12 πουλιά με μακρύ λαιμό (με φωτογραφίες)

12 πουλιά με μακρύ λαιμό (με φωτογραφίες)
Stephen Davis

Ένα σχήμα σώματος που μπορεί να μην έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην καθημερινή μας ζωή είναι τα πουλιά με μακρύ λαιμό. Συνήθως, αυτοί οι μακρινοί λαιμοί συμβαδίζουν με ένα συνολικά μεγαλύτερο σε μέγεθος σώμα και μακριά πόδια. Ένας μακρύς λαιμός μπορεί να βοηθήσει να παρακολουθούν τα αρπακτικά που τους αρέσει να τρυπώνουν μέσα από χαμηλή βλάστηση. Μπορεί επίσης να αποτελέσει πλεονέκτημα για να βοηθήσει τα πουλιά να ψαρεύουν ψάρια ή να φτάνουν τα ιζήματα όταν πατούν μέσα σε ρηχά νερά. Αςδείτε 12 κοινά πουλιά με μακρύ λαιμό και πού μπορείτε να τα βρείτε.

12 Πουλιά με μακρύ λαιμό

1. Στρουθοκάμηλος

Αρσενική κοινή στρουθοκάμηλος Bernard DUPONT μέσω Flickr
  • Επιστημονική ονομασία: Struthio camelus
  • Μέγεθος: 6,9-9 πόδια

Η στρουθοκάμηλος είναι ένα πουλί που κατάγεται από την Αφρική. Το φυσικό τους περιβάλλον περιλαμβάνει σαβάνες, λιβάδια, δάση και ερήμους. Προτιμούν ανοιχτές περιοχές με αραιή βλάστηση, όπου μπορούν να βλέπουν από μακριά τα αρπακτικά που πλησιάζουν. Είναι το μεγαλύτερο και ταχύτερο πουλί στον κόσμο, ικανό να αναπτύσσει ταχύτητα έως και 70 km/h. Τα κυριότερα αρπακτικά τους είναι τα λιοντάρια, οι τσιτάχ, οι ύαινες και τα άγρια σκυλιά. Το ψηλό τους ανάστημα και ο μακρύς τους λαιμόςτα βοηθά να βλέπουν μακριά πάνω από τα χόρτα και ελπίζουμε να εντοπίζουν ένα αρπακτικό που πλησιάζει με αρκετό χρόνο για να το σκάσουν.

Οι στρουθοκάμηλοι τρώνε ρίζες, θάμνους, φρούτα, λουλούδια, φύλλα και σπόρους, αλλά και έντομα όπως ακρίδες και κάμπιες κατά τη διάρκεια ορισμένων εποχών του έτους.

2. Emu

Ένα emu
  • Επιστημονική ονομασία: Dromaius novaehollandiae
  • Μέγεθος: 5,7 πόδια

Τα emus είναι μεγάλα πτηνά χωρίς πτήση με μακρύ λαιμό. Μοιάζουν με τη στρουθοκάμηλο, αλλά ζουν στην ήπειρο της Αυστραλίας. Τα πτηνά αυτά έχουν δασύτριχα γκριζοκάστανα φτερά που εκτείνονται μέχρι ένα μέρος του λαιμού. Χρησιμοποιούν το λαιμό τους για να ανιχνεύουν το περιβάλλον τους, γεγονός που τα βοηθά να αποφεύγουν τον κύριο θηρευτή τους, το ντίνγκο.

Είναι πιο δραστήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας, περνώντας συνήθως το χρόνο τους αναζητώντας τροφή, ξεκουράζοντας ή φρεζάροντας τα φτερά τους. Από το Δεκέμβριο έως τον Ιανουάριο, τα αρσενικά emus θα αρχίσουν να προσελκύουν τα θηλυκά κάνοντας τους χορούς ερωτοτροπίας. Τα θηλυκά γεννούν 5 έως 24 αυγά ανά εποχή, τα οποία τοποθετούν σε φωλιές που αποτελούνται από αποξηραμένα χόρτα.

