά με επιπλέον φλοιό, φύλλα, κλαδιά ή φτερά. Στις ερήμους μπορεί μερικές φορές να χρησιμοποιούν παλιές κοιλότητες δρυοκολάπτη σε μεγάλους κάκτους.

18. Οι κουκουβάγιες έχουν εξαιρετικά ισχυρά νύχια

Τα νύχια τους είναι τόσο ισχυρά που χρειάζονται 28 κιλά δύναμης για να τα ανοίξουν. Αυτή η λαβή δεν επιτρέπει σε κανένα θήραμα να ξεφύγει και συχνά χρησιμοποιείται για να συνθλίψει τη σπονδυλική τους στήλη.

19. Οι κουκουβάγιες θα χρησιμοποιήσουν φωλιές

Οι κουκουβάγιες θα χρησιμοποιήσουν τα κουτιά φωλιάς, αν έχουν το κατάλληλο μέγεθος. Τοποθετήστε τα το φθινόπωρο, πριν από την περίοδο αναπαραγωγής. Οι κουκουβάγιες συνήθως έχουν μόνο μία φωλιά αυγών το χρόνο και γεννούν 1-3 αυγά κάθε φορά. Τα αυγά χρειάζονται περίπου 30-40 ημέρες για να επωαστούν.

20. Οι κουκουβάγιες παράγουν "σφαιρίδια"

Αυτές οι κουκουβάγιες δεν έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν την τροφή σε μια καλλιέργεια και να την χωνεύουν αργότερα. Το στομάχι τους τους επιτρέπει να διασπούν και να απορροφούν τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τα υγρά που χρειάζονται, ενώ αφήνουν το πιο δύσκολο να χωνευτεί υλικό. Τα υπολείμματα (κόκαλα, φτερά, γούνα) συμπιέζονται σε ένα ξηρό σφαιρίδιο που η κουκουβάγια μπορεί να αναμασήσει. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν συχνά αυτά τα σφαιρίδια για να καταγράψουν τι έχουν φάει οι κουκουβάγιες ωςμπορούν να αναγνωρίσουν το θήραμα με βάση τα σκελετικά κατάλοιπα.

Δείτε επίσης: 18 ενδιαφέροντα στοιχεία για τις ανατολικές Towhees



Stephen Davis
Stephen Davis
Ο Stephen Davis είναι ένας άπληστος παρατηρητής πουλιών και λάτρης της φύσης. Μελετά τη συμπεριφορά και τον βιότοπο των πτηνών για πάνω από είκοσι χρόνια και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα πουλιά στην αυλή. Ο Stephen πιστεύει ότι η σίτιση και η παρατήρηση άγριων πτηνών δεν είναι μόνο ένα ευχάριστο χόμπι αλλά και ένας σημαντικός τρόπος σύνδεσης με τη φύση και συμβολής στις προσπάθειες διατήρησης. Μοιράζεται τις γνώσεις και την εμπειρία του μέσω του ιστολογίου του, Bird Feeding and Birding Tips, όπου προσφέρει πρακτικές συμβουλές για την προσέλκυση πουλιών στην αυλή σας, την αναγνώριση διαφορετικών ειδών και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς την άγρια ​​ζωή. Όταν ο Stephen δεν παρακολουθεί πτηνά, του αρέσει η πεζοπορία και η κατασκήνωση σε απομακρυσμένες περιοχές άγριας φύσης.