3. Γολιάθ ερωδιός

Γολιάθ ερωδιός σε αναζήτηση τροφής
  • Επιστημονική ονομασία: Ardea goliath
  • Μέγεθος: 3-5 πόδια

Με άνοιγμα φτερών περίπου 7,7 πόδια και ύψος 2,5 πόδια, ο ερωδιός Γολιάθ είναι ο μεγαλύτερος από όλους τους ερωδιούς. Είναι αφρικανικής καταγωγής και μπορεί επίσης να βρεθεί στην Αίγυπτο, στην Αραβική Χερσόνησο και σε τμήματα της Ινδίας. Κατά τη διάρκεια της περιόδου μη αναπαραγωγής, αυτοί οι μεγάλοι ερωδιοί είναι μοναχικά πουλιά, αλλά μπορεί να τους δει κανείς μαζί με άλλα πουλιά του ίδιου είδους κατά την περίοδο αναπαραγωγής.

Έχουν μακρύ λαιμό που τους επιτρέπει να πιάνουν και να τρώνε ψάρια και αμφίβια. Αυτά τα πουλιά κυνηγούν βαδίζοντας μέσα στο νερό, με τον μακρύ λαιμό τους τεντωμένο μπροστά τους, ψάχνοντας για θήραμα. Όταν συναντήσουν κάτι ενδιαφέρον, το καρφώνουν με το αιχμηρό ράμφος τους για να το πιάσουν.

4. Μεγάλος ερωδιός

Μεγάλος ερωδιός
  • Επιστημονική ονομασία: Ardea alba
  • Μέγεθος: 3,28 πόδια

Ο μεγάλος ερωδιός, επίσης γνωστός ως κοινός ερωδιός ή μεγάλος λευκός ερωδιός, είναι ένα μεγάλο παρυδάτιο πουλί που είναι ευρέως διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου μέρους της Βόρειας Αμερικής. Μπορείτε να τον βρείτε σε διάφορα ενδιαιτήματα με ρηχά νερά, όπως λίμνες, λιμνούλες, παλιρροιακές εκτάσεις και έλη. Με άνοιγμα φτερών έως και πέντε πόδια, ο μεγάλος ερωδιός είναι ένας από τους μεγαλύτερους ερωδιούς στον κόσμο.

Έχουν μακριά σκούρα πόδια και λαιμό μεγαλύτερο από το μήκος του σώματός τους. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, διπλώνουν το λαιμό τους πίσω στο σώμα τους. Στο φυσικό τους περιβάλλον κυνηγούν συνήθως αμφίβια, φίδια, καραβίδες και υδρόβια έντομα. Δυστυχώς, κάποτε κυνηγήθηκαν για τις όμορφες λευκές "αγκρέτες" τους, τα αραχνοΰφαντα φτερά που αναπτύσσονται κατά την περίοδο αναπαραγωγής.

5. Anhinga

Anhinga που στεγνώνει τα φτερά του \ image by: birdfeederhub.com
  • Επιστημονική ονομασία: Anhinga anhinga
  • Μέγεθος: 3 πόδια

Οι Anhingas είναι ένα είδος υδρόβιου πουλιού που βρίσκεται από τις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τη Νότια Αμερική. Συνήθως βρίσκονται σε ρηχά, προστατευμένα περιβάλλοντα γλυκού νερού με δέντρα, ψηλά χόρτα και θάμνους, όπως μαγκρόβια, υγροβιότοποι, βάλτοι και λιμνοθάλασσες.

Τα πουλιά αυτά διακρίνονται για τον μακρύ, λεπτό λαιμό τους που μοιάζει με φίδι. Συχνά κολυμπούν μέσα στο νερό με μόνο τον μακρύ λαιμό τους να φαίνεται πάνω από την επιφάνεια, δίνοντάς τους το παρατσούκλι "φιδόπουλο". Έχουν ένα δεύτερο παρατσούκλι, "νερογαλοπούλα", λόγω των μακρών φτερών της ουράς τους που μοιάζουν με γαλοπούλα. Τα Anhingas μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 3 πόδια και σε άνοιγμα φτερών τα 3,7 πόδια.

Η κύρια διατροφή τους είναι τα ψάρια, τα οποία πιάνουν κολυμπώντας αργά κάτω από το νερό και στη συνέχεια τα καρφώνουν με το αιχμηρό ρύγχος τους. Παρά τον πολύ χρόνο που περνούν στο νερό, δεν έχουν αδιάβροχα φτερά όπως οι πάπιες. Αφού τελειώσουν το κολύμπι, στέκονται στην ακτή και τεντώνουν και τα δύο φτερά τους για να στεγνώσουν.

6. Κύκνος με τρομπέτα

Κύκνος τρομπέτα
  • Επιστημονική ονομασία: Cygnus buccinator
  • Μέγεθος: 4,6-5,5 πόδια

Οι κύκνοι είναι μεγάλα, χαριτωμένα πουλιά που κατάγονται από τη Βόρεια Αμερική. Αναπαράγονται στην Αλάσκα, σε μέρη του Καναδά και στις Μεγάλες Λίμνες, και στη συνέχεια μετακινούνται στις παράκτιες περιοχές της Βρετανικής Κολομβίας και σε διάσπαρτα σημεία στις Η.Π.Α. Είναι τα μεγαλύτερα ιθαγενή υδρόβια πουλιά της Βόρειας Αμερικής, που φτάνουν πάνω από 25 κιλά. Λόγω του μεγάλου τους μεγέθους, χρειάζονται τουλάχιστον 100 μέτρα ανοιχτού νερού για να πετάξουν στον αέρα. Αυτοί οι μεγάλοι κύκνοι ζουν κοντά σε υγροτόπους καιΧρησιμοποιούν τα πόδια τους για να καλύψουν τα αυγά τους και να βοηθήσουν στην επώαση.

Οι κύκνοι Trumpeter είναι ολόλευκοι με μαύρα πόδια και μαύρο ράμφος. Σχεδόν εξαφανίστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά σιγά σιγά επιστρέφουν. Η διατροφή τους περιλαμβάνει υδρόβια φυτά και έντομα, ενώ το χειμώνα περιλαμβάνουν πιο χερσαίες τροφές όπως μούρα, χόρτα, σιτηρά και κονδύλους.

7. Γερανοί Sandhill

Γερανός Sandhill για αναζήτηση τροφής
  • Επιστημονική ονομασία: Antigone canadensis
  • Μέγεθος: 4 πόδια

Οι γερανοί Sandhill είναι μεγάλα πουλιά που μοιάζουν με ερωδιούς αλλά με πιο ογκώδες σώμα. Έχουν γκρίζα φτερά, μερικές φορές έντονα ραβδωτά με σκουριασμένο καφέ χρώμα, και ένα κόκκινο μπάλωμα στο πρόσωπο. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους ζει στη Βόρεια Αμερική, όπου αναπαράγονται σε θύλακες από τις βόρειες ΗΠΑ μέχρι τον Καναδά και την Αρκτική. Ξεχειμωνιάζουν σε μέρη της Καλιφόρνιας, του Τέξας, του Μεξικού, της Φλόριντα και σε άλλες σποραδικές τοποθεσίες. Καθώς οιμεταναστεύουν μεταξύ αυτών των τοποθεσιών, μπορείτε να τα ακούσετε να πετούν πάνω από το κεφάλι σας σε μεγάλες ομάδες, κάνοντας δυνατές σάλπιγγες.

Δείτε επίσης: Ποιος είναι ο καλύτερος τύπος ταΐστρας για καρδερίνες;

Ο γερανός Sandhill πήρε το όνομά του από την περιοχή Sandhills της Νεμπράσκα. Η περιοχή αυτή αποτελεί σημαντικό σταθμό για πολλά μεταναστευτικά πουλιά, μεταξύ των οποίων και οι γερανοί που συγκεντρώνονται εκεί σε μεγάλο αριθμό κατά τη διαδρομή τους μεταξύ των χειμερινών και θερινών περιοχών τους.

Οι φωλιές κατασκευάζονται από ξύλα και επενδύονται με χόρτα ή άλλα κοντινά υλικά και τοποθετούνται σε ανοιχτά και υγρά λιβάδια. Τείνουν να περιμένουν αρκετά χρόνια πριν αρχίσουν να αναπαράγονται (μεταξύ 2-7) και στη συνέχεια ζευγαρώνουν για όλη τους τη ζωή.

8. Νότιο Κασοβάρι

Νότιο κασσοβάρι σε χορτολιβαδική έκταση
  • Επιστημονική ονομασία: Casuarius casuarius
  • Μέγεθος: 5,8 πόδια

Το Νότιο Κασοβάρι είναι ένα μεγάλο, άπτερο πουλί που ζει σε περιοχές με τροπικά δάση της Αυστραλίας, της Νέας Γουινέας και της Ινδονησίας. Είναι ένα αρκετά ιδιαίτερο πτηνό, με τα χοντρά και δυνατά πόδια του, το ογκώδες σώμα του με τα μαύρα τρίχινα φτερά, το μπλε πρόσωπο, τα δύο κόκκινα φτερά στο λαιμό και ένα μεγάλο σκληρό κάλυμμα στην κορυφή του κεφαλιού του. Αναζητώντας τροφή στο δάπεδο του δάσους, τρώνε μύκητες, έντομα, μικρά σπονδυλωτά και φρούτα, ακόμη καιεκείνα που είναι πολύ τοξικά για τα άλλα ζώα.

Θεωρούνται μάλλον επικίνδυνα πουλιά για να βρίσκονται κοντά. Τα ισχυρά πόδια τους μπορούν να τα βοηθήσουν να πηδούν αρκετά ψηλά και να δίνουν ισχυρές κλωτσιές. Κάθε πόδι έχει τρία δάχτυλα με μεγάλα αιχμηρά νύχια.

9. Μικρός μπλε ερωδιός

Μικρός μπλε ερωδιός
  • Επιστημονική ονομασία: Egretta caerulea
  • Μέγεθος: 2,5 πόδια

Ο Μικρός Γαλάζιος ερωδιός είναι ένα μικρό, χαριτωμένο παρυδάτιο πουλί που μπορείτε να βρείτε από τη Βόρεια Αμερική μέχρι την Κεντρική και τη Νότια Αμερική. Στις ΗΠΑ το καλύτερο μέρος για να τον εντοπίσετε όλο το χρόνο είναι κατά μήκος της ακτής του Κόλπου και της νοτιοανατολικής ακτής. Έχουν ξεχωριστή εμφάνιση, με μακρύ, λεπτό ράμφος και μακρύ λαιμό. Ο Μικρός Γαλάζιος ερωδιός έχει μπλε-γκρι σώμα με πλούσιο μοβ-μαυρό κεφάλι και λαιμό και πρασινωπά πόδια.Τα νεαρά άτομα είναι λευκά σε όλο τους το σώμα έως ότου μεταβούν στο πτέρωμα των ενηλίκων. Αυτό τους παρέχει επιπλέον προστασία κατά τον πρώτο χρόνο τους, καθώς μπορούν να αναμειχθούν και να γίνουν περισσότερο αποδεκτά από άλλες ομάδες λευκών ερωδιών και ερωδιών.

Όταν αυτό το πουλί βρίσκεται σε ηρεμία ή σε πτήση, ο μακρύς λαιμός του κρατιέται σε θέση σχήματος S. Βρίσκεται σε υδάτινα σώματα που κυμαίνονται από λίμνες μέχρι λίμνες και από έλη μέχρι βάλτους, όπου κυνηγάει ψάρια, βατράχια, φίδια και άλλα μικρά θηράματα. Ο μακρύς λαιμός του Μικρού Γαλάζιου Ερωδιού του επιτρέπει να εντοπίζει το θήραμα και να το μαχαιρώνει εύκολα με το λογχοειδές ράμφος του.

10. Λευκή ίβις

Εικόνα: birdfeederhub.com (West Palm Beach, Φλόριντα)
  • Επιστημονική ονομασία: Eudocimus albus
  • Μέγεθος: 2,3 πόδια

Η λευκή ίβις είναι ένα πουλί που ζει κατά μήκος των ακτών του Μεξικού, της Κεντρικής Αμερικής, της Καραϊβικής και των ακτών του Κόλπου και των νοτιοανατολικών ακτών των ΗΠΑ. Έχει μακρύ λαιμό και ροζ κυρτό ράμφος που χρησιμοποιεί για να ανιχνεύει την τροφή του στη λάσπη και το ίζημα. Κυνηγάει τη λεία του σε ρηχά νερά βάθους 10 έως 15 εκατοστών και η διατροφή του αποτελείται από έντομα, σκουλήκια, καραβίδες, σαύρες, σαλιγκάρια, καβούρια και άλλα μικρά πλάσματα.

Η λευκή ίβις έχει μια ξεχωριστή εμφάνιση που την καθιστά εύκολη στην αναγνώρισή της, με λευκό χρωματισμό σε όλο το σώμα της και φτερά με μαύρες άκρες. Αυτά τα πουλιά είναι πολύ κοινωνικά και σχεδόν πάντα βρίσκονται σε ομάδες όταν τρέφονται, πετούν ή φωλιάζουν. Τη νύχτα, η ομάδα κουρνιάζει μαζί σε δέντρα.

11. Τρίχρωμος ερωδιός

Τρίχρωμος ερωδιός σε αναζήτηση τροφής
  • Επιστημονική ονομασία: Egretta tricolor
  • Μέγεθος: 1,8-2,5 πόδια

Ο τρίχρωμος ερωδιός είναι ένα μεσαίου μεγέθους πουλί με μακρύ λαιμό, το οποίο ενδημεί στη Βόρεια Αμερική, καθώς και στις ακτές της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής. Όταν αυτά τα πουλιά βρίσκονται σε ηρεμία ή πετούν, ο λαιμός τους είναι τραβηγμένος προς τα πίσω σε καμπύλη θέση. Το σώμα τους είναι μπλε-γκρι με μωβ ανταύγειες, με λευκή κοιλιά και λευκή λωρίδα στη μέση του λαιμού τους.

Αυτοί οι ερωδιοί βρίσκονται σε έλη, βάλτους και λασπότοπους, όπου τρέφονται με μικρά ψάρια, καρκινοειδή και έντομα που πιάνουν ενώ βαδίζουν σε ρηχά νερά. Οι τρίχρωμοι ερωδιοί είναι ως επί το πλείστον μοναχικά πλάσματα με έντονα εδαφικά ένστικτα.

Δείτε επίσης: Raven Symbolism (Σημασίες & Ερμηνείες)

12. Μεγαλύτερο φλαμίνγκο

Ένα μεγαλύτερο φλαμίνγκο σε ήρεμα νερά
  • Επιστημονική ονομασία: Phoenicopterus roseus
  • Μέγεθος: 4-5 πόδια

Τα μεγάλα φλαμίνγκο είναι μεγάλα, μακρόστενα πουλιά που απαντώνται στη Μέση Ανατολή, την Αφρική, τμήματα της Ευρώπης και την Ασία. Είναι το ψηλότερο είδος φλαμίνγκο, με ύψος 4 έως 5 πόδια και βάρος έως 7,7 κιλά. Το φυσικό τους περιβάλλον αποτελείται κυρίως από ρηχές λίμνες με γλυκό ή αλμυρό νερό και λασπώδεις παραλίες.

Ο λαιμός τους έχει 19 αυχενικούς σπονδύλους, επιτρέποντάς τους να φτάνουν βαθιά μέσα στο νερό για να τρώνε τροφή όπως φύκια και καρκινοειδή. Με τόσο μακριά πόδια, χρειάζονται έναν εξίσου μακρύ λαιμό για να φτάσουν στο νερό! Έχουν επίσης τροφοδότες φίλτρου στο ράμφος τους, οι οποίοι βοηθούν στην απομάκρυνση μικρών οργανισμών από το νερό.

Τα χρώματα αυτών των μακρύλαιμων πουλιών προέρχονται επίσης από καροτενοειδείς χρωστικές ουσίες που λαμβάνονται από τη διατροφή τους με πλάσματα όπως οι γαρίδες άλμης.




Stephen Davis
Stephen Davis
Ο Stephen Davis είναι ένας άπληστος παρατηρητής πουλιών και λάτρης της φύσης. Μελετά τη συμπεριφορά και τον βιότοπο των πτηνών για πάνω από είκοσι χρόνια και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα πουλιά στην αυλή. Ο Stephen πιστεύει ότι η σίτιση και η παρατήρηση άγριων πτηνών δεν είναι μόνο ένα ευχάριστο χόμπι αλλά και ένας σημαντικός τρόπος σύνδεσης με τη φύση και συμβολής στις προσπάθειες διατήρησης. Μοιράζεται τις γνώσεις και την εμπειρία του μέσω του ιστολογίου του, Bird Feeding and Birding Tips, όπου προσφέρει πρακτικές συμβουλές για την προσέλκυση πουλιών στην αυλή σας, την αναγνώριση διαφορετικών ειδών και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς την άγρια ​​ζωή. Όταν ο Stephen δεν παρακολουθεί πτηνά, του αρέσει η πεζοπορία και η κατασκήνωση σε απομακρυσμένες περιοχές άγριας φύσης.